В рамките на статистическата грешка
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

В рамките на статистическата грешка

Капитал

В рамките на статистическата грешка

Икономиката изненадващо не отчете спад за първото тримесечие, но това се дължи основно на ревизии на миналогодишните данни

Стефан Антонов
7788 прочитания

Капитал

© Капитал


0.5% e икономическият растеж на годишна база
15.66 млрд. лв. е брутният вътрешен  продукт за първото тримесечие в номинално изражение
1% е максималната прогноза за растеж през тази година

Въпреки лошите показатели за износа и индустрията през първите три месеца на годината икономиката не се е свила - бележи ръст от 0.5% на годишна база и остава без промяна спрямо последното тримесечие на 2011 г. Това показват експресните данни за първото тримесечие на 2012 г., които Националният статистически институт (НСИ) оповести във вторник.

Така официалните данни опровергаха прогнозите на повечето анализатори, които заради разрастващата се дългова криза в еврозоната очакваха икономиката да отбележи спад. А България се разграничи от държавите, в които спадът заплашва следкризисното възстановяване и отново подхранва опасенията от висока безработица.

Изненадващо добрите резултати обаче идват след ревизия на данните за предходните тримесечия в посока надолу. Това означава, че брутният вътрешен продукт за първите месеци е сравняван спрямо по-ниска база и без корекциите БВП щеше да е под нивото си от предходното тримесечие. Този факт, както и спадът на номиналния БВП до 15.66 млрд. лв. през първото тримесечие (при 19.46 млрд. за предходното) накараха редица икономисти да упрекнат НСИ в некоректно представяне на данните. От НСИ обаче отговориха, че ревизиите са обичайна практика. 

Източник: Shutterstock/Капитал

Производството е спаднало

Разбивка на данните показва спад на брутната добавена стойност, която на практика мери производството. Тя се понижава с 0.4% спрямо предходното тримесечие и с 0.3% на годишна база.

Растежът пък идва в графата "корективи", които са измерител за поскъпването на един продукт по пътя му през търговската верига до крайния потребител. Именно неговият ръст създава стойност в търговските компании, които също формират БВП, а косвените данъци като ДДС и акцизи са източник на данни за графата.

Допитване сред предприемачи показа пренасяне на проблемите от индустрията, която бе най-засегнатият сектор в началото на годината, към услугите. Така през второто тримесечие на годината освен промишлените производители докоснати от рецесията в някои страни от ЕС ще са и транспортни компании, както и други, специализирани в обслужване на индустрията.

Пренос към услугите

"Нашият бранш е изправен пред ръба на оцеляването. Фирмите, специализирани в превозите на товари, са забравили понятието печалба. Приходите ни трудно стигат за изплащане на работни заплати и осигуровки", каза Красимир Лалов, който е председател на Националното сдружение на българските превозвачи. Проблеми в транспортния бранш вижда и Ваньо Алексиев, който е собственик на транспортната фирма "Биомет".

"За нашата компания конкретно не очаквам големи сътресения, защото сме в благоприятна позиция - нямаме кредити. Като цяло обаче секторът, бидейки функция от реалната икономика, не се движи добре. Най-неприятната тенденция, която се и задълбочава, е междуфирмената задлъжнялост. Все повече компании не плащат, а напоследък и големи сериозни клиенти бавят плащания", обяснява Алексиев. Той допълва, че в транспортния бранш се увеличават неработещите компании и "никой не прави никакви инвестиции освен за подновяване на парка. Не очаквам ръст нито през това, нито през следващото тримесечие. Напротив - очаквам през есента още по-голям спад и оредяване на фирмите", прогнозира предприемачът.
В началото на 2009 г. глобалната рецесия засегна България първо през индустриалния сектор, чиято продукция не се търсеше, и след това през компаниите, чиито услуги го обслужваха. Постепенно това доведе до закриване на работни места и намаление на заплатите в частния сектор, а в последния си етап кризата доведе и до замръзване на потреблението, което не се възстанови дори и при последвалия минимален растеж. През първото тримесечие на годината обаче домакинствата са увеличили потреблението си както на тримесечна, така и на годишна база - съответно с 0.4 и 0.9%.

Туроператори коментираха, че има преливане на туристически резервации от българските и турските курорти към гръцките, но склонността на домакинствата да харчат средства за почивки не е спаднала (поне към средата на май). Несигурността към момента пък се изразява в това, че резервациите се правят в последния момент и често след обявяване на намаления.

Спасителни пояси

Източник: Shutterstock/Капитал

Въпреки спадащите поръчки от Западна Европа към български индустриални компании редица фирми се ориентират към производство на нишови продукти за специални клиенти или към нови пазари в Азия и Африка. Затова и има компании, които въпреки кризата заявяват, че прогнозират растеж за тази година въпреки общата несигурност.

Заради възможността проблемите с натрупаните държавни дългове в Гърция, Испания и Италия да се преодолеят още през лятото и пазарите да се успокоят все още повечето прогнози са България да отчете икономически растеж между 0 и 1% през 2012 г.

"Това ще е икономика, която се бори на ръба на стагнацията да произведе някакъв минимален растеж", коментира Кристофор Павлов, главен икономист на "Уникредит Булбанк". Според него след преодоляване на дълговата криза България ще има по-добри перспективи, защото публичните й финанси са в много по-добро състояние, отколкото тези в съседни държави като Гърция. За момента обаче това не се оценява заради господстващата несигурност. 

Икономисти: НСИ трябва да са по-прецизни

Първата реакция на анализаторите след оповестените данни за брутния продукт беше да разкритикуват Националния статистически институт за честите ревизии. Текущите данни се сравняват с нови по-ниски стойности за предходните тримесечия и така винаги има растеж. Например предварителните данни за последното тримесечие на миналата година показваха ръст от 0.3%, докато сега той се оценява на 0.1%. За третото тримесечие на 2012 г. също има ревизия от 0.2 на 0.1%, а за второто - от 0.5 на 0.3%. Критика има и за методологията, с която НСИ прави сезонното изглаждане и така се смекчава отрицателното влияние на еднократни фактори.

"Смущаваща е честотата, с която се ревизират данните за брутния вътрешен продукт. Икономическата среда е несигурна и ако към това се добави още несигурност, произтичаща от проблеми в измерването на икономическите процеси, икономическите агенти ще станат още по-предпазливи и ще се отлагат инвестиционни решения", казва главният икономист на "Уникредит Булбанк" Кристофор Павлов.

На подобно мнение са и други анализатори. Един от тях е Петър Чобанов от Института за нов икономически напредък. Той е изненадан и от методологията за сезонно изглаждане на данните, която по думите му произвежда "странни резултати". "Като цяло имаме номинален спад на БВП, а това е ясен сигнал за рецесия. Но изведнъж благодарение на тази методология за сезонно гладене всяка серия се гледа сама за себе си и имаме растеж", обяснява Чобанов. Той допълва, че при последните експресни данни НСИ сгреши оценката си за номиналния БВП с 1 млрд. лева и има сериозен шанс сегашният БВП да е по-нисък в номинално изражение, което ще означава повтаряне на грешката. "Подобни неточности се допускат при свиваща се икономика", каза допълни Чобанов.

От Националния статистически институт обаче коментираха, че ревизиите, както и периодичността за публикуване на данни са неразделна част от дейността на НСИ и са в съответствие с методологията на европейската статистическа служба Евростат.

Мнения: 

Политими Паунова, изпълнителен директор на Българската асоциация на металургичната индустрия:

В черната металургия резултатите определено са по-лоши, отколкото през първото тримесечие на 2011 г. В цветната нещата са по-добре, но там металите се продават на борсата, а не на реални купувачи, както е в черната. Освен това резултатите в цветната металургия в България се дължат основно на една фирма - "Аурубис", а нейните мащаби са огромни.
Данните на НСИ не са реални, когато има ръст на цените, БВП нараства. Инфлацията увеличава БВП. Като натура обаче продажбите на металургичния сектор са по-малки, по-слаба е реализацията. Потреблението е по-ниско заради недобрата ситуация в ЕС. Спада както износът към ЕС, така и вътрешното потребление. 2011 г. завърши добре, но през първото тримесечие се усеща потискане на икономиката. Няма индикации ситуацията да се подобри, ако се запази сегашната тенденция, 2012 ще бъде по-лоша от 2011 г.

Красен Кюркчиев,собственик на "Фикосота синтез":
При нас няма спад, ние отчитаме двуцифрени ръстове на продажбите в България. Вярно е, че в сектора на бързообортните стоки няма големи спадове или ръстове дори и по време на криза, но все пак е важно и кой как си върши работата. При нас по-скоро фактор е голямата конкуренция, а не състоянието на икономиката. Като цяло за компанията сме заложили тази година 20% ръст на продажбите. 
На пазара на сирена и кашкавали, на който навлязохме преди около година, в момента се движим в очакванията и сме 5-и или 6-и по продажби от над 200 производителя. Но там все още има какво да се направи.

Танчо Михайлов, генерален мениджър на "Гуала клоужърс България"*
Растежът през първите три месеца на тази година беше около 20% спрямо същия период на 2011 г. Очакваме той да остане такъв за цялата 2012 г. Ще разширяваме дейността си на основните пазари като Италия, Русия и Украйна, продължаваме да навлизаме в нови държави като Турция и Израел. 

*Компанията е част от италианската група Guala Closures, която произвежда капачки и дозатори за световни концерни като Pernod Ricard и Diageo, а през 2011 г. откри завод в Казанлък.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

44 коментара
 • 1
  dol avatar :-|
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ

  е, ай сега, нали преди малко разтръбиха че Германия е спасила страните от ЕС от рецесия...ИЗТЕГЛИЛА ли ги така да се каже с ръст от 0.5 процента...ЛОЛ къв ръст! Нас защо НИ Е ПРОПУСНАЛА пак...или и нейният ръст е в рамките на статистическата грешка???? ПОДИГРАВКА е на фона на ЗАЛИВАщАТА ЕВРОПА безработица да твърдите , че ГЕРМАНИЯ е изтеглила когото и да било в Европа от рецесията!

 • 2
  zstoykov avatar :-|
  Zhivko Stoykov

  [quote#1:"dol"] с ръст от 0.5 процента...ЛОЛ къв ръст![/quote]

  Я сметни половин процент от БВП-то на Германия за едно тримесечие, раздели го на БВП-то на България за едно тримесечие, умножи полученото число по 100, сложи знака "%" накрая и ни го напиши да го видим, че ми е инетерсно...

 • 3
  dol avatar :-|
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ

  До коментар [#2] от "djikata":е, ТИ ако си германец и живееш от ГЕРМАНИЯ , сметай си го, за да си помпаш мускулите...растежът на Германия в сравнение с този на САщ от 2.2 процента и тяхното БВП И ТЕРИТОРИЯ е просто СМЕшЕН..... а трагичното е , че Германия НИКОЙ АБСОЛ#ТНО НИКОЙ НЕ Е ИЗТЕГЛИЛА- напротив досега поне закопваше всички остАнали в ЕС с бездействието и икономиите си (вероятно защото има интерес като износна държава еврото да е нестабилно и евтино)

 • 4
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Не Германия, а България е изтеглила Евриозоната нагоре !!! :) :)

 • 5
  kr avatar :-|
  stile libero

  то така с "ревизия" и 10% ръст можем да докараме

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Брюкселските зелки и Меркозето забъркаха нашега огромна каша в икономиката на ЕС.... и докато не чупят канцлерката оправия няма да има...., ако днес с Оланд и тя почна да говори за растеж....

  Добре е ние да си търсим пазари на Изтока, щото както сме на кота 0.0м., така можем да се цамбурнем и под кота 0.0м.......

 • 8
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Кризата нито е в ликвидността, нито е дългова, а системна. Суверенните дългове са само първата проява на това което има да се случва в следващите поне 10г., а то е драстични промени в начина ни на живот. Поне е интересно :-)

 • 9
  misho73 avatar :-|
  misho73

  [quote#7:"boby1945"]Брюкселските зелки и Меркозето забъркаха нашега огромна каша в икономиката[/quote]
  Много далеч си от причините за кризата, но ако те успокоява, псувай т.нар. Меркози. Ако мислиш че Оланд и подобни ще помогнат, славослови. И двете действия са безсмислени, разбира се, и посочените нямат връзка с разместването на пластовете. Причините за кризата са в обичайните заподозрени - демография, ресурси, индустриален преход, държавно и международно устройство, накратко. Canon например обяви че ще разчита само на роботи в заводите си, я вземи помисли над този факт. Аз унищожавам работни места с дни. Как я мислиш тази работа? Количествените натрупвания водят до качествени изменения, нали :-)

 • 10
  kihano avatar :-|
  kihano

  До коментар [#8] от "misho73":

  Много е интересно :) Но най-интересно ще стане ако всичките неолиберални "експерти", начело с гошето ангелов, лъчко богданов, пешко ганев, пешко чобанов, огнянчо минчев, свтлето костакова и т.н. ги (ви) пратят на доживотна специализация в мините на индонезия или на памуковите полета на Буркина Фасо. :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK