БВП се свива, но България ще избегне рецесията

Икономистите прогнозират възстановяване да се усети през втората половина на годината

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската икономика ще отчете спад от 0.5% за първото тримесечие спрямо същия период на миналата година и бавен ръст до около 1% за цялата 2012 г. прогнозираха експертите, до които се допита "Капитал Daily". Всички анкетирани посочиха, че през зимните месеци на годината брутният вътрешен продукт се е свил, като мненията им се разделиха за развитието през пролетта и втората половина на годината. Повечето обаче смятат, че растежът ще се завърне още през текущото тримесечие и така няма да се стигне до рецесия, която класически се определя като две поредни тримесечия, в които БВП се понижава спрямо предходните три месеца.

Краен песимист бе единствено макроикономистът Петър Чобанов от Центъра за нов икономически напредък, който препотвърди прогнозата си, че тази година България ще влезе в повторна рецесия, макар и по-слаба от спада през 2009 г. Според него само през първото тримесечие понижението на БВП ще е 2.5% на годишна база в номинално изражение, а за 12-те месеца свиването ще бъде 3%.

Отложено възстановяване

Вчера Центърът за икономическо развитие (ЦИР) разпространи традиционния си доклад за развитието на икономиката. Неправителствената организация от години представя такъв документ на всеки три месеца, а оповестяването му по традиция предшества предварителните данни на Националния статистически институт за брутния продукт на България. Експресната оценка на НСИ ще бъде оповестена на 15 май. Центърът също заложи на свиване през първото тримесечие, макар и без да дава точна прогноза, а за цялата година прогнозира ръст от 1%, което е наполовина под февруарската му прогноза.

Наред с прегледа на Българска народна банка, която в началото на април прогнозира ръст от 0.7% за цялата година, ЦИР прави най-подробния свободен за достъп преглед на икономическите процеси. "Оптимисти сме, че несигурността в еврозоната и рисковете, които съществуват, могат да се преодолеят бързо", заяви програмният директор на ЦИР Георги Прохаски.

Прогнозата на ЦИР, че българската икономика ще достигне предкризисния си обем на производство през тази година, обаче се променя. "Поради несигурното и забавящо се възстановяване в основните ни външни партньори и бавното адаптиране на икономиката ни към условията на кризата вече по-вероятно е достигането на предкризисния обем на БВП да се очаква не до края на 2012 г., а през 2013 г.", казва в доклада си организацията.

Тревожни сигнали

Като заплашителна тенденция ЦИР сочи данните за преките чуждестранни инвестиции от първите месеци на годината. Те показват, че 40% от инвестициите са насочени в сектора на недвижимите имоти, а в същото време има изтичане на капитали под формата на плащания към външни кредитори.

"Всички обещания на правителството за подобряване на бизнес средата и предлагане на инвестиционни стимули, за реформи в съдебната система и образованието, за намаляване на лицензионните режими и ограничаване на бюрокрацията остават в сферата на добрите пожелания. При това положение, както и при започналата рецесия в еврозоната едва ли можем да очакваме съществено нарастване на инвестициите до края на годината, а без повишаване нивата на ПЧИ не бихме могли да очакваме дори умерен ръст на БВП при ограничените си вътрешни ресурси", твърди в доклада си ЦИР.

Светлина в тунела

Като сектор в основата на възстановяването Георги Прохаски посочи индустрията - добивна и преработваща промишленост. Той заяви, че тези отрасли не трябва да се подценяват, защото без тях икономика би била в много по-тежко положение.

Според експертите на ЦИР обаче сега правените инвестиции в България са "по-скоро за разширяване на съществуващ бизнес, отколкото за стартиране на нови производства, които биха увеличили износа". Затова и единствената надежда е в "аутсорсинга на услуги – финансови, счетоводни, компютърни, които не предполагат големи инвестиции, но поне раздвижват вътрешния пазар".

Анкета на центъра обаче показва повишаване на нагласите за инвестиции сред българските компании и през втората половина на годината и това бил положителен сигнал. ЦИР прогнозира също стабилизиране на трудовия пазар и бавно нарастване на заетостта от тази година, както и овладяване на безработицата.

Цветослав Цачев, ръководител "Анализи" в "Елана"

Очаквам първото тримесечие да отчете затихване в индустриалното производство главно заради рецесията в някои европейски държави. Там нещата се влошават много съществено, а нашите компании са техни поддоставчици и понеже процесите в Западна Европа се отразяват у нас с няколкомесечно закъснение смятам, че във второто тримесечие също ще има спад на поръчките и производството. Като цяло смятам, че сме много близо до повратна точка и икономиката ще покаже между 0 и 1% растеж за цялата година. Конкретно за първото тримесечие прогнозата е, че ще има спад с до 1%.

Георги Стоев, управляващ партньор, Industry Watch

Номинално брутният продукт през първото тримесечие ще е по-нисък в сравнение със същото на миналата година. НСИ обаче ще отчетат растеж, както видяхме преди няколко месеца при последните им оценки. За мен реалното свиване на БВП в началото на годината ще е между 1.5 и 2%. Номиналният БВП е важен, защото той отразява икономическата активност, цените и очакванията. Според мен обаче дъното е достигнато като стагнация. Оттук нататък постепенно можем да ставаме оптимисти и ако има промяна, тя ще е положителна. Очаквам раздвижване в капиталовите потоци, да има повече кредитиране и ръст на заетостта, който води след себе си съживено потребление.

Европейските проблеми ще се отразят на България, но за кратко, и свиването на износа по никакъв начин няма да е определящо за икономическия растеж. За нас важно е кога ще се върнат външните инвеститори.

Петър Чобанов, икономист, Център за нов икономически напредък

Икономическото развитие подкрепя прогнозата ни за 2012 г., направена през есента на 2011. Българската икономика ще бъде в рецесия и очакваме икономически спад от 3%. Първите два месеца на годината дават сигнал, че основният и единствен двигател на растежа - износът, ще отбележи спад през тази година, което ще допринесе за общото намаление. Нямаме основание да очакваме някакво раздвижване при инвестициите, тъй като бизнес средата е неблагоприятна за нови инвестиции. Чуждестранните инвеститори вече не разглеждат нашата икономика като изгодно място за инвестиране, тъй като нивото на риск не съответства на възможната доходност от проектите. Потреблението ще продължи да спада поради неблагоприятната ситуация на пазара на труда, замразените доходи, нарастващата безработица и несигурността относно запазването на работните места.

Калоян Стайков, икономист, Институт за пазарна икономика

От всички икономически данни до момента личи, че България се е насочила към икономически спад на годишна база през първите три месеца на 2012 г. За разлика от предходната година нетният износ бележи понижение, което ще се отрази негативно. При инвестициите и потреблението едва ли може да се очаква някакво възстановяване на фона на продължаващия силен ръст на спестяванията и свиването на нетното кредитиране за първите три месеца на 2012 г. в сравнение със същия период на предходната година. Всичко това е малко вероятно да бъде компенсирано от по-високите държавни разходи в началото на 2012 г. От страната на производството се наблюдава продължаващ спад в индустриалното производство, търговията на дребно и строителството. Въпреки благоприятното време за зимен туризъм в началото на 2012 г. посещенията на чужди туристи спадат с 3% на годишна база. Свиването на промишлеността и износа, които бяха двигателите на икономическото възстановяване през 2011 г., ясно намекват за свиване на икономиката в началото на годината. Загубата на водещата сила за възстановяването през изминалата година не изглежда да може да се компенсира от вътрешното търсене или от другите сектори на икономиката, тъй като немалка част от тях продължават да бележат спадове. Поради липса на повече данни е трудно да се оцени колко точно ще бъде спадът, но най-вероятно ще е между 0 и 1% на годишна база.
22 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  focusnik avatar :-|
  focusnik
  • - 18
  • + 41

  Българската икономика расте дори когото се свива!
  Партията е права, дори когото греши!
  Всяка прилика е случайна.

  Нередност?
 • 2
  zstoykov avatar :-|
  Zhivko Stoykov
  • - 12
  • + 24

  [quote#1:"focusnik"]Българската икономика расте дори когото се свива!
  Партията е права, дори когото греши!
  Всяка прилика е случайна.[/quote]

  Хората ти казват, че има свиване, но няма рецесия(все още). Обяснили са ти и какво е рецесия. Кое е неясно?

  Нередност?
 • 3
  043 avatar :-|
  043
  • - 5
  • + 22

  @ Джиката
  Джика, фокусниците живеят в света на фокусите, не им се чуди, че звучат нереално. Освен това са писатели, не читатели...

  Нередност?
 • 4
  vagabond66 avatar :-P
  vagabond66
  • - 13
  • + 13

  -Не се плашете ! -Корабът потъва бавно ! -Не се и бутайте. - Ще им вода за всички !

  Нередност?
 • 5
  tiggo avatar :-?
  Тихомир Гочев
  • - 7
  • + 49

  Не разбрахте ли, че просто има нова реалност и т.нар. излизане от кризата няма да има - или хората ще "излязат" от кризата, като се научат да живеят, работят и печелят при тези обстоятелства или "кризата" няма да има край. Няма да се върне 2008... или 2007... или 1980... Не ситуацията ще се промени към (минало) по - добро - хората ще трябва да се променят според новите обстоятелства... Колкото по - бързо свикнем с тази мисъл и започнем да се движим в тази посока, толкова по - бързо ще "излезем" от кризата.

  Нередност?
 • 6
  dol avatar :-|
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  • - 9
  • + 20

  До коментар [#5] от "Тихомир Гочев":Я чакай малко...за коа криза говориш??????????????? щото аз откакто се помня БЪЛГАРИЯ Е В КРИЗА....22 ГОДИНИ ВЕчЕ...Никой не е научен по-добре от българина да живее в условия на криза! Ти на днешното ако му викаш КРИЗА сигурно си раждан, след 2000!

  Нередност?
 • 7
  dol avatar :-P
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  • - 9
  • + 11

  Леле....цел процент, цел ЕДИН ПРОЦЕНТ РЪСТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТ.............. БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА? С МНОГО УСЛОВНОСТИ И С МНОГО НЕИЗВЕСТНИ НА ИКОНОМИчЕСКАТА ТЕОРИЯ ПОНЯТИЯ И ЯВЛЕНИЯ, можем все пак да Я НАРЕчЕМ ИКОНОМИКА, хъъъъъъъъъъъъъъъх

  Нередност?
 • 8
  trezven avatar :-|
  Трезвен
  • - 2
  • + 12

  Е то бе ясно, че свиването зимата бе заради келявите ни пътища и инфраструктура. За свиване породено от това в западна европа ще трябва да почакаме- нашата икономика обикновенно реагира на западната с около 8 месеца забавяне.

  Нередност?
 • 9
  tiggo avatar :-|
  Тихомир Гочев
  • - 8
  • + 16

  До коментар [#6] от "dol":
  Не, не се раждам след 2000.
  За тая, последната криза говоря.
  Вярно е, че ние така и не станахме истинска, работеща нормално икономика, но 2005 - 2008 все пак доста народ виждаше светлина / дали в края на тунела, дали от насрещния влак е друг въпрос/ Сега пак така доста народ никаква светлина не вижда и осъзнава, че 2008 не е била никак лоша и си чака това време да се върне... но това няма как да се случи. За това говоря. Просто правилата още веднъж / за кой ли път/ се промениха и единствения начин е да свикваме с поредната промяна - и на мен не ми е кеф, но както беше казал поета " с живота се боря тъй, както умея"... Свиквайте, че живота е борба, че сигурна работа няма и че ако днес си добре, нищо не гарантира, че утре пак ще е така... Не е приятно, но аз друго около себи си не виждам... така че - свиквайте... няма какво да се чака...
  А това, че българина все сред криза е живял най - добре си проличава веднага, щом излезе някъде навън - така е закален, че в повечето случаи успява независимо къде е попаднал...

  Нередност?
 • 10
  dekster avatar :-P
  КЛЮЧАРЪ
  • - 4
  • + 11

  Център за икон. развитие, Център за икон. напредък... Булгаристан пращи от мозъци.
  Аз пък основавам Център за икономически прогнози, базиран оувърсииз. Та... сега въпросът ми е следният: Как е възможно България да избегне нещо (рецесия), от което не е излизала?

  Нередност?
Нов коментар