La Grande Complication*
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

La Grande Complication*

Според Цветан Цветанов комплексът "Оазис" е свързан с престъпната дейност на Брендо

La Grande Complication*

Арестът на Евелин Банев не може да прикрие гафовете на властите

Димитър Пеев
17669 прочитания

Според Цветан Цветанов комплексът "Оазис" е свързан с престъпната дейност на Брендо

© Юлия Лазарова


"Това е човек, който е изключително влиятелен и силен в средите на организираната престъпност. Когато говорим за Брендо, аз искам все пак да се обърна към всички политически лидери, които са управлявали страната през последните 20 години. Как така - от 1993, 1994, 1995 г. и т.н., се стигна до тези емблематични фигури - да не бъдат задържани, да не се работи по тях?"

Това е само част от монолога на вътрешния министър Цветан Цветанов, последвал задържането на Евелин Банев-Брендо в четвъртък. Бившият борец беше задържан на пътя Созопол - Бургас в сряда. От вътрешният министър разбрахме, че срещу Банев има разследване в Швейцария: "За трафик на кокаин от Южна Америка за Европа за около 10 тона. Има и обвинение за пране на пари. Блокирани са сметки за милиони евро."

Градският прокурор на София Николай Кокинов каза, че не знае за разследването в Швейцария, и уточни, че Евелин Банев е бил задържан във връзка с делото, което се води срещу него и още трима в Софийски градски съд. От източници в държавното обвинение "Капитал" научи, че са били подслушани разговори на Брендо, от които ставало ясно, че той се подготвя да напусне трайно България и така да осуети процеса срещу него.

Мафията и държавата

Според вътрешният министър Цветан Цветанов Брендо бил пример за това, че "в България мафията си е имала държава". Встрани от самоуличаващото заключение на вицепремиера, опитът му да внуши, че само настоящото правителство е предприело действия срещу Банев, е крайно несъстоятелен.

Кой всъщност е Евелин Банев? Той е на 47 години. Роден е в Тополовград. Тренирал е борба и е завършил спортното училище в Стара Загора. Първата му фирма ЕТ "Пеликан - Евелин Банев" е регистрирана в Ямбол през 1995 г. През 1998 г. създава заедно с Петър Петров-Амигоса (който миналата седмица беше настанен за постоянно в затвора) и Иван Тодоров-Доктора (убит  през 2006 г.) фирма "Източни финанси" ООД. Брендо се води приближен до групировката ВИС-2, но след размиването на границите на силовите структури работи и със сикаджии. Бил е приятел на убития през 2003 г. Румен Маринов-Нарциса. През 2001 г. регистрират с бившата си жена (с която живеят заедно) Моника Добринова фирма "Б.М.А. трейдинг" ООД.

Евелин Банов рядко може да бъде видян с гардове. Обикновено той се движи сам или с приятели, не парадира с много пари и като цяло няма поведение на типичната мутра. Повечето хора, които го познават, го смятат за изключително умен, съобразителен и предпазлив.

Евелин Банев (вдясно) в съда
Фотограф: Георги Кожухаров

През април 2007 г. Евелин Банев е привлечен като обвиняем за това, че от 2003 до 2005 г. заедно с Константин Дишлиев (убит през 2005 г.), Десислава Дишлиева (съпруга на Дишлиев), Моника Добринова (сестра на Десислава и съпруга на Брендо) и Симо Крайчев (брат на Брендо) са участвали в организирана престъпна група за пране на пари. Брендо е задържан под стража. Няколко дни след ареста му в дома й беше убита Йорданка Запрянова, майка на Константин Дишлиев, която беше един от основните свидетели срещу Банев. Той остана задържан до юли, когато беше освободен под домашен арест. През ноември Банев беше окончателно освободен, а съдът констатира, че по делото не се работи достатъчно активно и не са събрани нови доказателства, а по-късно му беше отменена и забраната да напуска страната.

Делото е внесено в съда през пролетта на 2009 г. Разпределено е на съдия Петя Крънчева, която въпреки задължението да насрочи делото се забавя. На съдия Крънчева е разпределено още едно дело, свързано с разследването на Брендо, и то касае жалба срещу отказ на прокуратурата да върне веществени доказателства на обвиняемите. По него съдът трябва да се произнесе в тридневен срок, но Крънчева се забавя повече от четири месеца, което кара прокуратурата да й поиска отвод. Със случаят се занимава инспекторатът към ВКП, а Софийската градска прокуратура иска отвод на Крънчева. Тя не се го прави, а връща делото на държавното обвинение за отстраняване на "съществени нарушения на процесуалните правила".

В крайна сметка Петя Крънчева е отстранена след намесата на тогавашния председател на съда Георги Колев. Той обаче не спомена за тези притеснителни (според прокуратурата) обстоятелства по делата срещу Банев, когато наскоро подкрепи кандидатурата й за зам.-председател на СГС (за който пост беше предложена от семейната приятелка на Цветанов и председателка на съда Владимира Янева).

Делото срещу Банев и останалите е внесено в съда в края на 2009 г., но отново е върнато със същите мотиви. Така процесът срещу групата започва през пролетта на 2010 г., като до този момент са проведени 17 съдебни заседания

Престъпна мисъл

В края на този април Евелин Банев е трябвало да лети за Испания. При граничния контрол на летище София обаче той е бил спрян от служители на полицията, които са му извършили личен обиск. "След това е бил оставен да се качи на самолета, но той е преценил, че не иска да пътува", коментира защитникът на Банев – адв. Ина Лулчева. Според нея той никога не е ставал причина за отлагане на делото и винаги е съдействал на разследващите, а от две години няма и забрана да напуска България. Адвокат Лулчева каза, че не знае какви са основанията Банев да бъде задържан, както и че още (към петък на обед) не може да осъществи контакт с него.

"При нас постъпи информация, че той се кани да избяга по примера на братя Галеви, и ние облякохме тази информация с доказателства. Информацията е изключително сериозна и ще бъде представена пред съдебния състав, за да бъде Банев задържан за постоянно", коментира градският прокурор на София Николай Кокинов. Според информация на "Капитал" става дума за подслушани разговори на Банев, от които ставали ясни тези му намерения. Очаква се в събота държавното обвинение да поиска от съдебния състав, който гледа делото "Банев и останалите", да поиска изменение на мярката му за неотклонение в задържане под стража.

Официални тайни

Още преди ареста на Брендо Цветан Цветанов заяви, че се готвят арести на "кокаинови крале на прехода", които се разследват от полицията за престъпна дейност, свързана с пране на пари от наркотици: "В момента работим още по документирането на тяхната престъпна дейност. Тук става дума за много по-голяма фигура от Таки." Малко след това в близък до властта всекидневник се появи снимката на Банев с информация, че арестът му се готви до дни. Всичко това се случи, след като бяха задържани 67 кг кокаин, скрити в комбайн в Русе, който трябваше да пътува за Холандия. Очевидно се опитва да се внуши, че разбитият кокаинов канал е на Брендо, което не е съвсем сигурно.

Високопоставени източници на "Капитал" в държавното обвинение коментираха, че откровението на Цветан Цветанов, че Евелин Банев се издирва от Интерпол по поръчка на швейцарските власти за трафик на кокаин и пране на пари, е тежък гаф. Официално на сайта на международната полицейска организация не е качена "бюлетина" за издирването му, което означава, че информацията за процесуално-следствените действия срещу него в Швейцария е била тайна. Така например швейцарските власти може да са искали да получават регулярна информация за движението му (за което свидетелства и фактът, че Гранична полиция само го е обискирала) и хората, с които пътува, за да подготвят задържането му на по-късен етап. От източници, запознати с разследването, "Капитал" научи, че той е бил част от международна група, в която няма други български граждани. "Нямаме информация за разследване в Швейцария", коментира за вестника адвокат Лулчева. До редакционното приключване на броя от пресцентъра на Федералната полиция на Швейцария не отговориха на запитването на "Капитал" относно разследването срещу Банев.

В случая около задържането на Брендо към този момент има твърде малко ясни факти и прекалено много предположения и спекулации. При всички положения обвиненията на вътрешния министър са наистина сериозни и управляващите имат за интерес те да са подкрепени с доказателства. Иначе всичко ще се окаже поредният балон.

*от Grande Complication (фр.) - буквално - голямо усложнение. Серия луксозни (някои модели достигат над половин милион долара) френски часовници и фирма, основана от Десислава Дишлиева и нейната сестра и съпруга на Брендо Моника Добринова.

"Това е човек, който е изключително влиятелен и силен в средите на организираната престъпност. Когато говорим за Брендо, аз искам все пак да се обърна към всички политически лидери, които са управлявали страната през последните 20 години. Как така - от 1993, 1994, 1995 г. и т.н., се стигна до тези емблематични фигури - да не бъдат задържани, да не се работи по тях?"

Това е само част от монолога на вътрешния министър Цветан Цветанов, последвал задържането на Евелин Банев-Брендо в четвъртък. Бившият борец беше задържан на пътя Созопол - Бургас в сряда. От вътрешният министър разбрахме, че срещу Банев има разследване в Швейцария: "За трафик на кокаин от Южна Америка за Европа за около 10 тона. Има и обвинение за пране на пари. Блокирани са сметки за милиони евро."


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  "При всички положения обвиненията на вътрешния министър са наистина сериозни и управляващите имат за интерес те да са подкрепени с доказателства. Иначе всичко ще се окаже поредният балон."

  Аз очаквам да е балон!

 • 2
  naturebox avatar :-|
  nature_box

  Защо да е гаф? Може би Цветанов го е предопредил индиректно. Разбира се няма как да се докаже, но не трябва всеки път да се коментира колко е тъп Цв. Цв.

 • 3
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  Цирк след цирк :-)

 • 4
  meanmoonshiner avatar :-|
  meanmoonshiner

  Напротив, трябва да се коментира. Тезата "Брендо е престъпник, защото и швейцарските власти са му повдигнали обвинение" и тия безкрайни позовавания на оперативна информация са удар в празното пространство и всеки трябва да е убеден в това.

 • 5
  pen4o avatar :-|
  Daniel Ivanov

  До коментар [#2] от "nature_box":
  Дори и най-очебийната лъжа, ако бъде повторена сто пъти, вече се приема за истина- Йозеф Гьобелс. Медиите в България непрекъснато цитират гръмки изявления на ББ и ЦвЦв, повечето от които нямат никаква връзка с действителността. Днес хванали онзи, с големи букви и удивителна, утре обаче го пускат, защото нямат доказателства, за да го осъдят, но утре пак с големи букви хванали друг, който вдругиден също ще пуснат. Сипят се обвинения на килограм и се търсят оправдания за грешките от всички останали в държавата, че и извън нея. Посланието от всичките целенасочени кампании в медиите е, че горните двама с инициалите са ВСЕЗНАЕЩИ, РАЗБИРАЩИ ОТ ВСИЧКО И НЕПОГРЕШИМИ. Те залавят престъпници, те вдигат на крака фалирали предприятия, те разбират и от изкуство и ги правят почетни художници, от тях зависи дори забавлението на българина - те "оправят" футбола, а отскоро и волейбола.
  Когато всички медии преиначават по този начин действителността, истинските факти лека полека се затъмняват и изместват от сладникавата версия за "геройствата" на нашите двама съвременни митологични герои.
  Ако просто си замълчаваме с усмивка при всеки изблик на въпиюща простотия, невежество и измислица, след време просто ще спрем изобщо да ги забелязваме. Ако никой не казва нещата с истинските им имена, от това печелят само фалшификаторите на истината.
  Затова трябва да повтаряме постоянно, че Цветан Цветанов е мноого тъп, а Бойко Борисов е архетип на победилата мутра в българското общество.

 • 6
  glia avatar :-|
  shogun

  Супер смях е цялата работа. "Много сериозните доказателства" на прокуратурата били запис на телефонен разговор, в който той казвал на жена си, че ще "бяга", и забележете: "ще и се обади, като мине границата". Този човек. Казал това на жена си. ПО ТЕЛЕФОНА.

 • 7
  valic avatar :-|
  valic

  В интерес на държавата е да започне да работи вече иначе ще продължават да я "работят". Дано обвиненията да са сериозни и да се покаже, че се работи. Аз лично силно се надявам да е така. Трябва и ние все някога да повярваме в някой.
  Затворите ни не са подходящи за толкова тешки престъпници. Трябват ни нови изолирани затвори за да не се учат крадците на кокошки как се прави синтетична дрога ... и истинското лишаване от свобода е това което ограничава достъпа ти до информатция и се свежда до това да виждаш смао 2-3 надзиратели.
  Другото не е лишаване от свобода - то е събиране на престъпници за обмяна на опит за определено време. Нещо като ТНТМ.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK