С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
4 16 апр 2012, 17:35, 9367 прочитания

Кога проектът може да бъде временно прекратен

Основание за това са само възникването на извънредни обстоятелства, но не и финансови затруднения

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Казус: Удължаване на срока на проект

Договорът ни е по Приоритетна ос 2 "Повишаване на ефективността на предприятията и развитие на благоприятна бизнес среда" Област на въздействие 2.1 "Подобряване на технологиите и управлението в предприятието" Операция 2.1.2 "Покриване на международно признати стандарти". Договорът ни бе подписан със срок на изпълнение девет месеца с начална дата 01.06.2011 г. Впоследствие изискахме удължаването на договора с максималния възможен срок 12 месеца и краен срок 01.06.12 г.

За съжаление, въпреки че сумата по договора не е особено голяма, планираните ни финансови приходи не се реализираха в пълен обем. Това ни затруднява в разплащанията с нашите подизпълнители по договора - консултанти, одитори и др., което налага да обмислим възможността от отлагане на изпълнението му. Наближаващият летен сезон е "по-силният" за нашата фирма предвид района на действие - гр. Варна и гр. Бургас. Акумулирайки необходимите средства, бихме могли да продължим с изпълнението на договора ни след известен период от време.

Програмата, по която е договорът ни, е със срок до 2013 г., което ни дава възможност за едно временно преустановяване в рамките на настоящата година. В общите условия по договора прочетох, че финансовите затруднения не се приемат като причина за неизпълнението на договора от Договарящият орган. Искам да попитам дали това е вярно във всички такива случаи и как бих могъл да обоснова искането си за временно прекратяване на изпълнението?
 
Срокът за изпълнение на проект по оперативна програма "Конкурентоспособност" може да бъде удължен, но само при възникване на извънредни обстоятелства. А удължаването може да е максимум с 12 месеца. Това са общите изводи от коментарите на експертите, провокирани от конкретния казус, който получихме (виж карето вляво). Договорът не може да бъде продължен поради финансови затруднения на бенефициента, категорични са експертите от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП). Допустими са само извънредни обстоятелства, а консултантите дават като пример поставянето на нормативни изисквания, с които бенефициентите задължително трябва да се съобразят. Те могат да бъдат по въпроси, свързани с околната среда, безопасните условия на труд, хигиена и др.

Ако и вие като нашия читател сте изправени пред финансови затруднения, единственият ход, за да не се налага да прекратявате договора си, е да се опитате да намерите външно финансиране от търговска банка, съветват експертите. А ето и какво още казват те по конкретния казус:
Опитайте да получите финансиране от банка

Стоян Недев, главен експерт "Европейски програми", "Елана инвестмънт"

Съществува възможност за временно спиране на изпълнение на проекта, като за целта е необходимо да се представи ясна и подробна аргументация за причините за спиране. В писмото до ИАНМСП трябва да бъде посочен и срокът, за който се иска временно спиране, като той също трябва да бъде аргументиран, като ясно се изложи как това ще спомогне за реализиране на проекта и как ще се изпълнят целите му след възобновяване на изпълнението му. 

Финансовите затруднения обаче не се приемат за основателна причина за временно спиране на проекта. В този случай,  в който се вижда, че има непостоянство на финансовите потоци, за да преодолеят идентифицираните трудности, бих посъветвал, бенефициентите да се обърнат към търговска банка, която да им осигури необходимия финансов ресурс за реализация на проекта докрай. В банките има отдели "Европейски програми", както и специализирани кредитни продукти за бенефициенти по програмите. Това ще позволи реализацията на проекта в срок, без потребност от спиране.
Важен е не само срокът на програмата, а и този на процедурата

Василка Каменова, експерт европейски фондове в "Огра"

За да можете да се възползвате от правото си на временно спиране изпълнението на проекта, е необходимо то да бъде обосновано с възникване на извънредно или така нареченото форсмажорно обстоятелство.

Извънредно обстоятелство е всяка непредвидима изключителна ситуация или събитие, което е извън контрола на страните и не позволява на една от тях да изпълни задълженията си по договора. 

Важно е също така да се отбележи, че срокът на оперативната програма е до 2013 г., но вие трябва да се съобразите със срока за изпълнение на проектите по конкретната процедура за предоставяне на безвъзмездно финансиране, описан в Насоките за кандидатстване. В конкретния случай това означава че при едно временно спиране изпълнението на проекта,общо периодите, в които сте извършвали дейностите по проекта, не трябва да надвишават 12 месеца.
Бенефициентът вече е използвал възможността за удължаване срока на договора

Мартин Петков, собственик на консултантска компания "Консулто"

Въпросът, свързан с изпълнението на договор за безвъзмездна помощ и в частност за неговото изпълнение във времето, се урежда от два основни документа - самият договор и общите условия, приложими към него, и насоките за кандидатстване, определящи максималната продължителност на проектите по съответната схема.

Както и самият бенефициент посочва – съгласно подписания от него договор – наличието на финансови затруднения не е и не може да бъде основание за спиране на изпълнението на договора (съгласно чл. 10 от същия). Това означава, че тази хипотеза на практика е напълно неприложима в този случай.

Бенефициентът вече е използвал и възможността за удължаване на срока на своя договор, което означава, че друго удължаване не може да има, тъй като в Насоките за кандидатстване е посочена максималната продължителност на проектите (12 месеца).

При така създалата се ситуация и с оглед на условията на договора – същият или ще бъде предсрочно прекратен от договарящия орган (съгласно чл. 11) или по него няма да бъдат изплатени средства в рамките на договорената безвъзмездна помощ. За бенефициента остава единствено възможността да потърси краткосрочно външно финансиране, с което да се разплати с изпълнителите по проекта, за да може да отчете направените разходи и да поиска изплащане на безвъзмездната помощ.
Максималният срок за удължаване е 12 месеца

Марияна Велкова, изпълнителен директор на  Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия

В чл. 10.2. от общите условия към Договора за безвъзмездна финансова помощ е посочено, че бенефициентът може да спре временно изпълнението на проекта изцяло или отчасти, ако възникнат извънредни обстоятелства, които правят продължаването му твърде трудно или рисковано, като незабавно уведоми за това ДО/МЗ (бел. ред. - Договарящия орган/Междинното звено) и приложи цялата необходима информация.

Затрудненията на бенефициента са от финансов характер и не попадат в хипотезата на извънредните обстоятелства, тъй като са изрично изключени с разпоредбата на чл. 10.5. от общите условия.

В случай че бенефициентът, е упражнил правото си да удължи срока на договора до максимално допустимия срок от 12 месеца, то следва или да го изпълни, или да поиска прекратяването му, ако срокът не е изтекъл.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Уикенд новини: Главният прокурор ще може да бъде разследван от свой подчинен, съдът блокира партията на Слави Трифонов 1 Уикенд новини: Главният прокурор ще може да бъде разследван от свой подчинен, съдът блокира партията на Слави Трифонов

И още: Масови стачки във Франция заради пенсионната реформа на Макрон, още по-строг воден режим в Перник

8 дек 2019, 1393 прочитания

Единният стандарт за сградите в центъра ще е готов догодина Единният стандарт за сградите в центъра ще е готов догодина

Въведени са изисквания за "Графа" и още три улици в Наредбата за градската среда, която ще бъде гласувана през 2020 г.

8 дек 2019, 1256 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Държавата ще остане длъжник с привилегии

В Търговския закон ще се въведе 30-дневен срок за плащане по сделки, но той ще може да се заобикаля

Още от Капитал
Какво прави една реклама ефективна

Николай Караджов, Светослава Диновска и Радомир Иванов от агенцията Saatchi&Saatchi Sofia, пред "Капитал"

Къде е еко-то в данъка за колите

Новите данъчни идеи на София се мотивират със замърсяването на въздуха, но реално нямат връзка с това

Язовир "Черна дупка"

Пресъхването на язовир "Студена" заплаши Перник с пълно безводие до края на годината и разкри огромните пропуски при управлението на водите в България

Анестезиолозите на алианса

Лидерската среща на НАТО в Лондон се проведе "на обезболяващи", позаглади противоречията и отложи решаването на фундаменталните проблеми за по-късно

20 въпроса: Красимир Георгиев

Често предизвиква себе си, а с това мотивира и други хора към промяна

Кино: "Болка и слава"

Алмодовар вълнуващо за спектакъла на живота и корените на творчеството

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10