Обречени на безработица

Рецесията става все по-вероятна и правителството трябва да вземе мерки за либерализация на пазара на труда, сочи анализ на ИПИ


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
64 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  svet0slav avatar :-|
  4ove4encence
  • - 4
  • + 14

  Не знам лошо ли е, но не е добро. :)

  Нередност?
 • 2
  45iv avatar :-|
  45iv
  • - 4
  • + 91

  Безработицата в Бг. ще се решава както и до сега - работа в 4ужбина.

  Нередност?
 • 3
  la_fonten avatar :-|
  la_fonten
  • - 13
  • + 13

  басня от 24.04

  Бухала-мъдрия съветник на Лъвицата събрал няколко от "надарени" млади животни и им казал" Реших днес да ви изнеса лекция от дебелите книги на хората ,който са отдавна забравени от тях. Те сега имат същите проблеми като преди 100 години но са ги забравили.Ако някой открие 9 разлики от историята , която ще разкажа и днешните събития-ще стане мой фаворит за съветник на Лъва. А който открие, къде нашият уважаван off -късач на билети подражава на грешките от историята по отношение на сребърната касичка на нашия Зоопарк-ще стане новият продавач на билети с късмет."

  Обикновено Голямата депресия е описвана така: Първо свободния пазар се срива поради една мистериозна причина, а президентът Хувър не прави нищо срещу кризата.Ссамо неговият наследник Рузвелт води САЩ към справяне с кризата със своя "нов курс".
  Когато погледнем към историческите факти,можем лесно да докажем, че тази гледна тояка е лъжа: Причината за кризата не е мистериозна, Хувър не е привърженик на свободния пазар-напротив той увеличава правителствените слуцби и регулации; Рузвелтовата "New Deal" не е нова идея, напротив има много подобни, като тази на предшественика му - само че е за много по-голям мащаб. Все едно-"New Deal" не сложи край на депресията.
  Бумът на кризата
  Между средата на 1921 г. и края на 1927 г., централната банка увеличи паричното предлагане с 55%, които доведе до увеличение на цените, тъй като индустрията не е в състояние да увеличи производството съответно. ( Това също така показва, че инфлацията може да увреди икономиката, дори когато цените остават относително стабилни. )
  През първата половина на 1928 г. централната банка намалява паричното предлагане с 9%, което предизвика криза една година по-късно.
  Началото на кризата
  Катастрофата на Нюйоркската фондова борса обикновено се интерпретира като началото на Голямата депресия.
  Федералният резерв реагира незабавно на кризата,като през първата седмица инжектира 300 млн. долара, което се равняваше рейз /увеличаване/ на резервите с 12% (!), основно чрез закупуване на държавни облигации. На 22 ноември 1929 г., Уилям Грийн, шеф на профсъюзите,заяви:
  "Всички фактори, които допринасят за по-бързо и бързо промишлено и икономическо възстановяване са очевидно налице. Системата на Федералния резерв работи и служи като бариера срещу финансова деморализация. В рамките на няколко месеца индистриалните затруднения ще се нормализират и доверието в стабилизиране на индустрията и финансите ще бъде възстановено. "
  Президенстването на Хърбърт Хувър
  Президентът Хувър, организира така наречените "Конференции в Белия дом" с бизнес лидерите,за да се постигне "координирането на бизнес и правителствените агенции в съгласувани действия." Най-важното за Хувър е да се предотврати понижаване на заплатите, което може да изглежда на пръв поглед като нещо добро, но което би причинило масова безработицата. Хувър успя да убеди големите компании публично да не се обявяват за по-ниски заплати.
  Въпреки че конфронтацията с реалността е неудобна за синдикатите, то е очевидно, че много по-високите заплати на на много хора е нерентабилно, което често е де факто намалява заетостта, зящото може ли загубите да се очаква да бъдат стимул за работодателите ?
  Нека обобшим: Президент, който създава огромни дефицити в борбата с безработицата и държи заплатите високи, централна банка, която бързо и ефективно се намесва в икономиката и служи като бариера срещу "финансова деморализациия"- Какво може да се обърка в този "добре обоснован" модел
  Интересни са изявленията на икономистите от тези дни: Например Лео Волман, пише през 1931 г.: "В тази "просветена" епоха се постулира, че производството е в зависимост потребителското търсевне ". Убеждението, че производството зависи от търсенето или потреблението са точно глупостите, които Кейнс ще разпространи 5 години по-късно -и е много добро доказателство, че Кейнс аистина не пише нищо ново, но просто потвърди думите и действията на политиците.
  В действителност , разбира се,е точно обратното: Само това, което се произвежда, може да се консумира.А за да се произведе трябва всички да са на мястото си-да има евтин кредит, нормален трудов пазар и прогнозируемост в параметрите на риска.Когато държавата като събирач на данъци е изкушена да задвижи целия механизум с парата на надъхването на производители , че има очаквано търсене а , останалите потребители че могат да пазаруваи на кредит /безумно скъп/=резултата е виден.И най-високато "нивото на потребление " не може да промени този фундаментален факт - наистина "ниво на потребление " е безгранично, защото желанията и нуждите на хората са безкрайно високи и никога не могат да бъдат изцяло изпълнени, в края на краищата всеки би искал да притежава огромни вили и яхти .
  Ние имаме "силата" да потребявамр всичко това и даже много повече. Има ли увеличаване на производството поради това? Можем ли при това пложения да му отпуснем краяи всички продукти създадени от нас "да се консумират" автоматично? Едва ли.
  Дефлация комбинирана със забраната за понижаване на заплатите доведе до масова безработица, никога не е виждана преди: От около 5% през 1929 г. тя се повиши до 22% през 1933 г. и стана над 15% до 1940.


  Нередност?
 • 4
  omniam avatar :-|
  omniam
  • - 6
  • + 7

  Идеите не са лишени от логика, но мястото им не трябва да остава по вестниците.

  Нередност?
 • 5
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков
  • - 24
  • + 24

  Отдавна предложих всеки "специалист", чието предложение в сферата на икономиката се приложи и това не доведе до бързи и трайни положителни резултати, отговарящи на прогнозите му - моментално и за дълго да бъде въдворен в затвора. Не може ти да се гавриш с милиони хора, но това да остава без никакви последствия за теб. Какви точно ще са резултатите от мерките, които господата от ИПИ предлагат? Или господата от ИПИ и идея си нямат, приблизително с колко процента и след приблизително колко време ще нарастне икономиката ни след прилагането на предложенията им! Те, господата от ИПИ, просто си бъртвят, колкото да не заспят! Вместо да бъртвят само тъпотии - господата "икономисти" от ИПИ да запретнат ръкави и да започнат да вършат реална работа с полза за икономиката. Да започнат да садят картофи или друга земеделска продукция, да цепят дърва за зимата и други подобни, много по-смислени от актуалните им занимания...

  Иначе, след като държавата, която и сега не се грижи за мен по никакъв начин, в бъдеще ще проявява още по-малка активност спрямо нуждите ми - аз ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МНОГО държа да бъда освободен от плащането на каквито и да било данъци. Ето една пълна либерализация на всичко, при която абсолютно всички функции на държавата ще се изземат от пазара, няма да има никакви управляващи, които да прибират данъци за нищо и така ще оцеляват само най-приспособените (един диктаторски клан, който ще определя законите така, че всички останали практически да прислужват на малцината членове на клана - горе-долу нещо подобно е и сега, но след прилагането на предложението на господата от ИПИ, ще имаме възможността отново да преминем през поредната гражданска революция и през поредната насилствена пренаредба на държавното устройство)...

  Нередност?
 • 6
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat
  • - 2
  • + 26

  До коментар [#3] от "la_fonten": За съжаление никой не обича историята :-) Тя ни кара да изглеждаме дребни :-)

  ЗА нов кодекс на труда слушам и чета от 15 години. Да се надяваме в следващите 15 да го доживеем. Ако ние не се погрижим, Колапсът ще го направи вместо нас.

  Нередност?
 • 7
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков
  • - 24
  • + 30

  Още нещо интересно! Много е чудно, как безработицата ще се "бори" чрез ... тотално лишаване на работещите от и без така малкото права. които са им оставени?!!!!!!! Просто - страхотна икономическа логика!!! Въобще не е за чудене при такива икономически "капацитети", защо след така наречените "демократични промени" България е изпаднала във вечна криза... Както е написал "45iv" в коментара #2 тук - в емиграцията в чужбина е единственото ни спасение! Дано по-скоро ни пуснат в свободния пазар, за да можем по-лесно да се разкараме от българския ад, който господата "либерали" от ИПИ и от властта са ни приготвили...

  Нередност?
 • 8
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков
  • - 18
  • + 21

  Защо тъпотиите на ИПИ няма да доведат до никакъв положителен резултат? Нови работни места възникват при растяща икономика. Една икономика расте (особено, когато е пазарна...) при нарастване на потреблението. Потреблението расте при нарастване на доходите, без превъзхождащо (благодарение на реална конкуренция) нарастване на цените. И така - до какво ще доведе предлаганото от ИПИ ПОРЕДНО окастряне правата на работещите? До нарастване на доходите или до намаляването им? Май до второто, а? А до какво ще доведе намаляването на доходите? До икономическо съвземане или до задълбочаване на рецесията? Май до второто, а? Е? За икономическия възход ли си мислят ИПИ или за обратното? Май за второто, а? Симпатяги!

  Нередност?
 • 9
  bajtan avatar :-|
  dark'star
  • - 1
  • + 28

  Аз зная как се излиза от криза в бедна страна.
  И вие знаете как се излиза от криза в бедна страна.
  В историята се учи и всички сме го учили.
  На всички нас не ни се харесва ...
  Има два пътя. И двата са лоши !
  Обречени на безработица ...
  Коментар #3 свършва в 1940 г. - защо ли тогава ?
  Не питайте за кого бие камбаната !

  Нередност?
 • 10
  tiggo avatar :-|
  Тихомир Гочев
  • - 7
  • + 32

  Аман от "икономисти". Тези осигурителни прагове са им голям трън в очите. Нека криминализират неплащането на осигуровките в пълен размер и тогава може да отпаднат праговете... Не се напечелиха ей....

  Нередност?
Нов коментар