Има ли резервен план
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Има ли резервен план

Има ли резервен план

Независимите икономисти от Macro Watch са притеснени от лошите данни и призовават кабинета да мисли стратегия при по-нисък растеж и отсега да свива разходи

Мария Иванова
9027 прочитания

© James R. Martin / Shutterstock


Липсва яснота за това каква ще е политиката на правителството при евентуален по-нисък ръст на икономиката от очакваното. Бюджет 2012 г. залага на растеж от над 1.5%, а същевременно външните рискове пред икономиката се запазват, като не е изключена и вероятността от рецесия. Ето защо правителството трябва спешно да изготви и публикува план за действие по отношение на бюджета при негативен икономически сценарий.

Около тази позиция се обединиха в неделя икономистите от инициативата Macro Watch, организирана от институт "Отворено общество". В дискусията на тема "Състояние на икономиката 2012" участваха Георги Ангелов (институт "Отворено общество"), Георги Ганев (Център за либерални стратегии), Лъчезар Богданов (Industry Watch), Димитър Чобанов (УНСС) и Десислава Николова (Институт за пазарна икономика).

Анализаторите са единодушни, че започналата рецесия в еврозоната вече дава отражение и върху българската икономика. Потвърждение за това са и публикуваните от НСИ в петък предварителни данни за свиване в промишлеността и търговията към края на февруари. Националната статистика вече отчете и над 10% годишен спад на износа през януари 2012 г. "Рисковете от ново обостряне на дълговата криза в еврозоната и по-нататъшен ръст на цените на петрола остават високи, а тяхното материализиране може допълнително да забави растежа ни", подчертават икономистите.

От Macro Watch посочват, че финансовото министерство трябва да подсигури достатъчно отрано необходимите около 3 милиарда лева, които трябва да се платят в следващите 8-9 месеца – за предстоящото през януари 2013 г. падежиране по външния дълг (общо почти 1.8 млрд. лв.), както и за покриването на планирания дефицит в размер на близо 1.1 млрд. лв.

Дефицитът расте

Само за първите два месеца на годината натрупаният до момента дефицит от 565 млн. лв. вече надхвърля половината от заложеното, подчертава Десислава Николова. По думите й причината е основно в сезонността на бюджетните плащания, но въпреки това не е изключена и вероятността планираният дефицит да бъде надхвърлен.

Прогнозата на Димитър Чобанов, преподавател в УНСС, е за нарастване на дефицита от сегашните 1.09 млрд. лв. до минимум 1.59 млрд. лв., или 2.02% от очаквания БВП. Това на практика би означавало надвишаване на заложения по силата на фискалния пакт праг от 2%. Ето защо той препоръчва още отсега кабинетът да започне да взема мерки за съкращаване или оптимизиране на разходите в бюджета за 2012 г. "Ясно е, че това плащане по дълга предстои, до неговото изпълнение остават все по-малко и малко месеци, така че то също трябва да бъде взето предвид, но разходите трябва да се съкратят", допълва той. По думите му свиването трябва да започне от текущите разходи и ако евентуално няма такава възможност, да се пристъпи и към капиталовите. "Най-лесното винаги за правителството е да съкращава капиталовите разходи, може би обаче в дългосрочен план това е нещото, което най-много вреди на растежа", посочва икономистът.

От своя страна Лъчезар Богданов от Industry Watch смята, че е необходим вътрешен политически консенсус за изготвяне на балансирани бюджети в бъдеще. "Изобщо нямаме доказателства за последните 20 години, че България като платец може да си позволи дефицити в ситуация, в която няма натрупан резерв, и в ситуация, в която не приватизира", подчертава той. Според него именно набирането на средства от приватизация или генерирането на излишъци са начините, по които страната трябва да изплаща задълженията си, а не като генерира нов дълг.

Приватизационни проблеми

Сред проблемите обаче са непоследователните действия на правителството по отношение на продажбата на държавните компании. "Виждате какво прави правителството, следите какво – с едната ръка казва: "Ние ще приватизираме и ще привличаме инвеститори", а същия ден или на следващия ден четем по задните страници на вестниците: "Правителството взе решение да остави еди-кое си дружество в забранителния списък", коментира Богданов.

Рисковете пред бюджета

Същевременно анализаторите обръщат внимание, че подобни големи еднократни плащания по дълга като предстоящото през януари 2013 г. излагат на риск стабилността на икономиката. Ето защо би било добре в бъдеще подобни струпвания на плащания да се избягват, смятат от Macro Watch. "Дългът на държавните компании също е риск, който не бива да се пренебрегва", посочва Георги Ангелов от "Отворено общество". По думите му е необходимо създаването на публичен регистър с информация за задълженията на държавните дружества. Той цитира данни, според които към края на януари държавният дълг възлиза на 11.68 млрд. лв., от които вътрешният дълг е в размер на 4.92 млрд. лева.

Сред рисковете пред бюджета от Macro Watch посочват и предстоящия през 2013 г. парламентарен вот. "Предизборните декларации и обещания вече започнаха", коментира Десислава Николова, главен икономист в Института за пазарна икономика. Пример за това е заявката на финансовия министър Симеон Дянков, който в интервю за "24 часа" в края на март обяви, че правителството търси средства, с които да увеличи пенсиите с повече от 4% през 2013 г. Анализаторите обаче изтъкват, че от съществено значение е управляващите да не се поддават на предизборния натиск за увеличаване на харченето, а да вземат мерки за съкращаване на разходите още в бюджет 2012 г.

Фотограф: Капитал Daily

Липсва яснота за това каква ще е политиката на правителството при евентуален по-нисък ръст на икономиката от очакваното. Бюджет 2012 г. залага на растеж от над 1.5%, а същевременно външните рискове пред икономиката се запазват, като не е изключена и вероятността от рецесия. Ето защо правителството трябва спешно да изготви и публикува план за действие по отношение на бюджета при негативен икономически сценарий.

Около тази позиция се обединиха в неделя икономистите от инициативата Macro Watch, организирана от институт "Отворено общество". В дискусията на тема "Състояние на икономиката 2012" участваха Георги Ангелов (институт "Отворено общество"), Георги Ганев (Център за либерални стратегии), Лъчезар Богданов (Industry Watch), Димитър Чобанов (УНСС) и Десислава Николова (Институт за пазарна икономика).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

42 коментара
 • 1
  aron25 avatar :-?
  aron25

  " В дискусията на тема "Състояние на икономиката 2012" участваха Георги Ангелов (институт "Отворено общество"), Георги Ганев (Център за либерални стратегии), Лъчезар Богданов (Industry Watch), Димитър Чобанов (УНСС) и Десислава Николова (Институт за пазарна икономика)".
  Тези хора са много умни, но според мен не казват цялата истина, за да не дразнят много управляващите. Ако искат наистина читав анализ, по-скоро би трябвало да се допитат до един..Любен Дацов, примерно. Човекът е много навътре в нещата, над 20 години е правил бюджетите на тази държава и е редно да му се иска мнението. Академични нализи от преподавателската трибуна сега не са ни нужни. Трябва точен "разрез" в икономически аспект, без "ако" и "възможно е", "може би" и т.н.. В подобни кризисни моменти се питат практиците - професионалисти, а аз не виждам подобни мераци в това правителство на "цървулите"..

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#1] от "aron25":

  Любен Дацов къде работи в момента? И на мен ми се струва доста светнат, за да се пренебрегват неговите познания. А на основание на февруарските данни не могат да се правят никакви заключения. Ако европейската стагнация е повлияла производството с 0,1%-пункта, зимата и затворените КПП-та, пристанища и магистрали го повлия с 10%

 • 3
  mitkovasilev avatar :-|
  Митко Василев

  Принципно има резервен маршрут - навътре към собствения потенциал за икономически растеж, нещо, за което не се говори, а вероятно и не се мисли нито от управляващите, нито от цитираните наблюдатели. За страна с мащабите на България оптималното ниво на икономиката е към четири пъти сегашното. Трудно е човек да очаква някакви чудеса, като внезапно замогване и просперитет, когато никой не гледа в тази посока. У нас няма развити пазари, чакат се някакви въображаеми инвеститори, които да произвеждат с евтин труд и да изнасят... пълни лайна.
  Да се чака инвеститор, който да организира поддържащо производство за основния си пазар е нездравословно и не е никак случайно, че най-читавите западни компании, които се установиха в страната, са именно тези, които успяха да намерят пазар за продукта си тук - основен пазар, основно производство за него на местна почва=натрупване на благосъстояние.
  Бих искал да видя нещо такова да се случва или поне да се заговори за съществуването на такъв вариант. Или по-дълбоко - http://kololoto.blogspot.com/2012/03/2012-160.html

 • 4
  forumer avatar :-|
  forumer

  Наричайте нещата с истинските им имена. Тази година икономиката ще е в рецесия. Вече се чуха подобни прогнози за спад от 3%. Тогава дефицитът ще надскочи 3% а нуждите от финансиране ще са около 4.5 млрд., които няма как да бъдат осигурени от емисия от 1.9 млрд навън и оскъдния ресурс на вътрешния пазар. Подготвяйте се за споразумение с МВФ

 • 5
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  ГЕРБаджиите не са привлекли нито един ключов инвеститор за три години. А как Бабуин да реже ленти, да раздава подаяния на металурзи и да крепи бюджета на фуражките? Българската икономика, май френдс, никога в последните 20 години не е генерирала достатъчно легални пари без продажби на активи. А активите привършват и остава една алтернатива, емитиране на дълг и заробване на малкото останали млади българи.

 • 6
  economist avatar :-|
  economist

  Един мой чужд инвеститор си събра нещата и каза: " Ако искаш да спечелиш в BG, не трябва да работиш!"

 • 7
  dark_dirk avatar :-|
  Симо

  Трябва им план. Имат следните опции:
  1. Емитиране на нов дълг. Ако някой го купи.
  2. Намаляване на разходите. Ако има на къде и след необходимия брой протести.
  3. Вдигане на данъците. Още повече протести.

  Това са реалните елементи, комбинация от които може да се направи, за да се закърпи бюджета тази година. Ако някой има други идеи да пише.
  Много се съмнявам, че има някаква мярка, която ще доведе изведнъж до растеж и оправяне на бюджета.

  Освен ако форумеца Иван Митев не ни светне по въпроса :)

 • 8
  aron25 avatar :-|
  aron25

  До коментар [#4] от "forumer":

  Точно така. Хер Флик започна и "обезкостяване" на държаните фирми в стремежа си да "намери" пари на всяка цена. В бюджета през 2011 г. са влезли 174 млн. лв. от тях. През 2010 г. 112 млн. лв., а през 2009 година – 344 млн. лв.Фирми, които вече са изхарчили печалбата или част от нея ще трябва да теглят кредити от правилните банки, за да финансират Дянков и да разпродават активи. Посегна и на Сребърния фонд, но поне засега ръката му остана във "въздуха" и тези към 1.8 милиарда ще бъдат спасени от ноктите му. Всъщност за фискален резерв остана единствено фондъдт за извеждане на старите ядрени мощности/фонд Козлодуй/ и добре, че е строго "целеви", защото и на него би му "видял" сметката за отрицателно време:)

 • 9
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Е-та много рано се сетиха тези независими икономисти! Още с идването на "ГЕРБ" на власт беше ясно, че бързо съживяване на икономиката (особено на българската) след кризата няма да има. И Борисов беше тръгнал да качва данъците, ама некадърния му вицепремиер Дянков си заподава оставката и по-тъпото - Борисов не я прие! Сега, когато се видя, че Дянков разбира от икономика, колкото комар разбира от автомобилостроене (всъщност, освен комара от авто0мобилостроене не разбира и Дянков...) - ще си подаде ли финансовия министър и икономически вицепремиер оставката? Трайков вече си замина. Ще си получи ли заслуженото за упоритата некомпетентност и Дянков или пак ще получи един голям фандък от Борисов по политикански причини?

 • 10
  ngyurov avatar :-|
  Никола

  До коментар [#7] от "Симо":

  Забелязва се една непоследователност при работата на цялото правителство. Вариантите, освен разбира се увеличаване на данъците и намаляване на разходите, като и двете неща според мен няма как да се отразят благоприятно, имайки предвид, че повечето домакинства живеят на ръба, са даване на повече държавни предприятия на концесионери и частни инвеститори, но проверени такива, не Захариев и други. Това определено е много успешен модел, който се е доказал в повечето държави от западна Европа. Друг вариант е да се стимулират малкия и средния бизнес, не финансово, ами с улесняване на дейността, на ограниченията и пр., неща, които биха могли да станат сравнително лесно и макар и да не окажат повратен ефект, определено ще увеличат производителността.
  Засилване на контрола върху държавните служители, което в момента е в сферата на фантастиката, но един ден, рано или късно, трябва да се случи, тъй като в толкова много държавни ведомства изтичат прекалено много средства, за неизвестни цели. Бъде ли установен веднъж стабилен контрол върху тях, разходите ще намалеят значително. Това също така ще помогне и с привличането на повече инвеститори.
  Също така смятам, че и някои държавни поръчки и търгове определено имат за цел да облагодетелстват частни лица и пренабрегват държавните интереси. Давам пример - подновяването на софтуерните лицензи на Microsoft, споменато в няколко статии в Капитал, на стойност около 80 милиона лева. Има изисквания продуктите да са само на Microsoft(Защо? Има алтернативи, които предлагат пълна интеграция с досегашните формати). Някой беше изтъкнал в коментарите, че в България работят само 3 фирми, които могат да задоволят изискванията за търга.
  Последно, но не и по важност - реформи в здраво-осигурителната система. Правителството очевидно няма идея какво да прави, проблемът обаче е, че докато те "търсят" решение, българския народ плаща сметката, която е доста солена.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK