Брюксел: България не прави важните реформи (допълнена)
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Брюксел: България не прави важните реформи (допълнена)

Брюксел: България не прави важните реформи (допълнена)

Европейската комисия предложи страната да бъде извадена от процедура по свръхдефицит, но бюджетната стабилност е сред малкото положителни нотки в доклада

Стефан Антонов
14751 прочитания

"Българите са изложени на двойно по-висок риск от бедност и изолация, отколкото гражданите на другите държави от Европейския съюз"констатация от доклада на ЕК за изпълнението на конвергентната програма на България до 2015 г.

Българите са заплашени с бедност заради лошото качество на управлението и липсата на реформи в най-проблемните сектори. Това предупреждение отправя Eвропейската комисия в коментарите си по конвергентната програма на България до 2015 г.

Подобен документ Брюксел публикува за втори път. Миналия юни комисията отчете трудностите, през които България минава, и констатациите бяха фокусирани много повече върху бюджетния дефицит и нуждата публичните финанси да се стабилизират.

Затова и останалите проблеми бяха само посочени като източник на спънки за икономическото развитие в бъдеще. Сега експертите констатират стабилизиране на публичните финанси, но пък липса на напредък по всеки от останалите проблеми. Малкото области, където има прогрес, той се определя като недостатъчен.

Заплахите за икономическия растеж и жизнения стандарт на българите остават, а в някои сектори дори се задълбочават. Единствените области с положителна оценка са макрорамката на бюджета и банковият сектор.

Източник на "Капитал Daily" с контакти в Брюксел коментира, че наскоро председателят на европейската комисия Жозе Мануел Барозу е изразил загриженост за България, Унгария и Испания. Причината била, че докато в Гърция проблемите са ясни и за решаването им се обсъждат различни варианти, страната ни отказвала да се реформира, което създава риск в бъдеще да изникнат проблеми, които в момента трудно могат да се оценят.

Добрата новина

На специална пресконференция в сряда председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу обяви, че комисията ще предложи процедурата по прекомерен дефицит срещу България и Германия отпреди две години да се прекрати. Това трябва да се реши на следващия Европейски съвет в края на юни, като ако бъде гласувано, ще останат 21 страни в процедура по свръхдефицит.

Докладът ясно посочва, че правителството е било право да ограничи бюджетния дефицит, но това е станало в голяма степен за сметка на капиталови инвестиции. В същия документ обаче се критикува качеството на публичните разходи, чието компрометиране заличава ефекта от похарчените средства.

Според оценката на Брюксел пък банковият сектор остава стабилен, с висока капиталова адекватност и като цяло с печалба, въпреки че към края на миналата година необслужваните кредити са достигнали близо 15% от портфейла на банките.

Защо не е достатъчно

"Неефективността на публичните разходи рискува дългосрочната устойчивост на публичните финанси, особено в областта на пенсионната и здравната система, където предвидимостта и стабилността се подкопават. В здравната система има голямо забавяне на реформата и в резултат болниците трудно изплащат задълженията си. Преодоляването на дефицита в пенсионната система пък остава основна трудност в средносрочен план", твърдят експертите.

Частична похвала управляващите получават за провежданата мащабна реформа в пенсионната система, която залага повишаване на пенсионната възраст за мъже и жени. Въпреки това развитие обаче усилията остават ограничени, особено в областта на трудовия пазар, образованието и енергийния сектор.

Затова и предизвикателствата, споменати в доклада от юли 2011 г., остават налице и днес.

Проблем за пазара на труда е липсата на квалифицирана работна ръка, както и дълготрайната безработица. Хората, загубили работата си заради кризата, са предимно с ниска квалификация и поради това остават безработни дори при последвалото възстановяване.

"Българите са изложени на двойно по-висок риск от бедност и изолация, отколкото гражданите на другите държави от Европейския съюз. В България на този риск са изложени 46% от населението, което е почти двойно над средното равнище за ЕС - 23.4%. Възрастните хора, децата и ромите са най-силно изложени на тези рискове", се казва в доклада.

Губим конкурентоспособност

Освен гражданите фирмите също страдат от проблеми, които са отдавна констатирани, но малко се прави за тяхното разрешаване, а в допълнение изникват и нови. Липсата на електронно правителство, регулациите и обслужването от държавната администрация са посочени като проблем.

В допълнение Брюксел предупреждава, че българското правителство обръща най-малко внимание на иновациите и повишаването на конкурентоспособността. Този процес заплашва дългосрочната способност на фирмите да се състезават на европейския пазар, а достъпът до финансиране през оперативна програма "Конкурентоспособност" е затруднен. Фирмите се отказват от проектите си заради липса на средства, с които да финансират своето участие, а продължителността на процедурите продължава повече от година.

"България няма ефективна стратегия за иновации. Администрацията на този процес е разделена в Национален иновационен фонд и Фонд за наука, но те не работят добре заедно", се твърди още в доклада.

Сивата икономика процъфтява

Докато различните неправителствени организации спорят за размера на сивата икономика, а НСИ коригира БВП с 10% нагоре заради недекларираното производство, Европейската комисия го оцени на една трета от БВП. Въпреки благоприятния данъчен режим в България има значителни опити за бягство от данъци, твърдят евроекспертите и намекват, че проблемите не са свързани със състоянието на икономиката, а става въпрос за измами, с които бюджетът се ощетява. Затова те препоръчват подобряване на услугите и въвеждане на пълно обслужване по интернет, и други мерки за по-висока събираемост.

Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите:

Брюксел ни каза в прав текст, че нямаме визия за държавата

Брюксел констатира един генерален проблем - липсва визия за развитието на икономиката и държавата като цяло. Коментарите на ЕК не обхващат само цели като бюджет и брутен вътрешен продукт, а показват липсата на реформи на трудовия пазар, какви рискове може да донесат на бюджета пенсионната система и за първи път се отбелязва колко голям риск крият ниската конкурентоспособност и ниският иновативен капацитет. ЕК ни казва "закърпихте пробойните, но ако продължите така, ще потънете, защото натискът е много голям". За първи път европейската комисия си позволява толкова твърд тон към България. Обикновено Брюксел прави двойствени коментари и тълкувания, а сега докладът е категорично отрицателен и акцентира върху огромното количество несвършена работа.

Любомир Христов, икономист:

Важно е докладът да не остане глас в пустиня

Имаше икономисти в България, които говореха тези неща преди 3 години. Сега е време да се видят проблемите и да се набележат алтернативите между различните експерти.

Важно е докладът да не остане глас в пустиня. Далеч не сме нито толкова зле, бедни и глупави, колкото просто се държим глупаво. Защото от социализма сме наследили некачествен политически процес и играчи.

Георги Стоев, икономист, Industry Watch:

Контролът над бюджета и държавните фирми трябва да се засили

С половината констатации не съм съгласен. Няма причина нито в Европа или в България да се смята, че иновациите допринасят за по-добра интеграция на младите на пазара на труда. Това много повече зависи от волята на младите хора. Погледът трябва да се насочи към регулирането на пазара на труда.

Твърди се, че данъците не са основна пречка за наемане на работна ръка, но те са една трета и смятам, че това е твърде висока цена. Настояването за пенсионна реформа е правилно, но липсва послание, че дефицитът трябва да се овладее, защото в момента системата се субсидира от бюджета.

Контролът над бюджета и държавните фирми трябва да се засили. Има редица скрити дефицити в губещите държавни и общински предприятия и призивът на ЕК за мерки в тази посока е уместен.

Съгласен съм и с твърденията, че няма и не се очаква пренос на проблемите от финансовия сектор на Гърция в България.

Прикачен файл

"Българите са изложени на двойно по-висок риск от бедност и изолация, отколкото гражданите на другите държави от Европейския съюз"констатация от доклада на ЕК за изпълнението на конвергентната програма на България до 2015 г.

Българите са заплашени с бедност заради лошото качество на управлението и липсата на реформи в най-проблемните сектори. Това предупреждение отправя Eвропейската комисия в коментарите си по конвергентната програма на България до 2015 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

86 коментара
 • 1
  jordangv avatar :-?
  Jordan
  • -10
  • +139

  Че имаме най-неадекватната и НЕработеща администрация си знаем много добре. Явно вече и в Брюксел са го разбрали.

  Въпроса е как да я сменим като самата администрация държи да взима тези решения ...

 • 2
  rat avatar :-|
  rat

  Много ми е интересно, дали след всичките тези констатации, някой ще си мръдне пръста да свърши нещо? Дали управниците ще си кажат: "Чакай, тука нещо не е наред, дайте да променим нещо." Или всичко ще си остане постарому.

 • 3
  mak avatar :-|
  mak

  Вече три години говорим и пишем че не се правят структорни реформи,че няма програма за развитие ,преоритети и мерки за стимулиране на тези преоритети, но друго е като го кажат от Брюксел, сега управляващите най после няма да видят и в тях врагове и ще поискат още един мандат, в който ще ни обещаят реформите. Има неща за които това правителство трябва да бъде пхвалено, но най големият проблем е че не приемат нищо предложено от друг и никтаква критика.

 • 4
  kihano avatar :-|
  kihano

  Общо взето демагогия. Единственото вярно е, че България си затри науката и техниката и продължава да ги затрива, щото били "комунистически". Да им имам акъла на управляващите, че и на електората дето ги избра.

 • 5
  kockita avatar :-(
  Kristina Brankova

  Трябва най-накрая синдикатите в тази държава да направят нещо или ние като едно заспало общество да излезем от мечешкия сън и да покажем по някакъв начин, че имаме гражданско общество и не сме доволни от този начин на живот!

 • 6
  45iv avatar :-|
  45iv
  • -15
  • +101

  Не е прав Брюксел реформите не са бавни , а просто такива отсъстват, не са запо4вали. Както бях писъл много пъти тук и преди 2 год. тази партия няма да прави реформи защото са рейтингова партия . А с реформи избори не се пе4елят.

 • 7
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Много крайни статии в Капитал напоследък. Новината, че заедно с Германия избягваме свръхдефицита е превърната в апокалиптично есе в стил защо за 3 години не заживяхме толкова добре колкото германците.

  Реформите са много важни но не стават за един ден. Нали като се започне реформа (като пенсионната например) всичко живо излиза на улицата и се просва на стачка.

 • 8
  nik666 avatar :-|
  Strygalldwir

  А навремето едни хахавели обясняваха как реформите били твърде много и затова не вървели нещата.

 • monика

  До коментар [#2] от "rat":

  Всичко ще си остане както си е било досега!! От сега ти казвам, да си знаеш.

 • 10
  convince avatar :-|
  convince

  Не всички.

  Някои ще са доста богати, точно заради това нарочно бавно ПРАВЕНЕ НА РЕФОРМИ.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ще съмне ли след НОЩ?

Ще съмне ли след НОЩ?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.