Назад с 15 000 евро на ден

Капитал

Назад с 15 000 евро на ден

Правилата за отпадъците са поредният случай на чиновническа мудност в прилагането на евродирективите

Георги Жечев
3902 прочитания

Капитал

© Капитал


Мудността на българските власти в прилагането на европейските правила за пореден път беше порицана от Брюксел. Този път освен обичайните заплахи за наказателна процедура България може да получи и глоба от над 15 000 евро на ден. Причината е, че до края на 2010 г. страната трябваше да въведе в закона за отпадъците разпоредбите на евродиректива, която поставя високи цели за рециклиране на различни видове боклук. А през пролетта на 2012 г. България още се бави.

Какво казва Брюксел

В четвъртък Европейската комисия съобщи, че се е обърнала към Съда на Европейския съюз с искане на България, Унгария, Полша и Словакия да бъдат наложени глоби, защото не са вкарали в националното законодателство рамковата евродиректива за отпадъците. България може да плаща по 15 220 евро дневно. При Унгария, Полша и Словакия финансовите санкции могат да са съотоветно 27 316, 67 314 и 17 136 евро на ден.

ЕК може да поиска от съда да наложи глобите още при първото сезиране, без да е необходимо второ решение. Самата санкция обаче започва да тече от решението на съда, което може да бъде взето и след година. Дотогава новият закон за управление на отпадъците, който според министерството на околната среда напълно ще въведе правните норми на директивата, ще бъде окончателно приет.

Санкции под въпрос

"Нищо не е въведено в законодателството", обясниха от пресофиса на комисаря по околната среда в отговор на запитване на "Капитал Daily". И допълниха, че ЕК не е получила причина за забавянето. "Санкциите могат да бъдат избегнати, ако рамковата директива за отпадъците бъде транспонирана преди отсъждането на Съда на ЕС (което се очаква до една година)", пише още в отговора. Българските власти бяха предупредени за нарушенията още на 16 юни 2011 г. Тогава от Брюксел дадоха два месеца, за да бъдат приети разпоредбите. Последните изменения в закона за управление на отпадъците влязоха в сила миналата пролет. Междувременно министерството на околната среда представи проект за изцяло нов закон за отпадъците, който въвежда европейските изисквания и цели за рециклиране и компостиране на отпадъците.

Новостите, които правителството предложи за регулиране на дейността на фирмите за черни и цветни метали, обаче предизвикаха недоволството на сектора. Законопроектът беше внесен през юли 2011 г. и заради споровете с търговците на скрап досега не е окончателно одобрен от депутатите.

Пред "Капитал Daily" зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева изрази увереност, че страната не е застрашена от глобите. "Приключва подготовката на законопроекта в комисията по околна среда и до края на май той ще бъде приет", каза Манева. По думите й министерството е обяснило на ЕК защо са се получили забавянията, включително и заради дискусията с преработвателите на метални изделия. "Работата по закона е трябвало да започне още през 2008 г.", каза Манева. Тогава екоминистър беше Джевдет Чакъров, който в момента е депутат от ДПС.

Зам.-министърът гарантира, че законът напълно ще въведе евродирективата. Според документа до 2020 г. 50% от сметта на домакинствата трябва да се рециклира, както и 70 на сто от отпадъците от строителството и разрушаването на сгради и съоръжения. "Няма никакви пречки целите да се преизпълнят", каза още Манева. По думите й останалите наказателни процедури, които ЕК започна срещу България, текат, но не се е стигнало до осъдителни решения, включително и по процедурата за риска от увреждане на екомрежата "Натура 2000" заради струпването на ВЕИ проекти.

Мудността на българските власти в прилагането на европейските правила за пореден път беше порицана от Брюксел. Този път освен обичайните заплахи за наказателна процедура България може да получи и глоба от над 15 000 евро на ден. Причината е, че до края на 2010 г. страната трябваше да въведе в закона за отпадъците разпоредбите на евродиректива, която поставя високи цели за рециклиране на различни видове боклук. А през пролетта на 2012 г. България още се бави.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  Всички ние, които сме избирали своите народни представители, трябва да плащаме когато те не работят както трябва! Даже бих предложил глобата да се разпредели поименно на всички които имат право на глас, тоест да се включат и тези които не са гласували защото и те носят отговорност!

  Така всички като разберем на практика, че плащаме когато депутатите и управляващите не работят, ще започнем да избираме по-качествени политици и ще започнем НЕПРЕКЪСНАТО да им държим сметка какво правят или не правят!

 • 2
  mima2 avatar :-|
  Горгона Медуза

  Да започне да се действа по тоя въпрос час по-скоро.. 2 години си седяха, сега ще се видим в чудо с тия глоби, а на тях не им пука, нали няма те да ги плащат.

 • 3
  tiqna avatar :-|
  tiqna

  Моля да отбележим и факта, че г-жа Евдокия Манева беше прибрала близо 60 000 лв. бонус. Въпросът е за какво след като законът не е приет и тя май е в основата на всичко. Вече са жалки и смешни. Ще наблюдаваме ударно гласуване близките седмици.

 • 4
  milena_82 avatar :-|
  milena_82

  До коментар [#2] от "Маричка":

  защо да им пука на нашите народни избраници,те са на държавна издръжка,т.е.само вземат,а не дават.За нас обаче струва двойно,даже и тройно: даваме заплати на изпълнителната власт,която не е подготвила читави текстове,плащаме на депутатите за усилието да мотаят закона и в крайна сметка имаме честта да понесем и санкции от Европа!

 • 5
  yotata avatar :-|
  йотата

  Цитирам Го, Него го цитирам:

  "Ми толкова можеме"

 • 6
  agrotuz avatar :-P
  тимирут'

  Бъзикат се с нас защо директивата не е транспонирана в ЗО. Проблемът не е в записването на някакви преведени норми в закона, не е и в (пре)написването на няколкото приложими наредби по темата, а как това ще се изпълнява от общините и фирмите-концесионери. Пак е свързано с пари, които държавата няма откъде да намери, а на предишните явно не им е било важно да отделят от излишъците за това. Не че малко се краде от боклуците, но тук е избило на нехайство и безотговорност. Сега зорлем ще се наложи да се изпълняват изскванията на закона, който ще е евро-хармонизиран.
  Темата с отпадъците от метали ГЕРБ-овците сами си я създадоха. На никого не му е притрябвал точно такъв текст. Освен на заинтересованите да заемат нишата, но това няма нищо общо с ЕК.
  А темата ВЕИ и конфликтните им точки с "НАТУРА 2000" и възможните санкции е доста обхватна и не й е тук мястото.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход