Закон определи пет вида български ракии
Вината ще се произвеждат и от грозде, и от други плодове
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Пет вида ракии са определени като традиционно български напитки. Това е записано в закона за виното и спиртните напитки, приет на второ четене от парламента. Според текстовете българска продукция са още мастика, мента, винен, зърнен и плодов дестилат. При обсъжданията в парламента беше добавено и наименованието "плодово вино", което в първоначалните текстове липсваше. Към отделните категории има и разписани конкретни текстове за производството и глоби за нарушения.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
6 коментара
Чудесно е че се въвеждат стандарти.
Само че размерът на глобата е смехотворен, като си има предвид печалбите в този сектор.
И имайки предвид избирателните проверки и санкциониране, най-вероятно ще изгорят кръговете, които не са про-правителствено ориентирани. Да си припомним "Ало Ваньо" :)
Крайно време е да започнат проверки при производители на всякакви видове ракия!
Масово се използа ЕВТИН ЧИСТ 100% етилов алкохол, които после се смесва с различни химикали за "добиване" на вкус, цвят, мирис и други!
После на бутилките се слагат различни етикети като: ...... ракия, ....... водка в зависимост от използваните добавки.
Има четири вида карамел, който се използва за оцветяване на напитки Е150а, Е150b, Е150c, Е150d. Тървият е най-блед на цвят, а последния най-наситен.
За масовите уискита от типа блендед почти без изключения всички са боядисани с карамел. Единствено ако са бледи на цвят може да не са боядисани.
При малцовите не се знае, но ако са много тъмни то най-вероятно са боядисани и те с химикали.
Ракиите и българските вина наистина са със специфични качества и имат богат и плътен вкус. Промените, които са направени в закона, са полезни, тъй като не ощетяват нито един производител. Границите на минималниото съдържание на алкохол са само в полза на потребителите, защото надали някой си купува ракия с презумпцията, че тя е нискоградусова напитка.
Ракиите и българските вина наистина са със специфични качества и имат богат и плътен вкус. Промените, които са направени в закона, са полезни, тъй като не ощетяват нито един производител. Границите на минималниото съдържание на алкохол са само в полза на потребителите, защото надали някой си купува ракия с презумпцията, че тя е нискоградусова напитка.
Сега остава само да поставят извън закона и топлата бира!
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.