Разузнаването минава към правителството
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Разузнаването минава към правителството

Участниците в първото заседание на КСНС при президента Плевнелиев

Разузнаването минава към правителството

Борисов еднолично ще кадрува в спецслужбите

4553 прочитания

Участниците в първото заседание на КСНС при президента Плевнелиев

© Анелия Николова


Участниците в Консултативния съвет за национална сигурност ( КСНС) към президента са се обединили около предложението Националната разузнавателна служба (НРС ) да бъде на подчинение на Министерския съвет, а специалните служби ще се координират от Съвета по сигурност към Министерския съвет, ръководен от премиера. Това съобщи Росен Плевнелиев след заседанието на съвета в сряда.

Законите отново на хоризонта

След почти две десетилетия неизпълнявани обещания да се напише закон и за спецслужбите, които досега се контролираха от президента - разузнаването и Националната служба да охрана (НСО), отново е взето решение до края на годината да бъдат изработени и внесени в парламента устройствени нормативни актове и за тях.

Заради липсата на закон, който да регламентира работата им след закриването на предшестващите ги структури от времето на комунизма - Първо главно управление на бившата Държавна сигурност и Управление "Безопасност и охрана" (УБО),  досега двете служби работеха непрозрачно и на практика без обществен контрол.

Паралелно военният министър ще предложи актуализиран вариант и на закона за военното разузнаване. На заседанието е било постигнато съгласие НСО да остане под контрола на президента.

Срокът за приемането от Народното събрание на общия законодателен пакет е април следващата година, в самия край на мандата на това правителство. 

"Аз" фактор

Идеята трети вицепремиер да поеме координацията на спецслужбите е била отхвърлена по време на заседанието на КСНС. Премиерът Борисов съобщи, че вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов е оттеглил предложенията си, които били подготвени от "хора, които вече не са по постовете си", имайки предвид доскорошния си съветник и вече бивш шеф на БОРКОР Румен Миланов. Ден по-рано Миланов публично заяви, че "фигурата трети вицепремиер по сигурността не е теза, лансирана от мен, още по-малко имам подобни амбиции".

"Всички се обединихме около това, че е необходимо ефективно взаимодействие между службите и в никакъв случай работа "на парче". Това може да стане единствено и само в Министерския съвет чрез Съвета за сигурност като звено за координиране на политики и приоритети.

Същевременно обаче всички сме категорично на мнението, че министър-председателят не може и не бива да преупълномощява - точната дума, около която много дебатирахме - когото и да било във връзка с неговите компетенции като председател на Съвета за сигурност.

От тази гледна точка сме категорични и ясни, че министър-председателят остава, както е било в последните 10 години, еднолично да отговаря за Съвета за сигурност и това е нормална европейска практика", обясни президентът. В заседанията на съвета щял да участва и вицепремиерът Симеон Дянков.

На въпрос кой ще кадрува в спецслужбите премиерът Борисов отговори лаконично: "Аз."

Концентрация

Преминаването на разузнаването към Министерския съвет и превръщането на Съвета за сигурност към премиера в основна структура в сектора на сигурността съсредоточават контрола над спецслужбите в ръцете на изпълнителната власт на премиера.

Сегашното правителство на практика обезличи Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), която заработи от  2008 г. след силен натиск от Брюксел за независимо от всички власти звено в борбата с корупцията и организираната престъпност. 

Във вторник уволненият Румен Миланов, на чието мястото като секретар на Съвета по сигурността беше назначен съветник на вътрешния министър Цветан Цветанов, заяви отново, че "концентрацията на власт в сектор "Сигурност" е вредна и опасна".

Проблемът на БОРКОР бил медиен

Временно поелата ръководството на създадената от ГЕРБ поредна структура за борба с корупцията БОРКОР Елеонора Николова, която досега беше заместничка на титуляря Румен Миланов, обясни, че проблемът на институцията не е липсата на резултати, а лошата комуникация с медиите.

"Тъй като болшинството от колегите ни са от служби, които са свикнали да работят зад кулисите и нямат навика да комуникират с медиите и с обществото, фактически ние допуснахме да се създаде това напрежение и да увисне във въздуха това усещане, че едни хора... получават едни пари, а пък нищо не правят", каза тя по Би Ти Ви в сряда.

По думите й за година и половина съществуване звеното е успяло до подготви цялата "хардуерна и софтуерна структура" и вече се обучават анализатори, които от 1 юли ще започнат да работят и да изследват корупционния риск в различни сфери.

Участниците в Консултативния съвет за национална сигурност ( КСНС) към президента са се обединили около предложението Националната разузнавателна служба (НРС ) да бъде на подчинение на Министерския съвет, а специалните служби ще се координират от Съвета по сигурност към Министерския съвет, ръководен от премиера. Това съобщи Росен Плевнелиев след заседанието на съвета в сряда.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

32 коментара
 • 2
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  За НРС - добре. За НСО - също. Да знаем кой да 'бием' на изборите и кой носи отговорност.

  А за БОРКОР - много вожд,никакъв индианец!

 • 3
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  До коментар [#1] от "lonely_ninja": Ако НРС се занимава с това,което е натоварен - по добре да е към правителстото. То носи отговорността, и ето тук ми се случва за ПЪРВИ път като опонент на Борисов и социалист да напиша че това преминаване на НРС към правителстовто е УДАЧНО решение. • 4
  savov_d.a. avatar :-|
  savov_d.a.

  Нешо няма време за резултат. При тази беднотия така се връща.....диктатура на синчета и снахи на ДС. ББ като бяга гледа бсп да не изостава.

 • 5
  la_fonten avatar :-|
  la_fonten

  басня от 25.04

  Мили обитатели на нашия зоопарк,
  добре дошли на приемния изпит за политици!
  Днешния тест вкключва есе на няколко теми по избор.Първо трябва да отговорите кой е автора на зададената тема и след това да я развиете!
  Получилите над 4 се награждават със стипендии от 4-те велики сили в момента и ще им бъде предложена работа в бъдеше при диказана устойчивост в изучаването на политическата наука и развиване на собствени концепции!
  Успех!

  Първа тема:
  "За ума на властимащия първо съдят по това какви хора той е допуснал до себе си; ако тези хора са предани и способни, то може винаги да сме уверени в неговата мъдрост, защото той е съумял да разпознае техните способности и да задържи тяхната преданост. Ако те не са такива, то и за владетеля ще се мисли същото, защото първия гаф той вече е извършил, избирайки си лоши помощници."
  Втора тема:
  "Делата, които са нежелани от поданиците, владетелите трябва да възлагат други да ги вършат, а тези, които са желани да ги изпълняват сами."
  Трета тема:
  "Трябва да се знае, че с врага можем да се борим по два начина: първо - чрез закони, второ - чрез сила.Първият начин е присъщ на човека, вторият - на звяра; но понеже първият начин често е недостатъчен, то се налага да се прибягва и към втория."
  Четвърта тема:
  Може да възникне спор кое е по-добре: дали владетеля да го обичат или да се боят от него. Казват, че е най-добре да се боят от него и да го обичат едновременно; но любовта не съжителствува добре със страха, затова, ако се наложи да се избира,по-надежното е да се избере страха."

 • 6
  npaine avatar :-P
  NPaine

  честита ви народна милиция "граждани"!

 • 7
  zamen avatar :-|
  Чарли Мишкин

  В последно време токлова съм "изтръпнал" (финансово), че в главата ми е един виц от соц. времена на Русия:

  Пътуват двама руснаци във влака за Москва.
  Връщат се от 30 годишно заточение в ГУЛАГ.
  Единя поглежад през прозореца и казва:
  - Заваля сняг!
  А другия отговорил:
  - Махни ги, ИДИОТИ. Да правят каквото си искат. Не ми пука.

 • 8
  rkirov avatar :-P
  rkirov

  Заглавието звучи сякаш до сега е разузнаването е работило за друга държава :))))
  В същност , като се замисля може да е било и частно :)))

 • 9
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  Цитат:"Във вторник уволненият Румен Миланов, на чието мястото като секретар на Съвета по сигурността беше назначен съветник на вътрешния министър Цветан Цветанов, заяви отново, че "концентрацията на власт в сектор "Сигурност" е вредна и опасна"."

  Този глупав катаджия, да ме извинят служителите на КАТ, с право беше уволнен!

  По Конституция изпълнителната власт е на Правителството. Следователно ВСИЧКИ разузнавателни служби трябва да са на негово подчинение. Така ще има съгласуваност в действията им. Правилата (законите) и контрола на всички тези служби трябва да се прави от Законодателя Народното събрание. Само при неспазване на закона от службите или правителството, което ги управлява се намесва и Съдебната власт.

 • 10
  Miles avatar :-|
  Милен

  с една дума бойко продължава да дърпа конците на безгласния плевнелиев и май ще е така до края на мандата му!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK