Еврокомисар Нели Крус: Проблемът с медиите в България е личен приоритет за мен

България е на 80-то място по медийна свобода според "Репортери без граници" и този факт разтревожи не само българските медии, а и европейските институции

Еврокомисарят Нели Крус препоръчва да се направи пълна картина за ставащото с медиите в България.
Еврокомисарят Нели Крус препоръчва да се направи пълна картина за ставащото с медиите в България.    ©  Sebastien Pirlet
Еврокомисарят Нели Крус препоръчва да се направи пълна картина за ставащото с медиите в България.
Еврокомисарят Нели Крус препоръчва да се направи пълна картина за ставащото с медиите в България.    ©  Sebastien Pirlet
Л.Павлов: ДДС за печата ще отпадне

ДДС за печата - вестници, списания, книги и учебници - ще отпадне, заяви председателят на Съюза на издателите Любомир Павлов след разговор с министър-председателя Бойко Борисов, на който е присъствал и вицепремиерът Симеон Дянков.

Павлов заяви, че Съюзът на издателите е отворен за всички издания, които желаят да влязат с него, включително за напусналите го, ако отговарят на три условия: да подпишат Етичния кодекс на организацията, да имат прозрачна собственост и главните им редактори да не са свързани с бившата Държавна сигуррност.

Проблемите със свободата на медиите в България стават все по-важни дори и на европейско ниво. "Този въпрос е личен приоритет за мене", заяви еврокомисарят по цифровите технологии Нели Крус, в чиито ресор попадат и медиите. Тя направи изявлението по време на днешното публично изслушване за свободата на медиите, организирано в Европейския парламент от групата на либералите и демократите АЛДЕ. Комисарят отбеляза, че поканата за участието й в срещата е била неочаквана и тя променила програмата си, за да присъства, предаде БТА.

"Когато говорим за свободата на медиите, става дума за защита на основните ценности, не във всички страни от ЕС има такава свобода, трябва да се борим за нея", заяви Крус. "Когато обстановката в дадена европейска държава може да застраши ценностите на ЕС, не бих се поколебала да реагирам", добави еврокомисарят.

Ситуацията в България буди тревога

"Случаят с България изглежда тревожен", казва европейският комисар и цитира данните от последния доклад на "Репортери без граници", според който България е на 80-то място по медийна свобода сред всички 178 държави и региони, включени в проучването. Това беше и най-лошата оценка за България до този момент.

Крус каза, че е чела за смъртни заплахи срещу журналисти в България и Гърция и заяви: "Нека бъда ясна: Заплахата с насилие никога не е приемлива част от демократичния дебат".

Комисарят препоръчва да се направи пълна картина за ставащото с медиите в България. И припомня, че група на високо равнище оглавена от бившият президент на Латвия - Вайра Вике-Фрайберга подготвя доклад за плурализма и свободата на медиите в ЕС и се очаква да даде препоръки за тяхната защита.

Коментарите от българска страна

"Първият извод  от това изслушване е, че медийната среда в България е влошена. Това е тенденция, за която ако не се вземат мерки, може да стане необратима", коментира евродепутатът Станимир Илчев. Той призовава Европейския парламент да изпрати работна група на високо равнище за серия проверки по темата за медийната свобода. По думите му в България има "пълзящ авторитаризъм", който води до "разгръщане на сервилността", а това доближава страната ни до Монголия, Източен Тимор и Сенегал. Като друга характеристика на медийната среда у нас той посочва, че журналистите се държат в страх и зависимост и като пример дава случаи с липса на трудови договори.

Съиздателят на "Дневник" и "Капитал" Теодор Захов коментира, че в България има изкривяване на медийния пазар, а медиите не изразяват свободно мнение и осигуряват комфорт на управляващите. Той посочи и друг проблем, че пазарът на разпространението на печатни издания е монополизиран.

Сценаристът на "Шоуто на Слави" Иво Сиромахов призова българските журналисти да не се жалват на Европарламета като "на строг баща, който да дойде в България и да накаже лошите". "Скандално е отношението между медиите и властта и по-точно между медиите и министър-председателя. То напомня единствено отношението през комунизма на вестниците към диктатора Тодор Живков", коментира още той.

Програмният директор на "Канал 3" пък Сашо Диков призова Европарламента да изпрати мисия в България, за да проучи финансирането на медиите в България.

Журналистът Явор Дачков, който също участва в изслушването, даде като пример за липсата на медийна свобода това, че прокуратурата не е предприела нищо срещу премиера Бойко Борисов, въпреки наличието на СРС запис от разговор между него и директора на Агенция "Митници" Вальо Танов, в който му нарежда да прекрати проверката във фабриката на Мишо Бирата. За сметка на това през редакцията ни избухна бомба, а година по-късно разследването срещу неизвестния извършител бе прекратено, казва той.

"В нормална медийна среда след такъв скандал политиците първо подават оставки, а след това случаят се разнищва до най-малките подробности. В България това не стана, защото правителството оказва директен и индиректен натиск върху медиите", коментира Дачков. 

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


33 коментара
 • 1
  tihob avatar :-|
  Otchuzden

  Точно Дачков ще ми говори за демокрация и свобода!

 • 2
  jackdaniels avatar :-|
  jackdaniels

  тази статия май за чужденци е писана, не за българи.
  Може би към мненията на борците за свобода на медиите Явор Дачков, Сашо Диков и Иво Сиромахов е добре да се добавят тези на репресирания кандидат президент Алексей Петров и на божия служител Слави Бинев

 • 3
  45iv avatar :-|
  45iv

  До коментар [#2] от "jackdaniels":Ами сигурно и за какво мислите има ББ сегашните си реитингиви резултати ? Да не би да е изпълнил за 3 години едно свое предизборно обещание? Само едно моля. Да не би да е запо4нал някоя реформа? Недай бог да я е довършил. Какво помните от 3 год. управление на ББ? Някъкви отрязъни ленти , и нищо пове4е. Е за бисерите му излизащи от божествената му уста , разбира се благодарим , и Парцалев не ме е разсмивал пове4е от Бетмен.

 • 4
  zstoykov avatar :-?
  Zhivko Stoykov

  До коментар [#3] от "45iv":
  Едно: Магистрала Тракия. Мога и още. Не гласувам за ГЕРБ. Нямам и намерение.
  Реформа - митници - една. И пак няма да глсувам за ГЕРБ, не е достатъчно.

  А иначе ако Иво Сиромахов, Сашо Диков и Явор Дачков са лицата на журналистиката ни, и то забележете - репресираната, тежко ни и горко. Точно тези, не знам как да ги нарека, да кажем "жрици на прехода" нямат ни най-малкото право да се обаждат където и да е. Агенти на ДС да ми говорят за репресирани медии - не смях ами не знам на какво ме избива.

 • 5
  45iv avatar :-|
  45iv

  До коментар [#4] от "djikata":И какво магистрала Тракия? За асфалт отиде целия натрупан резерв досега. Каква реформа в митниците? Какво е станало ? Не крадът ве4е тъка ли? Фанали няколко ПОДКУПНИ , и ве4е сме 4исти ......АМИН Аз не говоря за тези журналисти а за в момента управляващите.

 • 6
  vania_03 avatar :-|
  vania_03

  От 2008г. досега не можах да открия журналист, който да ми съдейства да дам гласност за проблемите си въпреки многобройните мои писма до различни български медии!!!
  БТВ, конкретно Поля Томова, репортерката за Плевен, дойде в дома ми и направи интервю с мен на 17.02.2011г. Все още интервюто с мен не е излъчено от БТВ!!! Заради неизлъченото интервю изпратих жалба до СЕМ на 13.10.2011година. Към днешна дата все още нямам отговор от СЕМ!!!
  Уверих се, че не само в съдебната система, в здравеопазването, в строителния надзор се работи според "Интереса", така работят и някои медии!!!

 • 7
  spasimir89 avatar :-|
  Спасимир

  Много е добре, че няма класация за качеството на медиите в България и списващите в тях журналя - повърхностно разглеждане на събитията, неточно препредаване на информация, полувинчато изказване, заблуждаващи заглавия и не на последно място клюки.

 • 8
  bestbuy avatar :-(
  За да останат ХОРА в България.

  Пълна картина аз мога да й дам:

  1. Собствениците на медийте са основни бивши ДС доносници и ченгета, на които им са подарени "едни пари", гласувани им са "главни редакторски места", за да поддържат "една власт"

  2. "Журналистите" се делят на 2 групи -

  а) истински журналисти (10%), които са грамотни, могат да пишат и имат освен перо и мозък.

  б) журналя - завършили жирналистическия фак. през последните 15 години или "бг филология", които не знаят правопис, правоговор и никога не са стъпвали в завод или селско стопанство, но са компетентни по всички въпроси. Обикновено се подвизават във Фейсбук с постинги за "ку4етата" и "loshite politici".

  в) платени подлоги - жалки същества, обикновено на заплата към някоя анти-българска организация, тип Сорос или Български хелзински комитет, чиято цел е да сипят мръсотия, за да могат началниците им да получават платени поръчки от чужбина за "демократизация на страната".

  г) Случайни честни българи.

 • 9
  hasmokar avatar :-|
  hasmokar

  За жалост всички проституираме, някой да оцелеят,други да станем по-заможни.Освен...безумцит с ''фикс''идей. Па затова е и удобната фраза-''всички сме грешни'',по-нашему(б.Ганьо)-''всички са маскари''.

 • 10
  kkozarev avatar :-|
  Kamen Kozarev

  Кои обучават журналистите в България, се запитайте, и ги питайте тях защо няма истински журналисти в държавата ни :) Неща като етика, морал, обективност и безпристрастност за тях са малко "да бе да..." Но нищо, идва ново поколение, което ще изхвърли комуноидната измет със закърнелите мозъци!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход