Дяволът се крие в успехите

Брюксел ни напомня, че зад фискалните успехи, с които се гордее правителството, лежат загърбени проблеми

Докладите в българската политика са нещо като свещените скрижали. И колкото по-отдалечен е източникът им, особено ако е външен, толкова повече те дават някаква сакрална яснота на очевидни неща, които иначе биват успешно замазвани. Независимо дали ще е мониторингов за несъвършенствата на съдебната система, на Държавния департамент за човешките права или пък изтеклите грами на американското посолство в София.

Тази седмица Брюксел избълва цял залп. Първо, оценка на националната програма за реформи (заедно с  подробния документ, довел до изводите на Европейската комисия), след това оценка на дългосрочните икономически дисбаланси, а Европейската централна банка публикува двегодишния си анализ за готовността за членство в еврозоната и накрая решението си за страните в процедура по свръхдефицит. За всеки случай Институтът за развитие на управлението в Швейцария също оповести своя годишник за световната конкурентоспособност.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
128 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков
  • - 78
  • + 35

  Проблемът е само един и той коренува в икономическата некадърност на Дянков/Борисов. Всичко останало е хитри фишеци от страна на Брюксел, който точно локализира някои от проблемите, но предлага фалшиво "лечение" (да се чудим ли, предвид фрапантната неспособност на самия Брюксел да си реши проблемите с липсващата икономическа интеграция на държавите от Европа?! Дълбока дезинтеграция, която пречи на съюза да се възстанови бързо от кризата, за разлика от много по-дълбоко интегрираните помежду си Съединени Американски Щати...)!

  Нередност?
 • 2
  avalon_j.n. avatar :-|
  avalon_j.n.
  • - 7
  • + 35

  "Докладите в българската политика са нещо като свещените скрижали. И колкото по-отдалечен е източникът им, особено ако е външен, толкова повече те дават някаква сакрална яснота на очевидни неща, които иначе биват успешно замазвани. Независимо дали ще е мониторингов за несъвършенствата на съдебната система, на Държавния департамент за човешките права или пък изтеклите грами на американското посолство в София."
  Днес, ми е слабост „Пърдиада" на Пеньо Пенев и много ми се иска да постна част от него и тук...
  Но след този въвеждащ абзац... и аз ще "чукна нещо познато":
  "Исландия се отърсва изненадващо бързо от пепелта на финансовата криза"
  http://www.dnevnik.bg/biznes/2012/05/28/1820273_islandiia_se_otursva_iznenadvashto_burzo_ot_pepelta_na/
  Растежът на исландската икономика, който се очаква да достигне 2.6 на сто тази година, ще заслепи дори отличници като Швеция. "Това е една от най-големите цифри в Европа", коментира финансовият министър Стенгримур Сигфусон. "
  Контролът върху капиталите, прогресивното данъчно облагане и внимателното настройване на мерките за икономии също са ключове към завръщането на икономиката към нормалното й състояние. Така бюджетният дефицит от 10 на сто от БВП се върна почти до нулата. Исландия направи и нещо, което други от Европа не посмяха – да остави банките си да фалират. Това имаше своята цена, но принуди чуждите кредитори да поемат по-голямата част от удара.
  Бившия премиер на Исландия - Геир Хаарде е единственият политик в света, съден за престъпление, свързано с глобалната криза. Той беше оправдан по основното обвинение за престъпна небрежност, но е обвинен, че не е провел заседания на правителството преди колапса.
  Предстоят процеси срещу банкери в Исландия.
  ИЗВОДИ:
  1. От управленческите решения и получените резултати в Исландия: След като финансово-банковите спекулации унищожават хората, жертват се банките, а не хората!
  2. От управленческото и законодателно "творчество" на ДОО "Герб":
  След като хората пречат на спекулативно високите печалби на банките, жертват се хората, а не банките!

  Пример:
  Партньорските отношения между ДОО "Герб", СИБАНК и "нароченият за собственик" на ОЦЗ "Кърджали - Златев, срещу работещите в завода и техните семейства.

  Нередност?
 • 3
  jackdaniels avatar :-|
  jackdaniels
  • - 2
  • + 43

  интересено заглавие. а ангелът къде се крие, в провалите ли?

  Нередност?
 • 4
  jackdaniels avatar :-|
  jackdaniels
  • - 6
  • + 23

  да сега видях и статията за Кунева и цял ден нищо в Дневник за дружбата на Сретен Йосич и БСП, което е навсякъде из другите медии
  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4852551

  ама ние хората сме като всяко друго нещо в природата. колкото повече ни гъбаркат, толкова повече се засилват защитните ни механизми

  Нередност?
 • 5
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon
  • - 7
  • + 41

  Капитал ми напомнят малко за вестника 'Нов Свят' от сериала 'Под Прикритие'. Да не ви е купил някой Джаро :)

  Нередност?
 • 6
  bluewater avatar :-P
  BlueWater
  • - 14
  • + 36

  Цитат:"Буквално това означава, че докато разходната част е продънена, в приходна постъпленията са значително по-ниски от средните за ЕС – едва ли има по-добър признак за лошо управление."

  Нима! Да не повярва човек!
  Господин Илин Станев вие сте толкова "умен", "аргументиран", "точен", "коректен", "непредубеден", направо ГЕНИАЛЕН!

  Защо не споменахте за нас простите, необразованите и икономичеки непросветените ЗА КОЙ ПЕРИОД се отнася ТОЗИ ДОКЛАД на ЕК.

  Моля, бихте ли казали КОЯ друга страна в ЕС има подобни данни за ПОВИШАВАНЕ НА ПРИХОДИТЕ В БЮДЖЕТА?!

  ИЗПЪЛНЕНИЕ НА КОНСОЛИДИРАНИЯ БЮДЖЕТ
  МЕСЕЦ МАРТ 2012 г.
  Съпоставени със същия период на 2011 г. приходите и помощите по консолидирания бюджет към март 2012 г. бележат ръст от 7.7 % (426.2 млн. лв.), което се дължи в най-голяма степен на ръста на приходите от ДДС (33.4 %). Спрямо края на март 2011 г. данъчните приходи са нараснали с 8.2 %, или в бюджета са постъпили с 374.6 млн. лв.
  повече. Постъпленията в групата на косвените данъци нарастват номинално с 22.2 % - 443.2 млн. лв. (в т. ч. ДДС – 389.5 млн. лв. и акцизи – 51.0 млн. лв.) Неданъчните приходи и помощите също бележат ръст спрямо същия период на 2011 г. с 51.6 млн. лв. (5.4 %).

  Нередност?
 • 7
  bluewater avatar :-P
  BlueWater
  • - 9
  • + 29

  Цитат:"За капак Институтът за развитие на управлението отбелязва един многозначителен факт - от изследваните 59 страни България е на 57-о място по разбиране на необходимостта от реформи..."

  Този факт може да е многозначителен само за човек който не знае, че в същата "обективна" може би класация на ПОСЛЕДНОТО 59-то място е ..........Франция, а на ПЪРВОТО и ВТОРО са ........... Ирландия и Малайзия!

  И още "класирани": Хърватия - 52; Испания - 53; Чехия - 54; Словения - 55

  Какво МНОГОЗНАЧИТЕЛНО ви говори тази класация с ТОЧНО тези държави една след друга в КРАЯ и НАЧАЛОТО на класацията?!

  http://www.imd.org/research/publications/wcy/upload/GE_BE_gap.pdf

  Имаше един виц по соц. време как Никсън бил на посещение в СССР и в един от дните домакините организирали състезание между него и Брежнев. Състезанието спечелил Никсън и то било отразено в новините по следния начин:

  В състезание другаря Брежнев се класира на почетното ВТОРО МЯСТО, а господин Никсън на ПРЕДПОСЛЕДНО МЯСТО. :)

  Нередност?
 • 8
  dreamer79 avatar :-|
  атанас
  • - 11
  • + 16

  [quote#7:"BlueWater"]Този факт може да е многозначителен само за човек който не знае, че в същата "обективна" може би класация на ПОСЛЕДНОТО 59-то място е ..........Франция, а на ПЪРВОТО и ВТОРО са ........... Ирландия и Малайзия! [/quote]
  А Франция дали е пример за развита страна и дали просто хората не са си казали, че няма нужда да я реформират?
  [quote#7:"BlueWater"] Хърватия - 52; Испания - 53; Чехия - 54; Словения - 55 [/quote]
  Хърватия се дава за пример! Сравни я с нас като пътища, промишленост, доходи, образование, здравеопазване. Испания е зле като икономика, но дълго е била в топ на развитите и нормално хората да не искат да им се орязват разходи като в Гърция. Чехия и Словения? Знаеш ли колко са развити тези страни в момента? Сравни Прага и София.
  Класацията е за това кой как мисли за това дали държавата му трябва да се реформира. Ние сме с очевадни проблеми и въпреки това сме на предпоследно място по разбиране, че трябва да променим нещо. Франция е третата по развитие страна в ЕС и нормално почти никой не вижда нещо, което да иска да реформира.
  В случая в защитата си на тезата, че не сме зле, сравняваш ягоди и картофи. При нашата ситуация е съвсем нормално да се търси да сме в първите 3 в класацията наред с Индонезия- там хората си знаят проблемите и казват, че реформите са невероятно нужни.

  Нередност?
 • 9
  bluewater avatar :-P
  BlueWater
  • - 9
  • + 19

  [quote#8:"атанас"]При нашата ситуация е съвсем нормално да се търси да сме в първите 3 в класацията наред с Индонезия- там хората си знаят проблемите и казват, че реформите са невероятно нужни. [/quote]

  И какви според вас са НЕВЕРОЯТНО нужните реформи в Швейцария, Швеция и Корея, които са съответно на 7-мо, 8-мо и 9-то място?!

  Нередност?
 • 10
  bluewater avatar :-P
  BlueWater
  • - 6
  • + 14

  [quote#8:"атанас"]Испания е зле като икономика, но дълго е била в топ на развитите и нормално хората да не искат да им се орязват разходи като в Гърция. [/quote]

  Вие под реформи разбирате ОРЯЗВАНЕ НА РАЗХОДИ! Така ли?!

  Тоест според вас италианците искат един път и половина повече от испанците някой да им ореже разходите, защото Италия е на 23 то масто с коефициент 6.27, а Испания на 53-то с коефициент 4.13

  Нередност?
Нов коментар