Бизнес за отстрел

Само с една поправка в закона за тютюна ГЕРБ унищожи бизнес с цигарени гилзи за около 20 млн. лв. годишно

Искра Фидосова и Камен Костадинов (в гръб) - коалиционни партньори по интереси.
Искра Фидосова и Камен Костадинов (в гръб) - коалиционни партньори по интереси.    ©  Юлия Лазарова
Искра Фидосова и Камен Костадинов (в гръб) - коалиционни партньори по интереси.
Искра Фидосова и Камен Костадинов (в гръб) - коалиционни партньори по интереси.    ©  Юлия Лазарова

В България със закон е забранено да се произвеждат само наркотици. От няколко дни обаче до една от най-опасните стоки у нас се нареди и производството на празни цигарени гилзи (сгъната хартия с филтър). Това стана благодарение на депутатите от ГЕРБ и колегата им от ДПС Камен Костадинов. При гласуването в пленарната зала на промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия те приеха текст, който забранява и търговията, и производството на т.нар. цигарена гилза (известна в бранша още и като "туба"). С това решение мнозинството от управляващата партия и колегата им от движението на Ахмед Доган могат спокойно да претендират за новатори, защото подобна забрана няма в нито една държава от ЕС, а нарочената за "опасна" стока е част от помощните материали за направата на цигари.

Така с един изстрел мнозинството първо удари хората, които предпочитаха да си купуват тютюн и сами да си правят цигари. Според депутата от "Синята коалиция" Михаил Михайлов, който единствен протестира от парламентарната трибуна срещу спорното предложение, 40% от пушачите в света пушат такива цигари. За България няма такава статистика, но според народни представители забраната ще засегне голям брой предимно социално слаби хора.

Далеч по-притеснителното обаче е, че под благородния на пръв поглед претекст, че със забраната на производството на цигарените гилзи ще се спре нелегалното производство на цигари, ГЕРБ на практика постави под въпрос съществуването изобщо на този бизнес в България. А той не е никак малък.

Годишният оборот на около десетината производствени фирми за консумативи за цигари (хартия, филтри, опаковки) е близо 100 млн. лв., като в тях не влизат продажбите на няколко големи мултинационални концерни вносители. Депутати от "Синята коалиция", ДПС и дори ГЕРБ обаче са категорични, че забраната ще засегне най-вече основния производител на цигарени гилзи - "Юрий Гагарин", Пловдив, чиято собственост се свързва с Първа инвестиционна банка (ПИБ). "Юрий Гагарин" беше купена през 2006 г. от софийската фирма "Баранко", собственост на "Баранко ко лимитид" - Кипър. Неин управител тогава беше Владимир Бонев, който е бивш изпълнителен директор на "София ленд", която също се свързваше неофициално с ПИБ.

Според депутатите - противници на забраната, може даже да се стигне до закриването на фабриката или изнасянето на производството в чужбина, още повече че близо 80% от продукта (цигарените гилзи са 20% от общото производство) са за експорт, а само 20% е за вътрешния пазар. В подкрепа на това на следващия ден след гласуването на забранителния текст в парламента акциите на дружеството на фондовата борса се сринаха с 12.37%.

Законотворците Димитров и Костадинов

Начинът, по който беше предложена и гласувана поправката обаче, породи редица съмнения, че това се прави в полза на най-големия производител на цигари у нас "Булгартабак холдинг" и на дистрибуторите, които имат интерес от спирането на производството и търговията с т.нар. цигарени гилзи. Първо, защото спорният текст се появи между първо и второ четене във варианта само за забрана на търговията и беше внесен от депутата от ГЕРБ Емил Димитров. Впоследствие в пленарната зала това предложение беше "творчески" развито от колегата му от ДПС Камен Костадинов, който включи и забраната за производство на гилзите.

Преди да стане депутат, Емил Димитров имаше разностранен бизнес в областта на туризма, хотелиерството и ловния туризъм. Основната му дейност обаче беше свързана с дистрибуцията на цигари. Допреди няколко години фирмата му "Симеон 2" беше сред 12-те дружества, които бяха преки дистрибутори на цигари на тютюневите фабрики на "Булгартабак холдинг". А чрез фирмата "Табак трейдинг партнър", в която влизат националните дистрибутори на "Булгартабак", но основният дял е на две фирми на Димитров - "Симеон 2" и "Елеонора транс", дистрибуторът е най-голямата национална логистична мрежа за доставка на цигари. След като стана депутат, Димитров прехвърли акциите си в дружествата на майка си Еленора. Неотдавна "Табак трейдинг партнър" беше преименувана на "Табак логистик груп". "Булгартабак" беше купена от руската ВТБ, но като негови неформални купувачи се сочат мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, депутатът от ДПС Делян Пеевски ("Нова българска медийна група") и притежателите на "Винпром Пещера" и "Кингс табако". Съвсем наскоро "Булгартабак" заяви амбиция да влезе директно в дистрибуцията на цигари, като изкупи и 50% от дяловете в "Табак логистик груп". Засега няма промяна на собствеността, а в борда на директорите продължават да бъдат майката на Димитров заедно със Славян Теофилов, който е съдружник на депутата от ГЕРБ и в повечето други фирми, преди той да влезе в парламента.

Депутатът от ДПС Камен Костадинов не за пръв път прокарва текстове в законопроекти в интерес на Цветан Василев. В предишния парламент по негова инициатива като член на медийната комисия бе направена поправка в Закона за електронните съобщения, която преобърна цялата логика на телевизионно лицензиране. Към този момент държавата бе прекратила конкурсите за раздаване на ефирни честоти, което бе отчетено като нецелесъобразно с оглед на предстоящата цифровизация. Поправката "Костадинов" даде възможност на подкрепен от властта играч да завземе позиции в ефира преди парламентарните избори, което му гарантира участие и в предстоящата цифровизация. Комисията за регулиране на съобщенията внезапно върна правата си да издава ефирни разрешителни, без да обявява конкурс, както по принцип винаги се е правило (bTV и "Нова тв" получиха ефир през конкурс). Текстът бе вкаран в закона заради консултираната от Цветан Василев ТВ7, която в резултат получи ефир, а по този начин и право да се качи без конкурс на мултиплекса с останалите национални ефирни телевизии.

От ДПС твърдят, че за сегашното предложение на Костадинов за забрана на цигарените гилзи не е знаел никой от депутатите на движението. "В нашата парламентарна група е практика всяко предложение за законопроект да се обсъжда и чак след това се внася. Тази поправка си е лично на Костадинов и групата не беше уведомена за нея", каза за "Капитал" зам.-председателят на ДПС Алиосман Имамов. От партията на Доган възприемат текста на колегата си като удар по собствения им електорат, защото по-голямата част от тях са бедни и освен това си свиват цигари с произведения от тях тютюн. И неофициално наричат предложението на Костадинов лобистко и в интерес най-вече на "Булгартабак холдинг". В знак на несъгласие седемте депутати от ДПС, които бяха в пленарната зала, демонстративно гласуваха против поправката. Те заподозряха колегата си Костадинов в съглашателство с ГЕРБ, защото предложението беше прието само с гласовете на управляващите.

Гласувайте "зелено"

За такава договорка намекват и депутати от ГЕРБ. Народен представител от мнозинството разказа, че спор дали това предложение да бъде подкрепено възникнал преди началото на заседанието. Депутати попитали дали е добре да се прибягва до крайната мярка - затваряне на работещи производства. От ръководството на групата обаче им отговорили, че хората си купували празните гилзи, пълнели ги с тютюн и така страдали продажбите на "Булгартабак". Контрирали ги и с въпроса чии интереси защитават. (Фабриката "Юрий Гагарин" в Пловдив се свързва с ПИБ, в която акционер е Цеко Минев.) Впоследствие при гласуването на спорния текст в пленарната зала зам.-председателят на групата Искра Фидосова на няколко пъти остро репликира в зала изказването на синия депутат Михаил Михайлов. От парламентарната трибуна той призова тази поправка да отпадне. "Аз и преди от тази трибуна казах по повод закона за горите, че в земеделската комисия има груб лобистки натиск. Това е натиск да се спре производството и продажбата на тези гилзи, които касаят слоевете от населението с най-ниски доходи", каза Михайлов. По време на дебата Искра Фидосова попита два пъти от място Михаил Михайлов за кого лобира и в крайна сметка и с нейната активна подкрепа депутатите на ГЕРБ гласуваха "за".

Депутати от ГЕРБ разказаха, че по време на гласуването в пленарната зала Искра Фидосова и председателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев са призовавали депутатите от мнозинството да гласуват "зелено" за предложението. При гласуването на предложението на Михаил Михайлов текстът на Димитров и Костадинов да отпадне обаче трима депутати от ГЕРБ го подкрепиха - Лили Боянова, Станислав Иванов и Снежана Дукова. Според разпечатката от гласуването те са подкрепили и предложението на колегите си Емил Димитров и Камен Костадинов.

"Объркал съм се. После обаче съм гласувал, както са гласували колегите ми от ГЕРБ", обясни парадоксалното си гласуване Иванов. Снежана Дукова пък първо каза: "Идея нямам защо така се е получило." След това обаче добави, че е подкрепила спорния текст, защото се подчинила на политическото решение. Запитан защо ГЕРБ гласува текста за забраната за производството на цигарените гилзи председателят на групата Красимир Велчев обясни, че така ще се пресече контрабандата с цигари. Този аргумент звучи неубедително, защото производството и продажбата на хартия за цигари и филтри не е забранена, а и освен това далеч по-сериозният проблем е контрабандата на готови цигари. Освен това акцизната стока е тютюнът, а не филтрите и хартиите, в които той се опакова, за да се пуши.

По-страшно от национализация

Работещите в сектора определят акта със забраната на производството за по-страшен от национализация.

Най-неприятният момент в случая е, че става въпрос за предимно експортно ориентирано производство. Осемдесет процента от гилзите на най-голямата фабрика се изнасят почти във всички европейски страни. Отскоро дружеството направило пробив и в САЩ, разказва Иван Шарланджиев, изпълнителен директор на "Юрий Гагарин". Общите приходи от износа на тези продукти са 600 хил. лв. месечно, или около 7.2 млн. лв. годишно. Останалите компании в сектора изнасят за още около 3 млн. лв.

Източници, пожелали анонимност, разказаха пред "Капитал", че наскоро след приватизацията от "Булгартабак" са предлагали на Първа инвестиционна банка да изкупят "Юрий Гагарин", но оттам не са се съгласили. Негласно в цигарения сектор приемането на тази поправка се възприема като вендета срещу Първа инвестиционна банка. В подкрепа на това хора от сектора припомниха, че преди месец имало поредица срещи за обсъждане на закона със синдикатите, на които присъствал и депутатът от ДПС Камен Костадинов. Там той в прав текст настоявал да се забрани продажбата на гилзи, защото това е в интерес на бизнеса на "Булгартабак", твърдят присъствали на срещата.

Според депутати от ГЕРБ обаче няма проблем със скандалната поправка, защото ПИБ съвсем скоро са си купили фабрика в Унгария. Този аргумент издиша, защото няма смисъл да се затварят мощности и работни места в България, с приходи от 50.18 млн. лв. миналата година и печалба от 4.6 млн. лв., и да се изнася бизнес навън. Освен това в Румъния има две такива фабрики, също две в Австрия, като едната произвежда 1.2 млрд. гилзи месечно. В Полша фирмите са 11. Международните цигарени концерни също имат защитени търговски марки на гилзи, част от които се продават и в България.

Рикошет

"Ако забраната влезе в сила, оставяме европейските пазари на своите конкуренти и между 50 и 100 души от предприятието ще бъдат съкратени. Само мога да кажа, че през миналата година сме платили 7.5 млн. лв. данъци и осигуровки, при нас работят 350 души. Средната заплата е 1250 лв. и не сме извършили никакви нарушения на никакво законодателство", коментира Иван Шарланджиев, изпълнителен директор на "Юрий Гагарин БТ". Компанията му и още два производителя - "М Табако" - Пловдив, и "Епилогес Г. Б." - с. Трудовец, Ботевградско, изпратиха писма до президента с молба за вето върху текста и с копие до премиера и председателя на парламента.

В него те изтъкват, че забраната нарушава основни принципи на конституцията, правото на труд и на защита на инвестициите. "В производството и търговията с тези заготовки са заети повече от 3000 работници. Българските фирми са инвестирали в това производство над 6 млн. евро. и минимална част от произведеното е за вътрешния пазар. В България се продават около 20 хил. бр. кутии с цигарени гилзи дневно. За сравнение - дневната консумация на цигари без бандерол е 500 хил. бр. кутии на ден", се казва в писмото.

Синдикатите

са разделени на две по казуса. "Много сме притеснени от това решение. Двайсет процента от работните места в сектора ще се затворят. На фона на кризата това не е редно", коментира Никола Миленков, председател на Независимия синдикат на тютюноработниците към КНСБ.

Другият синдикат - КТ "Подкрепа", обаче е изпаднал в амнезия по проблема, независимо че въпросните срещи преди приемането на поправката според запознати са се провеждали с участието на негови представители.

Председателят на тютюневия синдикат там - Юли Манойлов, не си спомни за тези срещи. Освен това той не мисли, че има проблем. "Не смятам, че текстът ще се отрази пагубно на индустрията или на пушачите. Много ограничен кръг хора използват този продукт. Материята не ми е позната", казва той. Единственото му признание в отговор на въпроса с какво гилзите са толкова опасни, че да се забранят, е, че "въпросът е абсолютно уместен, те не застрашават директно националната сигурност".

Евронарушение

Самият текст за забраната на производството и продажбата е нарушение на Договора за функциониране на ЕС в частта за свободната търговия между страните членки. Няколко компании вносителки вече неофициално заявиха готовност да атакуват текста пред Европейската комисия и Европейския съд.

Тъй като няма единен регламент за работата на тютюневата индустрия, всяка страна поотделно решава как да работят мощностите й. Забрана за производство на гилзи обаче няма никъде – секторът е регулиран за размера на акцизите и за съставките на цигарите – тютюн, хартия, филтри.

Така има опасност срещу България да започне наказателна процедура, което ще е поредният случай, в който Брюксел ще решава създадени на местна почва правни абсурди.

Три неизпълнени желания

По стечение на обстоятелствата само през последните две седмици Първа инвестиционна банка успя да се размине със сбъдването на два текста, които дълго време бяха възприемани като лобистки в нейна полза. Единият е проектозаконът за горите. На второ четене в момента е и новият проектозакон за управление на отпадъците. Първа инвестиционна притежава от няколко години дружеството за скрап "Надин", което през миналата година кредитира за покупката на "Кремиковци". За да си върне кредитите обаче, компанията трябва да печели и идеята беше чрез екозакона да й бъде осигурен своеобразен монопол. Гражданите трябваше да предават безплатно вторичните си суровини на общински площадки, които тепърва да се строят. Естествено беше предвиден текст за партньорство, а "Надин" дори сключи договори с повечето общини в България да изгражда и управлява площадките. Текстът за публично-частното партньорство обаче отпадна. Третият удар върху ПИБ е текстът със забраната на производството на цигарени гилзи.