Защо ниските данъци не са достатъчни
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Защо ниските данъци не са достатъчни

Защо ниските данъци не са достатъчни

Според чуждите инвеститори са нужни и по-добре работещи институции

Стефан Антонов
7375 прочитания

България е сред страните с най-ниски данъци в Европейския съюз и това е много добра предпоставка за привличане на чужди инвестиции, но не и достатъчна. Това показва проучване на "Капитал Daily". Повод е обзорът на Европейската статистическа служба - Евростат, за последните промени в данъчната политика на страните от ЕС.

Добрата новина за бизнеса е, че докато в други държави бремето се увеличава и компаниите и хората трябва да заделят по-голям дял от своите доходи за данъци, България запазва основните ставки непроменени. Така страната ни се нарежда на първите места по благоприятен данъчен режим. Ако тенденцията се запази и след кризата, това ще е допълнително конкурентно предимство в надпреварата за привличане на чужди капитали. Мениджърите на международни компании, които оперират в България, обаче твърдят, че ниските ставки далеч не са достатъчно условие.

Първо добрите новини

По равнище на корпоративния данък България предлага най-ниската ставка в ЕС, като дели позицията с Кипър. Южната държава обаче не предлага много инвестиционни възможности извън финансовото посредничество. България оглавява и класацията по най-ниско облагане на личните доходи.

"Трябва да се рекламират повече ниските данъци. Не знам защо това не се показва повече, то трябва да е слоганът на рекламата", коментира преди време в интервю за "Капитал" Стефан Дюлае, който отскоро е председател на Френско-българската търговска камара. Най-близо по размер на данъка, директно изземван от фирмените печалби, е Ирландия (12.5% ставка). В източноевропейския регион конкуренти на страната ни са Литва и Латвия, предлагащи ставки от по 15%. Румъния пък е с 16% корпоративен данък.

По големина на ставката по ДДС пък България се нарежда в златната среда. Този данък влияе директно върху крайните цени.

Къде бъркаме

След кризата чуждите инвестиции в България паднаха в пъти. А напоследък страната ни губи в надпреварата за привличане на капитали с останалите държави в региона. Според представители на бизнеса важна причина за това е, че вече стъпилите в България компании споделят болезнения си опит и това разколебава други фирми от инвестиране.

Мениджърите, които потърсихме за коментар, сравниха данъчната среда с красива фасада, която прикрива много сериозни проблеми. Председателят на Френско-българската търговска камара Стефан Дюлае си спомня как преди кризата е считал средата в Румъния за по-привлекателна от тази в България, а днес не е убеден, че френски компании изобщо ще инвестират в северната ни съседка или у нас. Причината за това е кризата, но дори тя да отмине, корумпираната администрация и езиковата бариера ще обрекат България да чака на опашка след Румъния.

Изпълнителният директор на "Агрополихим" Филип Ромбаут също не спести оплакванията си от административното обслужване в България. "Аз съм тук от 15 години, а те още не осъзнават, че работата им е да служат на обществото и бизнеса, а не на себе си. Получава се така, че един бюрократ си позволява да прецака всичките усилия, положени от хора над него", казва той. "Дори в момента чакам един министър да се погрижи законът да бъде спазен, а един чиновник да си свърши работата", допълни Ромбаут.

Стаматис Теодоропулос, генерален мениджър на "Чипита" и заместник-председател на Гръцката бизнес камара:За нашия бизнес от голямо значение е покупателната способност и потреблението на българите.

Затова ние бихме се радвали, ако има мерки в тази насока. Като инвеститори смятаме, че освен благоприятна данъчна среда трябва да получим бързо и ясно обслужване. Ние също държим за въвеждане на електронното правителство, защото то ще направи процедурите и прилагането на законодателството предвидими. В противен случай компаниите чувстват несигурност и това може да ги накара да прескочат България, когато проучват къде да инвестират. Освен пътната инфраструктура България се нуждае от подобрение и на пристанищната инфраструктура - във Варна, Бургас и Русе, защото тя също е много важна за логистичната дейност на бизнеса.
Филип Ромбаут, изпълнителен директор на "Агрополихим":

Страната ви е прекрасна и предлага фантастични възможности - евтина и квалифицирана работна ръка.

Но въпреки това аз съм едновременно щастлив и фрустриран инвеститор. Имаме уникални условия - близост до турската, руската и арабските икономики, където има растеж. Това дава предимство спрямо конкуренти в Централна Европа, но проблемите, които администрацията ни създава, са страшни. Компаниите трябва да избират между това да се оттеглят или да не стъпят в България, да плащат подкупи или да губим време, нерви и усилия. Съвсем обикновени проекти може да се проточат с години, докато наши конкуренти другаде изграждат цели заводи. Жалко е че бюрократи прецакват всички усилия на президента и министър-председателя, които се полагат за България. Чиновниците трябва да започнат да работят за бизнеса. На най-високите равнища това го има, но надолу не е така.

България е сред страните с най-ниски данъци в Европейския съюз и това е много добра предпоставка за привличане на чужди инвестиции, но не и достатъчна. Това показва проучване на "Капитал Daily". Повод е обзорът на Европейската статистическа служба - Евростат, за последните промени в данъчната политика на страните от ЕС.

Добрата новина за бизнеса е, че докато в други държави бремето се увеличава и компаниите и хората трябва да заделят по-голям дял от своите доходи за данъци, България запазва основните ставки непроменени. Така страната ни се нарежда на първите места по благоприятен данъчен режим. Ако тенденцията се запази и след кризата, това ще е допълнително конкурентно предимство в надпреварата за привличане на чужди капитали. Мениджърите на международни компании, които оперират в България, обаче твърдят, че ниските ставки далеч не са достатъчно условие.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

60 коментара
 • 1
  vadin avatar :-|
  Novakov

  Липсата на желание в държавното управление за налагане и спазване на закон и ред. От там произтича зле работещото съдебно производство, ленивата бюрокрация и корумпирания държавен служител.

  Това са пазителите на статуквото, такова, каквото е!
  Безнаказаността не може да стимулира промяна в мисленето и поведението.

  Колкото и да са ниски данъците, този многоглав змей е готов от мързел или за подкуп да убие всяко начинание, не осъзнавайки, че бавно но сигурно реже клона, на който седи.

 • 2
  birdman avatar :-|
  birdman

  Ако трябва да перефразирам известната фраза "образованието глупако" (премиера) !

 • 3
  petertakov avatar :-P
  Petak

  И все пак, г,ък да се об.аква от бъ.га,ската бю,ок,ация и да пита защо инф,аст,укту,ата ви е кофти от нашата е ма.ко ... византийско

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  Отправените послания трябва да се четат между редовете. Тези инвеститори, като добри търговци, никога няма да ти похвалят стоката до умиление. В последните 3-4 години средностатистическият чужд инвеститор е всъщност някакъв кандидат да лапа от българската държавна ясла, каквито имаме предостатъчно и на местно ниво. Най-често инвеститори във ВЕИ, оператори на ваучери за храна, кандидати да строят общински жилища и други подобни. Идват държави със силна държавна намеса в икономиката и очакват тук същото. Като не го получат, се разочароват. В момента за един почтен чужд инвеститор сериозни прегради няма. Преди можеше да се каже, че разрешението за строеж било сложно. Но днес е пълно с празни сгради в продажба или под наем, в които може да се нанесе още утре. Другите бюрократични неща се решават един добър счетоводител. Големите ще си наемат лесно такъв, проблемът тук е за дребния бизнес. Затова и последният го е ударил здраво през сивото

 • 5
  petertakov avatar :-|
  Petak

  Защото не са достатъчно ниски. Особено за това, което получаваме срещу тях.

 • 6
  alien_s avatar :-|
  Jessika

  Изпълнителният директор на "Агрополихим" го е казал точно защо:

  "проблемите, които администрацията ни създава, са страшни....Получава се така, че един бюрократ си позволява да прецака всичките усилия, положени от хора над него". • 7
  epoc avatar :-|
  epoc

  Някой да вземе да преведе "Царят дава, пъдарят не дава" на всички европейски езици и да я сложи на всяка страница на администрацията. Ще спести доста разочарования на инвеститорите, особено ако се комбинира с "Това, което не може да се купи с пари, се купува с много пари".

 • 8
  bbs avatar :-|
  Lord

  До коментар [#4] от "cinik":

  Съгласен съм, че отправените послания трябва да се четат между редовете. "Агрополихим" за съжаление са прави, че разни чиновници ги размотават - много се надявам проблемът им да се разреши скоро. Но въпреки това, нашите медии са царе в това да се правят генерализации как никой нямало да дойде у нас заради лошата администрация (която почти по нищо не се различава от тази на другите държави в региона), а самите инвеститори обикновено казват заучени отговори, когато ги попиташ какво в държавата не им харесва (корупция, администрация, съдебна власт), дори и ако са нямали проблеми със съответните институции.

 • 9
  polovtsian avatar :-|
  polovtsian

  До коментар [#8] от "Lord":


  [quote#8:"Lord"]Но въпреки това, нашите медии са царе в това да се правят генерализации как никой нямало да дойде у нас заради лошата администрация[/quote]


  е, хубаво, но факт е че чуждестранните инвеститори в момента не напират особено много за нас, въпреки ниските данъци. Ако не заради администрацията, то каква според теб е причината?

 • 10
  tarator9 avatar :-|
  tarator9

  Интересно защо хора, които обикновено се съгласяват с поговорката "не съм достатъчно богат за да купувам евтини продукти" изведнъж я забравят и си въобразяват, че някой ще отиде в БГ заради ниските данъци.

  И да дойдат такива инвеститори, те ще са мизерници и ще се изместят от БГ веднага когато някой предложи по-ниски данъци.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.