Кой всъщност вдига цената на тока
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кой всъщност вдига цената на тока

Кой всъщност вдига цената на тока

Зелената енергия все още не е основната причина за поскъпването

Ралица Николова, Георги Жечев
23963 прочитания

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


За масовия потребител поскъпването на електроенергията означава едно - че в края на месеца ще получи по-висока сметка за ток и съответно ще трябва да отдели по-голяма част от своя бюджет за това перо. В този дух са и повечето читателски коментари в сайта Capital.bg, свързани с новината, че от началото на юли електроенергията в България ще поскъпне с 10-11%. Въпреки че потребителите не се интересуват от причината за увеличението на цените, голяма част от тях смятат, че основният виновник е все по-голямото развитие на зелената енергия в България. Това убеждение се насажда и от правителството, както и от енергийния регулатор, който от почти половин година обяснява предстоящото поскъпване с бума на възобновяемите мощности.

Това отчасти е така, но картината е малко по-сложна. В цената, която всеки потребител, независимо дали е битов или стопански, плаща, влизат 13 компонента, които по различен начин влияят върху нейното формиране (виж графиката). В тази връзка "Капитал" се нае да изчисли каква е тежестта на всеки от тях и какво всъщност плаща потребителят.

Според предложенията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) от 1 юли битовите потребители ще плащат 17–18 ст. за киловатчас с включен ДДС, стопанските потребители на средно напрежение, което включва цялата лека промишленост и всички малки и средни предприятия - 14-16 ст. за киловатчас с включен ДДС, а стопанските потребители на ниско напрежение, като например малките квартални магазинчета - 18-22 ст. на киловатчас с ДДС. Това означава, че средната цена за мегаватчас електроенергия ще стане 174 лв., на базата на която ще изчислим какъв е делът на отделните компоненти при нейното формиране.

Стимули за мръсните

Основният дял в цената за регулирания пазар е на производителите, които формират така наречения енергиен микс. Той се образува от цените на електроенергията от всички производители - от евтиния АЕЦ "Козлодуй" с неговите 42 лв. за мВтч до скъпия ТЕЦ "AES Гълъбово" с неговите 105 лв. мВтч  (при работа с пълен капацитет). От 1 юли цената на този микс, който НЕК продава на електроразпределителните дружества, а оттам той стига до потребителите, ще стане 78.93 лв., което е увеличение с 4.24 лв. спрямо сега действащата цена.

Като се има предвид, че цените на основите производители в микса - АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток" 2, остават непроменени, а скъпата енергия на "AES Гълъбово" ще бъде извадена от него, става ясно, че увеличението идва основно от две места - ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ "Марица 3", които получават съответно с 21 лв. и 18.19 лв. повече на мегаватчас. Скокът вероятно е щял да бъде още по-голям, ако ДКЕВР не беше предвидил увеличение в квотата за регулирания пазар на евтините централи (което пък вещае по-високи цени за индустрията, тъй като двете централи покриват загубите си от регулирания с продажби на свободния пазар).

Според енергийния регулатор основната причина за поскъпването на въглищните ТЕЦ са разходите  за вредни емисии, които те трябва да започнат да купуват от началото на следващата година. От доклада на ДКЕВР обаче се вижда, че реално тези разходи са признати само на ТЕЦ "Бобов дол". В същото време държавната ТЕЦ "Марица изток 2", която осигурява 11% от електроенергията за битовите потребители, остава с почти непроменена цена. От доклада на ДКЕВР става ясно, че на централата ще бъдат признати само направените разходи за закупуването на допълнителни квоти през 2011 г. заради по-голямото производство. Това реално ще доведе до увеличение в цената на ТЕЦ-а със 70 ст., като никъде не се посочват разходите, които тепърва трябва да бъдат направени за квоти. От доклада на ДКЕВР също не става ясно дали цената на ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток 3" ще се увеличи или намалее, тъй като в него е записано, че промяната е съгласно дългосрочния договор за изкупуване на електроенергия от централата.

Малко или много е това? Увеличението в цената на микса с 5% изглежда поносимо (макар че ако ТЕЦ AES "Гълъбово" не беше изваден от него, то би било по-високо). Заместник-министърът с ресор енергетика в икономическото министерство и доскорошен член на ДКЕВР Евгения Харитонова пък прогнозира, че поскъпването при топлоцентралите на въглища през следващата година ще бъде много по-голямо и ще достигне 11%.

Проблем е източникът. Според изпълнителния директор на Института за енергиен мениджмънт (ИЕМ) Иванка Диловска с цените, определени от ДКЕВР, реално се стимулират мръсните централи ТЕЦ "Бобов дол" и "Марица 3", които би трябвало да бъдат затворени. Според нея причината последното да не се случи е политическа, тъй като е ясно, че няма как заетите в тези дружества да останат без работа. "Така обаче всички потребители плащат за мръсното производство", допълва тя.

Добавки всякакви

Другата голяма компонента в цената на електроенергията е цената за пренос, която освен разходите за самия пренос включва и три добавки – за зелена енергия, за кафява енергия (високоефективно комбинирано производство, т.е. електричеството, произведено от топлофикациите) и новата добавка за невъзстановяеми разходи. Така цената за тази услуга, която се заплаща от всички потребители, става 24.92 лв., което представлява около 14% от крайната цена на енергията.

Новост е добавката за невъзстановяеми разходи от 2.94 лв. на мегаватчас. С тях ще се покриват част от разходите на американската централа TEЦ "AES Гълъбово", която продава по дългосрочни договори и беше включена в енергийната система през 2011 г. До този момент (т.е. около девет месеца) НЕК изкупуваше цялото количество енергия и го вкарваше в микса си. Това обаче го оскъпяваше и за да не се получи скок на цените, държавната компания беше принудена да излиза на загуба.

От Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори вече се обявиха срещу тази добавка. "Такова животно няма в целия Европейски съюз", коментира председателят на федерацията Константин Стаменов.

Тежест създава и така наречената кафява надбавка, с която се заплаща електроенергията, произвеждана от топлофикациите, коментира Костадинка Тодорова, бивш директор на дирекция "Възобновяеми източници и енергийна ефективност" в министерството на икономиката и енергетиката. "Топлофикация – София" например ще продава електричество срещу 316 лева на мегаватчас при средна цена, по която НЕК продава на ЕРП, от 78.93 лева. "Така разходите, които регулаторът ще признае на НЕК от 1 юли до 1 юли следващата година, ще скочат от сегашните 2.86 лева на мегаватчас до 3.93 лева мегаватчас", допълва тя. Иванка Диловска пък коментира, че няма логика в размера на преференциалните тарифи за тази енергия, които ДКЕВР определя за различните топлофикации. "Така например цената за когенерационната енергия на "Топлофикация - София" ще е втората най-скъпа цена след тази на слънчевата енергия", посочва тя. За пример - пловдивската "ЕВН България Топлофикация", която има много по-високоефективно комбинирано производство, получи преференциална тарифа от 254 лв. за мегаватчас. "Получава се така, че колкото си по-неефективен, толкова по-висока цена получаваш", коментира политиката на ДКЕВР Диловска.

Макар и минимално поскъпва и цената за пренос на ток през електропреносната мрежа – от 9.32 на 9.40 лева на мегаватчас.

Зелени мистерии

Безспорно най-голямо увеличение от юли има в добавката за зелена енергия. Причината за това са големия брой възобновяеми източници, които предстои да бъдат присъединени. Тяхното точно число така и не стана ясно въпреки множеството числа, с които се спекулира в публичното пространство. По последни данни инсталираните вятърни турбини и фотоволтаични паркове сега са около 900 мВ. Според Диловска от ИЕМ при заложени от ДКЕВР приходи от 365 млн. лв. годишно от добавката за зелена енергия могат да бъдат подкрепени 950 мегавата от фотоволтаици или 1850 от вятърни паркове (виж уточнението*). Тоест в пъти повече, което е необяснимо. Последното буди съмнения, че с приходите от зелената добавка всъщност се субсидират загуби по други места на енергийната верига.

Какво реално плащаме

Според изчисления на Института по енергиен мениджмънт реалното разпределение на поскъпването от 10-11% в цената на електроенергията е следното. Делът на кафявата енергия е един процентен пункт, 2.4 за невъзстановимите разходи за TEЦ "AES Гълъбово" и 4.1 за зелена енергия. Останалите около 3.5 процентни пункта идват от повишението на микса, което се дължи на поскъпването на цената на ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ "Марица 3". Тоест въпреки многото обвинения срещу зелената енергия все още конвенционалната енергетика е водеща при поскъпването на електроенергията.

На фона на предстоящото поскъпване цените на мрежовите услуги остават почти непроменени, като в някои от тях като цената за достъп, която се плаща на Електроенергийния системен оператор, например се отчита намаление. Това реално означава, че въпреки високите изисквания за модернизация на мрежата приходите за тази дейност няма да бъдат увеличени. Така този компонент запазва дела си от около 19% в общата цена и поне тази година ЧЕЗ, ЕВН, Е.оН  и ЕСО няма как да бъдат обвинени за по-скъпия ток. Причината е, че  увеличението от 10-11%, което ЕРП-тата получават от ДКЕВР, реално се изяжда от останалите компоненти по веригата. От Е.оН дори коментираха, че  въпреки средното поскъпване от 10% излизат с минус 1 стотинка, след като цялата сметка бъде направена.

В крайна сметка разходите на домакинство от юли ще нараснат с малко над 3 лв. (при средна сметка от 30 лв.) и така тези потребители ще бъдат най-малко засегнати от предстоящото поскъпване. За големите индустриални предприятия сметката ще скочи повече и всички участници по веригата на електроенергията отново ще бъдат поставени на ръба на оцеляването.

*В първоначалния варинат на статията е написано 950 мегавата от фотоволтаици и 1850 от вятърни, което не е вярно. Станала е техническа грешка от наша страна, за което редакцията се извинява. 

Падащи тарифи

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) изпълни обещанието си за драстично намаление на преференциалните тарифи на енергията от възобновяеми източници от началото на юли. Най-засегнати, както се очакваше, са цените за енергията от фотоволтаични мощности, които падат с над 54%. Така, ако в момента енергията от парк с инсталирана мощност от 30 киловатпика струва 576.50 лв. за мегаватчас, от 1 юли тя ще бъде 268 лева. Най-ниска ще бъде тарифата за паркове с инсталирана мощност над 10 хил. киловатпика, която категория се включва за пръв път - 236.26 лв. за мегаватчас. Малко по-малко, но също значително е намалението на цените на енергията за мощности, инсталирани на покриви и фасади, които според последните поправки в Закона за възобновяемите енергийни източници трябваше да бъдат стимулирани от държавата. От началото на юли обаче тяхната цена също ще падне с малко под 50%, предвиждат разчетите на ДКЕВР. Причините за това намаление вече бяха изтъкнати от регулатора и те са, че от началото на годината капиталовите разходи за изграждането на тези централи са паднали значително, което прави настоящите тарифи неадекватни.

Намаление в преференциалната цена има и за вятърната енергия. Според доклада за централите, работещи до 2250 часа годишно, тя ще намалее с 21% до 148.71 лв., а за тези, работещи над тези часове, намалението е 30% и цената от началото на юли ще бъде 132.71 лв. Почти минимално пък е намалението за централите, работещи на биомаса, които поради все още малкото инсталирани мощности бяха обявени за приоритет.
От началото на юли цената на енергията от фотоволтаични мощности ще падне с над 50%
Фотограф: Цветелина Белутова
Източник: Капитал
Автор: Капитал
Източник: ДКЕВР
Автор: Капитал
Източник: ДКЕВР
Автор: Капитал
Източник: ДКЕВР
Автор: Капитал
Източник: ДКЕВР
Автор: Капитал
Източник: ИЕМ

За масовия потребител поскъпването на електроенергията означава едно - че в края на месеца ще получи по-висока сметка за ток и съответно ще трябва да отдели по-голяма част от своя бюджет за това перо. В този дух са и повечето читателски коментари в сайта Capital.bg, свързани с новината, че от началото на юли електроенергията в България ще поскъпне с 10-11%. Въпреки че потребителите не се интересуват от причината за увеличението на цените, голяма част от тях смятат, че основният виновник е все по-голямото развитие на зелената енергия в България. Това убеждение се насажда и от правителството, както и от енергийния регулатор, който от почти половин година обяснява предстоящото поскъпване с бума на възобновяемите мощности.

Това отчасти е така, но картината е малко по-сложна. В цената, която всеки потребител, независимо дали е битов или стопански, плаща, влизат 13 компонента, които по различен начин влияят върху нейното формиране (виж графиката). В тази връзка "Капитал" се нае да изчисли каква е тежестта на всеки от тях и какво всъщност плаща потребителят.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

83 коментара
 • 1
  reckless avatar :-|
  Consumer

  Вдигат го зелените балони, заради които се съсипва първокласна земеделска земя, от която израстват "Лаком Солар 1 - 100, Габровски прост солар, Друг още по-прост солар" и т.н. Е ние ще плащаме, а те ще си сменят колите всяка година. Да не забравим и приятелските споразумения с путинова Русия, която няма нищо общо с брежневия СССР, но нашите тикви не могат да го проумеят.

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  "Топлофикация – София" например ще продава електричество срещу 316 лева на мегаватчас при средна цена, по която НЕК продава на ЕРП, от 78.93 лева. "Така разходите, които регулаторът ще признае на НЕК от 1 юли до 1 юли следващата година, ще скочат от сегашните 2.86 лева на мегаватчас до 3.93 лева мегаватчас. За пример - пловдивската "ЕВН България Топлофикация", която има много по-високоефективно комбинирано производство, получи преференциална тарифа от 254 лв. за мегаватчас. "Получава се така, че колкото си по-неефективен, толкова по-висока цена получаваш", коментира политиката на ДКЕВР Диловска.  >>> С лошото си и неефективно общинско управление, София се превръща в камък на шията на цялата държава!

 • 3
  abadobata avatar :-|
  Distributed

  Догодина пак ще кажат "тока поскъпва заради Зелената енергия" и пак 2-3% от поскъпването ще е от ВЕИ.

 • 4
  r3tro avatar :-|
  r3tro

  Защо така ТЕЦ-Варна се пропуска някак си ? Къде отива неговата енергия, или той не произвежда такава ?

 • 5
  abadobata avatar :-|
  Distributed

  До коментар [#4] от "r3tro":

  Ако не ме лъже паметта ТЕЦ"Варна" е заместваща мощност на АЕЦ"Козлодуй", т.е. ако стане авария (както стана около 27 май 2012та) или спре един реактор за профилактика, се пуска ТЕЦ"Варна" и замества.

  На АЕЦ-а му трябват 100% заместващи мощности.

  Някой да ме поправи, ако греша.

 • 6
  bibiiip avatar :-|
  bibiiip ®

  Основната причина за това, че тока се вдига е това, че енерготата го искат това увеличение, за да могат да си покрият % кражби, който се увеличва постоянно. И това път не са ни виновни циганите, че не плащали ток, защото техните кражби са капка в морето сравнение с това което правим ние българите. Имам позната която е юристка на едно от дружествата и мога да гарантирам, че кражбите по-селата особено са огромни.
  Както при парното. Ние всички плащаме "тарикатлъците" на цървулите. За това е плюйте зелената енергия, а самите нас. Нищо лично, към хората по селата, които си плащат редовно сметките за ток.

 • 7
  geordgeo avatar :-P
  geordgeo

  Радвам се, че присъстват само два цвята енергия за заплащане - зелена и кафява... Не ми се мисли какво ли щяхме да плащаме, ако присъстваха всички цветове не дъгата...

 • 8
  blaf avatar :-|
  blaf

  [quote#6:"bibiiip ®"]Основната причина за това, че тока се вдига е това, че енерготата го искат това увеличение, за да могат да си покрият % кражби[/quote]

  статията обаче казва:

  " Така този компонент запазва дела си от около 19% в общата цена и поне тази година ЧЕЗ, ЕВН, Е.оН и ЕСО няма как да бъдат обвинени за по-скъпия ток. Причината е, че увеличението от 10-11%, което ЕРП-тата получават от ДКЕВР, реално се изяжда от останалите компоненти по веригата."

 • 9
  boby1945 avatar :-|
  boby1945

  До коментар [#4] от "r3tro":
  До коментар [#5] от "Distributed":
  Енергията на ТЕЦ Варна винаги е била много скъпа заради вносното гориво.... на пълна мощност не е работила таман от 1985 година насам...
  Въобще ТЕЦ Варна е едно недоразумение на 60-те, ама айде, минала работа....

 • 10
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Цитат: "В крайна сметка разходите на домакинство от юли ще нараснат с малко над 3 лв. (при средна сметка от 30 лв.) и така тези потребители ще бъдат най-малко засегнати от предстоящото поскъпване."

  Хм! Интересно, как от "Капитал" решиха, че поскъпване от 3 лева за 30-левова сметка (или от 6 лева за 60-левова сметка) е "малко" за пенсионери с мизерните им пенсии, за семейства с деца и със заплати на родителите около минималната, за хора със замразени заплати, но и с кредити отпреди кризата, какво остава пък при един, че и при двама безработни родители?!!! Май скоро от "Капитал" не са се пробва ли да живеят с 200-300 лева месечно, че и с по-малко при пенсионерите... Горката ни индустрия!!! Не е пожелала толкова време да инвестира в по-голяма енергийна ефективност и сега, милата, е много за кахър! Боже-боже! Докато домакинствата - "бълха ги ощипала" и може да бъдат ощавени и повече в полза на горката индустрия...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK