Шагреновата кожа на парка

Вече няколко години пешеходците се конкурират с колите в Морската градина

Шагреновата кожа на парка

Варненската морска градина е тъжен пример за случващото се с обществените пространства в България

Спас Спасов
15830 прочитания

Вече няколко години пешеходците се конкурират с колите в Морската градина

© Надежда Чипева


Една градина, две собствености

Морската градина във Варна доскоро беше управлявана почти изцяло от държавата. Първата й част - т.нар. историческо ядро, до голяма степен бе запазена, тъй като е обявена за културно-исторически паметник. Втората й част обаче безконтролно беше реституирана, приватизирана и застроявана, така че почти изчезна.

Шагреновата кожа, дала име на един от най-популярните романи на Балзак, имала магическа сила. Тя сбъдвала желания, но се свивала и намалявала след всяка грешка на притежателя си. Най-накрая изчезнала, но и го погубила.

Горе-долу в този сюжет вече повече от 20 години се движи и съдбата на един от най-големите и красиви градски паркове у нас – варненската Морска градина. Тя сбъдва желанията на някои варненци за жилище в паркова среда, но постепенно свива размера на единствения парк във все по-големия град. Със скоростта, с което се случва това, Варна окончателно ще изгуби представата за себе си като зелен и отворен към морето град. И ще укрепи още повече Великата чернономорска бетонна стена.

На последното си заседание в края на март т.г. общинският съвет (ОбС) в града прие специфични правила за застрояване в централната част на Варна и Морската градина. Нуждата от тях бе обяснена с процедурата по приемане на общия устройствен план на града. Странното обаче е, че става въпрос за т.нар. историческо ядро на парка (което е паметник на културата) и в което се предполагаше, че не може да се извършва никакво строителство. Въпреки уверенията на главния архитект на Варна Петър Йорданов, че правилата в никакъв случай няма да доведат до застрояване, бурният дебат, предизвикан от лявата опозиция в съвета, все пак вдигна лека вълна на граждански протест срещу решението.

Неубедително

В началото на миналата седмица от двете страни на разделителната линия, очертана от решението на ОбС - Варна, се оказаха кметът на града Кирил Йорданов и председателят на групата на ГЕРБ в съвета Иван Портних.

"В Ботаническата и в Морската градина не трябва да се допуска никакво строителство от типа на ресторанти, хотели или частни домове дори и с нищожни показатели (...), каза Йорданов. Каквито и правила да влязат в сила, никой не може да ме накара там да допусна нещо такова!"

В изненадващия задочен спор с кмета, избран за четвъртия мандат като кандидат на ГЕРБ, Портних обясни, че зад напрежението около Морската градина се крият опити приемането на общия устройствен план на Варна да бъде отложено. "Общинският съвет не е гласувал разрешаване на строителството в приморския парк, а точно обратното - забраната за строителство там стана още по-сериозна", беше цитиран той от "Дарик".

Независимо от аргументите си обаче нито единият, нито другият успяха да накарат аудиториите си да повярват, че в Морската градина на Варна наистина няма да се строи. Нито Йорданов, нито Портних предложиха например тотална забрана. Неубедителността им беше катализирана от странно съвпадение.

В същия ден, в който общинските съветници във Варна приеха т.нар. Специфични правила и норми към общия устройствен план на града, Министерският съвет реши да отнеме от Министерството на културата управлението на въпросното "историческо ядро" на парка и да го предостави на община Варна.

@@galwidg:[email protected]@

Този акт на практика документира границата, която разделя Морската градина на две, оставяйки близо половината от площта й в разпореждане на държавата (за това как държавата се сдобива с част от парка малко по-надолу). ОбС реши да потвърди забраната за строителство в историческата част на парка, но отвори кутията на Пандора за останалата.

В управляваната от държавата зона след 1992 г. масово държавната собственост се продаваше на частни лица, а след това общината даваше разрешения за строителство. Така в летните месеци след 20 часа "държавната" градина се превръща в гигантски паркинг, коли те изпотъпкват тревни площи и растителност, градени с години, в частните алеи около Делфинариума може да ви изгонят с оръжие, а бурните строежи засилиха свлачищата.

От последното пък се възползват от "Холдинг Варна" (фирма в една икономическа група с "Химимпорт"), които купиха териториите около приморската алея на града. В момента те изграждат брегоукрепителни съоръжения, които са условие за бъдещите строежи.

Под прикритие

Още по време на предишните си три мандата сегашният кмет на Варна шумно обяви налагането на няколко напълно безсилни строителни забрани в парка. В края на февруари 2009 г. той дори влезе в новините с декларацията си, че "ще оглави бунт на варненската общественост, ако в Морската градина тръгне строителство". От това, разбира се, не последва нищо.

Всички разрешения за строителство, изготвени от администрацията на Йорданов, бяха издавани за т.нар. сгради с обществено предназначение или за "възстановителни дейности". След завършването им те се оказваха жилищни кооперации, хотели и дори екстравагантни еднофамилни къщи. Фиктивното откриване на детски градини или творчески клубoве в част от новопостроените сгради се превърна в "легален" трик за прикриване на нарушенията. Районната дирекция за строителен контрол явно никога не си е задавала въпроса какво точно е "общественото предназначение" и дали сгради, на чиито първи етажи има SPA и фризьорски салони, кафенета или фитнес клубове, спадат в тази категория.

Две години преди да се кандидатира за четвърти мандат, като номинация на ГЕРБ, Йорданов влезе и в ожесточен спор с тогавашния министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев. Причина за скандала, в който днешният президент намекна дори за оставката на Йорданов, бяха издадените пет строителни разрешения, касаещи реализацията на проекта "Алея първа" в крайморската зона на парка.

Негов инвеститор е "Холдинг Варна". От там, категорично отрекоха връзка с последните решения."Специфичните правила за застрояване ще важат за северната част на приморския парк и нямат никакво отношение съм реализацията на проекта ни, каза изпълнителният съдиректор на дружеството Милчо Близнаков. Той предвижда единствено изграждането на канализационна и отводнителна система в споменатите зони от Морската градина. Нищо повече!

Колкото до транспортните комуникации, които според някои скици по проекта минават през северната част на парка, отдавна се отка захме от тях."

През пролетта на миналата година лично Йорданов предложи на ОбС - Варна, да отстъпи на частен инвеститор 10 от 16-те дка на детската логопедична забавачка в Морската градина. Срещу придобивката новият собственик трябваше да разшири сградата на забавачката за своя сметка. За вземане на решението не достигнаха само два гласа, а заради предизборната ситуация скандалът бе потушен. Иронията е, че Йорданов имаше намерение да отстъпи терена не на друг, а на най-яростния си опонент в последнитеизбори - Веселин Марешки. За сделката Йорданов беше готов да погази волята на дарителите, завещали имота на общината "за децата на Варна".

Невидимата граница

Протестите на няколкото природозащитни организации във Варна по повод "разделянето" на парка на зона, в която може да се стои, и такава, в която това е забранено, сега се оказаха закъснели с точно 20 години. По данни на областната администрация във Варна още през 1992 г. е бил съставен списък с паметници на културата, градинското и парково изкуство, включително и във Варна, който след съответното съгласуване е публикуван в бр.41 на Държавен вестник от същата година. В него обаче не попада територията от Вълнолома до стената на двореца "Евксиноград", смятана днес от мнозина за неделима част от приморския парк във Варна, а само така нареченото му историческо ядро. Така между капките изчезва половината Морска. В същото това време областен управител на Варна, назначен от правителството на Филип Димитров, е бил днешният кмет на града Кирил Йорданов. Това дава основание на противниците му в ОбС да питат защо още тогава не е защитил неделимостта на парка?

"Може би заради липса на ресурс или заради все още неизяснена собственост, в началото на 90-те години строителството в северната част на парка все още беше в пренебрежими граници, каза бившият кмет на Варна до 1999 г. Христо Кирчев. Но точно в този период бяха предявени най-солидните реституционни претенции към терените там. Да не се съобразиш с тях беше невъзможно, тъй като по-голямата част от собствениците прибегнаха до съдебни процедури." Именно реституцията, осъществена в мандата на предшественика му обаче, бе сред дежурните оправдания на Кирил Йорданов за неспособността да се справи с безконтролното строителство, което допусна в градината след 1999 г. Факт е, че доста от държавните имоти в градината бяха разпродадени от тогавашния областен Добрин Митев (който по последни данни живее в Нова Зеландия).

"Сегашните граници на зоната, в която строителството ще бъде абсолютно невъзможно и занапред, започват от най-южната част на Морската градина и свършват в района на Зоопарка, обяснява зам. областният управител на варненска област Славчо Славов. Когато държавата реши да предостави имота на община Варна, предложихме историческото ядро на Морската да бъде разширено на север до сградата на Делфинариума. Експертният съвет обаче не прие това решение. Мотивът бе, че в останалата част на парка има частни имоти." По думите на Славов оттук нататък не съществуват никакви вратички за разрешаване на строителство в историческата част на приморския парк. Въпреки това съмненията за това, че той е поделен, за да удовлетвори непримиримите интереси на общината и държавата, остават.

Забраната, която разрешава

Прехвърлянето на най-посещаваната част от Морската градина във Варна в управление на общинската администрация променя принципно технологията за разполагане на т.нар. временни или преместваеми търговски обекти в нея. Досега схемата, броят и местата, на които те могат да бъдат поставяни, се съгласуваше от Министерството на културата и само се одобряваше от главния архитект на Варна. След решението на МС от 29 март т.г. всички разрешения за разполагане на щандове в парка ще минават само и единствено през решения на местните органи на властта. Проблемът е доколко непреместваеми ще се окажат тези съоръжения - от години на варненските плажове непоклатимо си стоят именно такива обекти.

Ето така "шагреновата кожа" на Морската градина във Варна ще продължи да сбъдва желания. Но след всяко от тях ще намалява като наказание за безотговорността и алчността.

Една градина, две собствености

Морската градина във Варна доскоро беше управлявана почти изцяло от държавата. Първата й част - т.нар. историческо ядро, до голяма степен бе запазена, тъй като е обявена за културно-исторически паметник. Втората й част обаче безконтролно беше реституирана, приватизирана и застроявана, така че почти изчезна.

Шагреновата кожа, дала име на един от най-популярните романи на Балзак, имала магическа сила. Тя сбъдвала желания, но се свивала и намалявала след всяка грешка на притежателя си. Най-накрая изчезнала, но и го погубила.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  nogica avatar :-|
  nogica

  уморих се да слушам и чета глупости всички които гласуват и се правят на защитници се продадоха за 1000лв. толкова струват гласовете им в общинския съвет- ХЮМНЕТА прости.80% сменяха партии от 20г. барабар с кмета.Държавата върна Морската градина на Общината за да може след това да си построят блоковете и местните ХЮМНЕТА да гласуват за строежа.ГЕРБ уби ГЕРБА на ВАРНА.Премествам се в София немога да гледам тези тъпи муцуни.

 • 2
  nogica avatar :-|
  nogica

  Дано не застроят Витоша докато се преместя

 • 3
  aussie avatar :-|
  aussie

  Алчността в България е повсеместна, а във Варна е направо смразяваща.

 • 4
  rordin avatar :-|
  victor troska

  мдаа, цяла статия без да се спомене тим...

 • 5
  galjab avatar :-|
  galaf

  Споменават се само че като Химимпорт, както са по-известни в София.

 • 6
  paxah avatar :-|
  paxah

  Повече от 100 години Морската градина е символ на Варна. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0_(%D0%92%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0)

  И изведнъж някакви самозабравили се Остап Бендеровци, незнаещи колко струва хляба и бензина, некачвали се в градски транспорт решават да заличат символа на варненци.

 • 7
  peho avatar :-|
  peho

  "Вече няколко години пешеходците се конкурират с колите в Морската градина"
  Това е така, но снимката е неправилна защото този знак е поставен заради строежа(вижда се в дъното). Защитавате правилна кауза, но айде да не е с манипулация.

 • 8
  exile avatar :-|
  exile

  До коментар [#7] от "peho":

  Прав си, но също така снимката е чудесна метафора на това какво става с градината.

 • 9
  wc1 avatar :-|
  WC1

  Фотографът е застанал с гръб към Вила Рома, а от лявата му страна е нов комплекс с апартаменти, които е пропеснал да заснеме и не са споменати от Спас. Не са споменати и десетките инвеститори, построили хотели и ресторанти, а само Холдинг Варна и Химимпорт, които нямат интереси в територията на парка. Също така няма да строят (поне така си мисля) В.Златев, Ц.Минев.......
  Морската градина е защитена като паметник на културата и достига до Шокаровия канал. Прилича ли ви останалата част на паметник на културата, за да бъде защитена по същия ред?
  Искаме парк, който да достига не само до стените на Евксиноград, но и зад тях. Пешеходен достъп до парка и плажа в дни без даржавни мероприятия няма да застрашат националната сигурност.
  Възможен ли е парк при наличие на частни имоти? Да, но след процедура за отчуждаване при доказани обществени потребности, които не могат да се задоволят по друг начи и обезщетяване на собствениците.
  Читалите, които не са от Варна ще си помислят, че сега ама парк и общинския съвет е взел решение да се застрои. Приятна разходка по Станчовата алея, започваща от ресторант Хоризонт ще ни отведе до почивен дом на учителите, комплекс "Максим", вила Рома, апартаментен комплекс, рибен ресторант, няколко къщи, делфинариум,следват 4 къщи, бивша вила на ОК на БКП, 3 сгради с апартаменти, хотел, пак рибен ресторант (Буров), две стари вили, метеорологична станция, пак няколко къщи, офиси, Карин дом, бивше военно поделение, апартаменти..... Там отдавна няма парк.
  Може би Д.Мите да е продавал даржавни парцели, но хората от Варна си спомнят, че до началото на 70-те години имотите около Станчовата алея бяха частни (лозя и вили) Гледали сте "Любимец 13", къщата в която са правени снимки още е там. Част от бившите собственици си върнаха земите през съда, както и в междублоковите пространства в съседните квартали, които застроиха.

 • 10
  l1 avatar :-|
  l1

  Варна винаги е бил кофти град!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход