Продажбите на фирмите за март са стигнали предкризисни равнища
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Продажбите на фирмите за март са стигнали предкризисни равнища

Продажбите на фирмите за март са стигнали предкризисни равнища

Оборотите се увеличават с 3 млрд. лв. спрямо февруари

Стефан Антонов
6584 прочитания

© office.microsoft.com


15.23 млрд. лв. е стойността на реализираната през март продукция.

11% е ръстът на продажбите през третия месец на годишна база.

210 хиляди са регистрираните по ДДС фирми.

10.58% е натрупаната инфлация от началото на кризата до март т.г.

Извънредно съживяване на оборотите през март отчита Националната агенция за приходите (НАП). Регистрираните по ДДС фирми са постигнали общи продажби за 15.2 млрд. лв., което е ръст от 24% повече спрямо февруари и с 11% повече на годишна база. Обемът им е еднакъв с този от март 2008 г.Нарастването може да е следствие от фактори като съживено потребление, висока инфлация, както и осветяване на части от сивия сектор на икономиката. Така се увеличават и постъпленията от ДДС, които са с най-голяма тежест в общите приходи на държавата.

Потреблението със сигурност се е повишило, но не се е върнало на равнищата си преди кризата, бяха единодушни експертите, които "Капитал Daily" потърси за коментар. Според тях засега е трудно да се определи и кой е факторът с най-голямо влияние за увеличените обороти.

Дори покупките на домакинствата да нарастват, това все още не означава пълно възстановяване на икономиката, защото от началото на 2009 г. досега е натрупана 10.58% инфлация, а при аналогични продажби в номинално изражение това означава, че реалното потребление е под това през първото тримесечие на 2008 г. За първите три месеца на тази година пък БВП  е 15.66 млрд. лв. в номинално изражение, или с 12% над януари-март 2008 г.  Тъй като приходите през март са останали под равнището от същия месец на 2008 г., от опозицията обвиняват управляващите, че толерират сивата икономика.

Осветяване на скрити обороти

От Министерството на финансите и приходната агенция отдават повишените продажби на връзката, която се установи между касовите апарати в търговските обекти и системата на данъчните. Срокът за монтиране на специални устройства към касовите апарати или пълната им подмяна с нови изтече в края на март и сега данъчните могат във всеки един момент да проследят продажбите, регистрирани във фискалните устройства.

От НАП коментираха, че засиленият контрол е основната причина за ръста в продажбите. Освен това фирмите от сивия сектор са демонстрирали типичното поведение, като узнаят за проверка, да станат изрядни, докато интересът на проверяващите отмине. Затова дори компании, които са свързали касовите си апарати в края на март, е възможно през целия месец да са отчитали по-големи продажби, за да няма рязък скок, след като се свържат с НАП.

Бюджетни сметки

В средата на всеки месец фирмите, регистрирани по ДДС, декларират оборотите от предходния месец и така данъчните получават общата картина на продажбите. На теория увеличените обороти трябва да бъдат последвани от ръст на приходите, който да е 20% от самите продажби. Това очакване обаче се опровергава, тъй като фирмите имат и износ, който остава необложен, а след възстановяване на ДДС нетните приходи се оказват много по-ниски.

От НАП не уточниха дали декларираните обороти са само от сделки на територията на страната или включват и декларирания износ. Ако в тази сума влизат и продажбите зад граница, това означава, че статистиката обхваща и опитите за данъчни измами чрез фиктивен износ. От НАП нееднократно призовават ситото за фирми, които получават регистрация по ДДС и право на възстановяване, да се затегне. В началото на кризата регистрирани по ДДС бяха 160 хил. фирми, а сега броят им е около 210 хиляди.

Приходното ведомство прогнозира, че мартенското увеличение спрямо предходния месец вероятно няма да се повтори със същите темпове през следващите месеци. "Възможно е да има увеличение спрямо същите месеци на миналата година, но на месечна база то няма да е толкова значително", коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров.

"Безспорно виждаме и успехи в борбата със сивия сектор. Великденските празници съживиха потреблението, и то в области като търговия с електроника и техника. Май беше благоприятен за туризма и затова очаквам по-високи приходи и през второто тримесечие", е мнението на Петър Чобанов, експерт от Института за нов икономически напредък.

"Разглеждани самостоятелно, декларираните обороти не позволяват категорични изводи. Март бе първият топъл месец и видяхме както съживено потребление, така и подобряване на стопанската конюнктура. Добре е, преди да правим изводи, да изчакаме резултатите и за април. Те вече са декларирани, а отчетът за изпълнение на бюджета ще излезе до дни", каза макроикономистът Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии.

15.23 млрд. лв. е стойността на реализираната през март продукция.

11% е ръстът на продажбите през третия месец на годишна база.

210 хиляди са регистрираните по ДДС фирми.

10.58% е натрупаната инфлация от началото на кризата до март т.г.

Извънредно съживяване на оборотите през март отчита Националната агенция за приходите (НАП). Регистрираните по ДДС фирми са постигнали общи продажби за 15.2 млрд. лв., което е ръст от 24% повече спрямо февруари и с 11% повече на годишна база. Обемът им е еднакъв с този от март 2008 г.Нарастването може да е следствие от фактори като съживено потребление, висока инфлация, както и осветяване на части от сивия сектор на икономиката. Така се увеличават и постъпленията от ДДС, които са с най-голяма тежест в общите приходи на държавата.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

16 коментара
 • 1
  qmh avatar :-|
  ямх

  Вижте заглавието на статията, за да не го повтарям....кризата едва сега започва, след предизвестие от последните няколко години...
  Защо?
  В България има 420 хиляди безработни към началото на юни 2012 година, прибавете още 500 хиляди неквалифицирани българи прибиваващи в Испания, и още 300 хиляди в Гърция.....и картинката се рисува професионално......
  12,5% за 420 хиляди....
  над 13% за 500 хиляди....
  300 хиляди 10% от Гърция....
  Да оставим процентите....
  420 +500 +300/ хиляди/ безработни, без образование, без квалификация, препитаваци се в европейски страни българи , връщащи се емигранти в родината си!
  България, при тоя реален сценарий, стига 12,6 + 2 Х 12,6 % = на 3 Х 12,6%= 37,5% БЕЗРАБОТНИ!
  ...........................................................................................................


 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#1] от "ямх":

  Имаш само една грешка в сметката. Всеки завърнал се имигрант, завръшил абитуриент, отложил пенсионирането си пенсиоер... който се хване на работа, създава чрез своето потребление и парите, които харчи, средно още едно работно място. А работа има достатъчно поне за първите 50 хиляди по-квалифицирани от испанския, гръцкия и т.н. контигненти. Това правило важи и в обратния ред. В райони, които се обезлюдиха чрез емиграция, потреблението рухна така, че безработицата стана още по-голяма.

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  "Възможно е да има увеличение спрямо същите месеци на миналата година, но на месечна база то няма да е толкова значително"

  >>> Oсобено ако вържете и хотелския софтуер на хотелите онлайн с НАП, разликата в декларираната основа ще скочи в пъти. Същото важи и за другите дежурни заподозрени - маршрутките и автобусите, които пак си уредиха гратисен период, през който ще се скъсат да "лобират" и "убеждават" наредбата да се отмени.

 • 4
  troika avatar :-|
  troi

  Тъй ли, че моя оборот продължава да е на -60% от този през 2008г. Познати фирми в други браншове също не са на същите нива. Колко фирми фалираха в това време, доста фирми и физически лица имат проблеми с кредитите, как става това ако са същите оборотите? Няма логика и не е реално, но пък новина има, браво. :)

  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  ristohristov avatar :-P
  Ристьо

  [quote#4:"troika"]Няма логика и не е реално, но пък има новина , браво. :) [/quote]
  това е Смисълът -

  производството на новини е в основата на всичко ,

  то е Алфата и ..Бетата

  на всеки устрем , както и на всеки крах........

  Телевизорът довършва останалото ;).... винаги

 • 6
  ivanalex2 avatar :-|
  ivanalex2

  Оборотите на 2012 г. са достигнали декларираните обороти преди кризата.

 • 7
  sofianec avatar :-|
  Софиянец

  А си представете, какви са били оборотите преди кризата и що данък не е влязъл в хазната..

 • 8
  mapto avatar :-P
  mapto

  [quote#4:"troika"]Тъй ли, че моя оборот продължава да е на -60% от този през 2008г. Познати фирми в други браншове също не са на същите нива. Колко фирми фалираха в това време, доста фирми и физически лица имат проблеми с кредитите, как става това ако са същите оборотите? Няма логика и не е реално, но пък новина има, браво. :) [/quote]

  Може някои да се справят с кризата по-добре от други. Това е идеята на пазарната икономика, нищо, че в България я няма.

 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Не знам какво отчита НАП, но БСК отчита следното "За 3 месеца са закрити 27 хил. малки фирми с 56 хил. работни места" "съседната" статия...

 • 10
  dnk avatar :-|
  dnk

  [quote#7:"Софиянец"]А си представете, какви са били оборотите преди кризата и що данък не е влязъл в хазната.. [/quote]

  +++++

  Това е извода от статията и за мене.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.