Първа резерва в чакащите

Институциите не могат да решат проблема с недостига на детски градини, но не създават и алтернативни форми на грижа за децата

Хиляди деца не бяха приети тази година в общинските детски градини
Хиляди деца не бяха приети тази година в общинските детски градини
Хиляди деца не бяха приети тази година в общинските детски градини    ©  Цветелина Белутова
Хиляди деца не бяха приети тази година в общинските детски градини    ©  Цветелина Белутова

През септември Лили* ще навърши три години. Няколко месеца по-рано за родителите й започва дългото приключение по кандидатстване в общинска детска градина. Регистрират се на страницата на Столичната община, попълват онлайн формуляри, събират точки по сложни и спорни критерии. И двамата имат трудови договори, което е плюс. Нито те, нито родителите им обаче работят в общински детски градини или ясли, заради което губят цели три точки.

Регистрацията е успешна и започва нетърпеливото чакане. Семейството на Лили живее в центъра на София и родителите й са посочили във формуляра три детски градини в района. Резултатите обаче ги отчайват - дъщеря им е в списъка на чакащите и в трите, като след последното класиране успява да стигне едва до първа резерва за най-желаната детска градина. Необяснимо в групите има приети деца със същия брой точки като Лили. А пък сред чакащите има такива с по-висок резултат.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  grosskopf avatar :-|
  Grosskopf
  • + 13

  В Европа също съществува проблем с местата в детските градини, но както е отбелязано в статията, там се опитват да решат въпроса нетрадиционно (начин на мислене непознат в нашата администрация). Така или иначе общината дотира всяко дете в общинска детска градина с някаква сума пари (предполагам към 300-400лв), какъв е проблемът, ако не цялата, то поне по-голямата част да отива за покриване на сметката в частна детска градина (подобно на Великобритания). Така на общината няма да се налага да харчи милиони за строежа на детски градини, които след 5-10 години отново може да се окажат неизползваеми (защото съм сигурен, че те изобщо не взимат предвид демографските прогнози и статистики). А ще може много по-лесно в бъдеще да регулира местата, ако те се окажат повече, като намали субсидиите за частните градини.
  Аз съм баща на едно от тези над 12 хил. деца, които останаха извън класирането, но вече сериозно се замислям, дали изобщо има смисъл дъщеря ми да попада сред тези олд-скуул лелки, които не са си променили методите от както аз бях дете и които ме отказаха от градината...

  Нередност?
 • 2
  barborina avatar :-|
  shikalka
  • + 3

  Най-доброто, което МЗ и МРРБ могат да направят, за да помогнат в решаването на проблема и легализирането на кооперативите, е да напишат отделни наредби и стандарти за места, където се обучават и отглеждат малък брой деца до 4г. - по-малко от 10 например.

  Нередност?
 • 3
  barborina avatar :-|
  shikalka
  • - 1
  • + 7

  Например, МЗ да премахне задължението в такива места да има назначено на трудов договор медицинско лице и то да има кабинет и изолатор, а да се въведе изискването, учителите, работещи с децата да са минали курс по първа помощ за деца към БЧК, какъвто има.

  Изискването за 50м2 тоалетни и гардероби е също разхищение при малка група - достатъчно е да има една тоалетна с една мивка и душ и изискване за отделно място за вещите на всяко дете (не е нужно да е отделно гардеробче, може да е закачалка и рафт).

  Изискванията за кухнята също трябва да са опростени откъм площи. Ако предлагането на домашна храна е проблем за МЗ, може да се заложи изискване за кейтъринг. Няма нужда и от отделно помещение "пералня". Може да има просто изискване да има перална машина и колко често да се перат в нея чаршафите.

  Изискването за 4м2 на дете площ за игра и постижимо и може да остане - дори да се завиши. Но изискването за отделен физкултурен салон 80м2 и басейн трябва да отпадне.

  Изискването за директорски кабинет и учителска стая при двама учителя също е излишно. Може да се изисква просто да има учителско бюро и шкаф с архив. Трябва да има изискване за наличие на двор при целодневно обучение.

  За спане на децата да не се изискват задължително креватчета, а да е възможно да спят на матрачета, които да се прибират (както е в изискванията към забавачниците във Вашингтон) Ако сте гледали "Ченге в детската градина" и "Таткова градина" може и да сте забелязали къде спят децата.

  МОН може да помогне като разреши в една група да има деца от различна възраст - между 2 и 4г. Длъжността "директор" също е ненужна. Достатъчно е да има да речем "главен учител" и "председател на родителското настоятелство", като вторият да носи отговорност за всички несвързани с учебния процес дейности, като организация на хранене, хигиена и пр.

  Нередност?
 • 4
  barborina avatar :-|
  shikalka
  • + 2

  МОН да осигури ВАУЧЕРИ за всяко дете над 3г, което посещава кооператив с учител, в размер колкото субсидията за дете в държавна/общинска ДГ.

  МЗ да осигури ваучери за всяко дете над 2г, ако и двамата родители работят и плащат данъци и осигуровки в размер като субсидията за ясла.

  Нередност?
 • 5
  dragoslava avatar :-?
  Dragoslava
  • - 1
  • + 1

  И в Германия е така, в държавните детски градини няма места.
  Хубави български деца, трябва да се погрижим за тях.

  Нередност?
 • 6
  elenap. avatar :-(
  elenap.
  • - 1
  • + 1

  "А това няма как да стане, ако лягат по команда за следобеден сън или рецитират стихотворения наизуст." - докога неграмотни и неинформирани журналисти ще пишат глупости, особено за образованието! Мила госпожо, лягането в един и същи час е важно за режима на децата, който от своя страна е важен за спокойствието, здравето и психиката им. Безброй много детски психолози и преподаватели са доказали нуждата от режим при децата до 6 годишна възраст и са обосновали с примери от реалния живот ползите от следобедния сън и случването му в един и същ час. Относно рецитирането на стихчета - това все още е един от най-добрите начини за развитие и трениране на паметта в ранна детска възраст. Ако смятате, че не е важно детето да я развива, ок - хайде да не рецитираме и да си бъдем безпаметни - стадото лесно се контролира и манипулира. Докога ще продължавате да отричате полезните неща от миналото и да забравяте да коментирате лошите - като физическия и психически тормоз над децата в държавните градини и абсолютното неуважение към личността и самостоятелността на децата в тях.

  Нередност?
Нов коментар