Областният на Варна упълномощил частна фирма да представлява държавата

Нито една институция не отговори по кой закон "Холдинг Варна" е получил това право

Алеята сега ...
Алеята сега ...    ©  Надежда Чипева
Алеята сега ...
Алеята сега ...    ©  Надежда Чипева
Компетентностите на областния управител са непрехвърлими

проф. Дончо Хрусанов, специалист по административно право

Областният управител на Варна Данчо Симеонов е упълномощил изпълнителните директори на "Холдинг Варна" АД, свързана с групата на "Химимпорт",  да представляват държавата и него пред община Варна и всички останали ведомства, предприятия и дружества във връзка с изпълнение на укрепителни мероприятия по инвестиционния проект "Алея първа - гр. Варна".

Това става ясно от пълномощно с дата 1 август 2011 г., публикувано в местни и централни медии. Документът влезе в полезрението на медиите отново заради скандал, свързан с искане по реда на Закона за достъп до информация, подадено от Кънчо Бонев, представител на гражданското Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА ).

Бонев твърди, че при получаването на справка от агенцията по кадастъра във Варна, касаеща издаването на няколко карти на Морската градина и т.нар. "Алея Първа", той е бил бит от охраната на държавната институция. 

"От мое име и за сметка на държавата"

"Упълномощавам изпълнителните директори на "Холдинг Варна" АД Ивелина Кънчева - Шабан, и Милчо Близнаков да извършат от мое име и за сметка на  държавата следните действия", се казва в пълномощното, подписано от назначения от ГЕРБ областен управител.

Според текста той прави това въз основа на т. 7 от Допълнителното споразумение към договора от 2009 г., с който частното дружество придоби 118 дка до варненския плаж.

Проблемът на сделката, сключена през май 2009 г. от предишния областен Христо Контров, е, че крайбрежният терен, който по конституция е изключителна държавна собственост, се е "трансформирал" в частна държавна без решение на правителството. 

Проблемът на този документ пък е, че не е ясно, а и не е посочено въз основа на кой нормативен акт Симеонов е подписал пълномощното, защото договорът с "Холдинг Варна" не може да послужи за тази цел.

"Да не се разкарва"

"Пълномощното не е да представляваме генерално областния управител. Част от проекта "Алея първа" се осъществява върху държавна територия, а държавата става възложител  и затова е направено пълномощното.

Ние финансираме цялата инвестиция, включително и по укрепителната дейност, и пълномощното е, за да не се разкарва областният управител и да подписва всеки документ", каза за "Капитал Daily" Милчо Близнаков, един от директорите на холдинга. Той не коментира на какво законово основание е издаден документът, но уточни, че не е упълномощаван по същия начин и от друга държавна или общинска структура.

Пред Mediapool и главният секретар на Министерския съвет Росен Желязков повтори аргументите на Близнаков, че "става дума за конкретна задача, а не упълномощаване по принцип".

Той уточни, че не е запознат с казуса, но "на първо четене" не вижда да има пречка областният управител да упълномощи частния инвеститор да свърши работа, която е в правомощията му, още повече че задачата ще бъде извършена за сметка на инвеститора". Желязков не допуска, че областният управител на Варна би действал на своя глава в разрез със закона.

Самият Симеонов обясни пред barometar.net преди няколко дни: "Тъй като имотите на "Холдинг Варна" граничат с държавни, е необходимо да разполагат с нашето разрешение, т.е. те носят отговорност за всички дейности, свързани с укрепването на ската.

Давам пример – когато една от подпорните стени, които правят, се срути, какво означава - че държавата трябва да поеме ангажимента по извозването или наново да изградим стената? Именно затова е споразумението, което регламентира, че всички подобни дейности са за сметка на инвеститора и той трябва да носи отговорност за цялостния строеж и за всички комуникации."

"Дребно хулиганство"

Излизането на документа в публичното пространство доведе до дело за дребно хулиганство срещу варненеца Кънчо Бонев, активист на СОПА. Той разказа пред медиите, че преди няколко дни отишъл в Агенцията по геодезия, картография и кадастър в града (която се намира в една сграда с "ТПО – Варна – ЦППБО", свързано с "Холдинг Варна"), за да получи документа с пълномощното по предвидения в закона ред.

Но понеже бил недоволен от начина на получаването, пожелал да подпише протокола за предаването на копието с особено мнение. Това предизвикало гнева на директора на службата Красимира Кателиева, която пък отказала да сложи своя подпис.

"Тогава аз сложих протокола в чантата си и си тръгнах, тъй като не исках да оставя в чуждо разпореждане документ, който вече носеше личния ми подпис. Той е невалиден, тъй като под него липсва подписът на Кателиева", обясни Бонев, който твърди, че в следващите минути му бил нанесен побой от охранител на кадастъра, а чантата му е била отнета насилствено.

Според друг активист на организацията - арх. Калина Павлова, извиканата полиция поканила участниците в скандала във Второ РПУ, за да дадат показания. Там обаче Бонев бил арестуван по обвинение в дребно хулиганство.

"Разпитът му беше проведен, без да му бъде дадено право да се срещне с адвоката си и без да му бъде предоставена необходимата медицинска помощ, от която той очевидно се нуждаеше след побоя и последвалата хипертонична криза", каза Павлова.

В четвъртък Бонев трябваше да бъде съден по бързата процедура, но делото е било прекратено и изпратено на прокуратурата за разследване с оглед на това, че има данни за извършено престъпление срещу него, каза адвокатът му Марин Маринов.

Онемели институции

До редакционното приключване на броя "Капитар Daily" не получи поисканото чрез правителствения център становище на Правната дирекция на Министерския съвет за законовото основание на упълномощаването. Същата беше и съдбата на въпроса за това и към областния управител.

След инцидента с Кънчо Бонев пък директорът на кадастъра изключи телефона си, а в отворено писмо службата заяви: "Изключително сме обезпокоени от станалото. Подобни събития не могат да са част и да бъдат свързвани с дейността на агенцията. Тя се стреми към съвременно и насочено в удобство на клиента обслужване и ще бъдем безкомпромисни в усилията си за постигане на резултати в тази посока."

Въпреки многократните опити за контакт и повече информация  мълчание по случая запазиха както от Регионалната дирекция на полицията във Варна, така и от пресцентъра на МВР.

"Няма такъв закон"Попитан от "Капитал Daily" допустимо ли е изобщо областен управител да упълномощава частни лица да представляват държавата, проф. Дончо Хрусанов, преподавател по административно право в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", отговори: "Областният управител е орган на управление на високо ниво и не може да прехвърля на частна фирма осъществяването на държавна функция.

За да се прехвърлят такива правомощия, трябва да е изрично предвидено в закон. Няма такъв закон. Компетентностите на областния управител са непрехвърлими. Затова ми се струва, че не може да има такова упълномощаване."

"Правомощията на областния управител не могат да бъдат делегирани, освен ако това не е изрично регламентирано от закона. Но дори и в тези случаи упълномощените могат да бъдат пак само държавни служители", е мнението и на адвокат Александър Кашъмов от "Програма Достъп до информация".

По думите му, подписвайки подобно пълномощно, областният управител влиза и в конфликт на интереси. "Областният управител контролира работата на общинския съвет и кмета. Така те са във функционална зависимост от него, а в конкретния случай той оказва влияние върху подчинен орган на властта."

P.S. След редакционното приключване на броя на "Капитал Daily" дойде позицията на областната управа на Варна, която обаче отново не дава отговор на въпроса въз основа на кой законов текст частната фирма е упълномощена да представлява държавата пред община Варна и други институции:

"През 2009 г. между държавата и "Холдинг Варна" като инвеститор Клас А е сключен договор за покупко-продажба на недвижими имоти. В изпълнение на инвестиционната програма "Холдинг Варна" е длъжен да извърши инвестиция в определен размер за укрепване на ската на крайбрежната алея. С оглед ясно и точно регламентиране на правата и задълженията е подписано Допълнително споразумение от 1.08.2011 г. На основание чл. 5 от Допълнителното споразумение е издадено пълномощно с изх. № РД-11-0600-265/01.08.2011 г."

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


26 коментара
 • 1
  zstoykov avatar :-|
  Zhivko Stoykov

  Няма ли вече Варна официално да се отделя от България? Трибуквието да си взема властта и де юре и да се приключва всичко...

 • 2
  aha avatar :-P
  aha

  До коментар [#1] от "djikata":
  По вероятно е България да се преименува с 2-3 трибуквия и така на всички ни ще е ясно кой командва парада. За тези трибуквия сега няма български закон, поне да направят техен си и най-накрая всички да го спазват. Че от липса на държава ни се смеят и от север, и от юг, и от запад и от изток...

 • 3
  dekster avatar :-P
  КЛЮЧАРЪ

  Булгаристан - крачка напред, две назад. Вече тотално се върнахме от дивия капитализъм във феодализма, характеризиращ се с почти безгранична власт на група местни величия от клановете ТИМ, СИК, ВИС, ДПС, ГЕРБ и други знайни и незнайни.

  А най-отгоре в пирамидата е Боко Тиквата. Грее на върха и разпръсква мъдрост като една коледна звезда.

 • 4
  clutch avatar :-P
  clutch

  Българско черноморие ли-йеди говна, както викат по северозапАдналия край.
  Тези са много нагли бе, сигурно имат и пълномощно от Боко разписано, в което са упълномощени да управляват Варна и региона, както намерят за добре.
  Божеееее, ако те има-ела и си прибери вересиите, че ми писна от боклук в тая страна.
  И защо на визуализацията вият снага 10 етажни хотели-нали уж беше максимално 5-6 метра проектната височина за застрояване?
  Или това са хотели за хобити, а?

 • 5
  bilbotorbins avatar :-|
  bilbotorbins

  Май лафът, че тук мафията си има държава ще се окаже истина.
  Вече, оформено и в официален документ.

 • 6
  bravo_vn avatar :-|
  bravo_vn

  Изглежда държава, община и Холдинг Варна решават въпроса с морската градина... А къде е обществото в тази схема? Би трябвало да е на площада пред общината...

 • 7
  nikolaiski avatar :-|
  Николай Узунов

  Колкото и да си оправя имиджа една мутра, тя все си остава мутра-няма закони за нея, мачка наред- по мутренски

 • 8
  oror avatar :-|
  Orchid

  Типично по мутренски - много ти знае устата, сега ще те набием, за да мълчиш.
  Следващата стъпка, ще е вече да те няма- нет человека, нет проблема.
  В целия този абсурд всички държавни институции мълчат. Защо ли? Ми защото няма какво да кажат - сделката е решена и сключена много отдавна между опълномощените с власт и тези, които ги командват (разбирай трибуквието). Сега просто се извършват административните процедури....

  [quote#6:"bravo_vn"] А къде е обществото в тази схема? Би трябвало да е на площада пред общината...[/quote]
  Във Варна няма общество от поне 15 г. Има овце предимно....

  [quote#2:"aha"]По вероятно е България да се преименува с 2-3 трибуквия и така на всички ни ще е ясно кой командва парада.[/quote]
  Точно това си мислех и аз. Не че не знаем, но поне да се официализират...

 • 9
  wc1 avatar :-|
  WC1

  Егати разваления телефон е нашата журналистика (не е само Капитал). "Скандалното" пълномощно е било получено от друго лице от Областната администрация и вече е било публикувано, когато този човек е посетил кадастъра за да получи някакъв друг документ.
  Очевидно е, че истината няма значение щом не съвпада с поръчката.

 • 10
  big_al avatar :-P
  BIG AL

  A на КОГО друг да даде пълномощно другаря от ДС ?? ::)))
  На ТИМ, разбира се ..
  Няма УБО , няма ЦК на БКП , няма ДРУГИ държавни служители / /заместници негови / , няма друга власт във Варна , няма и Прокуратура даже ...:)))
  ТИМ заместват всичките тези във Варна ::))
  Ами на тях ще даде пълномощно ::)) Просто формалност::)
  Формалната , държавната власт , дава пълномощия на ИСТИНСКАТА , мафиотската власт - във Варна ::)))) "Логично " е ...:)))


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход