Експерт поема енергетиката в икономическото ведомство

Евгения Харитонова е досегашен член на ДКЕВР и има дългогодишен опит в сектора

"Ще приема поста, защото съм патриот, енергетик и смятам, че този отрасъл не бива да остава във вакум"
"Ще приема поста, защото съм патриот, енергетик и смятам, че този отрасъл не бива да остава във вакум"    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
"Ще приема поста, защото съм патриот, енергетик и смятам, че този отрасъл не бива да остава във вакум"
"Ще приема поста, защото съм патриот, енергетик и смятам, че този отрасъл не бива да остава във вакум"    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Петият заместник-министър в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма по време на настоящото правителство с ресор енергетика ще бъде Евгения Харитонова. В момента тя е член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това обяви ресорният министър Делян Добрев в понеделник пред bTV. Изборът на Харитонова е направен от Добрев и вече е предложен за одобрение от правителството, преди назначението да се подпише от премира Бойко Борисов. Харитонова коментира за "Капитал Daily", че не иска да разбира от медиите за новия си пост, но потвърди пред БТА, че е имала разговор с Добрев и че ще отговори положително на предложението му. "Ще приема поста, защото съм патриот, енергетик и смятам, че този отрасъл не бива да остава във вакуум", коментирала още Харитонова пред агенцията. 

Въртележката

Мястото, което Харитонова ще заеме, остана вакантно преди седмица, след като нейният предшественик Валентин Николов беше освободен от премиера. Така Николов постави рекорд за най-кратък престой на този пост - той изкара на него малко повече от месец. За сметка на това Николов беше назначен за изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй". Преди него креслото заемаха Мая Христова, Марий Косев и Делян Добрев. Харитонова се възприема от сектора като едно от малкото експертни назначени в енергетиката напоследък.

Мотивите за избора

Според Добрев Харитонова е избрана, защото не само има познания за енергетиката, но и визия за развитието на този сектор оттук нататък. По думите на министъра тя има изключителни познания по отношение на либерализацията на пазара, което е ключова задача за оставащата част от мандата на кабинета. Освен това като член на ДКЕВР тя активно е работила в тази насока, посочи Добрев.

Опит

Харитонова е в енергийния регулатор от октомври 2010 г., когато съставът му беше почти изцяло подменен и намален до седем членове. Тя отговаря за дейността на комисията в областта на електроенергетиката. Харитонова е и един от създателите на енергийния регулатор през 1999 г. Според информация на сайта на ДКЕВР една от основните й задачи напоследък е била определянето на условията за присъединяване на производители и потребители към електропреносната мрежа.

Преди ДКЕВР Харитонова е работила в Националната електрическа компания и Електроенергийния системен оператор. Участвала е в редица научни проекти, свързани с развитието на електроенергийната система на България, както и при въвеждането в експлоатация на енергийни блокове в електрически централи. Участвала е в управлението на проектите по заеми на НЕК от международни финансови институции – Световната банка, Европейската инвестиционна банка, програма ФАР. Трудовият й стаж е започнал в "Техенерго". По образование Харитонова е електроинженер, завършила висше образование в Техническия университет в София. Специализирала е в областта на управлението в икономиката и енергетиката в УНСС, A.T Karney (Дания), Академията за международна икономика (Германия), енергийно регулиране в Университета на Бат (Великобритания) и управление на инфраструктурни проекти (Световната банка). Владее английски, немски и руски език.

АЕЦ "Козлодуй" е с ново ръководство

Освен нов изпълнителен директор - бившия вече зам.-министър Валентин Николов, ядрената централа е и с нов председател на управителния й орган. На мястото на Александър Николов, който до миналата седмица беше член на Съвета на директорите и изпълнителен директор, влиза Марина Армутлиева. Родена е през 1984 г., завършва висше образование по специалността "Екология и опазване на околната среда" в НБУ и Минно-геоложкия университет. Според официалната й визитка на сайта на АЕЦ "Козлодуй" Армутлиева е работила като консултант в няколко фирми и като експерт в Министерството на околната среда и водите. От юли 2011 г. е съветник в министерството на икономиката с ресор концесии, а след като ведомството беше оглавено от Делян Добрев, Армутлиева стана началник на политическия му кабинет. Сега тя е назначена за председател на борда на ядрената централа. Единственият човек с опит в атомната енергетика, който остава в борда, е Митко Янков, който е директор на дирекция "Безопасност и качество". Той започва работа в АЕЦ "Козлодуй" след дипломирането си в Московския енергетически институт през 1975 г.