Заплатите са се увеличили, работещите не

Броят на работещите на трудов договор се понижава

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Топ 3 на най-високите средни заплати

 "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения" - 1724 лева

 "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" - 1582 лева

 "Финансови и застрахователни дейности" - 1394 лева

Топ 3 на най-ниските средни заплати

 "Хотелиерство и ресторантьорство" - 475 лева

"Административни и спомагателни дейности" - 485 лева

"Селско, горско и рибно стопанство" - 530 лева

Спад в броя на работещите и увеличение на средните месечни заплати за последната година. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) към края на март. Според публикуваната информация през първото тримесечие средната месечна заплата се е увеличила с 8.9% на годишна база. Нарастването се дължи най-вече на частния сектор, където за последната година възнагражденията са се повишили с 11.1% спрямо 3.6% в обществения сектор. Така средната заплата е била 731 лв. (при 727 лв. за последното тримесечие на 2011 г.). По месеци е било съответно 720 лв. през януари, 719 лв. през февруари и 754 лв. през март (виж графиката).


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ivan_ivanoff avatar :-|
  ivan_ivanoff
  • + 7

  Статистиката е хубаво нещо,но ако си без работа и живееш в район на България където няма работа,а и няма изгледи скоро да се раздвижат нещата,всички хубави цифри са без значение. Когато сме загубили надежда яе ще подобрим положението си,това е страшно. Големите заплати на фона на властващата беднотия не са успокоение.Правителството трябва да помисли за безработните.

  Нередност?
 • 2
  petar_333 avatar :-|
  petar_333
  • + 2

  Хората са принудени да работят без трудов договор,само и само да вземат някой лев,отделно,че вече не вярвата на системата за социално осигуряване изобщо!

  Нередност?
 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik
  • + 4

  До коментар [#2] от "petar_333":

  Статистиката показва нарастване на средната заплата при спад на заетостта, което значи че се съкращават нискоквалифицирани работници. Имам съмнението, дали това наистина е така. Общоизвестните изкривявания са поне 2:

  - напълно неадекватно насреди криза, се увеличи обезщетението за безработица на 60% от заплатата. Така в услугите масово се практикува режим на работа 6 мес. заетост - 6 мес. на борсата. Второто в кавички, разбира се

  - значително е усложнено назначаването на персонал. Дори 1 работник на щат, това значи декл. 1, после плащане по 6 бюджетни кода, после декл. 6, че си платил. Нищо, че сте семейна фирма баща и син, в един и същи състав от 10 години. После следва годишна изравнителна. Най-неприятното: за всяко малко прегрешение (примерно месец без декл. 1) за дребния частник глобата е в същия размер, какъвто за Лукойл или Мтел. Сложните бюджетни кодове пък често те изкарват данъчно задължен, защото нещо не е "прихванато" както трябва. Да не говорим, че вече без счетоводител не можеш да се оправиш. Да не говорим за други бюрократчни изисквания - примерно трудова медицина и оператор на лични данни.

  Така малки фирми от услугите, които могат спокойно да наемат 1-2 човека, отлагат тази стъпка до последно, пред алтернативата да плащат на счетоводител и да бъдат постоянно неизрядни, т.е. глобявани с някакви кодове и декларации. Ако някой снеме този товар от тях (което не ми се вижда сложно) и могат да си осигуряват работника с една деклараця до следващото изменение, ако могат да получават по пощата какво дължат на НАП и да го плащат на едно платежно в пощата или на касите на Изипей, тогава нещата ще изглеждат по друг начин.

  Нередност?
 • 4
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.
  • + 1

  Всичко, което се случва е много просто и логично - заплатите се увеличават, защото България е част от Европа, и качествените работници вече спокойно могат да си намерат работа за 3 пъти повече пари в Чехия, Германия, Хърватска или Италия..... Никой не е съгласен да работи за 200 лв.. вече...Свободното придвижване на хора и капитали, водят единствено до повече конкуренция и по-високи заплати...

  Нередност?
 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik
  • + 4

  До коментар [#4] от "bestbuy":

  Вчера прекосих България с кола надлъж и обратно. Неделен ден. Из цялата държава се копае, коси, пасе добитък, полива, набиват колци за лозя, боядисват къщи, където имаше строежи - се работеше без почивка. Не говоря за прегърбени бабички с мотика, а за хора с трактори, опънали маркучи за капково напояване, оранжерии и т.н. Въпросът е, как този дребен поминък да се осигурява. Когато му е скъпо и сложно, предвид описаните по-горе от мен детайли, предпочита изобщо да си няма работа с НАП и НОИ. Не само не се осигурява, ами сигурно и по някоя социална помощ забърсва.

  Нередност?
Нов коментар