Валентин Николов е новият шеф на АЕЦ "Козлодуй"

Премиерът Бойко Борисов го освободи от поста заместник-министър на икономиката и енергетиката

Валентин Николов като депутат в пленарната зала на парламента
Валентин Николов като депутат в пленарната зала на парламента    ©  Надежда Чипева
Валентин Николов като депутат в пленарната зала на парламента
Валентин Николов като депутат в пленарната зала на парламента    ©  Надежда Чипева

Валентин Николов, който доскоро беше депутат от ГЕРБ, а впоследствие стана зам.-министър на енергетиката, ще бъде назначен за изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй", съобщи пресцентърът на икономическото министерство. Минути по-късно от пресслужбата на Министерски съвет обявиха, че премиерът Бойко Борисов е освободил Николов от поста заместник-министър.

В понеделник бордът на Българския енергиен холдинг, част от който е ядрената централа, единодушно е решил да освободи досегашния шеф на "Козлодуй" Александър Николов, който беше назначен на поста миналия септември.

"Добър мениджър, умее да отстоява позиции"

"Рокадата се налага с цел да се подобри координацията и темпото на работата по удължаването живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" и изграждането на нова ядрена мощност на площадката на централата". Това е причината, посочена от министъра на икономиката Делян Добрев при представянето на Валентин Николов пред екипа на централата.

,,Основен приоритет в сферата на ядрената ни политика е да удължим с 15 години живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй". Това, освен отговорност на правителството, е и моя лична отговорност, затова предложих поста да заеме Валентин Николов, на когото имам безрезервно доверие и с когото проведохме успешни преговори с руската страна по значимите за България енергийни въпроси. Валентин Николов е добър мениджър, умее да отстоява позиции и да преследва цели‘‘, е добавил Добрев, цитиран от пресцентъра на министерството.

Нов рекорд

Валентин Николов постави нов рекорд по най-кратък престой на поста заместник министър в икономическото ведомство. Той беше назначен на 23 март и се задържа на поста само 46 дни, с десет по-малко от един от бившите заместници в министерството Димитър Чохаджиев, който държеше предишния рекорд по скоростно преминаване през политическия кабинет в министерството.

Преди няколко седмици Николов беше назначен в управителните органи на НЕК и АЕЦ "Козлодуй". Преди това беше депутат от ГЕРБ и участваше активно в комисията по икономическа политика и в тази по бюджет и финанси.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


20 коментара
 • 1
  birdman avatar :-|
  birdman

  Поредното политическо назначение ! Е Николов се намести на удобното място , аман от плужеци чакащи на държавната хранилка за лапане ...

 • 2
  sanni avatar :-|
  sanni

  Специалист по какво е ,че ще управлява ядрена централа?Четох,че е инженер,но какъв инженер,къде е работил като инженер преди да стане депутат ,не прочетох.Обаче разбирал от фехтовка и като депутат участвал в десетина групи за приятелство-напр. с Виетнам.Ядрената енергетика освен,че е стратегически отрасъл е и доста опасен отрасъл.Господи,пази България!

 • alex_yordanov

  Цирка продължава........
  както казва sanni "Господи,пази България! "

 • 4
  antisocial avatar :-|
  antisocial

  Едно нещо само да свърши - да разчисти обръчите на БСП около АЕЦ-а, фирмите на Овчаровци, Кадиевци и други боклуци, както и останките от Мултигруп и олигарха Ковачки, това ще е най-голямото постижение в енергетиката за последните 20 години.

 • 5
  penkagk avatar :-P
  penkagk

  От сайта на МИЕТ:
  Валентин Николов е роден през 1971 г. През 1995 г. завършва Технически университет - София като магистър в областта на машиностроенето и двигателите с вътрешно горене. Николов е и магистър по финансов мениджмънт, СА "Димитър Ценов" – гр. Свищов. Специализирал е "Политически мениджмънт" в Летния университет в Страсбург и в Нов български университет. Притежава диплома за вътрешен одитор от MOODY International. Валентин Николов има дългогодишен опит в областта на мениджмънта, маркетинга и рекламата.

  От 2011 г. е заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ, зам.-председател на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм и член на Комисията по бюджет и финанси в 41-о Народно събрание.

  На 23 март 2012 г. е избран за заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма.

  Говори английски и руски език.

 • 6
  penkagk avatar :-P
  penkagk

  [quote#5:"penkagk"]Специализиал е "Политически мениджмънт" в Летния университет в Страсбург и в Нов български университет.[/quote]

  Това май е най-впечатляващата квалификация по отношение на новия пост...

 • 7
  penkagk avatar :-P
  penkagk

  От сайта на АЕЦ "Козлодуй":

  Александър Николов (информацията е ъпдейтвана бързо!)

  Член на Съвета на директорите и
  Изпълнителен директор
  Роден на 19 февруари 1962 г. в гр. Белене, област Плевен. През 1987 г. завършва Техническия университет – София, специалност “Топло- и ядрена енергетика”.
  През 1986 г. започва работа в АЕЦ “Козлодуй”, като поетапно заема длъжностите старши инженер оператор; дежурен инженер на блок; главен дежурен на АЕЦ; главен технолог “5, 6 блок”; ръководител на направление “Експлоатация”; главен инженер на Електропроизводство-2. От 2001 г. ръководи последователно направленията “Инженерна поддръжка” и “Инженерно осигуряване”, а от 2005 г. оглавява управление “Инженерно-техническо осигуряване”. В периода 2007 – 2008 г. е директор на дирекция “Производство”, след което до април 2010 г. е ръководител на управление “Експлоатация”. От януари 2011 до септември 2011 г. е заместник изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй”.
  Има допълнителна мениджърска квалификация по “Организация и управление на бизнеса” и “Индустриален мениджмънт” от Стопанска академия “Д. А. Ценов”, Свищов. Завършил е различни международни квалификационни курсове: “Мениджмънт на големи проекти” в Мадрид, Испания; “Експлоатационна безопасност на атомни централи” в Карлсруе, Германия; “Експлоатационна безопасност на АЕЦ” в Токио, Япония; “Експлоатация на АЕЦ – надеждност и безопасност” в Чикаго, САЩ.
  Владее руски език и ползва английски език.

 • Г-н D

  Този господин трудно правеше изречение, докато се хвърляше като Матросов да брани в парламента вожда си.
  Толкова ли остана държавата без висши мениджъри, та опря до този слагач?

 • penkagk

  Сравнете сами от коментари 5 и 7 - вече най-ценното качество и ОПИТ е политическата принадлежност!

 • 10
  mil4o avatar :-P
  милчо

  чуйте(от 2:30 натам) как казва името на HSBC :)

  http://bnt.bg/bg/news/view/75002/atomno_eho_zamestnik_ministyr_valentin_nikolov


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход