Море от безсилие

Промени в закона за Черноморието предизвикаха отново спора за кого е българското море

"Морето е любов, всичко останало е суша", така е казал поетът. Но за стоте метра от вълните към сушата си е замълчал. А именно те предизвикат най-големи интереси и убиват морската романтика в днешно време.

Проблемният имидж на тази зона изникна отново с предложените поправки в Закона за устройство на черноморското крайбрежие. С тях се въвеждат нови условия за концесионирането на плажовете, облекчава се достъпът до тях. Това, което обаче разбуни духовете, е забраната за всякакво строителство в стометровата зона от морето с изключение на спортни съоръжения. То предизвика кметовете на южните черноморски общини от ГЕРБ - Поморие, Созопол, Приморско и Царево, които застанаха срещу исканите промени. Според тях това ще блокира инвестициите в общините в условията на икономическа криза. Освен това ще ощети стотици предприемачи и собственици, които вече са направили разходи за преобразуване на земеделската земя в урегулирани парцели за строителство.

Цонко Цонев е прав - в голямата си част черноморските общини приеха нормални параметри на застрояване, но които не се спазваха.  В Созопол например, в местността Буджака, още през 2001 г. те бяха 20% застрояване, 70% застрояване, кота корниз 6.5 м и кинт 0.5.  Същите тези норми в национален мащаб бяха въведени за зона "А" едва през 2008 г. със Закона за устройството на черноморското крайбрежие. И ако контролните органи бяха си свършили работата, созополският бряг щеше да изглежда като ботаническа градина, а не като бетонно градище.

Спираме

Идеята за забрана на строежите идва след поредицата скандали около презастрояването на крайбрежието, често в нарушение на правилата. Най-пресният, от които е прословутата "Златна перла", случай, в който държавата най-накрая успя да приложи закона, но след години съдебни битки (виж карето). Това обаче е само един случай, а станалите строителни нелепици и нарушения по брега ще останат за още десетилетие.

Така че тоталната забрана изглежда като единственото оръжие, което да предотврати заобикалянето на закона.

По начина, по който тя е написана, обаче поставя много въпросителни. "Оставам с впечатление, че според предлаганите промени в зона "А" не може да се строи и в градовете", казва Николай Пехливанов, депутат от "Атака" и зам.-председател на парламентарната комисия по регионално развитие и сам строителен предприемач.

Пехливанов, който иначе подкрепя промените в закона, изброява още няколко неясноти. "Липсва разграничение на териториите - градска среда, курортни комплекси и извънурбанизирани територии", казва депутатът.

"В закона се казва, че ако дадена община има общ устройствен план (две или три по Черноморието според него), но предвижданията в него не са осъществени и не е направена последващата разработка - подборен устройствен план, ще действа новият закон. Т.е. всички проекти в 100-метровата зона трябва да бъдат спрени. "Това не е изчистено, не е ясно какво става със заварените положения", казва Пехливанов.

Дяволът, както винаги, е в детайлите, уточнява главният архитект на Приморско Петко Гечев. В преходните и заключителните наредби на проектозакона, казва той, пише следното: " Влезлите в сила или одобрените до датата на влизане в сила на този закон подробни устройствени планове за територията по чл.3, т.1 запазват действието си, (но забележете) ако не противоречат на разпоредбите на този закон." Т.е. в сила ще действа новият закон, защото всички дадени разрешителни на строеж са по параметрите на сега действащия закон, т.е. ще противоречат на разпоредбите на променения закон.

"В случая отново се опитваме да поправим една грешка с друга грешка",така кметът на Каварна Цонко Цонев коментира готвените промени в закона за черноморското крайбрежие. "Нека да си признаем също, казва той, че проблемът със застрояването дойде от липсата на система за контрол. За това твърдя, че по-добрият вариант от пълната забрана е разрешаването на строителството при строго спазване на определени параметри за плътност на застрояването, височината на сградите, задължителните стандарти за озеленяване и т.н., но и строг контрол и санкции за нарушаването им."

Не точно

Според регионалния министър Лиляна Павлова, когато даден имот вече е преобразуван от земеделски в урегулиран и съобразен с подробния устройствен или общия устройствен план на дадена община, се запазват старите изисквания. Трябва да се каже, че и по сега действащия закон стометровата зона "А" е с особен статут на застрояване - на нея не могат да се строят повече от двуетажни къщи с едва 20% застрояване и цели 70 на задължително озеленяване.

"Преди да се въведат ограничения, трябва да се даде срок на общините да изработят устройствените си планове", категоричен е Николай Пехливанов.

Лиляна Павлова уточни пред "Капитал", че е готова да обсъжда подобни идеи. "Единствената отстъпка, която бихме направили, е да се увеличи може би срокът за устройствените планове на общините, тъй като по закона ще имат само една година. Аз мисля, че могат да се справят и за година, но може да им дадем още време", казва тя.

Сергии, павилиони и кувертюри

"Няма да се позволи никакво строителство в зоната от сто метра от плажа и никакви обекти над 6.5 метра височина. Само развлекателни и спортни обекти. Сергиите също ще бъдат махнати", каза още министърът на регионалното развитие. Всъщност подозренията са, че освен намалелите инвестиции в общинските бюджети от забраната на строителството протестът на кметовете от Южното Черноморие е свързан именно с подвижните търговски обекти, които са в близост до плажните ивици и които се раздават от общинските власти.

Кметът на Приморско Димитър Германов заяви пред "Капитал", че това изобщо не е проблем за неговата община, която е една от малкото в страната, която има приет общ устройствен план.

Но пък любителите на Созопол знаят, че и над централния плаж, и до плажа "Харманите" се намират веселите улички на античния град, които представляват една непрекъснато върволица от сергии, кръчми и чалготеки, което, освен че носи приходи на общинския бюджет, е и реален лост за влияние на управниците сред местните търговци.

Плажът е общодостъпен...

"Осигуряване на свободен и безплатен пешеходен достъп до морските плажове" е един от мотивите за изменението на закона според мнението на вносителите. То цели да попречи на голяма част от концесионерите, които създават изкуствени препятствия – примерно задължителното плащане на паркинг или закупуване на чадър, за да бъдат допуснати плажуващите (като в "Ривиера" или "Дюни").

Освен това се променя и начинът, по който се определя зоната, която концесионерът може да разполага преместваеми обекти (примерно заведения или сърф училища), площта, в която могат да се слагат чадъри и зоната, която може да се ползва свободно. Сега често "свободната" част на плажа е в скалите, накрая, близо до непривлекателни места и т.н.

"Записано е категорично, че плажовете трябва да бъдат разпределени поравно платена и неплатена част, като и двете трябва да са равностойни", коментира за "Капитал" регионалният министър Лиляна Павлова.

Според председателя на Асоциацията на концесионерите на морски плажове Иво Стефанов уреждането на концесиите в Закона за устройство на черноморското крайбрежие е необяснимо. Досега в 2% от цялата територия на концесията можеше да се изграждат преместваеми търговски обекти. С промените тези проценти се изчисляват само върху активната част на плажа, т.е. върху пясъка. "Това е нелепо, казва Иво Стефанов, защото нашето задължение не е да се грижим само за пясъка, а за цялата

територия на концесия, с което разходите ни нарастват."

Това може да означава и 50 на сто намаление на търговските площи, което ще е сериозен удар върху концесионерите, като се има предвид, че те са длъжни да поддържат кули за водните спасители, медицински пунктове, съблекални, душ-кабини и др. А основното, от което концесионерите печелят, са експлоатацията на заведения и даване под наем на чадъри и аксесори. Затова и следващата промяна в закона също е удар срещу тях.

Според кмета на Каварна на внимателно обсъждане трябва да бъдат подложени и текстовете, които касаят строителството на т.нар. временни обекти по плажовете. "Ако бъде забранено поставянето на тоалетни, временни барове или заведения за хранене, това ще означава, че още от следващата година плажовете ще останат без концесионери и наематели, каза Цонко Цонев. Кой би наел нещо, от което не може да печели? Подобна поправка ще засегне интересите не само на хората, за които плажовете са бизнес, но и на хилядите плажуващи, които всяко лято избират българското крайбрежие за почивката си.

"Очаквах да видя категоризация на плажовете с различни правила за различните категории. Какво имам предвид – например плажовете в курортните комплекси трябва да имат различен от останалите статут. В крайна сметка те са местата, които генерират приходи от летния туризъм. Ето защо държавата трябва да осигури качество и ниво на обслужване на тези места, а не да търси печалба от тях", казва Николай Пехливанов. "Ако държавата иска да печели от плажовете, да влезе в ролята на инвеститор, да извърши всички необходими работи, да постави съоръженията и да отдаде територията под наем", допълва той. 

По темата работиха: Огнян Георгиев, Спас Спасов,  Бисера Станева и Илин Станев

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  alien_s avatar :-(
  Jessika

  Не вярвам, че нещо ще се промени, независимо дали ще бъдат приети новите промени или не. Законът е едно, контролът и санкционирането - друго. Ще се плащат рушвети на проверяващите и всичко ще си остане по старому.
  Дано не съм права.

 • 2
  bigman avatar :-P
  BGman1

  До коментар [#1] от "Jessika":
  И аз така викам ..дано не си права...:)

 • 3
  gorskia avatar :-|
  gorskia

  направо ме е срам от тезите на депутати, архитекти и кметове. То бива некомпетентност ама, чак пък толкова.
  Пехливанов не знае че Световна банка плати Териториално-устройствени планове на всички черноморски общини още през 1995. Някой от тях вече ги осъвремениха като си приеха нов ОУП. МРРБ плати пак с пари на Световна банка и ЕС - електронните им варианти. Има и кадастрални карти с зона А и Б за всички общини.
  Цонко пък приказва за контролът все едно не го осъществява той съгласно ЗУТ.
  Архитекта се тръшка за ПУП , които не отговарят на закона, като такива разпоредби действат в ЗУТ (имаше го в стария ЗТСУ, има го и в ЗУЗСО) откакто е приет.

 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  От край време, от векове, като област за транспорт и аква култури, МОРЕТО е за работниците, да си изкарват хляба (моряци, рибари, морска охрана, консервна промишленост).... те обикновено живеят в градовете и селата и рибарските селища...

  Като област за почивка и развлечение, МОРЕТО е за чичковците-паричковци като ползватели и за работниците които ги обслужват (камариерки, чистачки, келнери, охрана, шофьори, певачки, готвачи).... Те обикновено се настаняват в хотели на първа линия (най-паричковците) или при хазяйка или хотел на втора линия.....

  Детайли вижте на моренцето в Ница или курортите край Барселона, Кейп Канаверал например....

  Какво толкова умувате по въпроса, не мога да разбера..... :-(

 • 5
  112 avatar :-|
  Milen Krumov

  След дъжд качулка му се казва на това, то вече всичко е бетонирано, че на места и достъпа до морето е невъзможен. Контрола е нула, а пачката си е пачка и в държавата на бедност и мизерия. Много народ още не се е наплюскал и глада е голям. Алчността броди навсякъде, и промяната е мираж. Дерзай народе, за тебе те умряха, а ти плю на всичко хубаво и свято.
  България трябва да членува в Африканския съюз, само за там ставаме.

 • 6
  bobhunter avatar :-|
  bobhunter

  Ако Кувейт винаги е бил на кувейтяните, то България никога не е била на българите. На времето се говореше, че всичко е в името на човека и дори могат да бъдат изброени имената на избраните. Обикновеният българин носи синилата от бича на тиранина от епохата на турското робство, няма усещането за собственост за всичко обществено : море планини, ливади; не се интересува от печалбите; не се интересува достатъчно кой и как го управлява, нито как се разпределя общественото; оставил се е да го грабят и унижават. Докато не се осъзнаем като горди, истински собственици на всичко българско и родно и не започнем да упражняваме истински граждански контрол върху всичко, което става в родината ни, нещата няма да се оправят. Не може да има българи и по- българи! Няма как!

 • 7
  petranica avatar :-|
  petranica

  Наистина е доста късно, но по-добре късно, отколкото никога, защото и малкото, което остана ще съсипят.

 • 8
  nick11 avatar :-|
  Николай_1

  Колко е лесно с допълнителен текст в Конституцията да се съхрани веднъж завинаги недосегаемостта на 100-метровата зона от бреговата ивица навътре , за строеж на каквото и да е било.
  Лесно е , ама за такива като мене.................
  Лесно ли е им обаче на продажниците в парламента??
  Почти съм сигурен , че поне 50 от т.н. парламентаристи ще получат много сериозни облаги , от изкуствено въведените удобни за "някои хора" , двусмислия в новоизменения закон за Черноморието.

 • 9
  thetheacher avatar :-|
  The.Teacher

  "като се има предвид, че те са длъжни да поддържат кули за водните спасители, медицински пунктове, съблекални, душ-кабини"

  Ама недейте така :-) Кулите на спасителите са обикновена сглобка от винкел с малка дървена площадка и навес, който е платно на което са отпечатани реклами на заведения, като въпросната кула струва символична сума. Медицинските пунктове са бараки от ПВЦ, също на символична цена. Съблекалните са метални конструкции с лист ламарина по средата също на символична цена и са рекламни също като кулите на спасителите и се дават безплатно от рекламните фирми. Т.н. душ кабини на повечето места нямат кабини а едно обикновено душче от едно времешните и дървена скара под него. Айде стига лакърдии :-)
  Иначе аз съм за отпадане на концесионните такси изцяло, изграждане на цяла линия заведения зад плажовете, примерно на 80-100 м. от водата и зоната плаж, която е пред всяко заведение да се ползва и поддържа от него и цената на чадър и шезлонг да е начислена в напитка купена от заведението. Чисто, ясно и просто.

 • 10
  cobourga avatar :-|
  cobourga

  ИМАМЕ си Президент на каишка - това е Росен Плевнелиев !!! При това, човек с ограничени компетенции, притежаващ НЕзаконна вила в Черноморец, на брега на морето..... Ще бъде ли и тя съборена ????
  Мутрата-комунист Бойко Борисов ни донесе мутро-стагнация с елементи на рецесия !!! Престъпления на ГЕРБ са : изхарчването на фискалния резерв, кражбата на резерва на Здравната Каса от 1.4 милиарда лева, новите държавни заеми, посегателството и срещу Сребърния фонд, да не говорим за прикриването на Мишо Бирата и Лукойл, вкл. Съветското пристанище Росенец до Бургас !!! Много от нашите пари ГЕРБ и Бойко Борисов дадоха за пътища, части от магистрали и осакатената зала в Арена Армеец в София !!!!! Многофункционална зала без писта и хокей.........
  Но всичко, което се строи и прави е НЕкачествено !!!!!! Сравнете магистралите с Гръцките, например…… Обедняхме и оскотяхме, не се живее у нас, особено като сме оставени без здравни и всякакви грижи от държавата на мутро-мафията……


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход