Дяволът се крие в успехите

Брюксел ни напомня, че зад фискалните успехи, с които се гордее правителството, лежат загърбени проблеми

Докладите в българската политика са нещо като свещените скрижали. И колкото по-отдалечен е източникът им, особено ако е външен, толкова повече те дават някаква сакрална яснота на очевидни неща, които иначе биват успешно замазвани. Независимо дали ще е мониторингов за несъвършенствата на съдебната система, на Държавния департамент за човешките права или пък изтеклите грами на американското посолство в София.

Тази седмица Брюксел избълва цял залп. Първо, оценка на националната програма за реформи (заедно с  подробния документ, довел до изводите на Европейската комисия), след това оценка на дългосрочните икономически дисбаланси, а Европейската централна банка публикува двегодишния си анализ за готовността за членство в еврозоната и накрая решението си за страните в процедура по свръхдефицит. За всеки случай Институтът за развитие на управлението в Швейцария също оповести своя годишник за световната конкурентоспособност.

В общи линии има една добра, една пожелателна (и дошла в неподходящ момент), една умерено добра и няколко лоши новини.

Добрата новина

е, че България, както и се очакваше, излиза от процедурата за свръхдефицит. През миналата година дефицитът спадна до 2.1%, а тази се очаква да бъде под това ниво.

Процедурата беше започната през 2010 г., след като дефицитът през 2009 г. скочи на 3.9% (от очакваните 1.9%), а през следващата слезе до 3.1%. Тогава София се присъедини към други 22 държави членки в нарушение, които прехвърлят 3-процентовия праг, изискван от Европейския пакт за стабилност и растеж.

Досега нито една страна не е глобявана за това, че надвишава финансовите лимити, но Унгария беше много близо до това да загуби част от структурните си фондове.

Критиците биха казали, че това е лесна цел. Първо, тъй като България изпадна в процедурата поради рязкото нарастване на разходите през 2009 г. Второ, настоящият спад на дефицита е основно заради орязването на капиталовите разходи и замразяването на заплатите – това със сигурност не способства за растежа на икономиката, като в същото време не е довело и до особено голямо внимание от страна на инвеститорите.

Въпреки това, при условие че България тази година трябва да излезе на дълговите пазари, за да посрещне предстоящите през 2013 г. плащания по външния дълг, свалянето на дефицита е добра новина не заради Брюксел. По-добрите показатели означават от по-добри условия за финансиране. А както подчертава Европейската централна банка, стабилните нива, на които се финансира българското правителство (постигнати именно с нисък дефицит), водят до спад на лихвите.

Номиналното

Изпълнение на критериите за еврозоната

също е в графата добри новини. За пръв път от присъединяването си към ЕС България покривала всички четири показателя – съотношение БВП/публичен дълг, бюджетен дефицит, инфлация и дългосрочни лихви. До този момент въпреки изявленията на различни политици и икономисти страната не беше успявала да изпълни заветната четворка.

Проблемът е, че това се случва по време на поредния разгар на икономическата криза, когато въпросът е не дали да се приемат нови страни, а дали някои от членките на еврозоната няма да напуснат. Освен това ЕЦБ посочва, че за страната има заплаха от за повишаване на инфлацията. От банката подчертават, че е естествено – в процеса на догонване на европейската икономика ценовите равнища, които са все още значително по-ниски от тези в еврозоната, ще вървят нагоре.

В доклада си за дългосрочните макроикономически дисбаланси на страните членки (изследвани са 12 от 27-те) Европейската комисия отчита, че за България няма непосредствени заплахи, но има дългосрочни. Комисията признава, че някои от сигналите, заради които страната е била поставена под наблюдение, са били пресилени. Например разходите за труд, които по време на кризата продължиха да се увеличават с по-високо темпо от нарастването на производителността, вече не са проблем. Комисията отчита, че увеличението се е дължало на спада на заетостта, който е удар по хората с по-ниски доходи и образование, което изкуствено повишава средните заплати.

И тук свършват добрите новини

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


128 коментара
 • 1
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Проблемът е само един и той коренува в икономическата некадърност на Дянков/Борисов. Всичко останало е хитри фишеци от страна на Брюксел, който точно локализира някои от проблемите, но предлага фалшиво "лечение" (да се чудим ли, предвид фрапантната неспособност на самия Брюксел да си реши проблемите с липсващата икономическа интеграция на държавите от Европа?! Дълбока дезинтеграция, която пречи на съюза да се възстанови бързо от кризата, за разлика от много по-дълбоко интегрираните помежду си Съединени Американски Щати...)!

 • 2
  avalon_j.n. avatar :-|
  avalon_j.n.

  "Докладите в българската политика са нещо като свещените скрижали. И колкото по-отдалечен е източникът им, особено ако е външен, толкова повече те дават някаква сакрална яснота на очевидни неща, които иначе биват успешно замазвани. Независимо дали ще е мониторингов за несъвършенствата на съдебната система, на Държавния департамент за човешките права или пък изтеклите грами на американското посолство в София."
  Днес, ми е слабост „Пърдиада" на Пеньо Пенев и много ми се иска да постна част от него и тук...
  Но след този въвеждащ абзац... и аз ще "чукна нещо познато":
  "Исландия се отърсва изненадващо бързо от пепелта на финансовата криза"
  http://www.dnevnik.bg/biznes/2012/05/28/1820273_islandiia_se_otursva_iznenadvashto_burzo_ot_pepelta_na/
  Растежът на исландската икономика, който се очаква да достигне 2.6 на сто тази година, ще заслепи дори отличници като Швеция. "Това е една от най-големите цифри в Европа", коментира финансовият министър Стенгримур Сигфусон. "
  Контролът върху капиталите, прогресивното данъчно облагане и внимателното настройване на мерките за икономии също са ключове към завръщането на икономиката към нормалното й състояние. Така бюджетният дефицит от 10 на сто от БВП се върна почти до нулата. Исландия направи и нещо, което други от Европа не посмяха – да остави банките си да фалират. Това имаше своята цена, но принуди чуждите кредитори да поемат по-голямата част от удара.
  Бившия премиер на Исландия - Геир Хаарде е единственият политик в света, съден за престъпление, свързано с глобалната криза. Той беше оправдан по основното обвинение за престъпна небрежност, но е обвинен, че не е провел заседания на правителството преди колапса.
  Предстоят процеси срещу банкери в Исландия.
  ИЗВОДИ:
  1. От управленческите решения и получените резултати в Исландия: След като финансово-банковите спекулации унищожават хората, жертват се банките, а не хората!
  2. От управленческото и законодателно "творчество" на ДОО "Герб":
  След като хората пречат на спекулативно високите печалби на банките, жертват се хората, а не банките!

  Пример:
  Партньорските отношения между ДОО "Герб", СИБАНК и "нароченият за собственик" на ОЦЗ "Кърджали - Златев, срещу работещите в завода и техните семейства.

 • 3
  jackdaniels avatar :-|
  jackdaniels

  интересено заглавие. а ангелът къде се крие, в провалите ли?

 • 4
  jackdaniels avatar :-|
  jackdaniels

  да сега видях и статията за Кунева и цял ден нищо в Дневник за дружбата на Сретен Йосич и БСП, което е навсякъде из другите медии
  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4852551

  ама ние хората сме като всяко друго нещо в природата. колкото повече ни гъбаркат, толкова повече се засилват защитните ни механизми

 • 5
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Капитал ми напомнят малко за вестника 'Нов Свят' от сериала 'Под Прикритие'. Да не ви е купил някой Джаро :)

 • 6
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  Цитат:"Буквално това означава, че докато разходната част е продънена, в приходна постъпленията са значително по-ниски от средните за ЕС – едва ли има по-добър признак за лошо управление."

  Нима! Да не повярва човек!
  Господин Илин Станев вие сте толкова "умен", "аргументиран", "точен", "коректен", "непредубеден", направо ГЕНИАЛЕН!

  Защо не споменахте за нас простите, необразованите и икономичеки непросветените ЗА КОЙ ПЕРИОД се отнася ТОЗИ ДОКЛАД на ЕК.

  Моля, бихте ли казали КОЯ друга страна в ЕС има подобни данни за ПОВИШАВАНЕ НА ПРИХОДИТЕ В БЮДЖЕТА?!

  ИЗПЪЛНЕНИЕ НА КОНСОЛИДИРАНИЯ БЮДЖЕТ
  МЕСЕЦ МАРТ 2012 г.
  Съпоставени със същия период на 2011 г. приходите и помощите по консолидирания бюджет към март 2012 г. бележат ръст от 7.7 % (426.2 млн. лв.), което се дължи в най-голяма степен на ръста на приходите от ДДС (33.4 %). Спрямо края на март 2011 г. данъчните приходи са нараснали с 8.2 %, или в бюджета са постъпили с 374.6 млн. лв.
  повече. Постъпленията в групата на косвените данъци нарастват номинално с 22.2 % - 443.2 млн. лв. (в т. ч. ДДС – 389.5 млн. лв. и акцизи – 51.0 млн. лв.) Неданъчните приходи и помощите също бележат ръст спрямо същия период на 2011 г. с 51.6 млн. лв. (5.4 %).

 • 7
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  Цитат:"За капак Институтът за развитие на управлението отбелязва един многозначителен факт - от изследваните 59 страни България е на 57-о място по разбиране на необходимостта от реформи..."

  Този факт може да е многозначителен само за човек който не знае, че в същата "обективна" може би класация на ПОСЛЕДНОТО 59-то място е ..........Франция, а на ПЪРВОТО и ВТОРО са ........... Ирландия и Малайзия!

  И още "класирани": Хърватия - 52; Испания - 53; Чехия - 54; Словения - 55

  Какво МНОГОЗНАЧИТЕЛНО ви говори тази класация с ТОЧНО тези държави една след друга в КРАЯ и НАЧАЛОТО на класацията?!

  http://www.imd.org/research/publications/wcy/upload/GE_BE_gap.pdf

  Имаше един виц по соц. време как Никсън бил на посещение в СССР и в един от дните домакините организирали състезание между него и Брежнев. Състезанието спечелил Никсън и то било отразено в новините по следния начин:

  В състезание другаря Брежнев се класира на почетното ВТОРО МЯСТО, а господин Никсън на ПРЕДПОСЛЕДНО МЯСТО. :)

 • 8
  dreamer79 avatar :-|
  атанас

  [quote#7:"BlueWater"]Този факт може да е многозначителен само за човек който не знае, че в същата "обективна" може би класация на ПОСЛЕДНОТО 59-то място е ..........Франция, а на ПЪРВОТО и ВТОРО са ........... Ирландия и Малайзия! [/quote]
  А Франция дали е пример за развита страна и дали просто хората не са си казали, че няма нужда да я реформират?
  [quote#7:"BlueWater"] Хърватия - 52; Испания - 53; Чехия - 54; Словения - 55 [/quote]
  Хърватия се дава за пример! Сравни я с нас като пътища, промишленост, доходи, образование, здравеопазване. Испания е зле като икономика, но дълго е била в топ на развитите и нормално хората да не искат да им се орязват разходи като в Гърция. Чехия и Словения? Знаеш ли колко са развити тези страни в момента? Сравни Прага и София.
  Класацията е за това кой как мисли за това дали държавата му трябва да се реформира. Ние сме с очевадни проблеми и въпреки това сме на предпоследно място по разбиране, че трябва да променим нещо. Франция е третата по развитие страна в ЕС и нормално почти никой не вижда нещо, което да иска да реформира.
  В случая в защитата си на тезата, че не сме зле, сравняваш ягоди и картофи. При нашата ситуация е съвсем нормално да се търси да сме в първите 3 в класацията наред с Индонезия- там хората си знаят проблемите и казват, че реформите са невероятно нужни.

 • 9
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  [quote#8:"атанас"]При нашата ситуация е съвсем нормално да се търси да сме в първите 3 в класацията наред с Индонезия- там хората си знаят проблемите и казват, че реформите са невероятно нужни. [/quote]

  И какви според вас са НЕВЕРОЯТНО нужните реформи в Швейцария, Швеция и Корея, които са съответно на 7-мо, 8-мо и 9-то място?!

 • 10
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  [quote#8:"атанас"]Испания е зле като икономика, но дълго е била в топ на развитите и нормално хората да не искат да им се орязват разходи като в Гърция. [/quote]

  Вие под реформи разбирате ОРЯЗВАНЕ НА РАЗХОДИ! Така ли?!

  Тоест според вас италианците искат един път и половина повече от испанците някой да им ореже разходите, защото Италия е на 23 то масто с коефициент 6.27, а Испания на 53-то с коефициент 4.13


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход