🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Депутатско слънце за шепа проекти

Предложените законови поправки ще засегнат само соларните паркове, смятат експерти

Редица проекти за слънчеви централи трябва тепърва да бъдат завършени. Някои от тях обаче може да се окажат облагодетелствани от специални правила
Редица проекти за слънчеви централи трябва тепърва да бъдат завършени. Някои от тях обаче може да се окажат облагодетелствани от специални правила
Редица проекти за слънчеви централи трябва тепърва да бъдат завършени. Някои от тях обаче може да се окажат облагодетелствани от специални правила    ©  Капитал
Редица проекти за слънчеви централи трябва тепърва да бъдат завършени. Някои от тях обаче може да се окажат облагодетелствани от специални правила    ©  Капитал
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Няколко депутати с един законов текст могат да направят милионен подарък на ограничен кръг инвеститори. Начинът е с предложен от тях текст, който изключва шепа соларни проекти от новите силно ограничителни правила в сектора на възобновяемата енергия, които заработиха преди месец. Така в бранша се създаде усещането за пълен хаос, тъй като в последните години законодателството беше променяно многократно и не особено последователно. И за поредна лобистка намеса в сектора.

Завръщане в скъпото минало

На 10 май в деловодството на Народното събрание група народни представители внасят проект за изменение на Закона за възобновяемите енергийни източници, съдържащ една-единствена точка. С направеното предложение реално се иска част от проектите за възобновяема енергия да бъдат третирани по старите правила, които създават много по-благоприятна среда за инвеститорите. Става въпрос за тези проекти, чието изграждане вече е започнало и които до шест месеца след влизането в сила на закона (на 10 април - бел. ред.) ще бъдат въведени в експлоатация. Според експерти в бранша тази поправка реално засяга проектите за фотоволтаични паркове, които могат да бъдат изградени за няколко седмици. Тя обаче не може да окаже ефект върху вятърни паркове и централи на биомаса, които изискват значително по-дълъг период за реализация.

"Независимо" предложение

За разлика от последните поправки в закона, които бяха предложени от ГЕРБ и министерството на икономиката, авторите на новото предложение са група народни представители, които се отцепиха от партия "Атака" и в момента са независими, но често гравитират около управляващите. Интересно е, че от шестимата вносители само Димитър Карбов е член на парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм, която е водеща при приемането на поправки в Закона за възобновяемите енергийни източници. Основният инициатор на поправката обаче не е той, а депутатът Кирил Гумнеров, който е член на комисията по регионална политика, както и на комисията по труда и социалната политика.

Самият Гурменов коментира пред "Капитал Daily", че тази сряда предложението ще бъде представено пред депутати от ГЕРБ, без чиято подкрепа то няма как да мине гласуванията в парламента. Заместник-председателят на икономическата комисия Деян Червенкондев, който е от ГЕРБ, обаче коментира, че не вижда как тази поправка ще мине, тъй като тя напълно противоречи на закона, който влезе в сила преди месец. По думите му това мнение се подкрепя и от министерството на икономиката и енергетиката.

Източници на "Капитал Daily" обаче коментираха, че направеното предложение всъщност е по поръчка на правителството, тъй като има много силен натиск от страна на инвеститори, които са притеснени от новите правила. Самият Карбов коментира, че са му се обадили от "4-5 места в страната, които са пряко засегнати от поправките". По думите му не ставало въпрос за големи проекти, а за сравнително малки за този бранш. Той обаче не пожела да назове конкретни имена. Все пак Карбов обясни мотивите на предложението с това, че държавата води непоследователна политика и не е логично всички "да са прецакани" в последния момент. По думите му на инвеститорите трябва да се гарантира, че ще получат определени средства за проектите си.

В мотивите към самото предложение пък е записано, че голяма част от проектите са започнати в съответствие със стария закон. "Това безспорно не представлява нормативна защита на тези инвестиции, тъй като при новите условия ги поставя в положение те да бъдат завършени при по-ниски цени, определени от държавата, които не са били предвидени", се посочва още в мотивите.

А защо се прави?

Внесената поправка предизвика острата реакция от страна на бранша. Председателят на фотоволтаичната асоциация Никола Газдов коментира, че това предложение няма да бъде подкрепено от организацията. Той изтъкна, че по време на гласуването на последните поправки те са предложили да бъдат въведени подобни текстове, които обаче са били отхвърлени от депутатите. Освен това според Газдов предложението визира проектите, чието изграждане е започнало, което обаче не означава, че те реално са в строеж, а че имат всички разрешителни за тази цел. Други представители от бранша пък коментираха, че с предложението се цели да се осигури добра цена за проекти, които са в процес на продажба, или за такива, които все още търсят финансиране.

От ветроенергийната асоциация пък изразиха мнение, че това предложение няма да засегне изграждането на вятърни паркове, тъй като в момента няма подобен проект, който да е в толкова напреднала фаза, че да бъде завършен за шест месеца.

Не така обаче стоят нещата при фотоволтаичните централи, тъй като има значителен брой проекти, които са на финалната права. Такива са двата соларни парка, които "БНРГ България", дъщерното дружество на ирландската BNRG Renewables, продаде преди седмици. Те се намират в района на Бургас и са с обща мощност 16 мВт. Строителството на по-малкия парк е приключило в края на април, а вторият трябва да е готов до края на май. Това означава, че и двата проекта са били точно пред приключване с влизането на новите правила в сила, които може сериозно да объркат плановете на купувача. Неговото име обаче така и не стана ясно, макар че от BNRG уточниха, че става въпрос за българска компания. Друг подобен проект, който трябва да заработи през юни, е 16-мегаватова централа на италианската компания Moncada Energy Group. Фотоволтаичният проект е осъществен с 28.8 млн. евро кредит от UniCredit Group чрез Уникредит Булбанк.

Пълна информация за парковете в строеж липсва и двата примера са само доказателство, че проекти се изграждат. Кои точно са мотивирали поправката няма значение, по-важно е опитът на депутатите да е неуспешен.

Колко изгодна е поправката

Според предложението изкупуването на електроенергията от проектите, чието изграждане е започнало, трябва да се урежда по стария закон. Това означава преференциалната им тарифа да се определя към датата на получаване на акт 15, а не както беше определено с последните промени при получаването на акт 16. Тази разлика, която на пръв поглед изглежда незначителна, може да бъде от съществено значение за инвеститорите. Залогът всъщност е датата 1 юли, от която влиза в сила нова цена за изкупуване на възобновяемата енергия, определена от енергийния регулатор. С всяка година обаче тези тарифи намаляват, тъй като и разходите за изграждане на подобен проект значително намаляха с поевтиняването на оборудването в световен мащаб. Очакванията за тази година пък са регулаторът да намали цените за изкупуване на възобновяема енергия с до 30%, което реално ще обезсмисли голяма част от проектите, които вече са стартирали. Затова изключително важно за някои инвеститори е да получат преференциална тарифа преди 1 юли.

Друга възможност, която се създава с предложения текст, е проектите, чието изграждане е започнало, да могат да бъдат присъединени също в шестмесечен срок, ако успеят да влязат в експлоатация. С това обаче напълно се обезсмисля вече влязлото в сила правило всички проекти за възобновяема енергия да се присъединяват към електропреносната мрежа спрямо 10-годишен план за инвестиции в мрежата. Така проектът ще се присъединява не когато е завършен, а когато дойде редът му по график, определен от НЕК или съответното електроразпределително дружество. Ако въпросната дата обаче е примерно след 5 години, е много вероятно доизграждането на проекта да се окаже напълно нерентабилно. Тази поправка обаче влезе в закона с мотива, че проектите за възобновяеми мощности значително надхвърлят капацитета на мрежата и няма как да бъдат присъединени към нея на куп.
14 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik
  • - 7
  • + 29

  Мръсна, долнопробна, корумпирана, воняща мутренска измет, която живее с мисълта, че си има държава! Все едно чета история за заменки по морето от преди 3-4 години. След като слънчевите панелки така или иначе падат наполовина всяка година, дали не е добре да се наложи направо забрана за присъединяване за 3-4 години?

  След като 95% от присъединяванията се случват при никому необясними обстоятелства, един мораториум ще е силен удар по мафията. На практика 95% от ощетените от мораториума ще бъдат окровени мафиози.

  Нередност?
 • 2
  anihilator_jack avatar :-P
  anihilator_jack
  • + 16

  "За разлика от последните поправки в закона, които бяха предложени от ГЕРБ и министерството на икономиката, авторите на новото предложение са група народни представители, които се отцепиха от партия "Атака" и в момента са независими, но често гравитират около управляващите. "

  Еми свършиха отклонените субсидии та трябва да се заработи, че от догодина излизат на пазара на труда, а там милост нема.

  Нередност?
 • 3
  mitkovasilev avatar :-|
  Митко Василев
  • - 2
  • + 4
 • 4
  k_ avatar :-|
  k_
  • - 4
  • + 7

  Когато 100млн годишен приход с тенденция за увеличаване се концентрират в няколко десетки икономически субекта няма сила, което да спре корупцията.
  И всичко това заради борбата за намаляване на световната температура с 2 целзиеви градуса - все още валидна цел пред Европа.

  Нередност?
 • 5
  la_fonten avatar :-|
  la_fonten
  • - 4
  • + 6

  басня от 21/05/2012
  Бухала най-мъдрия курсист на "Стратегии и история" вдигна ръка да се изкаже:
  "Мисля, че жегата иде от Австро-германия. Мирише ми на сделка от типа Инфо за банкова тайна и лоби за Шанген , срещу собственост на източници на Зелена енергия.Битката около Енергони и Маккап продължава.Те вече знаят играчите и тайните им , защото отдавна им правят прикритие в Австрия. Сега искат всичко."
  Благодоря за коментара , Бухале-каза учителят, хуб ава задача постави днес.Моето допълнение и задача за днес е:
  Теза или антитеза изрази бухала днес? Провокацията като висша форма на разкриване-дори премълчалите коментар в случая изказват мнение -/за знаещите/."

  Нередност?
 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik
  • + 10

  Довчера от името на "Атака" громяха чуждите инвеститори, които източвали пари от България. Щяха и да ревизират приватизационни сделки с чуждестранни купувач. Днес източването им се е видяло малко, та са решили да го раздуят още повече....

  Нередност?
 • 7
  dun avatar :-|
  dun
  • - 4
  • + 7

  До коментар [#4] от "k_":

  "всичко това" е цел на европа за да излезем най-накрая енергийно от 18 век и доминиращите тогава въглища

  Нередност?
 • 8
  savov_d.a. avatar :-|
  savov_d.a.
  • - 6
  • + 3

  голем смях. Ми като си ял без мяра....се осереш.
  Каква е тази парадигма - зелена енергия.
  Ние сме зелени бърдокви от векове.
  имаме 4 сезона. И море ..с гени и планини за царе.
  И някой , някъде ще ни глобява що да правиме с нашето . сори, за това ние си имаме ..роми.
  Малка поправка на продажни депутати.
  ...не е добре...някой бил в долината на циците.и айде да не виждаме къде живеем.
  .....................
  Зеленото в България са занаятите и творчеството. В туристическа дестинация , продажници ограничиха списъка на занаятите ..
  ......
  Ръждивото е когато баба от ансамбъл Пирин..сменя чаршави на компири.
  ..рррррррррррррр....

  Нередност?
 • 9
  k_ avatar :-|
  k_
  • - 2
  • + 2

  До коментар [#7] от "dun":
  И защо точно по най-дървения и скъп начин Европа трябва да "излиза от 18-ти век"?
  И дали с търговията на въглеродните индулгенции не се връща още по назад във времето на Средновековието?

  Нередност?
 • 10
  jordanovbg avatar :-|
  jordanovbg
  • - 1
  • + 5

  Сега да си навлека малко гнева на форумците – многознайковци.

  Законът разбира се е лобистки, всеки закон е лобистки и защитава интересите на една група хора пред друга, но без закони не може.

  Ако не беше толкова манипулативно заглавието на статията може би хората щяха да се замислят, а не да пишат първосигнално и да проклинат държавата. Поръчкова е по-скоро статията на Капитал и ужасно едностранчива. Ако се задълбочите дори в нея ще се види, че едни инвеститори няма да спечелят милиони от поправката, а няма да ги загубят. Разликата е голяма. Икономически закони никъде в света не се приемат без гратисен срок за привеждане в съответсвие с новия закон на заварените случаи, както стана с приетия и влязъл в сила закон на 10.04.2012г.
  Поправката е не само разумна, но и необходима, защото не касае само шепата инвеститори, които ще загубят или спечелят, а касае целия инвестиционен климат. Имено подобна поправка ще покаже, че Парламентът се замисля върху глобални политики и последствия, а не кого „да прецака” и кого да облагодетелства. Както им се вижда на журналистите от Капитал.
  Много показателна е позицията на г-н Газдов, той самият преди месец е предложил същото, ама защото не е станало тогава, вече е против и не го иска.Уважаеми Господине, Вие, изразявате мнението на цяла организация, преминете от втори в трети клас и спрете с политиката наинат, която доведе до почти кръгла нула инвестициите от чужбина.
  Дано ГЕРБ се вслуша в здравия разум и поправи очевидния си пропуск при гласуването на закона.
  N.B. И още две думи за предвидимостта на средата. В Англия бяха повишени таксите за обучение във висшите училища, но не със задна дата, а с една и половина година предупреждение за това, като увеличението не засяга вече постъпилите студенти.Ето това е пример за държавническо мислене и предвидима икономическа среда.

  Нередност?
Нов коментар