Кога проектът може да бъде временно прекратен

Основание за това са само възникването на извънредни обстоятелства, но не и финансови затруднения

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Казус: Удължаване на срока на проект

Договорът ни е по Приоритетна ос 2 "Повишаване на ефективността на предприятията и развитие на благоприятна бизнес среда" Област на въздействие 2.1 "Подобряване на технологиите и управлението в предприятието" Операция 2.1.2 "Покриване на международно признати стандарти". Договорът ни бе подписан със срок на изпълнение девет месеца с начална дата 01.06.2011 г. Впоследствие изискахме удължаването на договора с максималния възможен срок 12 месеца и краен срок 01.06.12 г.

За съжаление, въпреки че сумата по договора не е особено голяма, планираните ни финансови приходи не се реализираха в пълен обем. Това ни затруднява в разплащанията с нашите подизпълнители по договора - консултанти, одитори и др., което налага да обмислим възможността от отлагане на изпълнението му. Наближаващият летен сезон е "по-силният" за нашата фирма предвид района на действие - гр. Варна и гр. Бургас. Акумулирайки необходимите средства, бихме могли да продължим с изпълнението на договора ни след известен период от време.

Програмата, по която е договорът ни, е със срок до 2013 г., което ни дава възможност за едно временно преустановяване в рамките на настоящата година. В общите условия по договора прочетох, че финансовите затруднения не се приемат като причина за неизпълнението на договора от Договарящият орган. Искам да попитам дали това е вярно във всички такива случаи и как бих могъл да обоснова искането си за временно прекратяване на изпълнението?

 

Срокът за изпълнение на проект по оперативна програма "Конкурентоспособност" може да бъде удължен, но само при възникване на извънредни обстоятелства. А удължаването може да е максимум с 12 месеца. Това са общите изводи от коментарите на експертите, провокирани от конкретния казус, който получихме (виж карето вляво). Договорът не може да бъде продължен поради финансови затруднения на бенефициента, категорични са експертите от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП). Допустими са само извънредни обстоятелства, а консултантите дават като пример поставянето на нормативни изисквания, с които бенефициентите задължително трябва да се съобразят. Те могат да бъдат по въпроси, свързани с околната среда, безопасните условия на труд, хигиена и др.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • - 2
  • + 1

  Заключение: стройте далече от "помощите" на брюкселските зелки, по-далече по-добре......

  Нередност?
 • 2
  agrotuz avatar :-P
  тимирут'
  • - 1
  • + 2

  Парите по програмите са добре дошли за бизнеса. Но бизнесът не е годен да усвоява пари по проектите. У нас всеки се мъчи да надскочи ръста си или се оставя консултантите да го замаят с красноречие. Когато се срещне с реалността следва отрезвяване, търсена на виновника и традиционното мрънкане. По принцип липсата на пари не е основание да се удължава проект, освен в един случай. Конкретно по казуса - ще загубят субсидия, а ако се провалят окончателно - ще връщат пари. Защото казват "хоп" преди да са скочили... И още нещо - ЕК не позволява нелоялна конкуренция и/или увреждане на конкурентната среда чрез (зло)употреба с евро-фондове.

  Нередност?
 • 3
  ogo avatar :-|
  ogo
  • + 1

  Господина от Елана да не говори наизуст!
  В търговските банки ако нямаш поне 3 апартамента в София за залог , просто ти показват среден пръст!

  Нередност?
 • 4
  kaloian avatar :-|
  Калоян
  • + 1

  Немога да разбера, защо Българите постоянно мрънкат. Колкото повече чета относно еврофондовете, толкова по разочарован оставам. Отнасям се до коментар Номер 1, който твърди че е по-добре да стоим далеч от евросредствата. Искам само да Ви кажа, че във държави като Полша е било същото усвояването на евросредствата било е бавно и когато ЕС ги е притиснал да побързат с усвояването са се разбързали и както можем да видим днес имат над 90% реално усвоени пари от ЕС. Това е нещо съвсем нормално, но разликата между Нас и Полша е, че Поляците не си смениха администрацията, която се е подготвяла по време на подготвителния период, както направиха Българите. Така, че дори неможем да виним консултантските фирми, а по скоро нашата администрация. И второ повярвайте ми, че без евросредствата Полша нямаше да дръпне толкова напред и междувпрочем нямаше да имаме нова библиотека в университета, ако ги нямаше евросредствата, защото съм убеден че кметството нямаше да отпусне 35 милиона евро за построяването на нова сграда, от която никой освен студентите няма печалба. ;)
  Очаквам с България да се случи същото, но всичко е въпрос на време... !

  Нередност?
Нов коментар