Президентът наложи вето на промените в Закона за горите (обновена)

Според Плевнелиев зимните спортове и туризма трябва да се развиват, но без това да вреди на околната среда

   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров
"Законът създава основателни съмнения за несъответствие с основните начала на Конституцията и правата на гражданите, за противоречие с правото на Европейския съюз и за небалансирани решения, които ще ни изправят пред непоправими последици за околната среда" 

Росен Плевнелиев
Вместо протест – празник

Оргнизираният за довечера протест прерастна в организация на празненство. Във Facebook вече е създадено отворено обществено събитие "Днес ПРАЗНУВАМЕ на Орлов мост IVJ". Към 17 часа над 4 хил. души са потвърдили, че ще присъстват. В съобщението за проявата е отбелязано: "Президентът Плевнелиев върна закона по принцип, а не само определени членове... Днес празнуваме, после блокираме Народното събрание!".

Президентът Росен Плевнелиев наложи вето на промените в Закона за горите. То е върху всички изменения, гласувани преди дни, а не само върху спорните текстове, които станаха повод за тридневни протести. В мотивите, с които държавния глава връща закона за повторно обсъждане, той коментира, че зимните спортове и туризма трябва да се развиват, но без това да вреди на околната среда. Той отбелязва, че този баланс не е постигнат с последните поправки в Закона за горите и добавя, че протестите на гражданското общество са били оправдани.

Доволни и недоволни

И ако природозащитниците бяха доволни от това негово решение и заявиха, че вместо на протест, тази вечер ще се съберат на празник на "Орлов мост" (виж карето вляво), то общините решиха, че е крайно време да заемат активна позиция и то в подкрепа на промените. До известна степен и под натиска на земеделския министър Мирослав Найденов, който ги обвини, че не са участвали в дебатите, макар че целта на промените е била именно да им се помогне да развиват туристическите си дадености (виж карето в края на текста). Граждани от Банско и Разлог обявиха, че утре излизат на контрапротест под надслов "Да спрем екологичния рекет", а от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) разпространиха декларация, в която обясняват, че промените са нужни, за да могат да привлекат инвестори. 

В петък природозащитниците вече бяха успели да издействат споразумение с кабинета за промяна на част от текстовете в закона. Въпреки това обаче все още нямаше съгласие по-най-оспорваната част, която предвижда да се разреши строителството на ски инфраструктура без промяна на предназначението на земите. Според природозащитниците така гората ще остане "само на хартия", ще се улеснят процедурите за строителство, а на инвестирорите ще бъде спестена таксата за промяна на предназначението на земята.

Поправката обаче се подкрепя от инвеститорите и спортисти, занимаващи се със зимни сортове, а вече открито и от общините. Доводите им са, че така ще се стимулира изграждането на инфраструктура за развитие на зимния туризъм и белите спортове, в което страната изостава през последните години, въпреки че има нужните дадености.

Доводите на президента

"Конституцията ми дава право да върна закон за ново обсъждане и в този случай използвам правото си и оспорвам закона по принцип. Смятам, че трябва изцяло да се преосмислят направените промени и ветото ще даде възможност да се постигне разбирателство по тези толкова важни национални въпроси", отбелязва в мотивите си президентът. Той изразява и надеждата си повторното обсъждане на закона да се осъществи в условията на активен диалог между държавните органи, органите на местното самоуправление, гражданското общество и бизнеса. 

"Това е в основата на съгласието да се развиват зимните спортове и регионите, но едновременно с това да се опазва и възпроизвежда околната среда. Приетият Закон за изменение и допълнение на Закона за горите не дава гаранции, че е постигнато най-доброто съчетание", изтъква Плевнелиев.  

Плюсове, но и минуси

В мотивите си Плевнелиев изтъква, че от една страна промените в Закона за горите имат за цел да насърчат развитието на регионите, туризма и спорта, както и да се улесни изпълнението на мерки за защита от вредното въздействие на реките за предотвратяване на природни бедствия. От друга страна, обаче, "законът създава основателни съмнения за несъответствие с основните начала на Конституцията и правата на гражданите, за противоречие с правото на Европейския съюз и за небалансирани решения, които ще ни изправят пред непоправими последици за околната среда", отбелязва държавния глава.

За туризма

"Трябва да се осигури потенциал на планинските райони да се развиват наравно с другите. Туризмът, и в частност зимният туризъм, е една от малкото възможности за хората от тези райони да имат препитание и да остават по родните си места. Българската природа дава уникалния шанс на страната ни да се превърне в център на ски-туризма в региона, който не бива да се пропилява", отбелязва президентът.

По думите му обаче тези цели могат да бъдат постигнати със законодателни решения, които да осигурят защитата на околната среда, поддържането и разнообразието на живата природа и опазването на земята и използването й за земеделски цели. "Не на последно място трябва да се гарантира правото на гражданите на здравословна и благоприятна околна среда, признато с чл. 55 от Конституцията на Република България. Това е отговорност не само пред гражданите и обществото сега, но и пред идните поколения", отбелязва в мотивите си Плевнелиев. 

За гражданското общество

"Реакцията на българските граждани срещу част от разпоредбите на приетия закон показва, че в българското общество не е постигнато съгласие относно правилата за ползването, стопанисването и упражняване на правото на собственост върху земеделски земи и гори. Тази реакция е оправдана, като се има предвид дефицитът на диалог, при който протече неговото приемане", коментира президентът тридневните рпотести срещу закона.

Той отбелязва, че налагането на едностранни решения няма да кумулира доверие, нито да доведе до целените със закона резултати. Без активното участие на гражданското общество не е оправдано да се приемат правила, които засягат дългосрочно националните богатства на България, казва още Плевнелиев. 

Очаквайте повече подробности по темата по-късно на capital.bg

Найденов: Защитавахме интересите на общините, но те ни оставиха сами в дебатите

Малко, след като стана ясно, че ще бъде наложено вето, земеделският министър Мирослав Найденов, който е и вносител на закона, съобщи, че "правителството се оттегля от този дебат". По думите му правителството няма да участва в дебатите, за да няма съмнения, че се защитават нечии лобистки интереси.

Земеделският министър каза, че когато проектът е бил внасян, кабинетът се е водел от желанието единствено да поногне на живеещите в малките планински общини, които нямали много възможности за поминък. Те обаче сега не са участвали в дебата, заради което "ние като правителство с този закон няма повече да се занимаваме".

"Ние останахме сами в този дебат, тях ги нямаше и се наложи ние да поемаме ударите и обвиненията от барикадите", каза още Найденов, допълвайки, че оттук-нататък решението какво да се прави със закона ще трябва да вземат депутатите. По-рано перз деня от ДСБ-София поискаха оставката на Найденов с заради промените в Закона за горите и "арогантната защита на лобистки интереси в сектора, който управлява". 

Земеделският министър обаче така и не даде конкретен отговор на въпроса каква би била реакцията на кабинета в случай, че планинските общини излязат на протест. Такива индикации вече има. Представител на Сдружрението за хората и регионите, в което членуват няколко общини, искащи да развиват ски туризъм, вчера съобщи пред премиера, че се подготвя протест в подкрепа на промените в закона. 
Борисов: Ветото е шанс да се постигне най-доброто 

Ветото е още един шанс да се постигне най-доброто в горския сектор за България и нейните граждани. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, по повод ветото, което президентът Росен Плевнелиев наложи върху Закона за горите, съобщиха от правителствената информационна служба.

Философията на промените в този закон беше да се даде шанс за икономическо развитие на малките планински общини, чрез създаване на работни места и повишаване доходите на хората там, да се гарантира развитието на ски туризма и утвърждаването на България като привлекателен зимен център, заедно с предимствата ни като лятна туристическа дестинация, казва той.

"По гласуваните от Парламента текстове представителите на екологичните организации изразиха възражения, които бяха посочени като повод за протести в столицата. Те се случиха след самото приемане на закона и за това възможността да се направят промени на този етап са ограничени", коментира премиерът.

Той призовавам народните представители да разгледат и проведат по всеки член от Закона за горите задълбочено обществено обсъждане и да гласуват, като вземат предвид становищата на общините, екологичните организации и всички заинтересовани страни в този процес.

Освен това на следващото заседание на Министерски съвет той ще разпореди на министрите да следват закона и да внасят предложения и законопроекти само след като вече са проведени задълбочени публични обсъждания и след като лично са се запознали с мнението на всички заинтересовани страни и са докладвали за тях.