Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България

Трите проблема на индустрията

Падащият износ, скъпият природен газ и студът свиха продажбите на производителите

Прогнозите за следващите месеци не са никак оптимистични
Прогнозите за следващите месеци не са никак оптимистични
Прогнозите за следващите месеци не са никак оптимистични    ©  Георги Кожухаров
Прогнозите за следващите месеци не са никак оптимистични    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Намаляващият износ все повече се отразява на резултатите на българските производители от различни сектори, а прогнозите им за следващите месеци не са никак оптимистични. Другите негативни фактори за индустриалните предприятия са поскъпналият газ, лошото време в началото на годината и все още колебливото вътрешно потребление. Това показва запитване на "Капитал Daily" сред бизнеса и данните, които публичните дружества публикуваха в отчетите си за първото тримесечие. При много от тях продажбите зад граница са намалели, като най-оптимистичните прогнози са възстановяване да има през втората половина на годината.

Повечето мениджъри на компании се надяват на запазване на миналогодишните продажби, но не и на ръст през тази година. Доста дружества отчитат минимален ръст на продажбите на вътрешния пазар, който досега беше много свит. Той обаче не успява да компенсира падналия износ. По данни на НСИ за първите два месеца на годината общото намаление на износа е с 6.1% спрямо същия период на миналата година и това вече се чете в отчетите на публичните компании. 


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  goblenka avatar :-|
  goblenka
  • - 2
  • + 15

  Винаги съм казвала, че да управляваш фирма и политика не е едно и също! Ако политиката се намеси във бизнес управлението, то бизнеса става зависим от политическите сътресения и кризи. Ако бизнеса се намеси в политиката - става предпоставка за вътрешни напрежения в правителствата и обществото. Дори механизмите за управление са различни! Ако използвам метафора - бизнесът е оф роуд шофиране, а политиката - релсов транспорт! У нас държавата 22 години се управлява като фирма, а бизнесът ограничава контактите си, съобразно политическата ориентация. Още през 1989 та, в преговорите синдикати - директорски борд на комбината / няма да назова името му, защото той беше най-големия на Балканите по рода си, а днес може да се нарече " жив труп"/говорех за това, че бизнесът си е бизнес. За него резките завои са вредни, дори пагубни! Може да се разширяват контакти и пазари във всички посоки, но не и да се затварят рязко пазари по политически причини. Още по-малко, ако не си си гарантирал нови, или не си си настроил работата спрямо тях! / технология, оборудване, стандарти/. У нас 22 години точно това се прави! Имало криза в ЕС! Бил свит неговия пазар! Ами че, България имаше сериозни позиции на Руския пазар, на арабския, в Северна Африка, имахме търговски отношения дори с крайния изток! За тия 22 години никога не е имало тотален срив! Кризата винаги е вървяла постъпателно и винаги е имало региони, с незадоволено търсене. И сега е така!Да кажем, преди 22 години нямахме политици от нов тип, обучени да бъдат политици. Те грешаха. Но, след толкова време да се правят същите грешки, и да се управлява страната по същия грешен начин е престъпление!

  Нередност?
 • 2
  a.nice avatar :-|
  hope
  • - 1
  • + 3

  Чакаме от Борисов т. нар. дивврсификация на доставките на газ. Докога ще плащаме най-скъпия газ я европа?

  Нередност?
 • 3
  zogorsone avatar :-|
  zogorsone
  • - 1
  • + 3

  До коментар [#1] от "goblenka":

  Бившите комсомолски лидери и партийни секретари, не разбират нито от политика нито от икономика. Те са свикнали мама, тате, или някой друг да им урежда работата. Докато не се изчисти бизнеса и икономиката от такива, в България няма да има почва, за истински политици и бизнесмени.

  Нередност?
 • 4
  goblenka avatar :-|
  goblenka
  • + 3

  До коментар [#3] от "zogorsone":

  Да ти кажа, те, и техните наследници сериозно спъват и общественият живот. Лесно можеш да ги разпознаеш по шикозните изяви, арогантното поведение и това, че властите замитат след техните гафове! Само че, днес не са само бившите комсомолски секретари, а и настоящите овластени, с техните протежета. Те, тотално са ни изкарали от пътя както на политиката, на бизнеса, така и на културата и на имиджа! Та, така наречения подземен свят се води най-вече от такива! Част от тях, за тия 22 години са успели да си намерят място в легалния бизнес, но не са късали стари връзки и не са се отказвали от стари прийоми, други вече имат некролози, трети имат " леки" проблеми с Темида / ако не е ЕС, няма да се тревожат/, а някои все още успяват да са си като вампири: живеят активно в тъмните часове, а във светлите спят.

  Нередност?
 • 5
  agrotuz avatar :-?
  тимирут'
  • + 2

  Ще се окаже, че няма незасегнат бизнес в България. Всички са я закъсали - тежка промишленост, химическа промишленост, циментова промишленост, стъкларска промишленост, лека промишленост, строителство (вкл. пътното), транспорт, услуги... Туризмът, който в минали години имаше стабилен ръст, вече трупа загуби, при това след много снежна зима. Остава да се види каква е реалността при летния туризъм, но и там няма добри изгледи, тъй като от западняците тук идват само пенсионери, бедняци и пияници, за които няма значение в каква обстановка ще попаднат. Разните алтернативни туризми, освен рекреационния, нямат потенциал да създадат устойчивост на заетостта на базата и всъщност се побират в габаритите на семеен микро-бизнес или хоби. Засега леко встрани от голямата криза остава земеделието, но и то не е добре сложено. Очаква ни слаба реколта, която ще потопи и земеделците, и ще вдигне цената на храната. Но те поне имат надеждата да дочакат евро-субсидиите, които ще повдигнат оцелелите до пролетта... Къде, по дяволите, се скри правителството точно сега, е въпросът на въпросите?!

  Нередност?
 • 6
  goblenka avatar :-|
  goblenka
  • - 1
  • + 2

  Трябва да ти кажа, че съм много вътре в темата за земеделие / широкия смисъл: земеделие, животновъдство, зеленчуково и овощно производство, пчеларство, билкарство, аква култури/. Там нещата винаги са били зле / от 2006та насам/ и се влошават. Така че, не се надявай на земеделие.Имам твърде много публикации по темата от 2006та и всичките ми страхове се оправдаха, че и надминаха. Цената на храната ще се вдигне! Неизбежно е! Но, не от производителите, а от търговците! По-точно от посредниците! Производителите ще си фалират по етапно и никакви субсидии не могат да ги спасят! Те нямат контрол над цените нито входа, нито на изхода на производствата си. Зависят от природата, от човешкия фактор в контролните органи, от постоянно сменящите се изисквания и лихвени %, а те са все със заеми, от милостта на ветеринарите, от картелните споразумения на преработвателите, от риска за епидемия... Сектора се крепи на магия! Сред него има и крупни обекти, които акумулират евро парите, но те са в полусянка! Т.е. единият крак е от едната страна на закона, другият - от другата! Иначе, ще трупат загуби, докато фалират! Има си причини, толкова правителства да търпят субекти от такъв тип, но това е друга тема.

  Нередност?
 • 7
  zogorsone avatar :-|
  zogorsone
  • - 1
  • + 1

  Поставянето на свой хора, на входа и изхода, на един производствен процес е класическа схема за източване и ликвидация. Докато производителите не направят така наречения затворен цикъл на производство и не излязат с краен продукт на пазара, няма как да постигнат достатъчна ефективност на производството.

  Нередност?
 • 8
  goblenka avatar :-|
  goblenka
  • - 1
  • + 2

  До коментар [#7] от "zogorsone":

  Вече е направено от някои. Именно от тези, за които писах, че са крупни и.... Но и тук има доста маскарад. Те наистина са затворили цикъла, като технология и оборудване, като стандартизация и според изискванията на ЕС. Но, производството на суровини е толкова незначително / колкото да имат повод да се нарекат производители/! Останалите количества изкупуват от дребните производители, със, или без посредник / разходите за посредника са за сметка на производителя/. Средните и дребните производители нямат нужните пари, а доскоро нямаха и законови възможности да го направят. Едва преди две години / мисля/ беше разрешено на млеко производителите да предлагат преработен продукт на пазара от млякото си. Преди им бяха разрешени само директни продажби на мляко от фермата. И тогава и сега не могат да предложат млякото си на пазара, улицата, или в магазинната мрежа. За целта трябва да имат сертификат. Сертификатът е сложна и скъпа история. Много от производителите са вложили десетки хиляди във изграждането на сграда, закупуване на животни, вани, доилни агрегати, силози, или смесителни машини а фураж. Преди да ги изплатят, трябва да си местят обектите на друго място, извън регулация! Знаеш ли какво значи това? Ако не, досещаш се! Това изискване, както и задължителната категоризация на фермите влезе в сила от 2006, и после отлагаха многократно прилагането му. Та, тия крупни субекти изкупуват продукцията на субекти от втора и трета категория, смесват я със своята, и И дават общ лиценз и достъп до пазара. Другите духат супата. Същото важи и за земеделците, и за пчеларите, и за всички. Там е такава каша, както във всички останали браншове, но... Можеш ли да виниш някого, че се бори да оцелее? Ето, сега, пак сме проявили само инициатива и сме поели ангажимент да отглеждаме " щастливи прасета"! Преди това, за разлика от Румъния, дали случайно, или не, не бяхме договорили субсидии за изхранване на животните, а само за литър качествено мляко. После, обвързахме плащанията със декар земя, макар да имаме по традиция разделени производства: земеделци, животновъди и т. н. Тази обвързаност дори беше удължена, макар да признаха, че е грешка. Изобщо, за разлика от западния свят, където гръбнак са средните и дребни предприемачи, тук се създават такива само с идеята, да бъдат погълнати от едрите! Когато няма какво да поглъщат, започва една пропаганда, едни подкрепящи програми и улеснени процедури, за създаване на нови. Те също ще бъдат погълнати. Но... задълженията им остават! Това е икономическата политика на България вече 22 години. Както знаеш, държавният сектор се раздържави и стана почти изцяло частен. Намира се в ръцете на малко общество. То представлява икономическата ни мощ! Но... 80% / според статистиката/ от тези предприемачи е със средно, или по- ниско образование! Имат пари, власт, но нямат знание! А навред не спират да говорят колко са виновни българите за бедността си! Че били неграмотни , мързеливи, ниско производителни! Тези предприемачи искат образовани хора, но да не знаят повече от тях! Парадокс, нали? И не го казвам аз! Има статия по темата. Плащат малко, не спазват трудово - правното законодателство... Защо? Защото могат! Законът проявява търпимост, и дори разпределя отговорността за това между тях и наетите! Пазарът на труда се свива вече трета година! Какви възможности имат хората, търсещи работа да претендират за нещо? Но, това е друга тема. Тази е за икономиката ни.

  Нередност?
Нов коментар