"Златна перла" - край или ново начало

"Златна перла" - край или ново начало

Ако съдът обяви ОУП на Царево за законен, зоната в природния парк ще може да се застрои повторно

Ани Коджаиванова
14070 прочитания

© Юлия Лазарова


Шест години след избухването на скандала с незаконно построеното ваканционно селище "Златна перла" до село Варвара край Царево и след поредица от съдебни дела най-после събарянето му започна. Собственикът - фирма "Краш 2000", започна сам разрушаването на две от постройките в сряда, ден преди насроченото принудително премахване на комплекса.

В четвъртък се включиха и багерите, наети от строителния контрол в Бургас. Половината от десетте сгради ще бъдат премахнати до 4 май. За три все още тече срокът за доброволно изпълнение от страна на инвеститора - ако той не направи това до края на лятото, ще бъдат принудително премахнати. Заповедите за останалите две все още са в съдебна фаза. "Премахването им ще бъде насрочено, след като съдът се произнесе и за тях", поясни шефът на РДНСК - Бургас, Георги Георгиев пред БНР.

Строежът умря, да живее строежът!

Екоорганизациите, които през шестте години бяха на върха на атаката срещу незаконния строеж в природния парк "Странджа", обаче не бързат да се радват. Причината е, че територията, на която е разположено вилното селище, е включена в новия устройствен план на Царево. "Към момента там не може да се строи, защото устройственият план се обжалва от природозащитни организации в съда, но ако бъде приет планът, то строителството ще може да продължи, макар и не в този вид", обясни Георгиев. По думите му зоната е предвидена да бъде вилна, което означава, че на мястото на сегашния комплекс може да се появи нов, макар и с други параметри.

Регионалният министър Лиляна Павлова, която в четвъртък присъства на събарянето на част от комплекса, увери, че докато е министър, няма да позволи строителство на мястото.

Символ на незаконност

Вилно селище "Златна перла" край черноморското село Варвара се превърна в емблема за незаконното строителство в България и симптоматичен казус за мудността на институциите. Сагата започна през февруари 2006 г., когато медии съобщиха, че строителството на комплекса е пуснато без оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) в границите на природен парк "Странджа".

Комплексът е разположен на площ 20 дка, което означава, че задължително подлежи на екооценка, но фирма "Краш 2000" е прескочила изискването, разделяйки формално проекта на две - на два съседни парцела. Решението да не се прави детайлната оценка се оказа подписано от тогавашния зам.-министър на околната среда Йордан Дардов, който обаче заяви, че подписът му е фалшифициран. Строежът освен това беше започнал без съгласуване и дори уведомяване на управата на парка.

Безсилието на институциите

След като развитието на случая зае трайно място в медиите, под натиска на природозащитните организации тогавашният екоминистър Джевдет Чакъров издаде заповед за спиране на строежа. Теренът е трайно увреден, унищожени са защитени видове. Сезирана беше и прокуратурата за нарушения на няколко закона.

Въпреки това инвеститорът продължи изграждането на комплекса, бързайки да изпревари приемането на закона за Черноморието. В продължение на девет месеца нито една институция не можа да спре строежа дори и за ден, макар че всички го обявиха за незаконен.

И все пак развръзка

Съдебните процедури продължиха почти 5 години. През 2006 г. РДНСК - Бургас, издаде заповеди за отмяна на строителните разрешения за 10-те сгради. Фирмата "Краш 2000", подкрепяна от община Царево, издала разрешенията по време на дългогодишния бивш кмет Петко Арнаудов, ги обжалва първо пред бургаския съд, а по-късно и пред върховния административен. През 2010 г. последна инстанция на ВАС потвърди, че разрешенията са незаконни, и така сложи точка на казуса. Същата година тогавашният министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев възложи процедура за събаряне на скандалния строеж, а близо 2 години по-късно заповедта най-после започна да се изпълнява.

Чия е "Златна перла"

Ваканционното селище близо до с. "Варвара" е построено от фирмата "Краш 2000", собственост на няколко съдружници - физически лица. Документи в търговския регистър показват, че средствата за строежа на селището са от кредит, получен от "Българо-американска кредитна банка" срещу ипотека на имотите на самото селище.

През януари 2008 г. кредитът е прехвърлен на компанията "Саут уест" ЕООД.

"Саут уест" от своя страна е 100% собственост на фирма "Персонал инженеринг", която пък е собственост на "Минстрой холдинг" с управител Николай Вълканов, бивш вицепрезидент на "Мултигруп", а отскоро и собственик на ГОРУБСО - Мадан.

Вълканов е известен и като приближен на лидера на ДПС Ахмед Доган, на когото "Минстрой" изплати хонорар от 1.5 млн. лева за консултантски услуги по хидроенергийни проекти.

В главната роля - Петко Арнаудов

Докато траеха съдебните дела, община Царевo, начело с кмета Петко Арнаудов, опита да узакони строежа на "Златна перла" по заобиколни пътища. През 2007 г. тя обжалва пред ВАС целия статут на природен парк "Странджа" на основание, че в заповедта за обявяването му не са посочени ясни граници. Първа инстанция на съда се произнесе в полза на общината, което предизвика шумни протести на природозащитните организации в големите градове на страната. Преди решението на последната инстанция на ВАС парламентът се намеси със спешни законови поправки, които направиха заповедите за обявяване на защитени територии необжалваеми.

През 2009 г. община Царево направи нов опит да узакони селището, включвайки зоната в новия си общ устройствен план. Устройственият план е обжалван от екоорганизации и стана причина за европейска наказателна процедура срещу България.

Въпреки всичко това бившият кмет Петко Арнаудов и днес заявява, че не се чувства виновен. "Не съм взел пари, за да се случи това", каза той пред бTV и допълни, че бил избран, за да работи за "интересите на хората".

Шест години след избухването на скандала с незаконно построеното ваканционно селище "Златна перла" до село Варвара край Царево и след поредица от съдебни дела най-после събарянето му започна. Собственикът - фирма "Краш 2000", започна сам разрушаването на две от постройките в сряда, ден преди насроченото принудително премахване на комплекса.

В четвъртък се включиха и багерите, наети от строителния контрол в Бургас. Половината от десетте сгради ще бъдат премахнати до 4 май. За три все още тече срокът за доброволно изпълнение от страна на инвеститора - ако той не направи това до края на лятото, ще бъдат принудително премахнати. Заповедите за останалите две все още са в съдебна фаза. "Премахването им ще бъде насрочено, след като съдът се произнесе и за тях", поясни шефът на РДНСК - Бургас, Георги Георгиев пред БНР.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


19 коментара
 • 1
  newmind avatar :-|
  newmind

  Бедни ми народе, отново лукавата държава се прави,че нещо променя,че спазва законите ,правилата, а отдавна нещата са ясни! Новият собственик на "Горубсо"-Мадан се казва Николай Вълканов.Човекът на Мултигруп,човекът на Доган,СЕГА ВЕЧЕ ЧОВЕКЪТ НА БОЙКО! Защото спасителят на миньорите,тези които благодарят на Бойко за помоща се казва НИКОЛАЙ ВЪЛКАНОВ! ЗАПОМНЕТЕ ДОБРЕ ТОВА ИМЕ!

  .....новият собственик (спасителят) на "Златна перла" се казва .....НИКОЛАЙ ВЪЛКАНОВ

  Видяхте ли мазния началник на ДНСК Бургас - пак ще се строи, но по-малко и по-навътре ....тогава питам , а защо ще се руши ?

  ТОВА Е ПОРЕДНИЯ КЬОР ФИШЕК !

  Относно разрушенията и тези в чашката на яз.Ивайловград и тези тук - ОСНОВНИЯТ ВЪПРОС Е КОЙ ЩЕ ПОЧИСТИ РУИНИТЕ ???????

  Сега искам да се направи ОВОС ! Оценка за въздействието на околната среда! След разрушенията и варварствата! Къде сте еколози,питайте оффроуд маниачката и наблюденията министърката на случайността Лиляна Павлова! как е възможно такова вандалство срещу ПРИРОДАТА,срещу ЗДРАВИЯ РАЗУМ,срещу Нормалния Народ !

  С какво екологията се подобрява ? Според мен се влошава след поредното варварство!!!!! Какъв е смисълът всички дано разберете - разруши за да построя аз !!!!

  Относно незаконните постройки отдавна съм казал: Държавата е пълна с незаконни държавни постройки и очакваме първо Публичният регистър на тези постройки после разрушаването им!

  Кога ЗУТ ще важи и за държавните незаконни обекти, а не само за незаконните остъклени балкони на народа?

  Нека започнат с почивната база на Министерски съвет в чашката на яз.Искър! После да продължат с третата лента на Проходът на републиката............дори приюта на отец Иван ВАС се произнесе ,че е незаконен и ДНСК тръгна да го разрушава,но огромния обществен шум спря поредното безобразие! Сега лукавата Лиляна Павлова и Милка Гечева обещават,че ще построят първо приют на отец Иван и после ще го разрушат стария. това не е ли сделка на Сатаната? Ако приюта в момента е опасен как се допускат децата да живеят вътре, ако не е опасен защо не се узакони? Защо отново от нас простосмъртните държавата ще иска да съберем 5 милиона лева за построяването на новия приют, а как се чувстват всички стари дарители за стария приют?

  Държавата у нас за поред път показва пълен хаос относно целите, относно промяната на законите в полза на хората. ЗУТ е крайно време да бъде променен в полза на хората....иначе както виждате въпрос на време е отново да имаме "Златна перла", но този път на Николай Вълканов Спасителят !!!!! Относно банката отпуснала кредита БАКБ тя пък е със собсвеник Цветелина бившата или не на Бойко !!!

  Не чух господин Плевнелиев за какви приоритети говорите? За каква програма 20/20? Ние от Народа СЕГА наблюдаваме РЕАЛНИЯ ЖИВОТ който ни поднася "Ново 20"...за поред път ! Огледал се Илия ...пак с тия :-)

 • 2
  milena_82 avatar :-|
  milena_82

  Почна се...

 • 3
  rrv avatar :-|
  rrv

  "Краш 2000" ...... Лоша поличба......

 • 4
  savov_d.a. avatar :-|
  savov_d.a.

  Да събарят. И да направят едно панелно селище на работниците от "Горубсо"-Мадан . Ако не днес- другата петилетка.

 • 5
  cobourga avatar :-|
  cobourga

  КРАЙ ????? Бла-бла....., това е театър !!!!!
  Новият собственик на мястото, където става събарянето, е др. Николай Вълканов от Мултигруп, собственик на Минстрой, на Горубсо и скоро може би на ОЦК…… И пак ще бъде разрешено строителство там !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  МАФИЯ ни управлява, ГЕРБава и червена !!!!
  Мутренски услуги – мутра на мутри помага…….

 • 6
  isolt avatar :-|
  Isolt

  Поредният театър.
  Гнусно е.

 • 7
  anagor avatar :-|
  ANAGOR

  Ако беше станало обратното пак същите писали по нагоре щеше да мрънкате, а именно ако не го бяха съборили.
  Вечно сърдити и недоволни, а в същото време знаещи и разбиращи от всичко. А най-лошото е: и неправещи нищо. Драскащи безмислени коментари по форумите и псуващи по кръчмите.

  ПОГЛЕДНЕТЕ СЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • 8
  vladimirkanev avatar :-|
  Yoda

  Новината е добра, хора. Защо този негативизъм?

 • 9
  heliofob avatar :-|
  ХФБ

  Ахаа, обръчи

 • 10
  anelia.trifonova avatar :-P
  Mont Blanc

  Самото събаряне на незаконния строеж си е постижение на гражданското общество - приложен е закона въпреки топ-нивата на корупция в държавата.

  Но това, че мутрите на и около ГЕРБ вадят и одобряват нови доста опасни за природата законопроекти и планове означава, че пред гражданското общество се е отворило още по-голямо поле за изява.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход