Новият Закон за съдебната власт не зачете препоръките на Брюксел

Депутатите отхвърлиха прекия избор на членове на Висшия съдебен съвет, но и разрешават сегашния ВСС да избере новия главен прокурор

С днешните промени в Закона за съдебната власт депутатите "изтеглиха" избора на нов главен прокурор, което ще позволи на сегашния Висш съдебен съвет да посочи наследника на Борис Велчев, чийто мандат изтича през февруари догодина.
С днешните промени в Закона за съдебната власт депутатите "изтеглиха" избора на нов главен прокурор, което ще позволи на сегашния Висш съдебен съвет да посочи наследника на Борис Велчев, чийто мандат изтича през февруари догодина.    ©  Анелия Николова
С днешните промени в Закона за съдебната власт депутатите "изтеглиха" избора на нов главен прокурор, което ще позволи на сегашния Висш съдебен съвет да посочи наследника на Борис Велчев, чийто мандат изтича през февруари догодина.
С днешните промени в Закона за съдебната власт депутатите "изтеглиха" избора на нов главен прокурор, което ще позволи на сегашния Висш съдебен съвет да посочи наследника на Борис Велчев, чийто мандат изтича през февруари догодина.    ©  Анелия Николова

Парламентът прие промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), но във вариант, който не отразява препоръките на Европейската комисия (ЕК). Това може да се превърне в повод за нови критики от страна на Брюксел при следващия мониторингов доклад по глава "Правосъдие и вътрешните работи", който се очаква през юли.

Управляващите не се съобразиха с искането да се въведе пряк избор за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), за което от ЕК напомниха пет пъти в рамките на последните три месеца. Другата много спорна поправка "изтегля" с половин година напред във времето избора на нов главен прокурор, което на практика ще позволи на сегашния Висш съдебен съвет да посочи наследника на Борис Велчев.

Проектозаконът бе приет без особени дебати -  със 78 гласа "за", 7 "против" и 8 "въздържал се", съобщава dnevnik.bg.

ВСС и изборът на нов главен прокурор

Според новите текстове срокът за избор на нов главен прокурор се удължава на шест месеца преди изтичането на мандата му, а не както досега – два месеца по-рано. Мандатът на Борис Велчев изтича на 19 февруари следващата година, а на сегашния ВСС – на 3 октомври. На практика законодателните промени ще позволят на сегашния Съдебен съвет да започне процедурата по избора на новия главен прокурор още на 19 август.

Само Янаки Стоилов и Любен Корнезов от БСП възразиха срещу текста на промените в ЗСВ. "Абе, колеги, въпросът е този ВСС ли ще избере главен прокурор. Госпожо министър, елате кажете дали това ще се случи?", заяви Корнезов, обръщайки се към правосъдния министър Диана Ковачева. Тя обаче не пожела да вземе думата.

Нейният предшественик Маргарита Попова, която сега е вицепрезидент, коментира през уикенда пред БНТ, че е "малко притеснена" от възможността сегашният ВСС да избира новия главен прокурор.

По-рано днес сегашният главен прокурор Борис Велчев също заяви, че наследникът му трябва да бъде избран от следващия ВСС. "Редно е следващия главен прокурор да бъде избран от онзи Висш съдебен съвет, който има легитимността да работи в следващите пет години", заяви Борис Велчев преди днешното заседание на ВСС, цитиран от "Медиапул". Според Велчев няма нищо лошо изборът да бъде изтеглен напред във времето, стига той да се извърши от новия съдебен съвет.

Депутатите от ГЕРБ обаче не виждат проблем в приетите поправки. "Това е нова процедура, която изисква по-продължително време за изслушване на кандидатите. Имаше обвинения, че не е имало прозрачна процедура - сега ще има време от няколко месеца. Всички казахме, че това са много добри текстове, и изведнъж казваме, че това трябва да важи само за някои административни ръководители", коментира в парламента председателят на комисията по правни въпроси Искра Фидосова, цитирана от dnevnik.bg.

Изборът на ВСС

Почти без дебат бяха приети и текстовете, с които се отхвърля на практика искането за пряк избор на членовете на ВСС, което бе едно от основните искания на ЕК. Според Брюксел без прекия избор не е възможно да се проведе реформа "из основи" на съдебната власт.

Съюзът на съдиите в България и неправителствени организации настояха също следващият състав на ВСС да се избира пряко, но мнозинството отхвърли идеята с аргумента, че това ще създаде технически затруднения.

Преди дни дори и президентът Росен Плевнелиев се включи с коментар по темата, но и той се съгласи с управляващите и омаловажи прекия избор на членовете на ВСС. "За мен много по-важна е процедурата по номинирането", каза той като коментира, че номинацията и самата процедура трябва да са максимално прозрачни.

Членовете на ВСС получиха "кариерен бонус"

Депутатите приеха днес и т. нар. кариерен бонус за членовете на Висшия съдебен съвет. Това означава, че след изтичането на пет годишния им мандат, те ще могат да се върнат на пост с една степен по-висок от този, който са заемали преди да бъдат избрани. Идеята ще важи и за сегашните членове на съвета.

Повече по темата четете в новия брой на в. "Капитал"