Делян Добрев посочи експерт от ДКЕВР за свой заместник

Евгения Харитонова е предложена да замени Валентин Николов, който пое ръководството на АЕЦ "Козлодуй"

Евгения Харитонова има дългогодишен опит в развитието на електроенергийната система на България
Евгения Харитонова има дългогодишен опит в развитието на електроенергийната система на България    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Евгения Харитонова има дългогодишен опит в развитието на електроенергийната система на България
Евгения Харитонова има дългогодишен опит в развитието на електроенергийната система на България    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Евгения Харитонова, която в момента е член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), е предложена за заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма. Това съобщи тази сутрин самият икономически министър Делян Добрев в интервю за bTV.

Точно преди седмица премиерът Бойко Борисов освободи Валентин Николов от поста заместник енергиен министър, а бордът на Българския енергиен холдинг (БЕХ) го назначи за изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй". Николов беше заместник на Добрев малко повече от месец, а преди това беше сред най-активните народни представители на ГЕРБ.

Пред bTV Делян Добрев подчерта, че Харитонова има опит в сферата на енергетиката. Според официалната биографична информация, публикувана на сайта на ДКЕВР, тя е електроинженер, завършила висше образование в Техническия университет в София. Има дългогодишен опит в развитието на електроенергийната система и е направила няколко международни специализации. През 1999 г. Харитонова е сред създателите на енергийния регулатор.

От думите на енергийния министър стана ясно, че предишното ръководство на АЕЦ "Козлодуй", начело с изпълнителния директор Александър Николов, е проточило ненужно процедурата по избор на изпълнител, който да обследва остатъчния ресурс на пети и шести блок. Консорциумът бил избран през пролетта на 2011 г., а договорът с него беше сключен миналия месец. Според Добрев тази процедура е можело да бъде приключена за 3-4 месеца.

"Отговорността е изцяло политическа, това е приоритет в сферата на ядрената енергетика, това е най-евтината енергия и не можем да си позволим да изгубим и един ден", каза Добрев относно удължаването на живота на двата 1000-мегаватови блока.

Александър Николов остава в централата на поста заместник изпълнителен директор с два ресора - безопасност и техническа експлоатация.