Еврокомисар Нели Крус: Случаят с България е тревожещ

Еврокомисар Нели Крус
Еврокомисар Нели Крус    ©  НИКОЛАЙ ДОЙЧИНОВ
Еврокомисар Нели Крус
Еврокомисар Нели Крус    ©  НИКОЛАЙ ДОЙЧИНОВ

Реших да променя програмата си днес, за да се обърна лично към вас. Въпросът със свободата на медиите в България е личен приоритет за мен. Поздравявам групата на либералите ALDE за тази важна инициатива - защитата на фундаменталните ценности като свободата на медиите в България и всички членки на ЕС за съжаление не е даденост, а за нея трябва да се борим всеки ден!

Познавате ме като човек, който говори направо и действа в случаи като този със свободата на медиите в Унгария. Между другото правителството на Унгария все още не успява да изпълни европейските норми и последният доклад на Съвета на Европа показва това ясно.

Аз следя ставащото във всички други членки на ЕС отблизо и затова съм тук днес. Когато националното развитие може да наруши законите в ЕС и общите ценности, не се страхувам да казвам нещата открито. Готова съм да приложа целия политически натиск, който е необходим.

Случаят с България изглежда тревожещ. Нeправителствени организации като "Репортери без граници" са наредили страната на 80-о място в глобалното измерване на свободата на медиите, което е последно място сред страните в ЕС. Подобни проблеми има и в Гърция.

Прочетох в доклада  за смъртни заплахи срещу журналисти в България. Нека съм ясна: заплахата с насилие не е приемлива за демократичния дебат. Разбира се, преди да правим прибързани заключения, трябва да изслушаме всички страни. Затова и дойдох на този дебат днес.

Аз и моят екип наблюдаваме ситуацията в България много внимателно. И ако мислите, че само наблюдение не е достатъчно, то аз миналата година създадох група на високо равнище за свободата на медиите, председателствана от бившата латвийска президентка Вайра Вике-Фрейберга.

Нейните предложения и препоръки ще бъдат съставени до края на годината. Те ще са за статута на журналистите в Европа. Ние ще ги обсъдим и ще предприемем необходимите мерки за прилагането им, за да защитим общите ценности в ЕС. Борете се, аз ще ви защитя!

От изказването на еврокомисаря по цифровите технологии Нели Крус