Гражданите приемат вината за мръсната околна среда

Все повече хора се интересуват от околната среда, защото "екологичното мислене е модерно"

Гражданите приемат вината за мръсната околна среда

Състоянието на природата обаче е основен проблем само за 0.1% от българите

Георги Жечев
8719 прочитания

Все повече хора се интересуват от околната среда, защото "екологичното мислене е модерно"

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


80%

от гражданите признават, че не разделят отпадъците си

Гражданите признават, че замърсяват повече от индустрията и че отговорността за опазване на околната среда е предимно тяхна, а не на институциите. Все повече хора твърдят, че се вълнуват от екотематиката, но не са запознати с политиките в тази сфера и например не изхвърлят разделно отпадъците си. Това показват резултатите от социологическо изследване сред 1000 души, извършено в периода 24 април – 1 юни от агенция MBMD по поръчка на Министерството на околната и среда и водите. Поводът е отбелязаният във вторник Световен ден на околната среда.

Между отговорността и модата

С най-голям дял е мнението, че самите граждани са виновни за екологичния упадък - 46% от анкетираните посочват населението като най-голям източник на замърсяване, следвано от превозните средства (32%) и промишлеността (19%). Едва 18% са на мнение, че състоянието на околната среда в България се подобрява през последните 3 години, т.е. откакто ГЕРБ е на власт. Според 29 на сто за този период състоянието на природата дори се е влошило.

Впечатляващ процент - близо 84, се интересуват от опазването на околната среда и чистотата, а мотивите за това са, че тези теми все по-често получават публичност чрез медиите и защото "екологичното мислене е модерно".

Кампании без реална система

"Отговорността се поема от хората. Това е сериозен обрат в мисленето", коментира министър Нона Караджова при представянето на резултатите. По думите й следващата стъпка трябва да е ангажиране на повече граждани с реални действия като разделно събиране на сметта и почистване на междублоковите пространства. Караджова съобщи, че заедно с образователното министерство подготвят програма за повишаване на екологичната култура на учениците и повече кампании за разясняване на екополитиките.

В момента 80 на сто от гражданите не разделят боклука си в различни контейнери. Като основни причини в проучването са изтъкнати липсата на организирано разделно събиране, малкото цветни контейнери и смесването на материалите при извозването им. Според някои от оползотворяващите организации, които поддържат мрежата от цветни контейнери, заблудата за смесването е заради факта, че един и същ камион събира отпадъците от всички кофи. От бранша са категорични, че макар да се използва едно превозно средство, в един ден се събира само един определен тип отпадъци. Около 90% от запитаните биха изхвърляли разделно биоразградими отпадъци (например кухненски и градински), ако властите направят подходяща система.

Други са ни грижите...

Според данните най-острите екологични проблеми на национално равнище са свързани със замърсяването на въздуха, незаконните сметища, мръсните градове и рисковете пред горите. В общините отново мръсният въздух е посочен като най-голям проблем, следван от лошото качество на питейната вода, мръсните улици и занемарените зелени площи.

Екоминистърът заяви, че в новата финансова рамка до 2020 г. България е поискала от Брюксел приоритетно да бъдат подкрепени проекти за намаляване на вредните частици във въздуха чрез електрифициране на градския транспорт, насърчаване на централното парно и газификацията на домовете.

Интересен факт е, че за повечето анкетирани природата в населеното място, в което живеят, е в по-добро състояние, отколкото околната среда в цялата страна. "Това е част от схващането ни "Абе аз се оправям, но страната е много зле", коментира директорът на MBMD Мира Радева.

Като цяло околната среда заема незавидно място сред проблемите на българина, отчитат още социолозите. На въпрос кой е най-важният проблем на гражданите 37% посочват безработицата, 31 на сто – ниските доходи, 8 – корупцията, 7 – лошото управление на страната, а в края на класацията само 0.1% виждат като проблем занемаряването на природата.

Такса за всички торбички

От 1 октомври всички полиетиленови торбички ще се облагат с продуктова такса, обяви министърът на околната среда Нона Караджова. Въпреки протестите на производителите на найлонови пликове и други пластмасови изделия мярката няма да бъде отлагана. "Следващата седмица ще внеса в Министерския съвет промени в тарифата, така че такса да се плаща за всички полиетиленови торбички, а не само за най-тънките", каза Караджова. По план тази година производителите и търговците ще плащат по 35 стотинки на плик, от 2013 г. - по 45 стотинки, а от 2014 г. - по 55 стотинки. През април от Българска асоциация "Полимери" заявиха, че въвеждането на по-строги мерки трябва да се отложи, защото ще свие бизнеса и така се рискуват работни места на 3500 души в сектора. Според асоциацията трябва да се въведе система в търговските вериги за обратно изкупуване на използваните пликове. Облагането на торбичките започна с най-тънките продукти. На 1 октомври миналата година влезе в сила такса от 15 стотинки за пликове от типа "потник", които са под 15 микрона.
80%

от гражданите признават, че не разделят отпадъците си

Гражданите признават, че замърсяват повече от индустрията и че отговорността за опазване на околната среда е предимно тяхна, а не на институциите. Все повече хора твърдят, че се вълнуват от екотематиката, но не са запознати с политиките в тази сфера и например не изхвърлят разделно отпадъците си. Това показват резултатите от социологическо изследване сред 1000 души, извършено в периода 24 април – 1 юни от агенция MBMD по поръчка на Министерството на околната и среда и водите. Поводът е отбелязаният във вторник Световен ден на околната среда.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  atropin avatar :-|
  atropin

  Не знам дали вината на гражданите е най-голяма, но със сигурност от тях зависи решаването на проблема. Засилването на натиска от НПО-та е добра тенденция, особено като се има предвид, че настоящия министър на екологията е най-слабия министър в правителството и със сигурност най-невежия министър на екологията от времето на Долорес Арсенова.

 • 2
  niki_m avatar :-|
  николай

  То добре приемат вината, но да вземат да излязат и да чистят, а най-добре е да не правят боклуци, тия пусти граждани!

 • 3
  anti_hater avatar :-?
  anti_hater

  Дано наистина да се променя към добро нагласата на гражданите. Голяма част от вината си е наша, и трябва всеки да положи усилия. Все пак относно замърсяването, лично на мен ми се струва че до голяма степен се дължи на не-чистенето на улиците и тротоарите. Поне в София един от големите проблеми е прахта, особено в по-топлите сезони. Надявам се скоро да направим голямата и трудна крачка - общината да захвърли метлите и да ги замени с поне малко по модерни средства за почстване.

 • 4
  liliakostova avatar :-|
  Лилия Костова

  До коментар [#2] от "niki_m":

  Проблемът е по-комплексен от просто чистене от гражданите.
  Става дума за добра организация - за сметосъбиране, компостиране, изхвърляне на електрически отпадъци и за един некадърно замислен завод за оползотворяване на отпадъци...

  Т.е. става дума за работеща общинска администрация, т.е. за корупция. Правилно си казват българите, че корупцията е голям проблем, интересно е, че:
  1. Не го свързват с боклука
  2. Не мърдат пръстчето си за решаването му

 • 5
  jfd52676300 avatar :-|
  Hoho Boho

  Covid 19
  "Небето синьо кат коприна,
  това е моята родина
  Няма вече самолети,
  няма налеп по листата,
  ах, ковид ти спаси Земята."
  Вече в небето на България няма прелитащи самолети, които си прочистват резервоарите за гориво, защото няма

  прелитащи самолети, понеже са паркирани на летищата и няма лъскави налепи по листата на дърветата, и няма капки от

  кондеза под дърветата. Ето, че ковид 19 спаси природата на България. А на въпросът, защо не спасяваха природата на

  България, докато летяха самолетите, си отговорете сами.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход