Уроците от труса

Най-силното земетресение в новата българска история се размина с лека уплаха, но напомни за нуждата от суров строителен контрол

Дневник
Дневник    ©  Юлия Лазарова
Дневник
Дневник    ©  Юлия Лазарова

Когато през вече далечната 1999 г. земетресение с магнитуд 7.6 по скалата на Рихтер удря съседна Турция, последствията са ужасяващи: близо 18 хил. души загиват, 45 хил. са ранени, а над 300 хил. остават без подслон. Последвалото разследване доказва, че главен виновник за човешките жертви са машинации на местните строителни предприемачи и заниженият контрол над дейността им.

За щастие нищо подобно не се случи по време на вчерашните трусове, засегнали най-силно Перник и София. Природният катаклизъм се размина без пострадали, но по категоричен напомни, че България се намира в сеизмично активна зона и че компромиси с антиземетръсните норми не трябва да има. И въпреки че най-силният вчерашен трус беше с по-голяма интензивност от разрушителното земетресение в Стражица от 1986 г., нито една обитаема сграда не се превърна в заплаха за живота на своите обитатели.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • Хипчо

  Последвалото разследване доказва, че главен виновник за човешките жертви са машинации на местните строителни предприемачи и заниженият контрол над дейността им.

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  Първо прокараха чрез закон Камара на инженерите. Членството в нея е задължително. Без членство/лиценз дипломата от ВИАС не важи - нямаш право да подписваш проект.После прокараха чрез закон Камара на строителите. Членството и членският внос са задължителни, ако искаш да вземеш лиценз. Същото важи и за архитектите, даже и за ландшафтните, искат и при тях камара и лиценз, за да позиционират храстчетата в лехата пред сградата. Тези институции не носят отговорност за нищо. Ако на някой лицензиран от тях проектантн падне блокът, те няма да те обезщетят за грешната си преценка. Единствено могат да го накажат със "замаряване на членството за 2 месеца" или нещо подобно на хартия. Случаят е по-натрапчив при архитектите, където всичко се вижда наяве. 8-14 етажни сгради с тротоар широк 35 сантиметра (2 павета и половина), мерено от цокъла. Балкони без врати към тях или с хоризонтално разместени пробойни. В съседната рубрика за снимки от читатели гледаме през ден подобни изпълнения. Сега накрая какво разбираме, че нямало котрол? Една противоземетръсна камара да се основе, да раздава и тя лицензи?

  Едно обаче е напипал добре експертът - че отговорността е основно на инвеститора. Той се е наел да печели от сградата, той е отговорен да намери и следи за изпълнението. Трябва да си пълен идиот, да пестиш от противоземетръсни шайби, които се правят от най-евтиния възможен материал - стоманобетона.

 • pr.2u

  До коментар [#1] от "Хипчо":

  Такова нещо у нас не се случва. Обикновено анализ и изводи не се правят, виновните не се наказват.

  Първото, за което се сещам, е наводнението на Бисер.

  Тогава ББ се произнесе, че няма да има наказания.

  И май така си е и досега.

 • 4
  azo avatar :-|
  azo

  Членството в тези организации си е чисто изнудване, а ползата от тях за членовете им е никаква.
  Докато живеем с порядките на постсоца ще има колективна безотговорност.
  Честит празник!

 • maddrum

  "антиземетръсните норми"...АЛЛЛОУ, журналиста я се образовай малко!!! Все едно да забраним земетръса, на майката природа с норми! Да бяхте питали Данчо Милев да Ви обясни поне, наместо да ми правите свободни съчинения.
  Баста!

 • 6
  dragoslava avatar :-?
  Dragoslava

  Доказа се, че засега се справяме, колкото и да е невероятно.

 • 7
  milenski71 avatar :-|
  milenski71

  Нека най-после да стане ясно на хората (разчитам на вашия интелигентен вестник) - има две скали - по Рихтер (магнитуд) и по Медведев-Шпонхоер-Карник (интензивност) Ето вижте кратка информация за тях от страницата на Камарата на инженерите: http://kiip-sofia.com.server17.host.bg/N1_RICHTER_MSK_GK1_SOT2.PDF.

  От книгата на Стоян Авдев е видно, че земетресението в София от 1858 е 9 степен по МШК (Медведев-Шпонхоер-Карник), а не по Рихтер (както пише в статията)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата