Пенсионен популизъм

Правителството готви вдигане на пенсиите догодина при ръст на икономиката. Такъв обаче не се очаква

Финансовият министър Симеон Дянков потвърди, че минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще бъде увеличена от 1 юни
Финансовият министър Симеон Дянков потвърди, че минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще бъде увеличена от 1 юни
Финансовият министър Симеон Дянков потвърди, че минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще бъде увеличена от 1 юни    ©  Надежда Чипева
Финансовият министър Симеон Дянков потвърди, че минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще бъде увеличена от 1 юни    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

6.9 млрд. лв. са разходите за пенсии според бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 г. Това е около една трета от целия бюджет на държавата.

Изборите идват след повече от година, но обещанията започнаха да валят още тази пролет. Възможни са едно или дори две увеличения на пенсиите през 2013 г., стана ясно от изказвания на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков преди празниците. Той потвърди и че минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст пък ще бъде увеличена от 1 юни 2012 г., като повишението ще е от 136 лв. на 145 лв. и ще засегне около 736 хил. пенсионери (виж карето).

Едно твърдо обещание

След последното заседание на Министерския съвет вицепремиерът обяви, че при изготвянето на бюджета за 2013 г. в него отново ще бъде заложено отмененото в края на 2011 г. швейцарско правило. Така от следващата година увеличаването на пенсиите пак ще бъде обвързано с ръста на инфлацията (50%) и с ръста на производителността на труда (50%). "Предишното швейцарско правило имаше главно тежест върху конкурентоспособността и по-малко при производителността, с други думи - по-малко върху инфлацията. Сега двете са уравновесени", обясни Дянков.

Пред сутрешния блок на БНТ "Денят започва" в четвъртък финансовият министър посочи още, че индексирането ще се случи "може би май или юни". "За последните 2-3 години заради кризата този индекс не работеше, но от следващата 2013 г., някъде в края на пролетта, автоматично всички пенсии ще се вдигнат", коментира Дянков.

И второ потенциално вдигане

 

По думите на вицепремиера обаче правителството обмисля и евентуално извънредно повишаване на всички пенсии през пролетта на следващата година преди индексирането. Условието това да се случи е ръстът на икономиката през 2012 г. да е по-висок от прогнозирания от кабинета около процент. "В смисъл, ако имаме ръст на икономиката, примерно 2 процента за тази година, което към края на годината се надяваме да се появи по-висок ръст, тогава за следващата година ще имаме и допълнителна възможност за увеличение на пенсиите", коментира Дянков.

Икономическата условност

При обсъждането на бюджет 2012 г. обаче очакванията за ръст на икономиката бяха доста по-положителни – прогнозата в макрорамката към бюджета беше за 2.9% увеличение на БВП. Миналия месец обаче от финансовото министерство коригираха съществено предвижданията си – до 1.4% ръст на икономиката за тази година. При това прогнозата им все още изглежда доста по-оптимистична на фона на обявените от гуверньора на БНБ Иван Искров в началото на април очаквания за едва 0.7% увеличение на БВП.

През последните седмици прогнозите на Европейската комисия, МВФ и независими икономисти също бяха коригирани в посока надолу. Промените не са изненадващи с оглед на очакваната нова рецесия в еврозоната и останалите държави от Европейския съюз, която несъмнено ще засегне и българската икономика.

"Икономисти смятат, че България е застрашена от рецесията в Европа, че страната няма да може да изпълни приходите си и трябва да мисли за балансиран бюджет, а това при неизпълнение на приходите означава рязко свиване на разходите", коментира в началото на миналата седмица пред "Дарик" и председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. "Аз не мога да твърдя как ще се развиват приходите в българския бюджет в посока на по-високи приходи от тези, които са планирани. Защото това е евентуалният източник за някакво повишаване на пенсиите", допълни тя.

Предизборният натиск

Влошаващите се перспективи пред икономиката, на фона на които се случват заявките за вдигане на пенсиите, вече станаха причина анализатори да призоват правителството да не се поддава на натиск във връзка с предстоящите през 2013 г. парламентарни избори. Според независимите икономисти, участващи в инициативата Macro Watch, кабинетът трябва не просто да устои на натиска за увеличаване на харченето, но и да вземе мерки за съкращаване на разходите още през настоящата година. "Предизборните декларации и обещания вече започнаха", коментира преди седмица главният икономист в Института за пазарна икономика Десислава Николова, като визира интервю на вицепремиера за "24 часа" от края на март. В него Дянков обяви, че правителството търси средства, с които да финансира вдигането на пенсиите с повече от 4% през 2013 г.

"Очевидно има натиск за предизборно вдигане на пенсиите", смята и икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов. "През последните няколко седмици се вижда как се обещава все по-щедро, въпреки че икономическата ситуация се влошава", посочва той.

Според финансовия министър обаче планираното увеличение не е свързано с предстоящия вот. "То не е обещание, то просто е задължение в закона", коментира Дянков пред БНТ. "В известен смисъл аз поне съм научил от политическия си опит в последните 2-3 години, че всеки ден е изборен ден, всеки ден нещо, ако направиш, което е по-добро за хората, от опозицията веднага казват, че е предизборно", посочи той.

По думите му средства за евентуалното увеличаване на пенсиите биха могли да дойдат и по линия на приватизацията. Като пример финансовият министър посочи миноритарния дял на държавата в Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Анализатори обаче припомнят, че средствата от евентуална продажба не би следвало да влязат директно в бюджета. "Приходите от приватизация би трябвало да влизат в Сребърния фонд и да не се харчат до 2018 г., каквато е сегашната разпоредба, или до 2028 г., както предвижат договорените промени по новия закон", изтъква икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов. Освен това той посочва, че като цяло не би трябвало да се използват еднократни приходи, каквито биха били тези от приватизация, за финансиране на увеличаването на пенсиите, което е дългосрочна политика.

Така според него стои отворен въпросът как ще се финансира едно такова увеличение. "Няма да има допълнителни приходи в бюджета, нито повече работни места, с които в системата да се вкарат повече осигуровки. Не трябва да се забравя и фактът, че предстоят големи плащания по външния дълг в началото на следващата година", подчертава икономистът. През януари 2013 г. страната ще трябва да погаси задължения за почти 1.8 млрд. лв.

Минимално повишение за над 700 хил. пенсионери

Вдигането на минималната пенсия беше заложено в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 г. От средата на годината паралелно ще се повишат и обвързаните с нея минимални размери на пенсиите за трудова дейност и на социалните пенсии. За увеличението са необходими около 42.2 млн. лв. за периода юни - декември 2012 г., посочват от Националния осигурителен институт (НОИ).

Парите за увеличаването на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 юни 2012 г. вече са предвидени със Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 г., посочват от НОИ. Още при обсъждането на пенсионната реформа през есента на 2011 г. разчетите на финансовото министерство показаха, че за вдигането на минималните пенсии от 1 юни 2012 г. ще са нужни между 40 и 50 млн. лв. Такава сума се пести от увеличаването на пенсионната възраст с една година.

44 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  birdman avatar :-|
  birdman
  • - 4
  • + 50

  Закономерност - с приближаването на изборите , толкова по-неблагоразумно става управляващото правителство (независимо от държавата) ! Намеренията на ГЕРБ се оказаха голи думи пак ще даваме пенсии и трупаме дефицит !

  Нередност?
 • 2
  maina100 avatar :-|

  Старо правило е е,че преди избори и война се лъже най-много...

  Нередност?
 • 3
  demonoid avatar :-|
  demonoid - чао тирани!
  • - 5
  • + 72

  ГЕРБ дойдоха с много надежди и очаквания,съизмерими с очакванията към т.нар. "цар". За съжаление използваха мандата си за да се оправдават с предходните, за да напълнят гушки като за последно (щото не се знае дали МВР + Цецо ще им спечелят следващите избори - абсурдно е някой да си представя, че чрез бюлетини се променя нещо!), и за да протакат необходимите реформи. Резултатите ги виждаме - българите са най-прости (да ме извинява интелигентната част на потребителите на Икономедия), хората масово не могат да преценят кой им бърка в здравето, и не на последно място - външните Господари така искат.

  Нередност?
 • 4
  jelezen avatar :-|
  jelezen
  • - 2
  • + 37

  Ехей, Дянков, така и ще умрете с опозицията или предишните на уста. Че как да не е предизборно? То не бяха пенсиите догодина, то не бе ББ на хеликоптер и "раздава" пари на онези истински нещастни хора, в пълното си право да се оплакват.
  Но обещавайте, това е безплатно. Бъдете щедри, белким забравим всичко, което се случи през управлението на ГЕРБ.

  Нередност?
 • 5
  vadin avatar :-P
  Novakov
  • - 2
  • + 38

  Пенсионерите наистина имат нужда, ама като гледам Дянков кви ги върши със сребърния фонд, изглежда възнамерява да им даде нещо, с което да спечели избори, след които даденото не ще бъде достатъчно да покрие инфлацията.

  С други думи и изборите спечелени и народа пак гладен.

  Нередност?
 • 6
  chichkovuychev avatar :-?
  Angel Dobrev
  • - 5
  • + 36

  До №2 - Кумчо Вълчев:Драги колега , цитатът е мисъл на Ото фон Бисмарк:" Най - много се лъже по време на война, преди избори и по време на лов и риболов." Иначе по-нагли лъжци от царистите и сега от герберите НЕ СЪМ СРЕЩАЛ ПОНЕ ОТ 20 - 30 ГОДИНИ. А с тези лъжи няма ли да се катурнат сами от властта??? Щото матр'яля няма да се надява само като кон на празна ясла. Пък и спомените ми са поне от 23 години насам, че матр'ялът не повтаря мандат на лъжците.

  Нередност?
 • 7
  prima.vista avatar :-|
  prima.vista
  • - 6
  • + 26

  Това не е Дянков а Андерш Брайвик - масовия убиец от Нрвегия - той не убивал, а се самоотбранявал от пенсионерите!!!!

  Нередност?
 • 8
  cocaigne avatar :-P
  cocaigne
  • - 3
  • + 19

  След една година, колко ли пенсионери ще останат. Така че това увеличение едва ли що доведе до отделяне на повече средстава. Остава си чистият популизъм.

  Нередност?
 • 9
  45iv avatar :-|
  45iv
  • - 4
  • + 13

  Аз бих му пуснал песента на Реи Чарлз- Hit the road Jeck.

  Нередност?
 • 10
  0888571682 avatar :-|
  0888571682
  • - 54
  • + 7

  ПЕНСИОНЕРИТЕ НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА ПОЛУЧАВАТ ПАРИ, А КУПОНИ КОЙТО ДА ВАЖАТ ЗА ХРАНА, СМЕТКИ И ЛЕКАРСТВА. Когато им се дават банкноти - някои взимат кредити, други купуват китайски продукти, а така не се стимулира икономиката. Ако някой иска банкноти - той да взима само 70% от пенсията си.

  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
Нов коментар