(Водо)източникът на проблемите

Само половината от българите пият вода, преминала през пречиствателна станция

Големите общини са привилигировани, малките разчитата на водомайстори
Големите общини са привилигировани, малките разчитата на водомайстори    ©  Надежда Чипева
Големите общини са привилигировани, малките разчитата на водомайстори
Големите общини са привилигировани, малките разчитата на водомайстори    ©  Надежда Чипева

През февруари в пловдивското село Искра се разрази епидемия от хепатит А. Съмненията са, че стотина души са се заразили от водата. Селото се обслужва от ВиК - Пловдив, а жителите му са свикнали с постоянни аварии и режими. През 2006 г. подобна епидемия като тази в село Искра се разрази и в Своге. Тогава виновник пак беше водата.

Как става така, че богатата на води България отчита добри резултати пред Брюксел, а подобни ситуации все още продължават да се случват?

Докато проблемът с въздуха е характерен по-скоро за големите градове, в сферата на питейните води нещата са обърнати. Тази година България за втори път докладва за качеството на водите за пиене пред Брюксел. "Отчетите показват 98.74% стандартност", коментира д-р Димитър Димитров, директор на дирекция "Обществено здраве" към Министерството на здравеопазването. "Това не означава, че няма проблеми", все пак допълва той. Причината за добрите резултати е, че страната съобщава ситуацията само за по-големите зони на водоснабдяване, които са около 200. В страната обаче има още 2000 по-малки. "Хората в малките населени места не ги интересува тази хубава национална статистика", допълва д-р Димитров.

През 2010 г. 23% от населението в страната са посочили, че често консумират вода с лошо качество. Постоянно лоша пък е водата за 13% от анкетираните. Това показват данните от анализа на консултанта, изготвил водната стратегия на страната. В документа се посочва, че за модернизирането на водния сектор са необходими между 12 и 43 млрд. лева. Управлява се неефективно и раздробено, не е атрактивен за инвеститори и трудно сам акумулира средства. Работата в сферата на водите е огромна, но ако не започне да се случва, системата е обречена да дава все повече и повече дефекти. Лошият външен вид или вкус на водата обаче далеч не е най-лошото. Най-опасното винаги е невидимо за очите.

В час по химия