За черешката на кмета
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

За черешката на кмета

Вицепремиерът Цветан Цветанов посети предизборно ромския квартал "Изток" в Кюстендил

За черешката на кмета

В Кюстендил всички се обединиха срещу кмета за частичните местни избори

Велина Господинова
8207 прочитания

Вицепремиерът Цветан Цветанов посети предизборно ромския квартал "Изток" в Кюстендил

© Цветелина Белутова


На площада в кюстендилския ромски квартал "Изток" звучи мощно чалга. Част от стотината присъстващи развяват знамена на ГЕРБ, а няколко деца държат в ръцете си плакати с надписи "Г-н Цветанов, спасете ни от кмета" и призиви да не се затваря кварталното училище. Изведнъж от събралите се някой се провиква, че той идва. Като по команда оркестър "Ексел" сменя тематично чалгата с култовото парче на Джордж Майкъл от 90-те години на миналия век "Безгрижен шепот". Множеството се раздвижва, когато на площада се появява вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той се спира пред децата с плакатите и се здрависва с тях. След това влиза в едноетажна сграда, която е читалището на квартала, и след около пет минути се качва на трибуната заедно с представители на ГЕРБ от листата за общински съветници на Кюстендил.

Цветанов не е тук в качеството си на председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите въпроси към МС. Първото посещение на вицепремиера в ромския квартал е част от предизборната кампания на ГЕРБ за частичния вот на 13 май, когато ще се избират повторно общински съветници на града. До това се стигна, след като в началото на годината Върховният административен съд касира изборите заради нарушения в една от избирателните секции в кюстендилското с. Коняво.

Че частичните избори за общински съветници са важни за управляващите, стана ясно още при старта на кампанията преди няколко седмици, когато  цялото правителство начело с премиера Бойко Борисов отиде точно в Кюстендил да проведе заседание на Министерския съвет. Вотът там е нещо като символен за ГЕРБ, тъй като областният град е един от центровете, където партията загуби изборите за кмет. При това още на първия тур. А листата за общински съветници на управляващите претърпя поражение от коалицията "Кюстендил" на стария нов кмет Петър Паунов. Тя спечели общо 13 места в общинския съвет срещу 9 за ГЕРБ и 8 за БСП. А останалите се разпределиха между партия "Лидер", РЗС и коалиция "Инициатива за Кюстендил – Осогово" с по двама общински съветници и един за "Синя коалиция за Кюстендил" (ДСБ).

Заедно с ГЕРБ на реванш при повторния вот се надяват и от БСП, които допреди изборите през 2007 г. бяха основна политическа сила в града. А сега заемат почетното трето място.

На всички фронтове

По тази причина десетина дни преди изборите битката за местния парламент изглежда ожесточена. И се води на всички фронтове – в общинския съвет (след касирането на изборите решенията се вземат от стария общински съвет), чрез агитационните материали и най-вече в местните медии. Атаките на БСП и ГЕРБ са насочени предимно към работата на кмета Петър Паунов. Той пък отвръща с удари както към основните фигури от листата на социалистите, така и към тези от управляващите.

"След болестите в България най-страшни са изборите", казва кметът Петър Паунов. "Тук, в Кюстендил, БСП и ГЕРБ работят заедно. Обединява ги омразата срещу мен. А новите избори ескалираха напрежението и в момента всеки се е прицелил и търси реванш. Партийните централи и те се упражняват, защото един вид ползват тези избори като тренд за проверка за вота догодина", описва ситуацията в града преди вота той. И добавя, че от началото на 2011 г. двете партии, които иначе на централно ниво са политически противници, тук са се обединили, сформирали са мнозинство в общинския съвет и блокират абсолютно всичко. "Моята коалиция и преди нямаше мнозинство, но в общинския съвет имаше достатъчно мислещи общински съветници, които гласуваха. В момента вече не може да се говори с никого. Нищо, нищо, нищо не се гласува. И като резултат нито имаме приет отчет за бюджета за миналата година, нито бюджет за тази", възмущава се Паунов.

Атаките на БСП и ГЕРБ към работата на кмета си приличат по основните неща, за които го критикуват, но и от двете партии категорично отричат да са сформирали помежду си коалиция срещу Паунов. "Кметът обезличи общинския съвет и той стана един придатък на администрацията. Докладните или ни се даваха в последния момент, или се включваха в дневния ред на самата сесия. Освен това кметът харчи средствата, както намери за добре, без това да е гласувано от общинския съвет, и след това иска само да му актуализираме разходите. Но хубавото е, че всички политически сили, включително и част от общинските съветници от неговата коалиция, осъзнаха, че това е пагубно, и се обединихме", казва Вася Пешева, общински съветник от ГЕРБ и водач на листата на партията за предстоящите частични избори.

Председателят на общинската структура на БСП в Кюстендил и водач на листата на социалистите Иван Каракашки пък дава метафорично определение на странното съдружие между управляващите от ГЕРБ и опозицията от БСП. "Когато вали дъжд, хората и от ГЕРБ, и от БСП и от СДС си слагат чадърите, защото бедствието идва от общината", казва той.

Обвиненията

От ГЕРБ и от БСП посочват като най-притеснителното нещо облигационния заем от близо 13 млн. лв., който кметът Паунов е изтеглил за строежа на медицински център. Първоначално проектът включвал хотел "Спорт палас", сградата на бившето 2-ро основно училище и ниското тяло на бившия партиен дом в града. Предвиждало се училището да стане болница за лекуване на болни от инсулт, партийният дом да се превърне в място, където да се правят процедури, а в хотела лекуващите да нощуват. "Министърът на образованието обаче не даде съгласие да се променя предназначението на училището, защото това е сграда с образователна цел. А за партийния дом първоначално идеята беше да се дострои и надстрои, но се оказа, че от Националния институт за паметниците на културата също не дават съгласие сградата на бившия партиен дом да се достроява, защото долу има консервирана мозайка", казва Вася Пешева.

Атанас Кирилов от листата за общински съветници на ГЕРБ и председател на строителната камара в Кюстендил е категоричен, че от този проект ще бъде ремонтиран само хотелът. " За другите сгради все още няма технически задания, а се проведе процедура за избор на изпълнител за трите обекта, в която съдът я отмени в частта за избор на изпълнител. След това се избра друг, но няма сключен договор", казва той. "И какво се получава?  Имаме изтеглен заем от близо 13 млн. лв. През първите две години ще плащаме 904 хил. лв. лихва, а след това - по два милиона на година. И така четири години няма да направим нищо, задълженията ще станат 20 млн. лв. и общината загива", добавя Кирилов. "Ето това провокира обединението на всички политически сили", заключава той.

На всичко отгоре се оказва и че кметът вече е похарчил част от кредита. "В новия бюджет за строителството на здравния център са заложени само 9 100 000, а общинските съветници нямат представа къде са отишли останалите 3 600 000 лв. "Затова поискахме конкретни отговори, за какво са изразходвани тези средства. Оказа се, че с тях е изплатен един овърдрафт от 2 млн. лв., който преди това беше теглен, но за останалите средства не получихме отгвор къде са отишли", казва лидерът на БСП - Кюстендил, Иван Каракашки.

Иван Каракашки посочва и други финансови неясноти около работата на кмета. "Спомням си, че за 2011 г. имаше гласувани разходи за общинската администрация 600 хил. лв., а са похарчени 1200 000 хил., при това без санкцията на ОбС. Двойно повече средства са отишли и за капиталови разходи", казва той. Това е причината общинските съветници да откажат да гласуват актуализацията на бюджета и отчета за изпълнението му за миналата година. "Без това няма как да гласуваме новия бюджет", обяснява Каракашки.

Заради неяснотите около похарчените 3 600 000 лв. от облигационния заем от ГЕРБ са изпратили сигнал до прокуратурата. Те разполагат и с доклад от ревизията на Агенцията за държавна финансова инспекция, според който общината трябва да върне на държавния бюджет 117 000 лв., които е изплатила неоснователно на някои от аптеките в града за рецепти на военноинвалиди и военно пострадали. "Последното нарушение на кмета, за което сигнализирахме ДАИ миналата седмица, беше за общинския паяк, който от близо година и половина работи без лиценз", казва Вася Пешева.

Отговорът на Паунов

"Всички останали общини теглят заеми за асфалтиране на улици и за плочки. Ние сме единствената община, която тегли заем, за да инвестира в изграждането на здравен център", отговаря Паунов. И е категоричен, че освен за погасяването на овърдрафта от 2 млн. лв.  всички останали средства от облигационния заем са отишли за покриването на разходите по този център.

Той има и още едно обяснение за атаката на БСП и ГЕРБ срещу него: "Пощуряха, като видяха, че успях да спечеля 88 млн. лв. за подмяната на водопровода и канализацията на три големи села около Кюстендил и част от канализацията на Кюстендил", казва той. (Паунов е поставил чека със сумата на бюрото в кметския си кабинет, обърнат към заседателната маса, така че всеки, който влезе, да може да го види.) Смята и че проблемите му с ГЕРБ са главно заради сигнала, който е подал срещу бившия областен управител на Кюстендил Любомир Анчев.

Паунов разказа, че по негов сигнал е образуваното дело за злоупотреба със средства за покриване на щети от наводнение. "Те превърнаха едно наводнение в златна мина за определена групировка. Преведоха 5 млн. лв. без конкурс на фирма на Васил Николов–Бразилеца, "Люко-К", срещу когото има внесен обвинителен акт в районния съд в Благоевград за източване на средства по европейски програми. Първоначалните щети от наводнението бяха планирани в размер на около 700 000 лв. и изведнъж станаха 5 милиона. Същата фирма след това регистрира в Кюстендил друга фирма - "Еколес проект", на която мениджър стана сина на областния управител", казва Паунов.

По думите му пък БСП е изцяло подвластна на Антон Боянов от бившата силова групировка ВИС.

"Всяко едно изречение на Боянов започва с "нали знаете, аз съм от структурите, аз съм от групировките", казва Паунов. И продължава: "Неговата съдружничка Мая Шишкова беше кандидат за кмет на БСП и сега е втора в листата на социалистическата партия."

И разказа, че преди време Боянов отишъл при него с предложение общината да купи двата му хотела и, след като отказал, започнал да има проблеми и с БСП. "ГЕРБ и БСП така си представят проблемите на общината – да купи хотелите на Антон Боянов и да даде поръчките на бразилците да работят в строителството", обобщава Паунов. И не изключва непопълването на личните данни на избирателите от секцията в с. Коняво, заради което изборите за общински съветници бяха касирани, да е направено умишлено. "Председателят на комисията е от БСП, а в почти всички останали секции квотите в комисиите се поделят между ГЕРБ и БСП. От 110 секции "Синята коалиция" имаше представители само в 14 от тях", казва Паунов. А по повод спирането на общинския паяк каза: "Искате ли да ви изкарам колко пъти колите на Вася Пешева и Мая Шишкова са товарени от паяка. На тях не им харесваше това, че паякът им вдига колите, и затова го спряха."

Митовете за кмета

От БСП и ГЕРБ обясняват популярността на кмета в Кюстендил с митовете, които той си е изградил за четирите години управление на общината.

"В Кюстендил има управление на базата на илюзията. Четири години бяха изграждани въздушни кули. Тук се правиха университети, филиали... Ако погледнете обещанията на кмета Паунов, тук трябваше вече да има SPA центрове, басейни. Сега се казва, че ще има филиал на журналистическия факултет. А всъщност има само едно подписано споразумение, в което факултетът по журналистика дава съгласие за изпращане на преподаватели за следдипломно обучение и квалифициране. В него общината участва със сграда и набиране на курсисти, а факултетът ще изпраща преподаватели, но никой не казва кой ще дава парите", твърди Мая Шишкова, втора в листата на БСП за общински съветници.

Вася Пешева пък дава пример с постоянната ревизия на първоначалното намерение за изграждането на медицинския център. "Имам чувството, че нарочно се търсят такива сгради, за които е ясно, че няма как там това да се случи. Просто си създаваме една илюзия. Живеем с нея 5-6 месеца, дават се пари за проектиране, проучване, консултанти, докато в един момент стане ясно, че няма как там това да стане", казва тя. Атанас Кирилов пък смята, че популярността на кмета е заради способността му да "набие в главите на кюстендилци, че той действително мисли за града, а останалите политически сили му пречат.

И от БСП, и от ГЕРБ са категорични, че за популярността на кмета голяма роля играят местните медии. По думите им в кюстендилския вестник "Наблюдател", който е с тираж около 5 хил. броя, никога не се появява критичен материал за кмета. Освен това според Пешева често материалите не се подписват. "Наскоро бяха публикували снимките ни с надпис "Позор", но ако реша да ги съдя, няма кого да съдя, защото никой не се е подписал", казва тя. От началото на годината от ГЕРБ започнали да издават свой седмичник - "Кюстендил плюс". Малко след това започнал да излиза още един седмичник "Новини за Кюстендил 6+", чиято глава много прилича на главата на седмичника на ГЕРБ. При това излиза в същия ден. Затова от формацията подозират, че зад него стои кметът Паунов, въпреки че издателят "Арена – Кюстендил" ЕООД няма връзка с него. Самият Паунов категорично отрича да има нещо общо с изданието и нарече твърденията на ГЕРБ пълни глупости.

За медийната корупция в града говори любопитен факт. Политиците в града не можеха да повярват, че "Капитал" не взема пари за публикации, практика, която иначе е масова.

Заради острата предизборна кампания нито една от основните политически сили в града не се нае да прогнозира какъв ще е резултатът от частичния вот за общински съветници. От БСП твърдят, че кметът разполага с около 6-7 хил. твърди гласа и може да ги удвои. От ГЕРБ пък се притесняват, че може да има ниска избирателна активност, което пък ще е от полза за БСП.

Със сигурност обаче и БСП, и ГЕРБ са наясно, че не могат да "мотивират" близо 4-те хиляди роми да гласуват, защото предвидливо кметът Петър Паунов закри трите ромски секции в квартал "Изток" и пренасочи ромите към други секции. "Преди тези гласове се купуваха. След закриването на секциите на последните избори се оказа, че сега са излезли да гласуват не повече от две хиляди роми, като недействителните бюлетини бяха над 1000 и това също изнерви БСП и ГЕРБ", казва кметът. Едно обаче е сигурно - независимо от това кой ще спечели  това едва ли ще е достатъчно да се сформира мнозинство. Особено при ожесточената кампания и обидите, които основните политически сили си отправиха в кампанията.

Кметът Петър Паунов лично участва в предизборната кампания на кандидатите за общински съветници от коалицията му "Кюстендил"
Фотограф: Цветелина Белутова
Фотограф: Цветелина Белутова
Фотограф: Цветелина Белутова

На площада в кюстендилския ромски квартал "Изток" звучи мощно чалга. Част от стотината присъстващи развяват знамена на ГЕРБ, а няколко деца държат в ръцете си плакати с надписи "Г-н Цветанов, спасете ни от кмета" и призиви да не се затваря кварталното училище. Изведнъж от събралите се някой се провиква, че той идва. Като по команда оркестър "Ексел" сменя тематично чалгата с култовото парче на Джордж Майкъл от 90-те години на миналия век "Безгрижен шепот". Множеството се раздвижва, когато на площада се появява вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той се спира пред децата с плакатите и се здрависва с тях. След това влиза в едноетажна сграда, която е читалището на квартала, и след около пет минути се качва на трибуната заедно с представители на ГЕРБ от листата за общински съветници на Кюстендил.

Цветанов не е тук в качеството си на председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите въпроси към МС. Първото посещение на вицепремиера в ромския квартал е част от предизборната кампания на ГЕРБ за частичния вот на 13 май, когато ще се избират повторно общински съветници на града. До това се стигна, след като в началото на годината Върховният административен съд касира изборите заради нарушения в една от избирателните секции в кюстендилското с. Коняво.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  2-те национални партии + местната групичка бизнесмени,който делят 'баницата' :-)

 • 2
  elenko avatar :-P
  Eenk

  Careless Whisper на Джордж Майкъл е записана през 1984. Спорно е дали е култова, но със сигурност не е от 90-те.

  Интересно как звучи аранжимента на орк. Ексел.

 • 3
  non_party avatar :-P
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ

  "От БСП и ГЕРБ обясняват популярността на кмета в Кюстендил с митовете, които той си е изградил за четирите години управление на общината."

  Много гаден бил този кюстендилски кмет - бие червените комунисти и гербавите комунисти със собственото им оръжие ! Ауууу, не го е срам, не знае ли че само червените и герберастите могат да творят митове - гледайте Гоце Архароубиец Триперливи и Боко Тиквов Компиров и за друго не питайте :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK