С парно завинаги

Новият зам.-министър на енергетиката Валентин Николов предложи да се забрани на гражданите да се отказват от топлофикация

19% от домакинствата в България се отопляват на централно парно 

Във вторник клиентите на топлофикациите получиха неприлично предложение от управляващите. На абонатите трябва да бъде забранено да се отказват от топлофикация, поиска новият заместник-министър на енергетиката Валентин Николов на кръгла маса във вторник сутринта.

Вероятно заради моменталната критична реакция в медиите и форумите срещу ограничението на правата на хората последва леко отдръпване от идеята. И обещание за още обсъждания преди приемането на такава забрана. А темата засяга всяко пето семейство, защото се отоплява на парно.

Забрана до дупка

Валентин Николов заяви, че подкрепя забраната за отказ, с аргумента, че централизираната топлинна услуга е по-изгодна в сравнение с отоплението на ток и че подобна забрана съществува в други държави.

"Когато си купите апартамент с централно топлоснабдяване, то не трябва да използвате примерно въглища, където всички дишаме този прах, или електрическа енергия, от която, мисля, потребителите сами ще се откажат", обясни зам.-министърът. Пред журналисти експерти от икономическото ведомство обаче казаха, че Николов не е имал предвид нищо по-различно от сегашните разпоредби в Закона за енергетиката. Зам.-министърът се изказал по отношение на нежеланието на хората, които са изключили радиаторите си, да продължат да плащат за преминаващите през апартаментите им тръби, разясниха по-късно експертите.

И лекото отдръпване

Следобед от ГЕРБ разясниха, че формално предложение за законови поправки не е внасяно и че лансираните идеи били част от по-обща дискусия, но "в крайности не трябва да се отива". Според сега действащите правила собствениците в един блок могат да решат и да се откажат от парното и така да не плащат повече за сметките от съответната топлофикация. Абонатната станция в сградата ще бъде откачена от топлинните тръби и всеки съсобственик ще трябва да намери своя алтернатива за отопление.

Решението предстои

Промените в закона за енергетиката, които до две седмици ще бъдат оформени на второ четене в парламентарната икономическа комисия, се правят заради европейските мерки за либерализация на енергийните пазари (например отделяне на НЕК от оператора на преносната електрическа мрежа) и не касаят обсъжданите идеи за топлоенергетиката.

Пред "Капитал Daily" депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев припомни, че досега проектозакони за изменение на закона за енергетиката, които да включват такава забрана, не са внасяни в Народното събрание, но въпросът щял да бъде решен преди следващия отоплителен сезон. Червенкондев заяви, че ще гласува против предложение за забрана, защото и потребителите са против такова ограничение. "Желанието ни е в закона, който тепърва ще обсъждаме, да направим жилищата и офисите, които са на централна топлофикация, да бъдат предпочитани. Централното топлофициране трябва да е екстра за тях, а не някакво допълнително бреме", обясни депутатът.

Според него обаче, ако прекалено много сгради се откажат от централно отопление, ефективността на дружествата ще спадне и те ще бъдат принудени да продават на по-високи цени на останалите абонати.

По време на кръглата маса бяха представени практиките в различни европейски държави. В Чехия не съществува възможност асоциациите на етажната собственост да се откажат от централното парно. В Полша и Румъния това е възможно, но само след като се направи енергиен одит (обследване на характеристиките) на сградата.

Предопределен избор

Според управляващите отчитането на консумираната топлинна енергия трябва да става всеки месец. "Или идва отчетникът всеки месец и ви засича, или се работи с радиозасичане, каквито са новите технологии. Смятам, че не са толкова скъпи", обясни Николов. По думите му, ако само един абонат не допусне служителя на топлофикационното дружество, или т.нар. топлинен счетоводител, не може да се получи цялостната картина на месечното отчитане и затова предпочитаното измерване е чрез дистанционни уреди. Всяко сдружение на етажната собственост само трябва да избере начина и периода на измерване, "но вървим към вариант ежемесечно отчитане".

Валентин Николов посочи още, че за целта Законът за етажната собственост ще бъде синхронизиран със закона за енергетиката, чиито последни изменения за либерализацията на енергийните пазари ще бъдат окончателно оформени до две седмици.

"Доказа се, че годишната изравнителна сметка не е добър вариант", призна Димитър Куюмджиев, директор на дирекция "Сигурност на енергоснабдяването" в икономическото министерство.

Междувременно на заседанието на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) във вторник също беше лансирана идеята за отчитане на топломерите на по-кратки срокове. "Топлофикация - Плевен" засича данните на абонатите си всеки месец, което създава положително отношение. Това обаче предизвиква повече разходи, които ще се компенсират от по-точните данни, които се отчитат. Тази практика ще създаде и по-голямо доверие в потребителите", каза шефът на регулатора Ангел Семерджиев.

Управляващите обмислят каква част от разходите по месечното отчитане ще се покрият от клиентите и каква - от доставчиците. От обясненията на Николов стана ясно, че той очаква доверието в топлофикациите да се повиши и така да спадне броят на отказите от тази услуга. "Има ли повече потребители, цената ще падне при всички положения", убеден е зам.-министърът.

Реакция

Представителите на бизнеса обаче не харесаха идеята с текстове в закона да се предопределят в детайли методи на отчитане. "Законът трябва да е по-либерален, да не фиксира колко да са сметките в годината и в какъв срок да се плащат", смята Илина Стеванова, директор в "EVN България". Опитът на други държави с отчитането на по-дълги периоди е положителен. Ася Ангелова, управител на "Иста България" и шеф на Асоциацията на фирмите за дялово разпределение, разказа, че в Германия, Австрия и Дания уредите се засичат веднъж в годината, а плащането става на равни месечни вноски. От асоциацията на топлофикационните компании поискаха топлинните счетоводители сами да си събират таксите от абонатите, а не това да вършат мрежовите предприятия. Освен това бизнесът настоя да има възможност за отрязване на парното на сгради, в които повечето клиенти не плащат.

Скрити мощности

На форума експертите посочиха, че централното топлоснабдяване ще остане конкурентно спрямо отоплението с локални инсталации или с електричество. Особено внимание беше обърнато на комбинираното производство на ток и топлина. "Навсякъде имаме високоефективна когенерация освен в София и Габрово", каза Димитър Куюмджиев и допълни, че най-голяма би била ползата от комбиниран добив на енергия от биомаса. От френската Dalkia, която управлява топлофикацията във Варна, посочиха, че съществува възможност за 700 мегавата нови мощности от внедряване на високоефективно производство в съществуващите централи на топлофикациите.

До август министерството на икономиката ще изработи национална програма за развитие на топлофикационния сектор. В нея ще бъдат посочени мерки за подобряване на енергийната ефективност, намаляване на разходите за производство и пренос на единица енергия и повишаване на събираемостта, обясни Куюмджиев. Една от идеите е до 15 години делът на битовите абонати на централно парно да се удвои от сегашните 19 на 40%.