С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
1 13 юни 2012, 17:50, 9680 прочитания

Новите схеми за работодатели, безработни и общини - част 2

Фирмите ще могат да получават до 0.65 ст./км за организирането на транспорта на служителите си

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Миналата седмица в рубриката "Европейски проекти" ви представихме първите три от общо 7 нови схеми по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР). Първата група включваше схеми насочени към насърчаването на заетостта сред младежи и уязвими групи чрез осигуряване на различни преференции за работодателите. Ето кратка справка за останалите нови процедури, които отново са с фокус работодателите, безработните, но също така общини и лекари-специализанти. Очаква се те да бъдат обявени след края на лятото-началото на есента.

"Социални иновации в предприятията – Фаза 2"

Бюджет: 14 млн. лв.

Тип на схемата: открита процедура за конкурентен подбор на проектни предложения

Допустими бенефициенти: работодатели

Размер на помощта: минимум 20 хил. лв., максимум 390 хил. лв. с до 40% кръстосано финансиране, само за допълнителни дейности

Основни дейности, които ще се финансират:

Схемата е продължение на тази за социални иновации в предприятията, която доби популярност с това, че финансира не само обучения на служителите, но и материални инвестиции като например изграждането на място за почивка или хранене в офиса, или детски кът за децата на работещите в компанията. В новата схема до 40% от преките допустими разходи могат да бъдат използвани именно за "материални" цели. Примерите, които посочват от Министерството на труда и социалната политика са инвестиции в преустройство, ремонт или закупуване на оборудване, приспособяване на части от предприятието в места за отдих и почивка, места за хранене, кътове за гледане на деца и др. Останалата част от разходите по проектите обаче трябва да бъдат свързани с обучаване на служителите и/или въвеждане на гъвкаво работно време.

Схемата позволява да бъдат наети специалисти по управление на човешките ресурси, които да разработят цяла стратегия за управлението им, планово обучение и кариерно развитие на персонала. Работодателите могат да използват схемата и за да повишат практическите знания и умения на служителите си като се заложи на трансфера на знанията от по-старите и опитни служители и работници към по-младите и неопитни. За целта се предвиждат обучения на по-опитните, които пък впоследствие да проведат обучения на колегите си. Възможно е да се кандидатства и с проект за насърчаване на гъвкавите форми на заетост, в които да се включат лица над 55-годишна възраст, младежи до 29 г., родители на деца до 3 г., самотни родители и родители на деца с увреждания. По този начин за тях ще бъде осигурена възможност по-лесно да съвместяват личния и професионалния си живот.

Очаквани резултати: 7500 обучения на работното място, на 7500 лица да бъдат разработени планове за кариерно развитие, 3000 лица да бъдат включени в гъвкави форми на заетост.

Освен това се очаква 90% от лицата, включени в обучение успешно да го завършат, 80% от лицата да запазят гъвкавата си заетост след приключване на насърчителните мерки и 80% да преминат на друго ниво на заплащане в резултат на ползваната насърчителна мярка.
 
"На път"

Бюджет: 20.5 млн. лв.

Тип на схемата: открита процедура за конкурентен подбор на проектни предложения

Допустими бенефициенти: работодатели

Размер на помощта: минимум 20 хил. лв., максимум 390 хил. лв.

Цел: Да се насърчи географската мобилност на работната сила в България като се отпускат средства на работодатели за транспорт на служителите им до работното място

Основни дейности, които ще се финансират:

По схемата се финансира транспорта на служители от и до работното им място. Ограничението е то да се намира на не повече от 100 км. Покриват се разходи до 0.65 лв./км за период не по-голям от 12 месеца. Допустими са партньорства между работодатели. По схемата не могат да кандидатстват предприятия от селското, горското и рибното стопанство, както и такива, които ползват преференции за организиран транспорт по Закона за насърчаване на заетостта.

Очаквани резултати: 15 хил. лица да се възползват от услугата
 
"Интегра".

Бюджет: 7 млн. лв.

Тип на схемата: процедура на директно предоставяне

Допустими бенефициенти: конкретни бенефициенти са общините Бургас, Видин, Девня и Дупница.

Размер на помощта: минимум 20 хил. лв., максимум 390 хил. лв.

Цел и основни дейности:

Схемата едновременно съчетава мерки по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР) и Оперативна програма "Регионално развитие". Със субсидиите по нея трябва да бъде повишено качеството на живот и трайната интеграция на най-маргинализираните общности чрез изграждането и/или реновирането на социални жилища, както и да се осигурят допълнителни услуги за интеграция. Основните дейности по ОПРЧР ще са в четири основни направления – "Достъп до заетост", "Достъп до образование" "Социално включване" и "Мерки за трайна десегрегация".

Очаквани резултати:

Обхващат броя на лицата започнали работа, броя отпаднали ученици, отново интегрирани в образователната система, броя на лицата, започнали работа в сектора на социалната икономика, както и на тези ползващи социални услуги в общността. Очаква се успешно завършилите обучение да са най-малко 90%
 
СПециализации за лекари

Бюджет: около 16 млн. лв.

Допустими бенефициенти: да се осигурят субсидии за лекари, които придобиват специалност в системата на здравеопазването

Особености на схемата: Схемата все още е на ниво концепция, като конкретните детайли по нея трябва да бъдат предложени за обсъждане на Комитета за наблюдение след средата на месец юни, коментират от Министерството на труда и социалната политика. Към момента от Министерството на здравеопазването правят оценка на броя на стипендиантите, на които се налага да плащат за специализацията си. Оттам ще преценят и дали някои специалности да бъдат определяни като приоритетни.

Към момента държавата може да покрие разходите на около 200 лекари-специализанти. Предварителните изчисления показват, че за специализацията си доплащат от 800 до 1200 души. Именно те ще бъдат и таргета на новата схема. Ако се окаже, че тя е успешна, от управляващия орган на програмата предвиждат да я продължат и през следващия програмен период.

Очаквани резултати: Да се осигурят стипендии на всички или почти всички лекари - специализанти 
 
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Арбитражният съд във Вашингтон реши окончателно спора между България и Оманския фонд Арбитражният съд във Вашингтон реши окончателно спора между България и Оманския фонд

Държавният резервен фонд на Оман се отказа от исковете си без право да ги предяви отново

17 авг 2019, 2477 прочитания

Три заменки в "Младост" не стигат 2 Три заменки в "Младост" не стигат

Столична община предизборно тушира напрежението в квартала, като спаси от застрояване няколко терена. Още 30 подобни случая чакат развръзка

16 авг 2019, 3921 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Те ще ни пишат слаба оценка! Айде, бе!

Едно към едно

Бързи, спортни, дигитални

Пазарът на спортни карти бързо набра скорост и се появиха още две нови компании

Буреносните облаци пак се сгъстяват

Растежът на българската икономика леко се забавя до 3.3%, в синхрон с цялостната тенденция в Европа

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

БАЗА данни

Какво показва годишната изложба в СГХГ на номинираните за наградата за съвременно изкуство БАЗА

Лаборатория на края на света

Българската база на Антарктида ще има нова сграда