Новият брой:
Чудото на езика

Агенцията за малки и средни предприятия е пред закриване

От 1 май ведомството няма да разпределя пари от Брюксел

От 1 май ще бъдат слети звената в агенцията и министерството, които отговарят за програма "Конкурентоспособност". Междувременно работна група обсъжда как да продължи преструктурирането, което в оптималния си вариант трябва да завърши през есента.
От 1 май ще бъдат слети звената в агенцията и министерството, които отговарят за програма "Конкурентоспособност". Междувременно работна група обсъжда как да продължи преструктурирането, което в оптималния си вариант трябва да завърши през есента.
От 1 май ще бъдат слети звената в агенцията и министерството, които отговарят за програма "Конкурентоспособност". Междувременно работна група обсъжда как да продължи преструктурирането, което в оптималния си вариант трябва да завърши през есента.    ©  Капитал
От 1 май ще бъдат слети звената в агенцията и министерството, които отговарят за програма "Конкурентоспособност". Междувременно работна група обсъжда как да продължи преструктурирането, което в оптималния си вариант трябва да завърши през есента.    ©  Капитал
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Над 560 млн. лв. евросубсидии са платени досега

По оперативна програма "Конкурентоспособност" на български компании вече са изплатени близо 566 млн. лв., или 24.9% от общия й бюджет, който е около 2.3 млрд. лв. По първите две оси, за които отговаря Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, резултатите са сравнително слаби. Договорени са 24.62% от парите за развитие на иновации, но реално разплатени са само 2.27%, или малко над 9 млн. лв. Субсидиите, които могат да бъдат получени за тази цел, са малко над 482 млн. лв. По втората ос - повишаване на ефективността на предприятията (по която се отпускат пари за модернизацията им), са договорени 67.2%, а са разплатени 12.06%, или близо 119 млн. лв.

Така реално общата сума на директните субсидии, които са стигнали до фирмите с посредничеството на агенцията, е близо 130 млн. лв. Ведомството е усвоило и 14.5 млн. лв. за представяне на малки и средни предприятия на международни изложения.

"Не трябва да има неработещи структури." Така с две думи зам.-министърът на икономиката Жулиета Хубенова обясни защо Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) трябва да бъде преструктурирана. Реформите във ведомството, които стартират в момента, могат да стигнат до вариант закриване, каза Хубенова. Причината са слабите резултати по оперативна програма "Конкурентоспособност" (ОПК) на Европейския съюз (виж карето) и проблемите при участието на български фирми на международните изложения - двете основни задачи на агенцията от пет години насам.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

21 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  maina100 avatar :-|

  Дано,дано,ама надали...нещо ще се промени!

  Нередност?
 • 2
  vasil_j avatar :-|
  vasil_jordanov
  • - 4
  • + 5

  А трябва много неща да се променят. При толкова висока младежка безработица би било добре да се вземат мерки тези младежи да могат да се самонаемат. Имаме много кадърни специалисти във всички области, на които ако има бъде поданена ръка биха могли да се реализират и тук в България, вместо да ходят да мият чинии на запад (вече все повече и в Близкия изток). Нужно е обаче не просто да се "усвоят някакви пари" а да се създадат условия: по-малко бюрокрация и спънки за малкия и среден бизнес, повече бизнес инкубатори, които да предоставят информационна, логичстична, административна подкрепа на новостартиращи фирми, да се създадат академии за предприемачество, да се научат младите как да внедряват иновативни идеи.... Нещата, които трябва да се направят са толкова много, а защо не се правят е друг въпрос.

  Нередност?
 • 3
  venimus avatar :-|
  Волен от Ривиа
  • - 3
  • + 11

  Малък бизнес е термин за фирми с над 10 служителя, според тези програми. Самонаетите и бизнесите с по-малко служители, което в България е болшинството, попадат в графа "микробизнес" и за тях субсидиите са значително ограничени. Предприятията съумяващи да поддържат над 10 души, дефакто не се нуждаят от жалките пари, които се предлагат, а за да ги получат се налага да се ангажират с двойно повече бюрокрация, документация и т.н. Освен това трябва да се примирят с постоянен външен контрол, който би им секнал полулегалните врътки и схеми, от които биха изкарали значително по-големи суми. Колкото по-голяма е фирмата, толкова по-малко биха ползвали някоя програма. Нормално е такава агенция да няма работа. Бавят процедурите най-вече за да изглеждат, че правят нещо и да не ги закрият. Тази агенция и подобните, съществуват единствено за да издържат стотиците си служители, които иначе биха висели в бюрата по труда. Жив комунизъм.

  Нередност?
 • 4
  bobhunter avatar :-|
  bobhunter
  • + 8

  Търговията и бизнесът са проста работа, но не са за прости хора. Ако има някакви пари за развитие на малък и среден бизнес и насърчаване на частната инициативи, те трябва да се насочат към създаването на мостове за реализация на произведеното. Ако циганинът на село знае, че ако произведе картофи, домати или яйца, ще има кой да му изкупи продукцията сигурно ще се хване за работа, ще краде по- малко, няма да заселва бордеите в покрайнините на големите градове, а може би ще си плаща и осигуровки.

  Нередност?
 • 5
  kafuro avatar :-|
  kafuro
  • - 1
  • + 10

  Еми голяма полза от това преструктуриране няма да има,по-скоро Жулиета Хубенова иска да придърпа цялата Оперативна програма под неин контрол.Едва ли се е загрижила за проблемите на МСП и за жалкото усвояване по програмата.
  Освен това няма да как да има оптимизация на тази администрация,защото разните корумпирани комунета като Филип Цалиев,Марин Петров и други подобни ще останат в новата структура...
  Може би единствената полза е,че Марияна Велкова ще бъде аут от играта-стига и толкова аванта,бонуси и подкупи

  Нередност?
 • 6
  milenaggeorgieva avatar :-|
  milenaggeorgieva
  • - 3
  • + 4

  Бонуси, бонуси и пак бонуси. Сензации и пак сензации. Вестници и телевизии търсещи само скандали. Медии, които не ги интересува истината, повърхностни изказвания без задълбоченост и познаваемост на проблематиката.
  Всеки, който работи по европейски проекти получава допълнително заплащане по граждански договор. Така са уредени нещата на първо място от европейското законодателство, на второ от българското.
  И не само държавните структури, работещи по тези проекти получават допълнително заплащане по тях, но всички и всички фирми - малки и големи, неправителствени организации (всичките 6 национално признати НПО-та изпълняват проекти по ОПРЧР за по 8 милиона), синдикати и т.н. Защо не проверите там какви са допълнителните трудови възнаграждения по гражданските договори или по втори трудов - минимума е по 1 500 лева бруто и то за 4 часов работен ден.
  Докато в администрацията, с тези мизерни заплати от по 400 лв. максимум, работа всеки ден след работно време, за което не ти се плаща допълнително, отпуска - която не можеш да си вземеш, защото трябва да си в помощ на гражданите.......
  Има администрации, които не работят, има и такива които работят и то качествено. Въпросната агенция работи при това доста качествено. Напоследък само нападки и обвинения срещу нея и то неоснователни. Кажете ми как да се оцени проект и да се дадат пари за реализацията на проект, написан на първо място неграмотно, да не говорим за това, че няма идея за изпълнение, реализация, камо ли постигане на резултат.И това са само първи впечатления. Как да има усвояемост, като самите предприятия искат да получат парите и да не изградят нещо с тях. Могат само да обвиняват за бюрокрация и бавене на документация, без да се вгледат в самите тях и да се запитат защо.
  Лично съм работила и продължавам да работя с Агенцията. Реализирали сме и проект по Конкурентоспособност, била съм на мисии организирани от тях и имаме доста сключени договори, договорени по време на тези срещи. Били сме одобрявани за участие и в международни изложения. Организацията е перфектна. Щандовете са на много високо ниво, изложенията, на които сме участвали са едни от най-престижните по света. И това с подкрепата на тази Агенция и хората, които работят там. И това не е само мое мнение, а и на колегите от бранша. Може ли да ми кажете, коя друга агенция подпомага малките предприятия и прави нещо наистина реално в тяхна подкрепа. Никоя друга. Нека МИЕТ се позамисли върху това. Оставете хората да си вършат работата и престанете да ги плюете и вие медии.

  Нередност?
 • 7
  kinshasa avatar :-|
  kinshasa
  • - 1
  • + 9

  Ха- Ха - Ха гледам и не вярвам на Ушите си!
  Тази структура се ръководи като звено за бонусна система на близки до определени среди дружества.
  Защо никой не признае факта, че не всички служители са виновни за положението в Агенцията?
  Какво може да направи някой, когато отгоре му спускат фирмите, които трябва да спечелят финансиране?
  Там трябва да влезе ОЛАф, иконом. полиция, и прокуратура и да няма покровителство, но като си знаем държавицата.

  Нередност?
 • 8
  kafuro avatar :-|
  kafuro
  • - 1
  • + 8

  милена не си особено запозната с нещата в ианмсп,нито със заплатите за които твърдиш че са 400 лв максимум.Под 400 лв там никой не получава и си много в грешка....Назначени са страшно много бездарници на тая държавна ясла и за съжаление взимат повече пари от малкото останали добри експерти там.
  Относно международните изложения,за които спомена....явно си извадила голям късмет.Има редица провалени изложения организирани от тази агенция,за които се писа и в медиите.Един такъв провал мисля че беше изложението на винопроизводителите в Русия преди няколко месеца.За това изложение от агенцията бяха забравили да платят за щандовете и участниците от България са били принудени да си сковат щандовете с подръчни средства.Тотална излагация!

  Нередност?
 • 9
  newmind avatar :-|
  newmind
  • - 1
  • + 7

  Малките и средни предприятия са пред закриване и фалит така ,че обяснимо е закриването на нещо което с нищо не помогна на тези предприятия! У нас е пре скъпо да си изряден и пре глупаво - благодарение на свръх регулациите и липса на стимули за изрядност!
  последната глупост на властта и поредната стрела в сърцето на малкия бизнес беше новите касови апарати със смс-и!
  От бедните но с желания да бъдат изрядни фирми бяха източени 120 млн. лева разпределени между четири фирми плюс ежегодишно още 30 млн. лв. разпределени между трите мобилни оператори!

  За какво повече да си говорим....за какви живи предприятия да си говорим?

  Нередност?
 • 10
  royaldnk avatar :-|
  royaldnk
  • - 1
  • + 1

  Някой щял бил да се откаже да бозае до пръсване народна пара доброволно? Може, но не и в България, поне не сега...

  Нередност?
Нов коментар