Козлодуйски вятър

Защо беше сменен директорът на ядрената централа

Валентин Николов беше зам.-министър на икономиката за месец
Валентин Николов беше зам.-министър на икономиката за месец    ©  Надежда Чипева
Валентин Николов беше зам.-министър на икономиката за месец
Валентин Николов беше зам.-министър на икономиката за месец    ©  Надежда Чипева

Година преди парламентарните избори политиците стават нервни, а границите между политика и бизнес се размиват още по-опасно. Дотолкова, че напасването на точния човек с точното място често изглежда със скрит умисъл. Дори такъв да няма.

Кадровата въртележка по високите етажи на държавната енергетика, която е един от малкото печеливши отрасли, направи поредния си оборот през седмицата. В понеделник Валентин Николов, заместник-министър в икономическото министерство с ресор "Енергетика", беше назначен за изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй". Той зае мястото на Александър Николов, който е човек от централата и пое поста миналия септември. Позицията е ветровита, тъй като последният шеф на АЕЦ се задържа едва осем месеца, а за две години и половина Валентин Николов вече е четвъртият нов директор.

Смяната е ключова, тъй като в централата се провеждат няколко важни проекта - предстоящото удължаване на живота на пети и шести блок, както и извеждането от експлоатация на спрените през 2002 и 2006 г. малки блокове.

Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев обоснова рокадата в ръководството на АЕЦ "Козлодуй" с удължаването на експлоатационния ресурс на "Козлодуй" отвъд 2017 г., когато изтича лицензът на пети блок. За да се избегне сценарий, при който страната остава без енергия от атомни мощности, били необходими по-голяма координация и ускоряване на работата. "Валентин Николов е добър мениджър, умее да отстоява позиции и да преследва цели", аргументира се министърът, цитиран от пресцентъра си.

Като заместник на Добрев доскорошният депутат от ГЕРБ изкара само месец и половина и така постави рекорд по най-кратък престой на поста. За това време Николов успя да изпъкне в публичното пространство със спорната идея гражданите да не могат да се отказват от централно парно.

Основната критика срещу Валентин Николов е, че е първият директор без никакъв опит в централата. "Това да не е фабрика за мармалад", заяде се бившият министър на енергетиката и настоящ депутат Румен Овчаров. Тази критика беше контрирана по странен начин - новият изпълнителен директор ще бъде съветван от евродепутата от ГЕРБ Владимир Уручев, енергиен експерт с дългогодишен стаж в "Козлодуй". Освен това през БНТ Валентин Николов съобщи, че няма да се меси в работата на инженерите и че ще предложи поста заместник изпълнителен директор по техническата част на досегашния шеф на централата Александър Николов.

Според

Неофициалните версии

за смяната в ръководството на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов не е бил удобен за някои от фирмите, които искат да печелят поръчки за поддръжка. Миналата година сроковете на плановите ремонти на енергоблоковете бяха съкратени. Така те работиха по-дълго, произведоха рекордни количества ток, но на практика ремонтната програма не беше изпълнена докрай, което вероятно е оставило разочарование у заинтересуваните компании. "Всички фирми, които са кандидатствали и не са спечелили, не са доволни. Недоволните са много повече от доволните, но компромиси не съм правил", коментира пред "Капитал" бившият шеф. Според конкретния случай се избира или най-евтината или икономически най-изгодната оферта, допълни той.

За ремонтната дейност в централата обаче отдавна има брожения под повърхността. Например в неформалния съвет на бившите директори на АЕЦ (повечето от които са свързани с енергийни фирми) този проблем е бил поставян на няколко пъти.

Другата критика срещу Николов бяха търговете за продажба на електроенергия на свободния пазар. В края на миналата година индустрията обвини атомната централа, че умишлено предлага недостатъчно енергия и така повишава цените. От АЕЦ отрекоха, но впоследствие отпуснаха допълнителни количества без нов търг. "Който дава най-висока цена за енергията, той печели. На последния търг вдигнахме цената с 4%", защити се Александър Николов. Следващият търг за продажба на електроенергия за второто полугодие ще е през юни. Ако новият изпълнителен директор намери грешки в досегашната практика, той ще я промени, убеден е доскорошният шеф.

В тази връзка самият Валентин Николов коментира в телевизионно интервю, че ще иска повече прозрачност в търговете за продажба на електроенергия за свободния пазар, както и при провеждането на обществените поръчки. "Винаги са съществували съмнения около АЕЦ "Козлодуй", защото там протичат много пари и прозрачността трябва да е на ниво. Смятам да повиша тази прозрачност. Моят престой в "Козлодуй" ще бъде с определен срок и отивам там с увереността, че мога да се справя", допълва той.

Николов се ползваше с подкрепата на бившия министър Трайчо Трайков, който бил доволен от увеличението на печалбата на АЕЦ-а. Срещу Николов е имало натиск от среди на ГЕРБ за назначения в централата, твърдяха преди време източници от правителството, а самият той беше нападнат пред дома си във Враца в средата на ноември миналата година.

Предизвикателство без аналог

Процесите в ядрената централата са по-сложни и изискват далеч по-задълбочено обмисляне, преди да се пристъпи към действия. През април с консорциума, воден от руската "Росенергоатом" и френската EDF, беше сключен договор за обследване на двата 1000-мегаватови блока, вследствие на което да се набележат мерки, които централата да приложи и да кандидатства за прелицензиране пред ядрения регулатор. Очаква се изпълнителите да направят пълен преглед на всички системи, свързани с безопасността. Подписването на 18-месечния договор обаче се забави, сумата набъбна до близо 16 млн. евро и това накара някои ядрени експерти да коментират, че бъдещето на пети и шести блок не е сигурно. Именно това забавяне беше посочено от Валентин Николов като един от проблемите, възникнали пред удължаването на двата блока. По думите му, без конкурсът да е обжалван, договорът е сключен чак една година след неговото обявяване, при положение че това може да стане и за три месеца.

Бившият вече директор на централата припомни, че първоначалната оценка колко ще струват прегледът и обследването е била направена през лятото на 2010 г. "След аварията във "Фукушима" обемът от дейности по безопасността нарасна значително и това оскъпи поръчката", обясни Николов. Освен това нито една от 15-те фирми кандидати не е могла да спечели търга, защото поотделно не е отговаряла на изискванията, което довело до формирането на обединение. Според Александър Николов оскъпяването е приемливо на фона на ползите. Ако ресурсът на пети и шести блок се увеличи с 20 години, приходите от електроенергията ще са за 11 млрд. евро при сегашни цени, показват предварителните изчисления.

"До ноември 2013 г. трябва да има програма за действия за удължаване на ресурса на пети и шести блок. Това е най-належащият и най-важният енергиен проект в страната", каза пред "Капитал" Александър Николов. Той призна, че със сключването на контракта за обследването през април "наистина сме хванали последния влак". Причината е, че реалната модернизация трябва да започне най-късно 4 години преди изтичане на лиценза. Неговият приемник също обясни, че започва битка на живот и смърт за удължаване на живота на 5-и и 6-и блок на централата.

Усилията за по-дълъг живот на "Козлодуй" нямат аналог не само защото се случват след втората по мащаби ядрена авария след чернобилската, но и защото става дума за съветски реактори в Европейския съюз, в който доминират западните технологии. Българските енергетици ще изпълняват за пръв път такъв процес, който да гарантира дълголетието на действащите мощности (четирите малки блока ВВЕР-440 бяха модернизирани, но след решението за преждевременното им затваряне).

Освен това ще трябва да се подобри и контролът върху оборудването, което получава централата. Само преди два месеца стана ясно, че Москва разследва руски заводи за производство и доставка на подгреватели (част от нерадиоактивната зона на площадката) от некачествена стомана за няколко централи, включително и "Козлодуй". Всички тези фактори несъмнено ще поставят на изпитание качествата на новото ръководство на атомната централа.

Овакантеният пост

Догадките за освободеното място в политическия кабинет в министерството на икономиката не закъсняха. Най-спряганото име за заместник енергиен министър е на депутата Диан Червенкондев. След излизането на Валентин Николов от парламента той го замени като зам.-председател на икономическата комисия и като най-активен представител на управляващите по темата за шистовия газ. През април Червенкондев оглави временната парламентарна комисия, която се занимава с добрите практики за разработване на газ от шистови скали и други подземни богатства. Миналата година депутатът се прочу сред бизнеса с възобновяеми източници (ВЕИ) с идеята централите на биомаса, използващи термична газификация, да продават енергията си по 30% по-високи цени от другите инсталации. За изненада предложението му беше одобрено и влезе в закона за ВЕИ, макар със същото законодателство държавата да оряза преференциите за другите зелени енергоизточници и технологии. "Труд" и "24 часа" вкарват в играта за кандидат-заместници на Делян Добрев депутатите от ГЕРБ Доброслав Димитров и Светлин Танчев, както и Евгения Харитонова, която е електроинженер и в момента е член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.