Пет години разруха

Веселин Пенгезов

Пет години разруха

Историята на този ВСС показва защо следващият трябва да е различен

9096 прочитания

Веселин Пенгезов

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ


Преди няколко години попитахме Висшия съдебен съвет защо някои от колите му ползват специален режим на движение, въпреки че по закон нямат това право. Оттам отговориха, че техни автомобили не ползват сини лампи. Излъгаха - добре, че ги бяхме снимали. И днес може да видите черните mасати по преките около "Екзарх Йосиф" и "Борис" със син буркан на таблото. Тази на пръв поглед дебелашко-битова история е показателна за манталитета на членовете на настоящия състав на правителството на съдебната система. Какво всъщност направи ВСС за последните пет години?

9 октомври 2007

Първото запомнящо се решение на ВСС. Няма и една седмица след конституирането му членовете му самопредложиха и самоприеха допълнителни надбавки към заплатата, които можеха да достигнат до 40% от основното им възнаграждение на месец.

Ноември 2007

Два месеца след като решиха проблема с надбавките, членовете на ВСС си отпуснаха и по 20 заплати като обезщетение за това, че са напуснали магистратските си длъжности. През следващите години те ще тълкуват статута си в зависимост от това дали трябва да получават или дават нещо.

Декември 2007 г.

Членовете на ВСС си гласуваха и надбавки към заплатата, с които я удвоиха. Така месечно всеки от 22-мата изборни членове на постоянно действащия ВСС ще получава над 4 хил. лв. За сравнение - заплата на председателя на парламента и на премиера е 2300 лв., а на президента - 2532 лв.

Основната заплата на членовете на ВСС е определена в закона като равна на съдия във Върховния касационен съд и е 2290 лв.

13 декември 2007

ВСС уволни заместник апелативния прокурор на София Николай Ганчев. Прокурорът се прочу с репликата си "Оферирай!" към сочения за свързан с бившата СИК Илиян Пенев-Мацола. Близо половин година по-късно заради грешки в процедурата ВАС ще отмени решението и ще върне Ганчев на работа.

21 май 2008

ВСС избра за административен ръководител на военния съд във Варна кандидат, за когото се смята, че е бил разследван за престъпление.

9 юли 2008

При опита ВСС да организира конкурс за преместване и назначаване във ВКС, ВАС и ВКП стана ясно, че над 90% от кандидатите са получили най-високата възможна оценка. Конкурсът е отложен.

28 август 2008

Шефът на финансовия отдел на Висшия съдебен съвет (ВСС) Илияна Накова беше арестувана в Слънчев бряг. След като ударила пешеходка със "Сузуки Гранд Витара" и опитала да избяга, тя предложила 60 лв. на трима полицаи да се почерпят.

31 август 2008

ВСС наруши закона с ваканция, въпреки че законът ги задължава да заседават най-малко веднъж седмично.

12 ноември 2008

ВСС започва проверки за забавянето на знакови дела в Софийския градски съд. Става дума за казусите за "Топлофикация – София", Марио Николов и срещу Николай Методиев-Пилето. Съдиите, работили по тези дела, впоследствие ще бъдат назначени на ръководни постове от същия този ВСС.

14 януари 2009

ВСС образува дисциплинарно производство срещу бургаския прокурор Светлозар Костов, наблюдаващ по делото срещу Максим Стависки. Причината е медийното изявление на Костов, че прокуратурата е "вързала кънките на Стависки". По-късно ВСС ще направи Костов шеф на специализираната прокуратура.

29 април 2009

ВСС произвежда първия скандален избор – на председател на Софийския апелативен съд – Веселин Пенгезов. Изборът стига до Брюксел, а Съюзът на съдиите сезира Европейската комисия.

20 май 2009

ВСС препоръча всички на всички съдии, прокурори и следователи да излязат от управителните органи на... Българския футболен съюз.

28 юни 2009

Четирима членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) са поискали да купят ведомствените апартаменти в София, в които са настанени под наем за петгодишния им мандат.

1 юли 2009

Георги Колев е избран за председател на СГС.

Септември 2009

Членът на ВСС Иван Колев съобщава, че лице с име Красьо искало по 200 хиляди евро от кандидати за ръководни постове в съдебната система, за да им осигури от 8 до 13 гласа от членовете на ВСС. Започва един от най-големите скандали в съдебната система. Изцепката на Колев обаче обезсмисля разследването.

27 октомври 2009

Членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Иван Димов, засечен да говори 33 пъти с "черничкия Красьо с ланците", подаде оставка. После той ще бъде уволнен.

4 декември 2009

ВСС отказва да провери председателя на Благоевградския окръжен съд Красимир Аршинков въпреки обвиненията и сигналите за корупция и конфликт на интереси.

17 декември 2009

ВСС реши да се самонагради с две средни работни заплати, което е общо по около 5300 лв. на човек. Мотивът е цялостен принос към съдебната система през изминаващата година.

13 март 2010

Вътрешният министър Цветан Цветанов директно обвини ВСС в корупция заради скандала с Красьо

Април 2010

След като вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че в съдебната система има октопод (по името на операцията срещу Алексей Петров), столичен вестник заяви, че това е Веселин Пенгезов. В килията един от задържаните бил казал, че се познава с Пенгезов. Последният даде пресконфереция, на която съобщи за оказван върху него натиск от страна на службите да задържа хора. Един месец по-късно ВСС щеше да оневини напълно Пенгезов.

16 май 2010

Четирима съдии от най-високите нива и довчерашният апелативен прокурор на Бургас ще бъдат проверени от Висшия съдебен съвет заради придобити от техните роднини терени в Приморско, на които вече са започнали строежи - съдиите от Върховния административен съд (ВАС) Николай Урумов, Панайот Генков и Андрей Икономов. Проверяван е и председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, както и бившият апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов, уволнен заради връзките си с Красьо Черния.

15 ноември 2010

Предизвестено ВСС избра единствения кандидат за поста председател на ВАС – Георги Колев.

18 януари 2011

ВСС свали Веселин Пенгезов от поста председател на Софийския апелативен съд заради това, че дъщеря му Ана Пенгезова е получила като нуждаеща се право на строеж в Приморско. После съветът щеше да уволни Деница Урумова и да намали заплатите на Николай Урумов, Панайот Генков и Андрей Икономов. В края на май 2012 ВАС окончателно ще отмени наказанията на колегите си.

27 май 2011

ВСС отказва да започне проверка срещу председателя на Хасковския окръжен съд Росен Русев въпреки констатациите на прокуратурата, че е извършил дисциплинарни нарушения.

30 май 2011

ВСС избра семейната приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов за председател на Софийския градски съд.

08 юни 2011

Съдиите Капка Костова и Галина Захарова подадоха оставка от Висшия съдебен съвет (ВСС) в знак на протест срещу порочната и лобистка кадрова политика, която той води в съдебната система. Този акт е без прецедент, тъй като досега член на ВСС никога не напускал кадровия орган, за да демонстрира критика и несъгласие с решенията му.

13 юни 2011

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа да провери случая с новия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, която е купила от името на баща си два магазина от "Софийски имоти", а след това е прекратила дело срещу ръководството на общинското дружество.

22 юни 2011

Журналистическо разследване изважда информация, че като съдия членът на ВСС Светла Данова е улеснила имотна измама. ВСС отказва да се сезира.

6 юли 2011

Двете най-големи съдилища – СРС и СГС, бойкотираха избора на нови членове на Висшия съдебен съвет (ВСС). Бойкотът бе последван и от други съдилища, като над 450 съдии отказаха да участват. В крайна сметка за членове на ВСС бяха избрани Теодора Нинова от Върховния касационен съд (ВКС) и Димитър Фикиин от Военно-апелативния съд.

2 септември 2011

Журналистическо разследване разкрива влиянието на масонските кръгове в съдебната система. Въпреки че е сезиран, ВСС отказва да извърши проверка.

20 ноември 2011

Цветан Цветанов, който само преди година и половина беше обявил ВСС за корумпиран, пожела съдебният съвет да контролира работата на адвокатите. Съветът така и не реагира.

7 декември 2011

ВСС засекрети конкурсите в съдебната система, като не допусна на събеседването с кандидати за повишаване в длъжност и преместване да присъстват журналисти. Конкурсите бяха проведени при странни правила и двойни стандарти. В някои случаи стана ясно, че съветът е манипулирал оценките.

15 декември 2011

Двама членове на ВСС - Иван Колев и Цони Цонев, са номинирани от управляващите за инспектората. Иван Колев се оттегля сам, а Цонев - след среща с премиера Борисов.

27 февруари 2012

ВСС отказва да подкрепи съдиите срещу нападките на изпълнителната власт, стана ясно от изказване на председателя на етичната комисия към съвета Цони Цонев на среща с неправителствени организации, съобщи "Правен свят".

1 март 2012

ВСС образува поредното дисциплинарно дело срещу Мирослава Тодорова, председател на Съюза на съдиите.

15 март 2012

За втори път ВСС провали избора за апелативен прокурор на София. Въпреки че имаше отлична атестация, основният кандидат Божидар Джамбазов не беше избран, след като ВСС издигна таен кандидат. "Омерзен съм от пошлото и страхливо поведение на някои членове на съвета", коментира тогава Велчев.

Преди няколко години попитахме Висшия съдебен съвет защо някои от колите му ползват специален режим на движение, въпреки че по закон нямат това право. Оттам отговориха, че техни автомобили не ползват сини лампи. Излъгаха - добре, че ги бяхме снимали. И днес може да видите черните mасати по преките около "Екзарх Йосиф" и "Борис" със син буркан на таблото. Тази на пръв поглед дебелашко-битова история е показателна за манталитета на членовете на настоящия състав на правителството на съдебната система. Какво всъщност направи ВСС за последните пет години?


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход