На уволнение…
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

На уволнение…

На уволнение…

Малко преди да бъде създадена нова комисия за престъпно имущество, старата се отдаде на странни реформи

8748 прочитания

© Инна Павлова


Този четвъртък прозорците на парламента светеха до късно. Управляващото мнозинство трябваше да изпълни важна заръка от премиера - да приеме изцяло новия закон за конфискация на незаконно имущество. Въпреки критиките към проекта народните представители от ГЕРБ решиха да го приемат на един дъх. И докато държавата се готви да даде още по-големи правомощия на институцията, съществуващата Комисия за установяване на имущество на престъпна дейност (КУИППД) го удари на уволнение - от началото на годината дейността й е замряла, а въпреки че само след няколко месеца с новия закон органът ще бъде разпуснат и създаден на ново, членовете са започнали да правят структурни реформи.

За капак на всичко в средата на месеца прокуратурата е привлякла като обвиняем един от членовете й - Красимир Тодоров, за попълване на декларация с невярно съдържание.

Кризата

започна след оставката на председателя й Тодор Коларов в края на февруари. Той напусна поста с мотив, че в КУИППД няма реформаторско мнозинство. След оставката на Коларов премиерът взе решение да не назначава никого на неговото място.

Така ръководството беше поето неформално от неговия заместник - Антоанета Цонкова. Това обаче затруднява работа на комисията, защото някои съдилища отказват да налагат обезпечение на имущество защото приемат, че Цонкова няма легитимна власт да упълномощава юрисконсулти, които да представляват КУИППД в съдебния процес. Съдии, с които "Капитал" разговаря, потвърдиха за проблема.

Съдът има противоречива практика. Понякога магистратите приемали, че юрисконсулти, упълномощени от Тодор Коларов, могат да представляват институцията и довършват такива дела, но в случаите, когато са упълномощени след напускането му, делата се спират.

При отчета на КУИППД в парламента преди две седмици зам.-председателката на КУИППД Антоанета Цонкова коментира, че е имало решение на Софийския апелативен съд, че се признава представителната власт на заместник-председателя. То обаче няма как да ангажира останалите съдебни състави и при всички положения практиката е противоречива.

През седмицата "Сега" цитира свои източници от комисията, според които проблемът с легитимността на комисията явно влияе и на ефективността от нейната дейност. При представянето на отчета на КУИППД в Народното събрание е било обявено, че за първите три месеца на 2012 г. е било отнето имущество за 5.5 милиона лева. В действителност обаче реалната стойност на конфискуваното е почти наполовина, като част от отнетото през миналата година имущество е "прехвърлено" за тази. Това потвърди и бившият директор на институцията Тодор Коларов: "На формално основание няколко дела, частично или напълно спечелени още през 2011 г., са били "прелети" към следващата година."

Решението да не бъде назначаван председател на КУИППД е мотивирано с това, че с новия закон ще бъде конституирана изцяло нова комисия. Ако бъде приет тази седмица, той ще влезе в сила (според последните промени) два месеца по-късно, т.е. в началото на юли, което означава, че дотогава институцията няма да може да работи ефективно.

Докато основната дейност на комисията замира обаче, членовете й решават да насочат ресурса си в

Реформи

Така например в началото на април е направено цялостно преструктуриране на администрацията на КУИПДД, като са приети мащабни промени на правилника. Според източници на "Капитал" запознати с работата на комисията целта на реформите е да бъдат махнати служители, които не били съгласни с процесите в КУИППД. В отговор на запитване на "Капитал" оттам отговориха, че идеята на промените е била да се направят икономии и да се оптимизира работата. Естествено, че всяко ръководство има правото да прави реформи, но при положение че само след няколко месеца институцията ще бъде закрита, отделянето на подобен ресурс изглежда нелогично.

Освен това някои от промените будят недоумение. Закрит е например сектор "Инспекторат". От КУИППД отговориха за "Капитал", че структурата й е като тази на Комисията за защита от дискриминация, където нямало инспекторат. На негово място е създадено звено за "Вътрешен одит". При просто сравнение между правомощията на двата органа се вижда, че въпросният "Вътрешен одит" се занимава само с контрола върху финансовите процеси, докато "Инспекторатът" е имал далеч по-широки правомощия - да проверява жалби и сигнали на граждани, да извършва планови и внезапни проверки на дейността във функционалните, териториалните дирекции, структурните звена на комисията и/или на дейността на отделни служители на КУИППД и т.н. "Ако някой я е създал, за да назначи свои хора, това е друг въпрос", казаха от комисията. Ако намекът е бил към Тодор Коларов, обвиненията са по-скоро несъстоятелни - тя съществува от 2009 г., а той е избран за председател през 2011.

Закрита е също така и структурата "Информационни фондове". В отговора на КУИППД до "Капитал" казват, че отделът не е закрит, а е бил слят с друг. Истината е, че повече от половината на този отдел, който се занимава с информационните технологии, са орязани.

Друга странна промяна е

Пинг-понгът

с изискуемия стаж за главния секретар на КУИППД. През 2011 г. с тяхно решение той е вдигнат на 9 години. С последните промени обаче стажът е свален на 8 години. На запитване на "Капитал" какво е наложило промените отговориха: "Интересен въпрос, засягащ вътрешната политика на комисията. Защо той е толкова важен за вас, журналист? Кому е нужна тази информация?" След това препратиха към "Единния класификатор на длъжностите в администрацията", според който стажът за главен секретар е 8 години. Отговорът е манипулативен поради две причини - въпросният класификатор е действал, когато същите тези членове са решили да вдигнат стажа през 2011 г. Освен това всички институции, за които той се отнася, са изчерпателно изброени и никъде в тях не фигурира КУИППД. Истината е, че заедно с промените на устройствения правилник е обявен и конкурс за поста главен секретар. Съвпадението между двете събития може би идва да покаже, че изискванията са направени за конкретен кандидат. Друга "реформа" в последния момент било решението секретарите да бъдат преназначени на длъжност експерти. В отговора на КУИППД се казва, че тази промяна е с цел оптимизация и премахване на длъжности, които не са били необходими повече.

Експертите били важна длъжност, а не "някой, който ще прави и сервира кафета". В същото време няма обявен конкурс за тази длъжност, т.е. секретарите наистина са били преназначени, което вероятно е свързано и с получаването на по-високи заплати.

Подобни рокади, освен че са трудно защитими, са абсолютно алогични предвид скорошното разпускане на комисията.

Черешката на тортата без съмнение е

Привличането като обвиняем

в средата на април на члена на КУИППД Красимир Тодоров. Става дума за подадена от него през януари 2009 г. декларация по Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, в която според разследващите е обявил неверни обстоятелства – че не участва в управлението на търговски дружества, докато в регистрите било записано обратното. При подаването на декларацията Тодоров е бил инспектор в Министерството на правосъдието. Тогавашният правосъден министър Маргарита Попова е инициирала дисциплинарно производство, но Красимир Тодоров е избран за член на КУИППД.

Ако бъде предаден на съд и осъден, Тодоров може да получи до три години затвор. Информацията за привличането му беше съобщена официално от Софийската районна прокуратура, която наблюдава случая. Цитиран от "Дневник", Красимир Тодоров отрече да е бил привличан като обвиняем. Повече от притеснително е, че човек с подобно качество борави с класифицирана информация и се произнася по дела с изключително висок интерес.

Процесите в КУИППД само на пръв поглед изглеждат вътрешноведомствени. Те са показателни за ценностите на една от най-невралгичните институции в правоохранителната сфера предвид деликатния баланс между правомощията и човешките права. Именно техният интегритет трябва да е една от основните гаранции, че няма да има злоупотреби с правомощията.

Този четвъртък прозорците на парламента светеха до късно. Управляващото мнозинство трябваше да изпълни важна заръка от премиера - да приеме изцяло новия закон за конфискация на незаконно имущество. Въпреки критиките към проекта народните представители от ГЕРБ решиха да го приемат на един дъх. И докато държавата се готви да даде още по-големи правомощия на институцията, съществуващата Комисия за установяване на имущество на престъпна дейност (КУИППД) го удари на уволнение - от началото на годината дейността й е замряла, а въпреки че само след няколко месеца с новия закон органът ще бъде разпуснат и създаден на ново, членовете са започнали да правят структурни реформи.

За капак на всичко в средата на месеца прокуратурата е привлякла като обвиняем един от членовете й - Красимир Тодоров, за попълване на декларация с невярно съдържание.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  npaine avatar :-|
  NPaine

  Гербаджиите изхониха свестен и честен човек в лицето на Тодор Коларов за да могат да се отдадат на далавери и корупция както си знаят.

  Между другото за новия закон за конфискацията от сега мога да кажа че ще важи в пълна сила приказката "Искахме да стане добре,а то стана както винаги".

 • 2
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  До коментар [#1] от "NPaine": Бъдещите членове на 'ЧК' са подобни на нстоящата. Маши в чужди ръце и клиенти на самата нея :-)

 • 3
  maina100 avatar :-(

  Жал ми е да го призная,но държавата ни е импотентна във всяко едно отношение...

 • 4
  nick11 avatar :-|
  Николай_1

  Новия закон за конфискацията ще го призная за действен , едва тогава когато хора като Георги Гергов , Красимир Гергов , Васил Божков , Николай Банов и прочее производи на номнеклатурно-кадесарскат каста , бъдат притиснати по съдебен ред и след това - рае костюми....................

 • 5
  0888571682 avatar :-|
  0888571682

  На Директорското място
  трябва да се сложи финансист който е врял и кипял в нещата, а не полицай със значки

  Публикувано през m.capital.bg

 • 6
  zlatina3 avatar :-|
  HAGBARD

  Защо не се направи една статистика колко институции в държавата съществуват сами за себе си?

 • 7
  maina100 avatar :-|

  До коментар [#4] от "Николай_1":

  Хора като тях никога няма да пострадат от този закон-ще се откупят.Изненадани ще останат тези които в момента наи-много подкрепят идеята да има конфискации без съд и присъда-след време точно на тях ще се изсипят проверяващите и ще реват с кървави сълзи....

 • 8
  nick11 avatar :-|
  Николай_1

  До коментар [#7] от "Кумчо Вълчев":

  Дано да не си прав! Например за АЕЦ Белене дълго време мислех по начин , много сходен на твоя.
  Но ........... след решението на Парламента , имах удоволствието да бъда опроверган.
  Дано с проложението на този закон , да се случи същото.

 • 9
  agrotuz avatar :-(
  тимирут'

  Тази комисия няма да се запомни с нищо добро още от времето на Кушлев та до разпускането й. Раздаваха си едни много добри за страната заплати, огромни бонуси и всякакви благинки. Самият Кушлев скандално сам си беше определил космическа за администрацията заплата. Насреща резултатите бяха срамни - нищожен брой спечелени производства и мизерни приходи. Коларов управлява много кратко и затова така и не можах да си съставя мнение, затова няма да кажа нищо - нито добро, нито лошо. Но не се забеляза някакво раздвижване в работата и подобряване на ефективността. Най-малкото защото незаконно придобитото имущество се измерва в стотици милиони, а дела се водят за нещо от порядъка до 30 млн.лв. Настрана е темата какво реално е отнето, всъщност национализирано, защото дори вдовицата на "Самоковеца" успя да си спаси хотела и апартамента в Лондон. А такива са десетки случаи. Всъщност главният проблем е, че комисията се ползваше и продължава да се ползва за икономическа и политическа вендета. За пореден път една спорна по същество идея е компрометирана и над новите "комисари" няма изгледи да изгрее слънце...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK