Токът в затворите e пред спиране заради неплатени сметки

Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" с 6.5 милиона лева задължения към различни доставчици

Ако не иска да превърне затвора в тъмница, Министерството на правосъдието трябва да плати задълженията си или спешно да поръча свещи.
Ако не иска да превърне затвора в тъмница, Министерството на правосъдието трябва да плати задълженията си или спешно да поръча свещи.    ©  Надежда Чипева
Ако не иска да превърне затвора в тъмница, Министерството на правосъдието трябва да плати задълженията си или спешно да поръча свещи.
Ако не иска да превърне затвора в тъмница, Министерството на правосъдието трябва да плати задълженията си или спешно да поръча свещи.    ©  Надежда Чипева

Токът в някои от най-големите затвори в България може да бъде спрян заради неплатени сметки.

В края на миналия месец ЧЕЗ са изпратили писмо с което са предупредили правосъдния министър Диана Ковачева, че неизплатените задължения на местсата за лишаване от свобода в Плевен, Враца, Белене, Ловеч, Бобов Дол и София са над половин милион лева и на практика Министерството на правосъдието е най-големият длъжник на ЧЕЗ в бюджетната сфера. Това научи "Капитал" от източници в правосъдното министерство.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  hlistian avatar :-|
  Ralica Petrova

  А бе почнете да пишете грамотно. Какви са тия грешки, нали сте редактори?

 • 2
  comandante avatar :-P

  Държавата може да да пести милиони ако пуснат леките присъди за които няма място в затворите !
  Вместо да дава пари на шуробаджанашките фирми да оправят градинки и храсталаци и корита на реки това могат да го правят затворници а с тези пари да поддържат затворите на лек режим!
  Има хиляди пустеещи сгради за тази цел които държавата може да започне да изкупува обратно след като ги е приватизирала!
  Обществено полезния труд е нещо много полезно и възпитателно! • 3
  comandante avatar :-|

  [quote#1:"hlistian"]А бе почнете да пишете грамотно. Какви са тия грешки, нали сте редактори? [/quote]
  Нали не очакваш завършили институт по журналистика да пишат тук статиите?

 • 4
  jj avatar :-|
  J.J.

  До коментар [#2] от "comandante":

  Точно така, да не говорим, че дори и тези с тежки присъди трябва да бъдат поощрявани ако работят с намаляване на присъдите и т.н. Честно казано, аз бих подкрепил още по-крайна система, при която затворниците или трябва да работят или да си плащат издръжката от спестяванията. Въпросът е, че при тази законова уредба няма как да стане. Трябва да се набляга върху превъзпитание, интеграция в обществото, а не върху затваряне и държане за определен период.

 • 5
  navy avatar :-P
  navy

  Е на това му се вика -беше изпратен в тъмница!

 • 6
  comandante avatar :-|

  До коментар [#5] от "navy":
  Накрая ще може всеки затворник ще може да осъди държавата за това , за нечовешките условия!


 • 7
  oft231057892 avatar :-|
  oft231057892

  До коментар [#2] от "comandante":

  Много резон има във Вашето изказване за затворниците с леки присъди. А на мен ми се струва, че много по-евтино ще излиза на данъкоплатеца кокошкарите, които имат адрес да им се монтира проследяваща гривна. Същите да нямат право да напускат района, където живеят и да полагат безвъзмезден труд в градинки и пр. докато им тече присъдата. А ако реши да хитрува - скатава от работа или изчезне, добавя му се към присъдата двойно отгоре и вече лежи ефективно. В някои "бели държави" това е отдавнашна пракика.

 • 8
  rainbou1 avatar :-P
  rainbou1

  Още по-лесно ще е да се вземат велосипеди на стендове и да им се сложи по един генератор. Така излежаващите присъди ще си генерират сами тока, а и след като перспективата да въртиш педали по няколко часа на ден няма да им хареса много, следващия път може и да се замислят преди да правят зулуми.
  Макаренко един вид.

 • 9
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  До коментар [#2] от "comandante": Де толкоз акъл в сега управляващите ни милиционери,а и още като общество не се достигнали дотам. Затова имаме да плащаме солени обезщетения. Явно само изтъняването на джоба ни може да ни накра да мислим рационално.

 • 10
  comandante avatar :-P

  [quote#7:"1024"] много по-евтино ще излиза на данъкоплатеца кокошкарите, които имат адрес да им се монтира проследяваща гривна.[/quote]
  Ще кажа какво ме притеснява ... ще излезе някоя фирма с която ще подпишат обвързваш договор за покупка и поддръжка на проследяващи гривни за милиони и пак ще ощетят данъкоплатците.

  Единствената разумна алтернатива е обществено полезен труд и според категорията труд да им се приспада присъдата.

  Примерно тежките наказания убийства ако работят на кариера за гранит и чукат павета да им се приспадат на половина.

  Престъпленията от общ характер могат да строят пътища и да чистят коритата на реките .

  А леките присъди могат да работят ангария за "озеленяване" и "чистота" в момента на частните фирми изпълняващи подобни дейности им се плащат стотици милиони даже милиарди годишно а в общинските се краде здраво.

  Примерно "Парк Витоша" може за 2-3 години да се оправи така ,че да стане отново красиво и поддържано място без "помощта на Цеко"
  .


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход