Меглена Кунева тръгва към изборите

"България на гражданите" ще стане партия през септември

   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров
Живко Георгиев

социолог в BBSS Gallup: 


С позиционирането си в десноцентристкото пространство новата партия би била един от най-желаните партньори за всяка коалиция както вляво, така и вдясно

"Сдружението "България на гражданите" ще прерасне в партия до края на септември и ще участва в парламентарните избори." Това каза в сряда председателят на неправителствената организация Меглена Кунева при посещението си в Русе. Така бившият еврокомисар сложи точка на съмненията дали оглавяваното от нея гражданско сдружение ще си остане в неправителствения сектор, или ще се трасформира в партия, каквито уклончиви отговори на този въпрос даваше досега самата Кунева.

Проектът

В Русе тя обясни, че трансформацията цели по-силното представяне на идеите на движението. "Не искам да предлагам кабинетна политика веднъж на четири години и да я затварям после в чекмедже", каза Кунева. И обяви проекта "България на гражданите" за дългосрочен. По думите й той ще е проект на "компетентните хора, които четат, и на хората, които могат да направят толкова силен екип, че да е адекватен на тежките времена и трансформации, в които светът живее".

Кунева обяви като основна цел на бъдещата формация развитието на икономиката, съществуването на свободни медии и демократичност отвъд границите.

Бившият еврокомисар обясни още, че гражданското сдружение ще продължи да съществува и ще бъде нещо като "морален борд" на партията. "Всеки, който избере гражданския характер, нека да остане в сдружението. Ще имаме широка гражданска мрежа. Всеки, който посмее да се занимава с политика с всички последици, произтичащи от това, ще има възможност да го направи", каза Кунева.

Неправителствената организация "България на гражданите" беше учредена малко след президентските избори в края на октомври миналата година, на които Меглена Кунева спечели 470 000 гласа. Вчера тя отчете, че сдружението вече има 13 хиляди членове. По повод предстоящото създаване на новата формация Меглена Кунева изрази надежда, че на предстоящите догодина парламентарни избори формацията ще спечели около 15% - толкова, колкото гласуваха за нея на президентския вот. "Очакваме и искаме да сме първа политическа сила", добави още тя. И заяви, че партията няма да прави "компромис с честността".

Кой кой е

Бившият еврокомисар обяви официалното намерение за създаването на партия в присъствието на учредителите на сдружението – Калин Томов, Иван Стамболов и бившият вицепремиер и министър на образованието от правителството на Сергей Станишев Даниел Вълчев. Първите двама са и членове на управителния съвет на сдружението "България на гражданите". Очаква се тримата да са основни фигури и в бъдещата партия.

Калин Томов е завършил специалност "Публична администрация" и е специализирал европеистика в Бирмингам. Бил е в екипа, който провеждаше преговорите за подготовка на договора за присъединяване към ЕС, чийто ръководител тогава беше Меглена Кунева. В новата формация Томов най-вероятно ще бъде организационен секретар.

Иван Стамболов работи в областта на медиите, рекламата и PR-а. Бил е продуцент в БНР и БНТ. Известен е с блога си Sula.bg. В новата формация ще отговаря за икономическия екип. Неофициално на него се дължи привличането в редиците на сдружението на младите кадри на ДСБ – столичният общински съветник Христо Ангеличин и бившият член на софийското ръководство на партията на Иван Костов Петър Николов. Очакванията са към формацията да се присъединят и бившият кандидат за столичен кмет на "Синята коалиция" Прошко Прошков и бившият зам.-председател на ДСБ Даниел Митов.

В следващия парламент

Ден преди Меглена Кунева да обяви намерението си за създаване на новата партия, от социологическата агенция "Медиана" огласиха проучване, което отрежда на бъдещата формация на бившия еврокомисар място на трета политическа сила в следващия парламент. Според изнесените от агенцията данни, ако парламентарните избори са сега, "България на гражданите" би получило 5.5% от гласовете на избирателите.

"Този проект има реални шансове да влезе в следващия парламент", заяви за "Капитал Daily" социологът в BBSS Gallup Живко Георгиев. По думите му в политическото пространство в център-дясно има безспорен вакуум, който новата формация на Меглена Кунева би могла да запълни. Георгиев е категоричен, че за парламентарните избори в десноцентристкото пространство няма да има по-добра оферта от тази, която предлага Кунева. Нещо повече – според социолога, ако новата формация покаже професионализъм, енергия и по-атрактивно присъствие в политическия живот, тя може да прескочи и 10% в следващия парламент. По-думите му това може да превърне новата партия в реален политически субект, без чиято подкрепа да не е възможно сформирането на стабилно управление след парламентарния вот. А с позиционирането си в десноцентристкото пространство новата партия би била един от относително най-желаните партньори за всяка коалиция както вляво, така и вдясно.