Половината законни площадки за скрап са затворили заради екозакон

Заради лошия контрол незаконните ще се увеличат, обявиха от бранша

Председателят на Българската асоциация по рециклиране Борислав Малинов (вляво) само за седмица е дал 10 сигнала за незаконни пунктове са изкупуване на отпадъци. Те продължават да работят. <br>
Председателят на Българската асоциация по рециклиране Борислав Малинов (вляво) само за седмица е дал 10 сигнала за незаконни пунктове са изкупуване на отпадъци. Те продължават да работят. <br>    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Председателят на Българската асоциация по рециклиране Борислав Малинов (вляво) само за седмица е дал 10 сигнала за незаконни пунктове са изкупуване на отпадъци. Те продължават да работят. <br>
Председателят на Българската асоциация по рециклиране Борислав Малинов (вляво) само за седмица е дал 10 сигнала за незаконни пунктове са изкупуване на отпадъци. Те продължават да работят. <br>    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
20%

да стане нелегалният дял в общия оборот очакват от сектора

2.2

млрд. лв. е общата стойност на продажбите на този пазар

Около 1100 от общо 2300 лицензирани площадки за събиране на отпадъци са подали документи за заличаване в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма до средата на февруари, съобщиха от Асоциацията по рециклиране във вторник, която обединява големите фирми за търговия с отпадъци. Причината е, че собствениците не са успели да изпълнят изискванията на текста от Закона за управление на отпадъците (ЗУО), според който такива площадки не може да има в жилищни райони и в селища без общ устройствен план (ОУП). Тъй като без ОУП са две трети от общините в България обаче, с решение неотдавна на Конституционния съд този текст беше отменен.

Метално сиво

След въвеждането на банковите гаранции се очаква да затворят врати още около 400. Според браншовите организации затварянето на 1500 площадки не само ще доведе до закриването на близо 14 000 работни места, но и ще активизира дейността на незаконните пунктове за изкупуване на скрап.

В момента няма яснота дали подалите заявление за заличаване наистина са затворили или работят нелегално. Поне половината от тях ще продължат да действат, но в сивия сектор, смятат от асоциациите по рециклиране. "Много е трудно да провериш и затвориш нелицензирана площадка, защото те са оградени от високи дебели зидове и търговията се извършва на тъмно", обясни Борислав Малинов, председател на асоциацията. По думите му нелицензираните пунктове в страната винаги са били около 500, а сега новите са около 600. "Именно появата на новите пунктове води до увеличаване на кражбите", коментира той.

Резултатът - както обикновено

Според данните на МВР през март и април са се увеличили кражбите на метали въпреки тоталния контрол върху лицензираните площадки – 24-часово видеонаблюдение, забрана за изкупуване на кабели, релси, пълен документален контрол и непрекъснати проверки на място от полицията и регионалните инспекции по околна среда."Видно е за всички, че проблемът идва от нелегалните площадки. Само през последните седмици сме подали 10 сигнала за такива. През миналата година през такива обекти са минавали около 5% от оборота в бранша ни, който акумулира продажби за 2.2 млрд. лв., през тази очакваме около 20% от продажбите да бъдат извършвани от такива пунктове, ако не се вземат мерки. Това ощетява държавата и бюджета, гражданите, инвестиралите в лицензирани площадки и техника за рециклиране", каза Малинов.

Петър Кичашки от Асоциацията на рециклиращата индустрия, в която членуват средните и малките фирми, допълни, че търговците са готови на всякакво взаимодействие с държавата, за да се реши въпросът. "Категорично не сме съгласни държавата и обществото да гледат на нас като на крадци, а ние да инвестираме в бизнеса си и в работни места, докато в същото време нелегалният пункт може да купува на по-високи цени, да не плаща данъци и осигуровки, да лъже в кантара", коментира той.

Сигнал и затвор

Представители на асоциациите за търговия със скрап са се срещнали с премиера Бойко Борисов и с екоминистъра Нона Караджова и са получили уверения, че бизнесът им ще бъде защитен.

Според Малинов в България трябва да работят около 1200 площадки, за да може да се осигури суровина за металургичната индустрия. В същото време като мярка за борба с кражбите асоциациите предлагат изобщо да се забрани на гражданите да предават кабели от какъвто и да било произход, да се увеличи допълнително наказанието за изкупуване на крадени релси, шахти и кабели. В момента наказанието е до три години затвор и повечето прокурори прекратяват преписките заради маловажност. Асоциациите предлагат наказанието да стане от една до три години, включително и да се обмисли праг от определени килограми, които биха могли да бъдат битов отпадък. Над тези килограми (например 100-200) гражданите ще трябва да доказват документално откъде са придобили отпадъка. Трябва да се даде възможност с прокурорска заповед да се прави обиск на незаконни площадки по подаден сигнал. Без сигнал тези пунктове и незаконните леярни затварят и полицията не може да огледа какво има вътре, защото става въпрос за частен дом.

Асоциациите смятат, че в новия закон за отпадъците все пак трябва да има някаква банкова гаранция за фирмите, които работят и инвестират в сектора. В сегашния проект тя е 50 хил. лв. за фирмата и по 10 хил. за всяка площадка, но е непосилна за средните и малките фирми. Борислав Малинов каза, че от екоминистерството са се ангажирали предлаганата банкова гаранция да се намали от 50 000 на 25 000 лв.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  pi314_ avatar :-P
  Боно Нончев

  Искаме да рециклираме по-голямата част от боклука, но поради мързел и некомпетентност от страна на МВР да гонят бандитите затваряме основните фирми, които осъществяват рециклиране на металите.

  Искаме конкуренция и възможност за бизнес, но поради мързел и некомпетентност на данъчните изтрепваме дребния бизнес, този път със задължението за МОБИЛНА свързаност с данъчните.

  Искаме конкуренция в продажбата на горива, но поради ... (попълнете сами думичките) на контролиращите органи са въведени безсмислени ограничения, които са докарали ЛУКОЙЛ до нивото на монополист.

  Еми другарки и другари от ГЕРБ, само с искане не става. Трябва и акъл и работа, ама май е по-лесно да се раздават бонуси...

 • 2
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  До коментар [#1] от "pi314_":
  [quote#1:"pi314_"]Искаме да рециклираме по-голямата част от боклука, но поради мързел и некомпетентност от страна на МВР да гонят бандитите затваряме основните фирми, които осъществяват рециклиране на металите. [/quote]Аз мисля друго:
  Затваряме нелицензирани площадки за отпадъци в населените места, където основно се продават крадени кабели, крадени метални предмети, крадени капаци на шахти, дори крадени болтове от ЖЕЛЕЗОПЪТНИ релси и много други. Ако бандите няма къде да продадат откраднатото то работата на МВР и загубите на ЕРД и комуникационните фирми ще намалеят драстично.
  [quote#1:"pi314_"]Искаме конкуренция и възможност за бизнес, но поради мързел и некомпетентност на данъчните изтрепваме дребния бизнес, този път със задължението за МОБИЛНА свързаност с данъчните. [/quote]С въвеждане на задължителна връзка с данъчните служби се намаляват значително възможносттите за укриване на обороти и не плащане на ДДС! Легалният дребен бизнес продължава да работи и то по-добре защото ще намалее нелоялната конкуренция на нелегалния бизнес!

 • 3
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  До коментар [#1] от "pi314_":
  [quote#1:"pi314_"]Искаме конкуренция в продажбата на горива, но поради ... (попълнете сами думичките) на контролиращите органи са въведени безсмислени ограничения, които са докарали ЛУКОЙЛ до нивото на монополист. [/quote]Свързването на измервателните уреди в бензиностанциите и складовете за горива окончателно ще пресече продажбата на горива без заплащане на акциз, укриването на доходи и нелоялната конкуренция в този сектор!
  [quote#1:"pi314_"]Еми другарки и другари от ГЕРБ, само с искане не става. Трябва и акъл и работа, ама май е по-лесно да се раздават бонуси...[/quote]Правилно трябва и акъл, но вие го нямате, защото не виждате положителните ефекти от свършената работа за намаляване на сивата икономика. Бонусите се раздават по ЗАКОНИ приети от предишните управляващи и по практики въведени от тях. Това не оправдава сегашните управляващи, но те поне правят нещо по въпроса.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход