Държавата ще остане длъжник с привилегии
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Държавата ще остане длъжник с привилегии

Капитал

Държавата ще остане длъжник с привилегии

В Търговския закон ще се въведе 30-дневен срок за плащане по сделки, но той ще може да се заобикаля

5143 прочитания

Капитал

© Надежда Чипева


Плащанията по търговски сделки да се извършват в 30-дневен срок от получаване на фактурата, предвижда проект за изменение на Търговския закон, публикуван на страницата на Министерството на правосъдието. Сега в закона няма задължение за своевременно плащане и това е причина за огромна междуфирмена задлъжнялост, както и за неплащане от централната и местната власт.

Според проучване на Българската стопанска камара (БСК) и "Мост финанс мениджмънт" от декември 83% от дружествата имат несъбрани вземания, а при повечето те са 10-20% от оборота им. Сред най-големите длъжници към бизнеса са държавата и общините. Според същото изследване дълговете на държавата само по изпълнени вече обществени поръчки са на стойност 420-470 млн. лв.

"Вратичка" за обществените поръчки

Според законопроекта страните по търговска сделка ще могат да уговарят над 60 дни срок за плащане, ако има обективна причина или пък такова е "естеството на сделката или услугата". Изключението обаче няма да се допуска, когато става дума за обществена поръчка - тогава възложителят ще е длъжен да плати в 30-дневен срок.

Заобикалянето на тази норма обаче ще бъде възможно, дори когато сделката е сключена след конкурс, ако страните уговорят по-дълъг срок за "преглеждане или приемане на стоката или услугата". Тогава изискването за  плащане в рамките на месец ще започва да тече след края на уговорения за това срок. И тъй като в проекта не е предвидена горна граница за него, теоретично той ще може да се разтяга безкрай във времето.

Създава се нова разпоредба, с която при забава на парично задължение, ако друго не е уговорено, кредиторът има право на обезщетение в размер на законната лихва, както и на разноски за събиране на вземането си в размер на 80 лева. Парите ще се дължат, без да е необходима покана, а кредиторът ще има право да търси разноски и обезщетение за вреди и в по-висок размер.

Въвеждането на тези правила е аргументирано с Директива 2011/7/ЕС относно борбата със забавяне на плащането по търговски сделки.

"Малката" разлика с отхвърления проект на Орешарски

В края на ноември депутатите от ГЕРБ отхвърлиха законопроект на Пламен Орешарски и група депутати от БСП, който предлагаше кредиторите да имат право да начисляват лихва за забавени плащания по търговски сделки, независимо дали са между частни компании или между предприятия и държавни органи.

В отхвърления проект се предвиждаше сроковете за плащане да не надвишават 30 календарни дни, а при специфика на сделката - максимум 60 календарни дни. Записано беше още, че лихвата за забава не може да бъде по-малка от законната - основният лихвен процент плюс 10 процентни пункта.

Кредиторът също имаше право да получи минимална фиксирана сума от 80 лв. и обезщетение за други извършени разноски по събиране на вземането. Единствената разлика с подписания от премиера проект е, че вариантът на Орешарски не предлага възможност да заобикаляне на задължителния срок за плащане чрез уговорки за "преглеждане или приемане на стоката или услугата".

При отхвърлянето на законопроекта на БСП зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов обясни гласуването на мнозинството "против" с това, че екип на ГЕРБ също се занимавал с привеждането на европейската директива към нашето законодателство.

Поредно отлагане при пререгистрацията

ГЕРБ е готов и със законопроект за промяна в Търговския регистър, отнасяща се за тези търговци, които не са се пререгистрирали в срок или имат влязъл в сила отказ за пререгистрация. Сред новите неща е уточняването на кръга на заинтересуваните от прекратяването на дейността на търговеца.

Поради техническата невъзможност за съдилищата да изготвят списъците на непререгистрираните търговци до първоначално определения срок - 1 октомври 2012 г., се предлага той да бъде удължен до 31 декември 2013 г. Създава се задължение и срок за Агенцията по вписванията да попълни код БУЛСТАТ на непререгистрираните търговци в изпратените й от съда списъци и да ги обяви на електронната си страница по азбучен ред на 28-те окръжни съдилища. Дава се възможност на заинтересуваното лице да подаде заявление за откриване на производство по ликвидация максимално бързо, без да е необходимо да се чака изготвянето на списъците от съда.

В действащия закон се отменя алинея, която вменява на ликвидатора отговорността за задълженията на търговеца, свързани с производството по ликвидация.

Плащанията по търговски сделки да се извършват в 30-дневен срок от получаване на фактурата, предвижда проект за изменение на Търговския закон, публикуван на страницата на Министерството на правосъдието. Сега в закона няма задължение за своевременно плащане и това е причина за огромна междуфирмена задлъжнялост, както и за неплащане от централната и местната власт.

Според проучване на Българската стопанска камара (БСК) и "Мост финанс мениджмънт" от декември 83% от дружествата имат несъбрани вземания, а при повечето те са 10-20% от оборота им. Сред най-големите длъжници към бизнеса са държавата и общините. Според същото изследване дълговете на държавата само по изпълнени вече обществени поръчки са на стойност 420-470 млн. лв.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • Половинчато решение-типично за Абсурдистан...

 • 2
  demonoid avatar :-|
  demonoid - чао тирани!

  Какво се заиграват с тая законна лихва за забавено плащане? Тя е дължима по ЗЗД, а доколкото имам спомени той не е отменен. Интересно е, че ще се признават парички за събиране на вземането, т.е. фирмите, които се занимават с тая дейност ще имат възможност да изискват сумички до 80 лв от всяко отделно вземане... Интересно :)

 • 3
  painkiller1983 avatar :-|
  Кирил Груйчев

  Неграмотници, чл. 288 ТЗ"За неуредените с този закон положения за търговските сделки се прилагат разпоредбите на гражданското законодателство, а при непълнота и в него - търговските обичаи. При различия в търговските обичаи се прилагат обичаите по местоизпълнението". Следователно прилага се ЗЗД, а по ЗЗД, "който дължи без срок, дължи веднага" така, че като не е уговорен срок се дължи незабавно" и това правило свързано с новелата на чл. 303 ТЗ ни отговаря на въпроса кога се дължи при търговска сделка - веднага и може да бъде изпълнено в работното време на търговеца. Но с тия властници и законотворци само дивотии може да има. Ще им гледаме сеира и това е.

 • 4
  itoskov avatar :-|
  Woland

  До коментар [#3] от "painkiller1983":

  Проблемът е, че само с ядене не става, трябва и акъл.

 • 5
  mak avatar :-|
  mak

  Всичко това се случва защото имаме слаби Браншови организации, в които единствено добре са управляващите ги. Какво значи да си задължен да внасяш ДДС пък плащането да получаваш в тридесет дневен че и по голям срок какъвто страните договарят.Фирмите участват в Обществени поръчки с унизителни условия който съвсем не отговарят на това Държава и Общини да стимулират бизнеса. Затова и след това се отказват от изпълнение , или се провалят. Затова са браншовите организации да защитят позиции наистина стимулиращи бизнеса. Бързи плащания,пазарни цени.

 • 6
  o1e avatar :-|
  o1e

  всъщност това си е една голяма глупост, чийто единствен ефект е че постави 40-50 5 от фирмите под ударите на чл. 227б от НК - ако не греша цифрата - това е текста който задължава управителите на дружества да декларират спиране на плащанията в 14 - дневен срок. резулатата е ще е заливане на съдилищата с производства по несъстоятелност и прокуратурата с дела за недеклариран фалит. а реален ефект за плащанията няма да има или ще е отрицателен

 • 7
  daks avatar :-|
  ДАКС

  Ето тази законодателна инициатива вече силно прелива отвъд границите на абсурда. Тотално малоумно и ненужно упражнение, което само ще създаде хаос и хабене на обществена енергия за коментиране на тъпото предложение.
  Коментар номер 3 по-горе е описал защо това е така.
  Аз ще добавя само въпроса: Къде отива свободата на договарянето? Ако сме постигнали съгласие да платя след 7 години, значи ще платя след 7 години. А договорите имат силата на закон между страните - справка пак ЗЗД (Закон за задълженията и договорите).

  Време е май да се запътвам към терминал 1.

 • 8
  jonson avatar :-|
  jonson

  Не можах да разбера: държавата просрочва плащане. Дължи ли лихви за просрочието? И въобще, възможно ли е да бъде накарана по някакъв начин да си плати? По съдебен път не е вариант - това са допълнителни разходи + години разправии. Предлаганият закон, при който неплащането на трудови възнаграждения се криминализира, не е ли редно да бъде разпространен върху всички видове забавени плащания? Защото излиза, че всеки безхаберен чиновник би могъл не само да ме фалира, но и да ме прати в затвора, ако имам глупостта да се заема с държавни поръчки.

 • 9
  bul1976 avatar :-|
  bul1976

  Законите трябва да се правят ,за да работи икономиката ,не за това дали са угодни някому към днешна дата или утрешна ,работи ли икономиката всички ще са добре или по малко добре, но добре ,като се каже 30 дни това означава 30 дни ,ма не при еди кви си случай ,или са 30 или не са ,иначе пак като полу- бременната ,Не може Дянков да излезе и да каже между фирмената за длъжнялост ,не проблем на държавата ,ми кво ще прави тая държава с фалирали фирми ? От къде ще прибира данъци ,от Луната ли?Най големия проблем на Герб е Икономиката реално няма такова министерство ,има министерство на икономиката ,енергетиката ,туризма язовирите яйцата и бог знае кво

 • 10
  agrotuz avatar :-P
  тимирут'

  Хубаво де, а какво ще промени това в актуалната картинка?
  Държавата не плаща, защото няма пари. Общините не плащат, защото държавата не им дава пари. Фирмите не се разплащат, защото имат да вземат от държавата и общините. Но не само - не си плащат помежду си и по ред други причини. Например лош умисъл - има "бизнесмени", които са в бизнеса за да завлекат някого - работници, служители, контрагенти, общината, държавата. Или други, които не могат да съберат 2 прости числа без калкулатор, тъпаци с една дума, на които сметките никога не излизат - потопяват всеки, който има глупостта да се занимава с тях. Или пък съвсем порядъчни хора, на които обстоятелствата са попречили да са изрядни.
  Като няма пари в сметката, какво да прави съответният бизнесмен? Не 30 или 60, ами и двойно повече дни да му се дадат, пак нищо няма да се поправи. Дълговете сега се точат с години, пускат се частични плащания и т.н. Понякога се случва кредиторът да фалира преди кредитирания.
  Допускам, че само ще се задръстят съдилищата с нови дела. Реално промените не решават бавните процеси по несъстоятелност и ликвидация. Истинското решение ще е когато се разчистят поне 1/2 от фирмите на пазара, което ще е освежаващо за бизнес-климата.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK