Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
68 20 апр 2012, 16:34, 7110 прочитания

В сребърна клетка

Повсеместните критики срещу идеите на Симеон Дянков за Сребърния фонд поставят последния останал реформаторски настроен член на кабинета в изолация

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Причината да има толкова разгорещен дебат около Сребърния фонд не са конкретните идеи на финансовия министър Симеон Дянков част от него да се влага в български ДЦК. Те са поводът. Истинската причина е, че нито сред управляващите, нито в обществото има консенсус какво искаме да постигнем с натрупаните в него 1.8 млрд. лв. Затова и самият Държавен фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, каквото е официалното му име, е просто едни пари, на които е завързана панделка с надпис "За пенсии". От политическа гледна точка смяната й е трудна заради голямата чувствителност по темата.

Но докато дойде време да се ползват (най-рано 2018 г., а според новия законопроект и 2028 г.), лесно може да им се намерят различни приложения и логично всеки се опитва да ги използва. За управляваната от Иван Искров БНБ (където в момента е депозиран фондът) тези пари като част от валутните резерви са допълнителна доза макростабилност, докато за правителството те са фискален буфер, в случай че бюджетните приходи се окажат недостатъчни или дълговата криза отреже или прекомерно оскъпи финансирането от пазарите. Все вероятни сценарии.


В този вакуум на цялостна визия законопроектът на финансовото министерство, който предвиждаше от тази година 30% (а през следващите с по десет повече, докато се стигне до 70%) от средствата във фонда да могат да се влагат в ДЦК, беше атакуван от много посоки - държавни институции, икономисти, работодателски организации и опозиция. Включително и Европейската централна банка през седмицата излезе с критики, което намалява шанса предложените от правителството промени да бъдат приети от парламента. Какъвто и да е изходът за оспорения законопроект обаче, от него вече има негативни последствия. Първата е, че вместо чрез диалог да стигнат до цялостна концепция за пенсионната, дълговата или въобще икономическата политика на държавата, институциите влизат в публични конфликти. Втората е, че така дебатът остава на ниска плоскост, изключва търсене на по-балансирано решение и въобще не поглежда към предизвикателствата пред икономиката. А третата е, че повсеместните критики и липсата на твърда подкрепа от ГЕРБ и от Бойко Борисов поставят последния останал реформаторски настроен член на кабинета, вицепремиерът Дянков, в изолация.

Гледната точка на Искров

Позицията на БНБ, която в становище от осем страници синтезира практически всички критики към законопроекта, е съвсем целенасочена. Досега парите на Сребърния фонд като част от валутните резерви играеха стабилизационна роля. Те осигуряваха покритие на валутния борд и поне според централната банка така бяха косвена причина за подобряване на кредитния рейтинг на страната. Промяната на това статукво може да оскъпи цента на финансовия ресурс както за правителството, така и за частния сектор, защото ще намали доверието във финансовата стабилност на страната.Разбира се, доколкото Сребърният фонд е целеви и служи само за подкрепа на пенсионната система, и то след години, ролята му като валутен резерв е малко изкуствена - при натиск върху борда той не би трябвало да може да се използва. Така че, доколкото някой чужд анализатор или инвеститор гледа на валутните резерви като показател за стабилност, той би трябвало да постави под въпрос тези части от пасива му, които не са под контрола на БНБ или правителството. Така че изваждането на Сребърния фонд не би трябвало да има особено негативен ефект.

Другата сериозна критика на централната банка, която е и в основата на аргументите на ЕЦБ, е, че така инвестирането на фонда на местния пазар може да го изкриви. А липсата на изисквания за книжата на българската държава (за разлика от ограничението за инвестиционен клас рейтинг за други инструменти) поставя правителството в привилегировано положение.

Дянков отговори на тези аргументи с писмо до председателя на ЕЦБ Марио Драги. В него той посочва, че финансовото министерство възнамерява по подобие на други европейски държави с аналогични фондове да емитира специални нетъргуеми емисии държавни ценни книжа, в които да се вложат част от средствата на Сребърния фонд. Това ще бъде неутрално по отношение на обема и доходността на стандартизираните емисии, а цената им ще се формира на база на пазарната, макар да няма повече детайли как точно.

Гледната точка на Дянков


Въпреки полярните гледни точки Дянков показа, че разбира аргументите на критиците, но според него те не отразяват цялата картина. "Аз всъщност напълно разбирам позицията на БНБ от тази гледна точка", каза той пред БНТ ден след като централната банка даде гласност на несъгласието си. "Тяхната основна задача е пазене на банковата стабилност на държавата. Ако имах само тази задача, аз бих постъпил по същия начин, бих имал същите коментари, които и те имат, а именно по-добре е сегашната ситуация - парите да си стоят в БНБ, нищо, че няма особена доходност или всъщност негативна е доходността за пенсионерите, те помагат за стабилността на банковата система."

Загрижеността за натрупаните във фонда средства обаче малко издиша, след като в последните години правителството всячески заобикаля изискванията на закона да се попълва. Дори беше създадена специална "Държавна консолидационна компания", която да "продава" държавните дялове в компании и така да се избегне регламентът приходите от приватизация да влизат в Сребърния фонд.

Зад официалния аргумент за доходността обаче прозират и другите по-належащи цели на вицепремиера. А именно да мобилизира фонда, в случай че очакваната рецесия в еврозоната се отрази силно и на българската икономика. Повечето прогнози вече сочат, че растежът в България ще падне до под прогнозираните и заложените в бюджета числа. А това се превежда в по-ниски от планираното приходи и съответно в по-висок дефицит. Данните от първите месеци на годината, макар и повлияни от необичайно суровата зима, също не вещаят оптимизъм. Към комбинацията от растящ отлив на капитали както по текущата (заради спадащия износ), така и по финансовата сметка (заради по-малко чужди инвестиции и връщане на средства от банките към майките им) в размер на общо близо 1 млрд. евро за януари и февруари, се добавя и бюджетен дефицит и свиващо се кредитиране. По време на пролетната си среща МВФ предупреди, че нуждата на западноевропейските банки да се отърват от 2 трлн. евро активи през следващите 18 месеца може да доведе до спад от около 4% на кредитирането в Източна Европа.

А ако дълговата криза в Европа се разпали отново, това ще блокира или оскъпи много финансирането от международните пазари. Правителството планира да пласира до 950 млн. евро през тази година, които в голямата си част ще отидат за покриване на падежиращия през януари 2013 г. външен дълг. Вътрешният пазар на ДЦК също показва сигнали на умора, след като на последните два аукциона правителството или не получаваше достатъчно търсене, или получаваше, но при неприемлива за него доходност. А ако се наложи да търси по-значителни суми от местния пазар, това или ще повиши доходността, или ще пресуши ликвидността от икономиката, или и двете.

Затова няма нищо странно в това Дянков да иска да има на разположение част от Сребърния фонд, с който да може да посрещне част от тези плащания. От негова гледна точка държавата (или бъдещите пенсионери) има 1.8 млрд. лв., които държи на депозит при микроскопична лихва, а същевременно трябва да тегли кредит при 5-6%, а и повече, ако кризата се разрасне.

По-важният проблем

Проблемът е, че в опитите за политическа коректност нито БНБ, нито Дянков наричат нещата с истинските им имена и това изкриви дискусията. Дянков получи критики от почти всички страни, като опозиционни депутати от целия политически спектър се надпреварваха да изтъкват, че не било нужно отвън да обясняват колко е лоша идеята. А ГЕРБ засега пази пълно мълчание на всички нива, въпреки че премиерът Бойко Борис едва ли би се отказал от допълнителна сигурност, че правителството ще има с какво да покрива разходите си. Единствено някакъв глас в защита на идеята на вицепремиера се чу от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, чийто изпълнителен директор Евгений Иванов каза пред БНТ, че не е работа на ЕЦБ да казва какво да се случва в България. "Абсурд е средствата да са само в чужди ДЦК. Омръзна ни да храним чужди икономики с наши пари", обясни той.

Масовите упреци засега блокират всяка мисъл за диалог. А той е доста необходим, защото в някои от критиките към законопроекта има смисъл, а и защото в дебата може да изкристализират идеи за по-цялостен и дългосрочен подход. Според икономиста Петър Чобанов, който е и бивш председател на Комисията за финансов надзор (КФН), въпросът за Сребърния фонд би трябвало да бъде част от цялостната стратегия за управление на дълга и въобще на финансирането. "Необходимо е да има една дискусия като цяло какво се случва и как се управлява този дълг. За съжаление такава няма. Както личи от изявленията на КФН и БНБ, подобна дискусия няма и между самите институции, които отговарят за финансовата стабилност в страната", казва той пред агенция "Фокус".

Например при един диалог може да се изчисти конфликтът на интереси на финансовото министерство, което е, от една страна, продавач на ДЦК, а от друга, има контрол върху Сребърния фонд в ролята му на купувач. Може да се помисли и за повече прозрачност при управлението на фонда, а и защо не и за по-малък лимит за книжа на българското правителство. Но истинският позитив от една експертна дискусия ще е възможността да се направи реална и трезва преценка на рисковете пред икономиката и да се помислят адекватни мерки. А също така и да се начертае бъдещето на пенсионната система. Ясно е, че Сребърния фонд са пари, заделени за подкрепа на пенсионната система, но няма визия как тя да се реформира. А ако това не се случи и парите във фонда не нараснат чувствително, той едва ли ще може да постигне нещо повече от това да покрие дефицитите в общественото осигуряване за няколко години.

Вместо това войната между институциите поставя вицепремиерът Дянков, който е сред малкото спирачки пред популизма на ГЕРБ, в пълна изолация. И ако с наближаването на края на мандата на кабинета "Борисов" вече се сбогуваме с очакванията, че обещаните реформи ще бъдат докарани докрай (където въобще са започнати), поне можем да се надяваме, че ще има някой, който да спира идеите за безсмислени предизборни разходи.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Световната банка очаква 3.7% спад на българския БВП, тестовете на полицаите - отрицателни Вечерни новини: Световната банка очаква 3.7% спад на българския БВП, тестовете на полицаите - отрицателни

И още: Синодът апелира на службите за Великден да ходят само вярващи от сърце, за седем дни регистрираните заразени с коронавируса по света се увеличиха от милион на милион и половина

9 апр 2020, 281 прочитания

За кого всъщност е схемата 60/40 За кого всъщност е схемата 60/40

Разминаването в очакванията идва от това, че държавата иска да подпомогне работниците, а не работодателите

9 апр 2020, 641 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Море от безсилие

Промени в закона за Черноморието предизвикаха отново спора за кого е българското море

Още от Капитал
В енергетиката всичко върви надолу

Блокирането на икономиката заради COVID-19 доведе до най-драстичния спад в цените на електроенергията и природния газ

Жилищният пазар е в ступор

Плановете за покупка на дом масово се отлагат. Банките леко затягат кредитирането. Строителството зависи от банките

Къде изчезна златото

Затварянето на ключови рафинерии и липсата на транспорт почти блокират пазара на физическия благороден метал

Коронабюджет 1.0: Оптимистичната версия

Правителството поиска спешна ревизия на бюджет 2020, която да му даде по-голяма гъвкавост за маневри

Инстатерапията на Беловски

Художникът Станислав Беловски смесва световната история и българските теми на деня в колажите си

Всички в кухнята

Как да пазаруваме, какво да готвим и откъде да черпим кулинарно вдъхновение

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10