Умерен интерес към поръчка за 12 млн. лв.

14 компании подадоха оферти във втория голям търг за доизграждане на е-правителството

   ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
   ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

Четиринадесет фирми и консорциуми подадоха документи за участие във втората голяма обществена поръчка за доизграждане на е-правителството. Проектът "Подобряване на административното обслужване на потребителите чрез надграждане на централните системи на електронното правителство" е на стойност близо 12 млн. лв. и се осъществява по оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК). Кои са допуснати до следващия етап от процедурата ще стане ясно на 30 юли. Работата по осемте лота трябва да приключи в следващите 12 месеца.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Да, нещо , което може да се направи за 200 000 лв., се прави за 12 милиона. Нещо, което можеше да е свършено през 2002 , се преви през 2012....
  А на умерения интерес не бива да се учудвате - той е по-скоро контролиран - случайните компании добре знаят, че баницата не е сервирана за тях.

 • 2
  mitkovasilev avatar :-|
  Митко Василев

  В последно време обществените поръчки не са това, което са или което бяха. Правителството установи доста мръсната практика да не плаща. Просто не си спазва договорите. Не е добър имидж, а по-лошото е, че се гордеят публично как са прецакали някой с вече договорените пари. Не се прави така. Последната хвалба беше във връзка с хонорара на HSBC - 30% договореното.
  Крайно непочтено поведение.

 • 3
  ace avatar :-?
  ace

  Този човек от снимката бандит ли е? Защо министрите в ЕС изглеждат по коренно различен начин?

 • 4
  bta avatar :-|
  bta

  Е ще видим кой век ще стане.

 • 5
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП

  На 14 компании му казвате "умерен интерес". Какви журналисти имаме само. И има екземпляри, които разправят че е-правителство може да се направи за 200 000 лева. Какви форумни плювалници имаме само :).

 • 6
  dgdimitrov avatar :-?
  Quo Vadis?

  До коментар [#5] от "daniel defoe":

  естония имат най-доброто Е правителство за около 7 милиона евро, в БГ се наляха 100 милиона Евро ( досега) без някъкъе особен ефект ...

  И след това сравнение пак ли сме форумни плювалници ???

 • 7
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП

  До коментар [#6] от "Quo Vadis?":

  Щом се разпознаваш... и както виждам поръчката е за 12 млн лева а България е по-голяма в пъти от Естония, която била платила 7 млн евро. А дали сме платили 100 млн евро преди това не знам, аз мога да кажа друга произволна сума да кажем 100 млрд. При ГЕРБ ще струва 12 млн. лева. Как се чувстваш сега?

 • 8
  t0d0 avatar :-P
  Pandipool

  До коментар [#7] от "daniel defoe":

  Виждам, че си ГЕРБерче, нямам нищо против.. просто те съветвам да гледаш малко по-реално на нещата.. Ясно е как стоят нещата с търговете за обществени поръчки.. Пример: В НАП платиха 300 000 лв за изграждане на система за оценяване на служители. Търга "спечели" една фирма и изгради система, която не работи. Сега ще има нов търг за нова система :)

  Електронно правителство отдавна е трябвало да се направи, но тук това няма как да стане.. Какво мислите ще правят държавните служители, намиращи се "на работа"? В администрацията на Барселона работят по-малко хора, от колкото в община Бургас! Правителството на Ирландия е "малко" по-малко от това тук... изобщо има ли смисъл да ги говорим тея неща!?

 • 9
  dgdimitrov avatar :-?
  Quo Vadis?

  До коментар [#7] от "daniel defoe":

  "Щом се разпознаваш..."

  признак на ниска култура е да обиждаш опонентите си или тези който изразяват някакво мнение. простотията и наглоста дразнят във всичките си форми, нетолерантноста също

  "както виждам поръчката е за 12 млн лева а България е по-голяма в пъти от Естония, която била платила 7 млн евро. А дали сме платили 100 млн евро преди това не знам, аз мога да кажа друга произволна сума да кажем 100 млрд. При ГЕРБ ще струва 12 млн. лева. Как се чувстваш сега? "

  http://en.wikipedia.org/wiki/Estonia

  Броят на услуги в е-правителството има малка корелация с на населението, предвид че Естония и БГ са в един порядък (1.5 : 7..5 мил). Може би ще трябва малко повече желязо за българия предвид повечето потребители но това е не повече от 10% от цената.

  В Естония е-правителството се е правило от поне 3 правителства, а БГ не е започнала да съществува с избирането на герб и няма да се разпадне след падането им на власт.
  провеждането на държавна политика с хоризонт рамките на текущия мандат е пример на политическо късогледство и кретенизъм!
  Справка за изразходваните суми за БГ Е-правителсто можеш да намериш в интернет и сумата е около 200 мил. бг. лв. без парите който ще харчат Герб.

  Освен това 12 мил евро са близо до 7 мил евро, но не виждам срещу тези пари герб да пуснат и нещо имащо поне 5% от услугите предлагани за населението на Естония .... бъпреки, че си направиха екскурзия до там за вземане на ноу хау


 • 10
  dgdimitrov avatar :-|
  Quo Vadis?

  12 мил евро да се четв 12 милиона лева


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход