Данъци и осигуровки ще се плащат с едно нареждане
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Данъци и осигуровки ще се плащат с едно нареждане

Длъжниците на държавата няма да избират кое задължение от всички да плащат, а при превод към НАП системата й ще ги погасява по ред на възникване, обясни заместник-министърът на финансите Владислав Горанов

Данъци и осигуровки ще се плащат с едно нареждане

По този начин бизнесът ще пести 50 млн. лв. годишно от банкови такси

Стефан Антонов
9139 прочитания

Длъжниците на държавата няма да избират кое задължение от всички да плащат, а при превод към НАП системата й ще ги погасява по ред на възникване, обясни заместник-министърът на финансите Владислав Горанов

© Надежда Чипева


Фирмите и гражданите ще плащат всичките си данъчни задължения само с едно платежно нареждане, съобщи заместник-министърът на финансите Владислав Горанов. Така на година частният сектор ще пести до 50  млн. лв. от банковите такси, които се в момента се дължат заради попълването на отделни платежни нареждания. Мярката засяга най-много бизнеса, като браншовите организации отдавна настояват отношенията с данъчните да се оптимизират.

Новият режим

За физическите лица също ще има полза, тъй като често се получава парадоксът разходите за превод към сметките на Националната агенция за приходите (НАП) да са по-високи от самото задължение. Причината е, че за всеки дължим данък или осигуровка има отделен код на банковата сметка и за него се попълва отделно платежно нареждане.

Дори и при създадените комбинирани нареждания, които предвиждат с един документ да се наредят няколко трансфера, бизнесът прави разходи, които могат да се избегнат при по-добро обслужване от НАП. Затова и фирмите вече шеста година настояват държавата да предложи решение, но досега такова липсваше.

Сега идеята е фирмите да превеждат накуп всички данъци и осигуровки, които удържат на служителите си, както и своите задължения към данъчните. Според Горанов новият режим ще наложи и промени в системата за управление на приходите, но те няма да се отразят върху обслужването на данъкоплатците. Реалистичен срок според него е подготовката да приключи до края на годината и следващата данъчна кампания да протече при облекчени условия за фирмите и гражданите.

Още една промяна

Ще има обаче и една промяна. С отделните кодове, които съществуват в момента, фирмите избират кои точно задължения да платят, когато се забавят. Същото важи и за физическите лица, които при просрочие плащат първо здравните си вноски, а след това данъците и социалноосигурителните вноски. Така хората могат да си възстановят здравноосигурителни права, но да останат длъжници на държавата, което ще се промени.

Владислав Горанов поясни, че системата ще изчислява общата сума на задълженията и при частично плащане от длъжника първи ще се покриват най-старите дългове по хронологичен ред. Така данъчните може първо да нулират данъчно задължение или социална осигуровка и за възстановяване на здравноосигурителни права хората ще трябва да платят по-голяма сума от тази, с която биха решили проблема си при сегашния режим.

"Всеки е длъжен да си плаща задълженията. Не е допустимо човек да не плаща нищо и ако му се наложи да влезе в болница, да направи няколко вноски, които иначе би отлагал", обясни Горанов.

Бизнесът хареса идеята

Бизнесът посрещна новината положително, а изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев заяви, че това е предложение, за което организацията му настоява от 6 години.

"Стъпката може да се разглежда като част от въвеждането на електронно правителство и заслужава висока оценка. Когато поставихме проблема за обсъждане с предишното правителство, заплащане на всички данъци и осигуровки трябваха 32 нареждания. Постигнахме успех и ги намалихме до 4 нареждания, защото всичко зависеше от софтуера на НАП.

Общо 105 млн. лв. са всички разходи на бизнеса за платежни нареждания към държавата, но в това включваме и таксите по други административни услуги. Трудно ми е да кажа колко точно ще се спестят, но със сигурност икономията ще е за десетки милиони", поясни той.

Прехвърляне на имот и кола - само с платени здравни вноски

Удостоверение от НАП за платени здравни вноски да се изисква при прехвърлянето на недвижимо имущество или автомобил - това предвиждат предлагани от здравното министерство промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). В преходните и заключителни разпоредби на публикувания на сайта на ведомството проект за изменение на Закона за здравно осигуряване е записано: "Предлагат се промени в ДОПК, предвиждащи при прехвърлянето или учредяването на вещни права върху недвижими имоти и при прехвърлянето на собствеността върху моторни превозни средства прехвърлителят да представя и удостоверение от Националната агенция за приходите за липса на задължения за здравноосигурителни вноски."

Това е новата идея на министър Десислава Атанасова за принудително събиране на здравни осигуровки. Предишното беше на тези, които не ги внасят, да не им се издават лични документи и да им се отнемат шофьорските книжки. 

Фирмите и гражданите ще плащат всичките си данъчни задължения само с едно платежно нареждане, съобщи заместник-министърът на финансите Владислав Горанов. Така на година частният сектор ще пести до 50  млн. лв. от банковите такси, които се в момента се дължат заради попълването на отделни платежни нареждания. Мярката засяга най-много бизнеса, като браншовите организации отдавна настояват отношенията с данъчните да се оптимизират.

Новият режим


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

33 коментара
 • 1
  fve avatar :-?
  Федор Езерский

  Ако това го направят, ще ги призная за революционери. Не, за РЕВОЛЮЦИОНЕРИ!
  Това желание още Естония не са го постигнали!
  Дали зам.министъра си вярва в това което приказва? Да разкарат Единната бюджетна класификация? Интересно :-))))
  Чак ми става любопитно да видя как ще го спретнат това нещо!

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  Ако това се случи най-сетне, преизбирането на ГЕРБ е гарантирано на 90%. Защото поне 500 000 фирми и самоосигуряващи се страдат и биват удряни в джоба ежемесечно от тази глупост невиждана. На всичкото отгоре, воплите да се спре това безумие имаха само един резултат - че към наръчника с платежните и бюджетните кодове се добавяха нови и нови с всяка изминала година. Интересно ще е едно журналистическо проучване да обобщи всички лъжи, които НАП избълва през годините, за да оправдае този хартиен терор. Та то ужким нямало законова възможност, ама и зимбабвийският софтуер нямало как да прихване, ама всеки щял да оспорва, ама то в други държави може да е иначе, ама ние тук сме си бамбашка....

  Само едно нещо ме кара да се опасявам, че решението ще бъде подплатено с дела. Опитът показва, че реформите у нас трябва да се провеждат светкавично. Днес решаваш - утре гласуваш - вдругиден действаш. Сега всичките банки, счетоводни къщи и др. ощетени от тази реформа ще се самоорганизират, ще почнат да раздават рушвети по медиите и в парламента, и ще заслушаме пак старата песен, как така се нарушавал законът, как зимбабвийският софтуер не може да бъде преправен и как да не надничаме към запада, защото тук сме си бамбашка....

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  ПС. Няма да е лоша една амнистия за всички висящи актове към фирми, фирмички и самоосигурени, които са били сурвакани заради глупости от типа "сгрешен код", не подавал всеки месец декл. 1 за самия себе си или платил, но не декларирал, че е платил с декл. 6. Говорим за разни ЕТ-та, майстори на плочки, шивашки ателиета, фризьорски салони и пр., от които НАП очакваше да се оправят с двутомника от кодове и декларации.

  Така и така късаха нервите на хората 15 години подред, поне последният ешалон виновни-по-презумпция нека да бъде реабилитиран. Не да се хвали НАП-Плевен в пресата, че "98 % от ревизиите през годината са приключили с акт за нарушение"

 • 4
  fve avatar :-?
  Федор Езерский

  @Циник, не виждам как ще го направят.
  Впрочем има един начин.... да "разширят" прословутата Декларация 6, като в нея се посочва подробна разбивка кое къде да отива. И от там пак да си правят засечките с ексела по ЕБК.
  Ако имат това предвид... хм... ще е добър повод счетитата да си вдигнат хонорарите, щото на техния гръб ще е.

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#4] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Ти май си счети, а? Отиде ти хлебецът...Друго е фризьорката да дава 100 лева за осигуровки месечно, а покрай тях 20 лева за преводни нареждания и 100 лева за счетоводител...

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  ПС. Виждам само една уловка. Ако поредният освирепял от алчност инспектор от НАП олепи някой ЕТ с несъразмерно голям акт, ощетеният ще го обжалва в съда, но в същото време задължението ще виси като неплатено. Дотогава потърпевшият ще трябва да се реди заедно с безработните цигани на входа на бързата помощ, защото здравната осигуровка ще му се води неплатена....Ако това остане, бизнесът ще хукне да прави ЕООД-та, а и без това дискриминираните от законодателството ЕТ-та съвсем ще изчезнат като форма на стопанска дейност

 • 7
  fve avatar :-|
  Федор Езерский

  [quote#5:"cinik"]Ти май си счети, а? Отиде ти хлебецът..[/quote]

  О не! Напротив. Това ми е най-досадното от бизнеса. Дори друг човек се занимава с тези неща при мен :-) Пък и моите клиенти са малко по-едри ;-) С малките, други колеги се занимават, такива, които харесват занаята, без да им се налага много да мислят ;-)

  Просто многото платежни са излишна простотия, от гледна точка частния бизнес. По-скоро от гледна точка бизнеса въобще, не само частният. Нямаш представа колко много съм мрънкал и съм се карал навремето на един готин чичо от НОИ, да почива в мир човека, но той ми показа от другата страна какво правят и как се засичат....
  Между другото ей това е опасно, от гледна точка ДДС - "системата ще изчислява общата сума на задълженията и при частично плащане от длъжника първи ще се покриват най-старите дългове по хронологичен ред.". Ако паричките за ДДС-то отидат на друго място, като нищо може да се стигне и до скандал в Брюксел ;-)))

 • 8
  savov_d.a. avatar :-|
  savov_d.a.

  на нас кекави финансисти като дянков ни не требат. гуми и мадами,гуми в мадами, мадами с гуми...
  Ех, Надеждо - и тоя не е надежда. Просто бой по рая.
  И не е крив че е близал за да се е домогнал.
  много груб цитат...мъка..на всеки 5 години ..не по малко от 10х. ..Виновен.
  Защото някой трябва да треби плевелите. Когато някой данъчен става и малко кмет, и малко работодател..не дай си боже Андрешко...други апарати. НО НЕ ЗА РЕНТИЕРИ НА ДЪРЖАВА.
  Държавата е право на богатия за защита на правила - наследство. След целуфка с глобални финанси остава на светло това , кое се харесало на изедници.. НИЕ. Прегърнати на всеки киломентор...Разбира се, ..уф..подчертано с червено.

 • 9
  fve avatar :-P
  Федор Езерский

  Абе... нека да почакаме, да видим нещо конкретно, пък тогава...
  Иначе ще взема да се ядосам предварително както се ядосвам всяка есен при проектозаконите за изменение и допълнение на данъчните закони :-)
  Хи хи, ще видим и тази есен какво шоу ще е :-)

  Единственото, полусигурно за догодина в ДДС-то ще е леката промяна на "зърнарският" бизнес. ИНТРАСТАТ ще полудее с ВОД и ВОП на жито между България и Румъния :-Д

 • 10
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#7] от "Федор Венедиктович Езерский":

  За малка, нерегистрирана по ДДС фирма аз си представям плащането на осигуровките така: пуска се веднъж декл. 1. Докато няма промяна в броя работници и заплатите им, повече не се декларира нищо. Плащането - в пощата или на гишетата на Изипей, заедно със сметката за парното и тока. Никакви ежемесечни, нулеви, декларации "да знаете че ви преведох парите" и пр.

  Като падне този товар от дребния предприемач, същият ще си легализира поне чираците, които сега са му на черно. Кой би имал против да внася 70 лева, ама да бъде осигурен за болест, бременност, стаж да му върви, автобиографията му да е без дупки...Само че като трябва да доизвадиш още 20 за платежни и 100 за счетоводител, като трябва да трепериш, че НАП все ще намери за какво кодче да те зачеше с глобите, тогава сметката се разваля....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK